Idén is hoztuk a tavalyi szupereredményt!

Novemberben sikerült megismételnünk, sőt túlszárnyalnunk a 2018-as rekordunkat: az akciós hónapban befolyó befizetés újfent megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Ezzel a tagi hozzájárulások aránya tartósan 60% fölé került a Patika-csoport bevételében.

Tagjaink idén is kihasználták az akciós hónapot, hogy nagyobb összeget fizessenek be az egészségpénztári számlájukra. Ez is igazolja számunkra, hogy szélesedik azok köre, akik felismerték az öngondoskodás fontosságát és ehhez az egészségpénztárat választották társul. Ők azok, akik rendszeresen vesznek igénybe magánegészségügyi ellátást, törekszenek az egészséges életre, a betegségek megelőzésére és fontos számukra, hogy egy esetleg felmerülő váratlan egészségügyi probléma se okozzon megoldhatatlan anyagi terhet a családban. És ők azok, akik költséghatékonyan és előrelátóan tervezik a családi költségvetést: kihasználják, hogy az egészségpénztárban nincs számlavezetési díj, a befizetéseik 20%-át a személyi jövedelemadójukból visszakapják és a szolgáltatók közül is többen adnak kedvezményt tagjainknak.

2019 novemberében megismételtük a tavaly novemberi rekordunkat, amikor először közelítette meg az akciós hónap bevétele az 1,3 milliárd forintot. Az idei kiváló eredményben azonban már az egyéni befizetéseknek van a legnagyobb szerepük: a saját hozzájárulás nagy részben pótolni tudta a kieső munkáltatói tagdíj-hozzájárulást. A Patika-csoportba novemberben érkező összes egyéni befizetés közel 10%-kal haladta meg a tavaly novemberi mértéket.

Erősödik az öngondoskodás

A hazai magánegészségügyi ellátások fejlődése – a privátellátásban elérhető szolgáltatások köre, a szolgáltatók számának bővülése – és az állami rendszerben tapasztalható hosszú várólisták hatására nő a lakosságon belül a magánellátást igénybe vevők aránya. Ez pedig megköveteli a saját források becsatornázását akár zsebből, akár egészségpénztári megtakarításból. Utóbbi előnye, hogy az állam 20% szja-visszatérítéssel támogatja, sőt prevenciós szolgáltatásokat további 10% adójóváírással.

A hazai lakosság körében évek óta erősödik az öngondoskodás és a pénztárakba vetett bizalom. Ezt tükrözik a szektorszintű adatok, és a Patika-csoport kimutatásai is: a tavalyi év első 11 hónapjához képest idén 13%-kal nőtt tagjaink befizetése és a nekik járó szja-visszatérítés összege. Üröm az örömben, hogy dinamikájában ennél lényegesen lassabban bővül az öngondoskodók aránya, holott a magánegészségügyi szolgáltatók is rendre növekvő árbevételről számolnak be. Ám ma jelentősen nagyobb a saját zsebből fizetett egészségcélú kiadások volumene, mint az egészségpénztárak szolgáltatásfinanszírozása.

Az alábbi táblázat szerint egy foglalkoztatott havonta 15 000 forintot fizet – évente közel 180 000 forintot – zsebből és csak 2000 forintot (évente nem egész 25 ezret) önkéntes pénztárból vagy biztosítás terhére. A munkavállalók átlagosan tehát legalább 36 000 forintot az államnál hagynak, hiszen ha a teljes éves kiadásukat (180 ezer forintot) a pénztárból fizetnék, annak 20%-át, 36 ezer forintot szja kedvezményként visszaigényelhetnek. Máshogyan fogalmazva: több mint két hónapnyi zsebből fizetett egészségügyi kiadást megspórolhatnának, hiszen azt az állami támogatás fedezné.

