Több mint 620 millió forintra számíthatnak tagjaink

Az egészségcélú megtakarítási hajlandóság erősödését mutatja az egyéni befizetések dinamikus bővülése és az szja-visszatérítés évek óta növekvő összege is. 2020-ban várhatóan több mint 620 millió forintot írunk jóvá tagjaink egyéni számláján, ami 27%-kal haladja meg a tavalyi adó-visszatérítések összegét.

2019-ben a Patika-csoport tagdíjbevétele elérte a négymilliárd forintot, ezen belül az egyéni hozzájárulás 2,5 milliárd forint volt, ami közel 13%-os növekedés 2018-hoz képest. Tavaly a beérkezett egészségforintok közel 60%-át a magánszemélyek fizették be. Az öngondoskodás erősödése a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) várható adó-visszatérítés összegét is növeli: a 2020 során várható szja-visszatérítés az előzetes adatok szerint elérheti a 620 millió forintot. Ez 27%-os növekedés a tavalyi összeghez képest.

Az adóforintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás. Mindenképpen érdemes tehát a személyi jövedelemadó-bevallást minél előbb elkészíteni és eljuttatni az adóhatósághoz, hogy a megfizetett adónkból a számlánkon tudhassuk a nekünk visszajáró forintokat.

Adóforintokból azonnal hozzáférhető önsegélyező szolgáltatások:

Baba születése: 1 000 000 Ft
A gyermek megszületésekor egyszeri készpénztámogatást igényelhetünk újszülöttenként.

CSED, GYED, GYES, GYET kiegészítés
Havonta kiegészíthetjük megtakarításunkból az államtól kapott járandóság összegét.

Beiskolázási támogatás: 161 000 Ft
Az iskolába járó, vagy a felsőoktatási intézményben tanuló 25 év alatti gyermek után tankönyvre, taneszközre, ruházatra, tandíjra, térítési díjra, kollégiumi díjra, albérleti díjra elszámolhat gyermekenként a minimálbér erejéig.

Lakáshitel törlesztés: 24 150 Ft
Havi összege legfeljebb az adott év első napján érvényes havi minimálbér 15%-a. A támogatás lakáscélú jelzáloghitelt kiváltó hitelhez is igényelhető.

Temetési költség
A pénztártag a közeli hozzátartozója halála esetén a temetés költségeit finanszírozhatja az egészségpénztári megtakarításából.

Intézményi idősgondozás: 28 500 Ft
A pénztártag vagy bejelentett közeli hozzátartozója részére, gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi- vagy havidíjának támogatására lehet igényelni legfeljebb a nyugdíjminimum mértékig.

Adókedvezmények 2020-ban

Január 8-án elindult az idei e-szja rendszer: minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján, sőt, akik teljes egészében maguk készítik bevallásukat, már hozzáférhetnek a 19SZJA webes kitöltő programhoz.

Ezen a linken készítheti el adóbevallását: eszja

Az elkészített dokumentumokat elektronikusan is beküldheti az adóhivatalhoz.

A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet. A magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt főállásuk és kaptak munkabért (szja-köteles bért), automatikusan bevallássá válik az szja-bevallási tervezetük, ha önállóan nem nyújtanak be szja-bevallást – írja az ado.hu.
Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2020. május 20., de ha valaki előbb beadja, előbb tudhatja a pénztári számláján a neki visszajáró összeget. Az adóbevallási tervezetet március 15-től lehet megnézni az ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon, illetve március 16-ig adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon lehet kérni a tervezet postázását.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolást a Patika-csoport pénztárai a jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve 2019. január 31-ig postázták tagjaiknak.