Egészségügyi kiadások mértéke Magyarországon, finanszírozó szerint (2016, KSH)

Kiadási szint
milliárd Ft
A GDP arányában
százalék
Egy lakosra vetítve (éves)
ezer Ft
Egy foglalkoztatottra vetítve (éves)
ezer Ft
Egy lakosra vetítve (havi)
ezer Ft
Egy foglalkoztatottra vetítve (havi)
ezer Ft
Állami rendszerek 1728,0 4,9 175,8 401,0 14,6 33,4
Önkéntes pénztári és biztosítási rendszerek 105,9 0,3 10,8 24,6 0,9 2,0
Háztartások közvetlen hozzájárulásai 774,7 2,2 78,8 179,8 6,6 15,0
Összes egészségügyi kiadás 2608,6 7,4 265,4 605,3 22,1 50,4

A Patika-csoport vezetése évek óta azon dolgozik, hogy minél vonzóbbá tegye a tagok számára a pénztári szolgáltatásokat a kényelmes ügyintézés, gyors és problémamentes kiszolgálás és a megtakarításból igénybe vehető szolgáltatások állandó bővítésével. A néhány éve bevezetett önsegélyező támogatások mára már slágerszolgáltatássá váltak: vonzó a gyerekszületéskor igénybe vehető 1 000 000 forint, a gyes/gyed kiegészítése vagy a beiskolázási támogatás, de sokan igénylik a pénztárból a jelzálogalapú-lakáshitel törlesztést is. Szintén sokak számára jelent könnyebbséget a gluténmentes élelmiszerek elszámolhatósága vagy a patikakártyát elfogadó szolgáltatók körének bővülése.

2020-ban pedig egyedülálló újdonsággal lépünk piacra: kiterjedt ellátását biztosító, kedvező árú szolgáltatásalapú egészségbiztosítással bővítjük kínálatunkat. A hazai piacon hiánypótló lehetőséget igénybe veheti minden pénztártag és a szolgáltatásra jogosult kedvezményezettként megnevezett, 2–65 év közötti közeli hozzátartozója. A részleteket hamarosan olvashatja az oldalunkon, vagy kövessen bennünket a Facebookon, hogy még előbb értesüljön az újdonságainkról.

Fotó: freepik.com

Ne hagyja veszni az adót, ha vissza is kaphatja!

A december 31-ig beérkező egyéni egészségforintok és munkáltatói tagdíj-kiegészítés 20%-át a NAV visszautalja a pénztártag adott évre bevallott és befizetett személyi jövedelemadójából. Az e-SZJA rendszer használatával az adóforintok visszaigénylése is csak egy kattintás már.

2019-ben csaknem 30%-kal nőtt az e-SZJA rendszert használók száma a tavalyihoz képest. A Pénzügyminisztérium adatai szerint az idén 1,5 millióan, 2018-ban 1,1 millióan nyújtották be határidőre a rendszeren keresztül a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat. Egy korábbi sajtótájékoztatón Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a lakosság körében egyre népszerűbbek az egyszerű, online megoldások, idén már csak minden ötödik bevallást küldték be papíron.

Ráadásul – sok országtól eltérően – a magyar adóbevallási tervezet a béreken kívül az összes olyan jövedelmet tartalmazza, amelyről az adóhatóságnak van információja. A hazai rendszer egyedülálló módon kezeli a kedvezményeket, például a családi adókedvezmény és az első házas kedvezmény is szerepel a tervezetben. Ha azt látja az adóhatóság, hogy önkéntes pénztárba történt befizetés, akkor annak a kedvezményét is automatikusan felajánlja a rendszer a magánszemélyeknek – közölte az államtitkár.

Ne feledje, december 31-ig növelheti az idei évre járó adóforintjait!

  • Az év utolsó munkanapjáig beérkező egyéni befizetésekre jár a 20%-os visszatérítés,
  • az év utolsó munkanapjáig leadott 24 hónapos lekötési megbízás után jár a 10%-os visszatérítés,
  • az év utolsó munkanapjáig igénybe vett és két évnél nem régebbi orvosi egészségtervvel alátámasztott prevenciós szolgáltatások után jár a 10%-os visszatérítés.