Az szja-kedvezményre jogosító befizetések alakulása csoportszinten

  2017 2018 2019
Egyéni befizetés (millió Ft) 1 875 2 233 2 523
24 hónapos lekötés (millió Ft) 114 142 175
Prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás (millió Ft) 11 10 0
A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány (millió Ft) 96 118 501*
Tagokat megillető összes szja-kedvezmény (millió Ft) 406,7 485,4 622,3
*2019-ben a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás után is jár a 20%-os szja-kedvezmény, ezért az összeg tartalmazza az adományt és a tagdíj-hozzájárulást is.

Fotó: freepik.com

Betegségek, amelyekre jár a személyi adókedvezmény

A laktóz- vagy gluténérzékenyek idén évi 96 600 forint adókedvezményre jogosultak, de a rokkantsági járadékban, fogyatékossági támogatásban részesülők, valamint más súlyos fogyatékosságnak számító betegségben szenvedőknek is jár a kedvezmény.

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek idén havonta 8050, éves szinten 96 600 forinttal – az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-ának megfelelő összeggel – csökkenthetik az összevont adóalapjuk adóját – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. 40. paragrafusára. Az elfogadott betegségek körét a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. kormányrendelet tartalmazza. A mellékletében nem szereplő betegségek után nem érvényesíthető az adókedvezmény.

Akkor sem érvényesíthető a személyi kedvezmény, ha az érintettnek adott évben nem keletkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelme, amely után adót fizet. Ez a feltétel független attól, hogy milyen jogviszony vagy egyéb jogcím alapján, és milyen rendszerességgel szerezte jövedelmét. Adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy valaki emiatt másnak, például szülőnek, házastársnak átadja a kedvezmény igénybe vételének jogát.

Betegségek és igazolásuk

Ha a magánszemélynek munkaviszonya alapján rendszeres jövedelme van, akkor a munkáltatójának adott adóelőleg-nyilatkozat alapján, az év során a fizetendő adóelőlegnél érvényesítheti az adókedvezményt.

Aki nem ismerte a lehetőséget, de rendelkezik 2019-ben vagy korábban kiállított orvosi igazolással, a május 20-ig beadandó adóbevallásban élhet a lehetőséggel 2019 vonatkozásában: az adóbevallási tervezet adókedvezményre vonatkozó sorait kell módosítania.

Ha több adóév elteltével utólag állapítják meg a kedvezményre való jogosultságot, akkor az igazoláson szereplő kezdő naptól az adókedvezmény az 5 éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével érvényesíthető.

A kedvezmény nem zárja ki más adókedvezmények, például az egészségpénztári befizetés után járó 20%-os szja-visszatérítés igénybevételének lehetőségét. Így egyazon betegség után érvényesíthető a havi 8050 forintos kedvezmény, és ha a szükséges gyógyszerekért, kezelésekért, diagnosztikai vizsgálatokért patikakártyával fizetünk, a 20%-os szja-visszatérítés is. A gluténmentes élelmiszerek ára is elszámolható az egészségpénztárban. A dm üzleteiben akár patikakártyával is fizethetünk a megjelölt termékekért, máshol pedig a vásárláskor kapott számlát kell beküldeni a Pénztárba. (A számlát a Pénztár nevére, címére kell kiállítani és szerepelnie kell rajta a pénztártag neve és kártyaszáma.)

Százezreket érint

A személyi kedvezményt igénybevevők száma folyamatosan növekszik: míg 2010-ben 69 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, 2018-ban 258 ezerre nőtt a számuk – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. 2019. január 1. óta már több mint 110 ezren visszamenőlegesen is érvényesítették a kedvezményt. Ők a 2013–2017 közötti szja-bevallásaikat önellenőrizték, és részükre összességében 6,5 milliárd forintot utalt ki az adóhivatal. Az egészségügyi statisztikák alapján azonban valószínűleg lényegesen többeknek járna a kedvezmény. A hivatalos statisztikák például átlagosan 10-15 százalékra becsülik a laktózérzékenységben szenvedők arányát az Európai Unió tagállamaiban, és a becslések alapján endometriózisban több mint 100 ezer nő lehet érintett Magyarországon.