Kérjük, ezeket a határidőket vegye figyelembe az adóforintjai növelése érdekében:
Bankkártyás befizetéssel az oldalunkon: 2019. december 31. 23.59-ig
Átutalással: 2019. december 31. 16.00 óra (kérjük, tájékozódjon bankjánál)
Személyes befizetéssel a CIB Bank bármely fiókjában: 2019. december 31. a banki nyitvatartási időben, 13 óráig
A Patikapénztár is lejelenti a NAV-nak az egyéni befizetések és a munkáltatói hozzájárulás után járó adókedvezményeket, és elküldi tagjainak a személyi jövedelemadó elszámolásához szükséges adóigazolást minden évben január 31-ig.

Kérje elektronikusan a kártyaforgalmi kimutatást

Nyugdíjcélú megtakarítás azonnal költhető állami támogatással

A Pénztárszövetség felmérése szerint minden második ember szorong amiatt, hogy idős korában anyagi nehézségei lesznek, de csak a megkérdezettek ötödének van bármiféle terve a nyugdíjas éveire. Pedig bárki számára jó lehetőség a nyugdíjpénztári takarékoskodás, amely költséghatékony, magas hozamú, több mint 20 éve biztos alapokon nyugvó megtakarítási terméket kínál.

Ráadásul az időskori öngondoskodást is támogatja az állam: az év végéig teljesített befizetések mind jogosítanak az akár 150 ezer forintos adójóváírásra. A nyugdíj-kiegészítésre félretett pénz után járó állami támogatást pedig kérhetjük az azonnal költhető egészségpénztári számlánkra is.

A Patika-csoporthoz tartozó nyugdíjpénztárak, mint minden évben, idén decemberben is akciós befizetési hónapot hirdettek. A részletekről tájékozódjon ITT. Fizessen be az év utolsó hónapjában, és akár már márciusban egészségére költheti az adó-visszatérítést!

Fotó: freepik.com

A hideg ellenére velünk ünnepeltek tagjaink

A Patikapénztár alapításának 20 éves évfordulója alkalmából egészségügyi szűrővizsgálatra, közös játékra és palacsintázásra hívtuk tagjainkat.

A Dreher Sörgyárak parkolója adott otthont advent első vasárnapján a hétvégén annak a szűrőkamionnak, amely Magyarország átfogó szűrővizsgálata keretében egész évben járta az országot, hogy minél többen kapjanak képet az egészségi állapotukról. A programot a Patika Egészségpénztár is támogatta annak érdekében, hogy minél többek figyelmét ráirányítsa az öngondoskodás fontosságára és az egészségcélú megtakarítás előnyeire.

A hideg, ámde szikrázóan napsütéses napon nagyon sokan voltak kíváncsiak egészségi állapotukra. Bár a szűrővizsgálaton csak 18 év felettiek vehettek részt, nagyon sokan kisgyerekekkel érkeztek. Őket a szakképzett ápolók elkalauzolták az emberi test birodalmában, megmutatták, hogy kell helyesen fogat mosni, elmondták, hogyan kell egészségesen táplálkozni.

Kattintson a képre a képgalériánk megtekintéséhez.

A szűrőprogram végén Kohári Éva gluténmentes konyhája, az Íz-Lik jóvoltából palacsintázásra invitáltuk a családokat, akik közül sokan szívesen próbára tették az egészségpénztárral kapcsolatos tudásukat is. Aki jól válaszolt a feltett kérdésre, zsákbamacska ajándékkal gazdagodva térhetett haza. A jelen lévő pénztári munkatársak pedig bárkinek szívesen válaszoltak a pénztári megtakarítással kapcsolatos kérdésére.

– A rendezvényen végzett kérdőíves felmérésünk eredménye szerint szinte nincs olyan ember, aki ne tartaná fontosnak az öngondoskodást, ám azok száma már lényegesen kevesebb, akik erre havi rendszerességgel takarékoskodnak például valamilyen adó-visszatérítéssel támogatott formában. Ennek alapvető oka, hogy sokan nem is tudják, hogy akár évi 150 ezer forintot is visszakaphatnának az államtól. Annak ellenére alacsony – bár emelkedik – az adó-visszatérítés kihasználtsága, hogy a kérdőívet kitöltők jelentős többsége évente 50 ezer forintot meghaladó összeget költ egészségcélú kiadásokra – mondta Sebők Orsolya a Patika-csoport kommunikációs vezetője.