Azért is nőhet a kedvezményre jogosultak száma, mert 2019. január 1-től számos női- és férfibetegséggel bővült a kedvezményre jogosító betegségek listája. Ekkor kerültek be a jogszabályba az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák, a petefészekrábetegségek és a férfi nemi szervek leggyakoribb daganatos megbetegedései.
(forrás: MTI, NAV)

Fotó: freepik.com

Nagyiknak is jár a pénztári GYED-kiegészítés

Január 1-jétől a nagyszülők és a nevelőszülők is jogosultak a gyermekgondozási díjra. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátási körével párhuzamosan bővült az önsegélyező szolgáltatásként biztosított GYED-támogatásra jogosult pénztártagok köre is.

Mivel az önsegélyező szolgáltatásként nyújtott GYED-kiegészítést a GYED-et kapó pénztártag veheti igénybe, így amennyiben a megállapító határozat szerint ez a nagymama, ő jogosult a pénztárból igényelhető támogatásra is. A szolgáltatást abban az esetben is igénybe veheti, ha nem ő, hanem a gyermek valamely szülője rendelkezik pénztári tágsággal. Ehhez nem kell mást tenni, mint a nagymamát szolgáltatásra jogosult kedvezményezettként bejelenteni. Az ehhez szükséges patikapénztári formanyomtatványt INNEN, az újpillérest INNEN tudja letölteni.

Az igényelhető támogatás a folyósított GYED és az annak megállapításához figyelembe vett bér különbözete. Lévén szó önsegélyező támogatásról, kizárólag a pénztártag számláján legalább 180 nappal korábban befizetett összeg terhére lehet kifizetni. Ez a megkötés azonban nem vonatkozik az szja-visszatérítésre.

Szintén fontos feltétel, hogy a szolgáltatásra való jogosultságot igazoló dokumentum kézhezvételét követő 120 napon belül kell benyújtani az igényt. Ebben az esetben a pénztár egyösszegben kifizetheti a jogosultság kezdetéig visszamenőleg a különbözet, ezt követően pedig havonta utalja a támogatást. Persze csak akkor, ha a pénztártag egyenlege ezt lehetővé teszi.

Miért jó a nagymama-GYED?

Sok HR-vezető szerint a kisgyermekes anyukák visszaterelése a munkaerőpiacra lehetne az egyik válasz a globális munkaerőhiányra. Magyarországon hatalmas tartalékok rejlenek ebben a szektorban: a kisgyerekes anyukák mindössze 50%-a dolgozik és csupán 5% a részmunkaidőben dolgozó anyák aránya egy Portfolio-cikk szerint. Ezzel szemben például Dániában az anyukák 80%-a dolgozik, és Svédországban, Szlovéniában, Hollandiában és Ausztriában is a legtöbben visszasietnek a munkahelyükre.

Ahhoz, hogy a hazai gyakorlatban elmozdulás történjen, megfelelő karriermodellekre és családbarát munkahelyekre van szükség. És kormányzati programokra, mint például az idén bevezetett nagyszülői GYED. A nagyi – a szülők és a nagyszülő közös döntése alapján – akkor jogosult a gyermekgondozási díjra, ha az alábbiaknak – a feltételeknek egyszerre kell teljesülniük – megfelel:

  • gyermekgondozási díjra jogosult a gyermek szülője,
  • a szülő a saját háztartásban neveli a gyermeket, így abból a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki, továbbá
  • a szülő írásban megerősíti, hogy egyetért a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével és annak nagyszülő részére történő megállapításával.
  • a közös háztartásban élő mindkét szülő vagy egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő biztosítottként keresőtevékenységet (ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatást) végezzen abban az időszakban, amikor az ellátást a nagyszülő részére folyósítják,
  • a nagyszülő nem lehet nyugdíjas,
  • a nagyszülőnek a gyermek születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosítottnak kell lennie.

A gyermekgondozási díj folyósítása alatt a nagyszülő keresőtevékenységet nem folytathat kivéve, ha azt otthonában végzi. Az ellátás a gyermek 2 éves, ikrek esetén 3 éves koráig jár, az összege pedig a nagyszülő jövedelmének függvénye (a megállapított naptári napi alap 70%-a), de legfeljebb havonta 225 288 Ft (a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a), amelyből 10% nyugdíjjárulékot és 15% szja-előleget vonnak.

Fotó: freepik.com

A csecsemők helyes mozgásfejlődéséről szól a következő egészségnap

Február 8-án, a Semmelweis Egyetem által rendezet egészségnapon a Pető András Kar (PAK) konduktorainak segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők arról, hogy mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről, mikor kell szakemberhez fordulni, vagy mikor van szükség korai fejlesztésre.

Az izmok munkája komplex mozgásszervi, neurológiai folyamat. Az idegrendszer fejlődésével a babák egyre magasabb szintű, bonyolultabb mozgásokra képesek; ezek a fejlődési fázisok a csecsemőkor egy-egy meghatározott idejében kell, hogy bekövetkezzenek, nem maradhatnak ki és nem cserélődhetnek fel. A megkésett mozgásfejlődés a későbbi életszakaszokban iskolai nehézséghez és figyelemzavarhoz vezethet, ugyanakkor minden gyermek mozgásfejlődési üteme más.

Február 8-án az ingyenes rendezvényen a Pető András Kar konduktorai tartanak előadásokat, valamint személyes tanácsadással várják az érdeklődőket: szó lesz a korai felismerésről, a szűrésről, a konduktor és a család szerepéről a korai fejlesztésben. A tanácsadást követően a résztvevők részletes szűrővizsgálatra is egyeztethetnek időpontot a kar szakembereivel.

A XII. kerületi Kútvölgyi úton lévő Pető András Kar készségfejlesztő játszóházzal, képzőművészeti foglalkozásokkal, és érzékenyítő akadálypályával is készül a családok számára, a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családoknak pedig a mindennapokat megkönnyítő fejlesztő eszközök bemutatásával készülnek – írta az MTI.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT lehet.

Patikapénztár a kicsinyekért

2017 óta jelentősen kibővült a pénztár gyerekszületéshez, kisgyerekek neveléséhez és iskoláztatáshoz kapcsolódó szolgáltatásainak köre. A csecsemő- és babaápolási termékek már az indulás óta megvásárolhatók patikakártyával, az önsegélyező szolgáltatások megjelenésével azonban számtalan új lehetőséget kínálunk kisgyerekes tagjainknak. Alább ezeket mutatjuk be.

A gyermek születésekor vagy örökbefogadáskor a pénztártag vagy a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje akár 1 000 000 forintot is igényelhet a pénztárban felhalmozott megtakarítása terhére. Ezt az összeget készpénzben kifizetjük és korlátozás nélkül, igény szerint bármire elkölthető.

Miért döntött Géza és Ibolya a gyerekszületési támogatás mellett?

Gyermek születését követően a folyósított csecsemőgondozási díj (CSED), gyermekgondozási díj (a GYED-ről részletesen a Nagyiknak is jár a pénztári GYED-kiegészítés című cikkünkben olvashat), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) kiegészítése is lehetséges a pénztári számláról. Ezeket a támogatásokat a pénztártag vagy a bejelentett szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje igényelheti, az, aki a megállapító határozat szerint jogosult a juttatásra. Az igényelhető összeg a szülő korábbi fizetésének függvénye: a CSED vagy a GYED megállapításáról szóló határozatban megjelölt számítási alapként szolgáló nettó összeg és a folyósított pénz különbözetét lehet igényelni minden hónapban. A GYES és a gyermeknevelési támogatás (GYET) esetén pedig legfeljebb a folyósított ellátással azonos összeget tudja a Pénztár kifizetni a jogosultaknak az erre a célra felhasználható egyenlegükből.

Nem csak kisgyerekes szülőknek!

Korábban a cafeteria egyik legkedveltebb eleme volt az iskolakezdési támogatás. Ma már sok munkáltató visszavette ezt a juttatást, hiszen bérként adózik. Az egészségpénztári szolgáltatások azonban kibővültek a tanévkezdési támogatással, amely a kisiskolások és a 25 év alatti egyetemisták szüleinek is jelentős segítséget kínál. Kisebb gyerekek esetében a tankönyvek, ruházat, tandíj elszámolása lehetséges, az egyetemi, főiskolai hallgatók a tandíj, a kollégiumi díj vagy az albérlet költségéhez vehetik igénybe a támogatást, egy személy gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér mértékéig. Ez idén 161 000 Ft.

Az igényléshez szükséges tudnivalókat és a szükséges iratok listáját megtalálja az oldalunkon a Szolgáltatásaink menüpont alatt.

Fotó: unsplash.com

WHO ajánlás a koronavírus elkerülésére

A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete magyar nyelvű Facebook-oldalán ajánlást tette közzé, amely betartásával megelőzhető a Kínából terjedő, tüdőgyulladást okozó, új 2019-nCo vírus okozta fertőzés.

Az EgészségKalauz összegyűjtötte a kínai Vuhan tartományból induló fertőzés tüneteit, és azt, hogy mit kell tudni a 2019-nCoV névre keresztelt vírusról. Jelenleg 7 olyan koronavírust ismerünk, ami az embereknél is képes betegséget okozni. Ezek súlyossága nagyon változatos lehet, az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Szintén a koronavírusok a felelősek a néhány éve feltűnt SARS és MERS járványokért.

A koronavírus elsődlegesen állatról terjedt emberre, de emberről emberre is fertőz, akár a lappangási idő alatt, az első klinikai tünetek megjelenése előtt is. A szakemberek szerint egy már fertőzött ember minimum három másiknak képes átadni a betegséget.

Más, a légutakat érintő virális fertőzésekhez hasonlóan a koronavírus okozta megbetegedések is bárkit érinthetnek. Persze fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lappangási ideje 1–14 nap, és kezdetben a fertőzés tünetei hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • láz
  • fáradékonyság és gyengeség
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • száraz köhögés

Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A vírus szövődménye pedig veseelégtelenség, végső esetben halál is lehet.

Nincs rá gyógyszer

A szakmai szervezetek reagálásának köszönhetően rövid időn belül elkészült az a teszt, mely lehetővé tette a koronavírus gyors azonosítását. Jelenleg azonban nincs olyan gyógyszer, ami specifikusan a koronavírus okozta fertőzés ellen van. A kezelés éppen ezért a tünetek enyhítését, az életfunkciók stabilitásának megőrzését célozza. A szakemberek folyamatosan vizsgálják, hogy milyen hatással vannak a vírusra az ismert antivirális szerek.

Mivel vírusfertőzésről van szó, a koronavírus ellen teljesen hatástalanok az antibiotikumok! Ezek szedése kifejezetten káros lehet virális fertőzés esetén, többek között növelheti a gyógyszerrezisztens kórokozók kialakulásának esélyét. (Korábban ITT írtunk arról, hogy milyen egészségügyi veszélyekkel jár a helytelen antibiotikum-fogyasztás)

2019-nCoV epidemiológiája

A náthához, (szezonális) influenzához hasonló, cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegségről van szó, így a megelőzéséhez is hasonló szabályokat kell betartani. Íme a WHO ajánlása:

  • Mossunk gyakrabban kezet, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal.
  • Tüsszentés és köhögés esetén használjunk zsebkendő, és ezután ismét alaposan mossunk kezet.
  • Kerüljük a lázas betegekkel való kontaktust.
  • Ha lázunk van, azonnal forduljunk orvoshoz, és számoljunk be a korábbi külföldi utazásainkról is.
  • Ne vásároljunk élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokon azokban az országokban, ahol az új koronavírus már megjelent.
  • Kerüljük a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszerek fogyasztását.

Fotó: WHO

A cafeteria is számíthat hiteligényléskor

A Bank360.hu gyűjtése nagy pontossággal tartalmazza, hogy melyik banknál milyen jövedelmet fogadnak el a hitelbírálat során. Nem egy helyen akár a munkáltató által fizetett egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás is nyomhat a latba.

Jó, ha előre tudjuk, hogy hitelfelvételkor milyen összegű kölcsönre számíthatunk bankunktól. Az összeg a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) függvénye, amit a jövedelmünk és a tartozásaink alapján kalkulálnak a bankok. A Bank360.hu annak járt utána, hogy az egyes pénzintézetek mit és milyen arányban számítanak bele a jövedelmünkbe.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok?

A bankok nemcsak azt kérdezik, hogy „mennyi?”, hanem azt is, hogy „honnan?”. A jövedelemvizsgálat során fontos kérdés, hogy milyen forrásból érkezik a jövedelmünk. Minél stabilabb helyről, például egy alkalmazotti jogviszonyból származik rendszeres jövedelmünk, annál kisebb a kockázata annak, hogy ez a bevételi forrás elapad, és nem tudjuk fizetni a törlesztőt. Ideális az, ha jövedelmünk az úgynevezett elsődleges jövedelmek közé tartozik – részletezi a banki gyakorlatot a Bank360.hu. Tipikusan ilyen az alkalmazotti munkabér vagy a nyugdíj, amelyek igazoltak és biztonságosak.

Ezen túlmenően azonban a pénzintézetek hitelezési politikájuktól függően egyéb jövedelmeket – ezt másodlagos vagy kiegészítő jövedelemnek nevezik – is figyelembe vesznek a JTM kiszámításához. Ezeket önállóan nem számíthatják be a jövedelemvizsgálat során, viszont amennyiben nincs probléma az elsődleges jövedelem igazolásával, úgy az elsődleges és a másodlagos jövedelmek összeadhatók, amivel végül akár magasabb hitelösszeget is igényelhetünk.

A munkabért kiegészítő cafeteriaelemek – így az egészségpénztárba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés – is szóba jöhetnek másodlagos jövedelemként, de nem minden banknál. A CIB Bank, a Budapest Bank, az UniCredit Bank, a TakarékBank és a K&H is elfogadják a cafeteriát, de utóbbi csak az összeg 70 százalékát veszi figyelembe a bírálatnál. Emellett a rendszeres bónuszt is elfogadják több banknál, az MKB-nál és a Budapest Banknál elsődleges jövedelemként – járt utána a Bank360.hu.

Az új jövedelmi listán érdekes tételekre is rábukkantak: van olyan pénzintézet, ahol például az osztalékból vagy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem önmagában is elfogadható, ahogy akár az árva ellátás is. Sőt, olyan pénzintézet is akad, amely elsődleges jövedelemként kezeli a PhD-képzésen résztvevők ösztöndíját.

A teljes cikket és a bankok által elfogadott jövedelmek teljes listáját ITT olvashatja. A táblázat segítségével tehát már nagyon egyszerű a dolgunk, ha személyi kölcsönt keresünk, de nem tudjuk, melyik banknál jöhet szóba a jövedelmünk vagy jövedelmeink. Mindössze annyit kell tennünk, hogy összegezzük, a fentiek közül mely jövedelmeket kapjuk, majd kiválasztjuk a táblázat alapján azt a bankot, ahol a legtöbbel számolnak az elsődleges jövedelem mellett, hiszen szinte biztos, hogy itt igényelhetjük majd a legnagyobb hitelösszeget.

Fotó: freepik.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2020   |   Minden jog fenntartva.