A rendezvény olyan jól sikerült, hogy máris elhatároztuk, tavasszal újabb patikapénztár-napot szervezünk.

Az elmúlt 20 év
Hálapénzmentes egészségügy a cél

„Nem látványpékséget szeretnék működtetni. Tisztességet, betegbarát, hálapénzmentes egészségügyet szeretnénk” – fogalmazott Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) új elnöke.

Kincses Gyula a megválasztása után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni fognak, de ami nem jó a betegeknek és a szakmának, azt szóvá fogják tenni. Keményebbek leszünk a tárgyalásokban, de a reformokban együttműködők – emelte ki az új elnök, aki úgy fogalmazott, hogy nem „látványpékséget” szeretne működtetni. Tisztességet, betegbarát, hálapénzmentes egészségügyet szeretnénk – mondta.

Kincses Gyula a jövőre nézve koherens munkát ígért, és azt szeretné, ha a kamara egy valódi köztestület lenne, mert a szervezet eddigi működése inkább egy szakszervezethez hasonlított. „Vissza kell adni azt a lehetőséget, hogy az egészségpolitika meghatározó tényezője legyen az orvosi kamara” – emelte ki. A frissen megválasztott elnök közölte, a tagság elfogadott egy fontos határozatot, amelyben felhatalmazta az elnökséget arra, hogy az eredménytelen bértárgyalások kapcsán kezdje meg annak felmérését, hogyan lehet a tárgyalásokat felgyorsítani, vagy eredményességét kikényszeríteni.

Kincses Gyula október végén, a Magyar Tudományos Akadémia Elnöki Bizottság az Egészségért elnevezésű testület ülésén arról beszélt, hogy öngondoskodásra szükség van, amely alapvető egysége a kisközösség és a család. Szerinte a kényszerszolidaritásnak hátrébb kell szorulnia, átadva a helyét az osztott finanszírozásnak. Kincses szerint a hosszú távú előtakarékosság még mindig kevéssé jellemző; az egészségpénztárak jövőjét szerinte az jelenti, ha az egyéni előtakarékosságot olcsó biztosítással kombinálják.

Az új elnök

Fotó: freepik.com

A gyógyszerek és a gyógyszerészet lesz a Semmelweis Egészségnapok témája

Bármilyen gyógyszerszedéssel kapcsolatos témában tehetnek fel kérdéseket a látogatók a Semmelweis Egyetem ingyenes rendezvénysorozatának következő, decemberi programján.

A Molekulától az űrsebészetig elnevezésű rendezvény egyik programelemeként az egyetem klinikai gyógyszerészei délutáni konzultáció keretében várják az érdeklődőket az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában. A laikusoknak szóló, különleges gyógyszerészi fogadóórán kiderül, hogy milyen készítményt, mikor és hogyan kell alkalmazni. Az egyetem gyógyszerészei a várandósság alatti gyógyszerszedéssel, az influenzás tünetek enyhítésével, de akár az onkológiai terápiák mellé javasolt étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban is tesznek javaslatokat. A program mindenki számára nyitott, aki a helyes és biztonságos gyógyszerszedéssel kapcsolatban szeretne tanácsokat kapni. A konzultációra a helyszínen lehet regisztrálni.

A Molekulától az űrsebészetig című programon az érdeklődők gyógyszerészeti témájú interaktív előadásokon is részt vehetnek. Megtudhatják, hogy mi egy gyógyszerész feladata, mi történik a gyógyszertári színfalak mögött, választ kaphatnak olyan gyakran feltett kérdésekre, hogy miért kell néha recept, néha meg nem, de a szakemberek a mellékhatásokkal kapcsolatban is tájékoztatást adnak az érdeklődőknek. Kiderül az is, hogy fontos-e betartani az étkezéshez kapcsolódó alkalmazási utasításokat, illetve az adagolásról is szó esik.

A 20 évvel ezelőtt alapított Patikapénztárat is gyógyszerészek hozták létre, annak érdekében, hogy a betegek minél olcsóbban és minél magasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz juthassanak. Ez a küldetéstudat határozza meg ma is a pénztár működését.

Időpont: 2019. december 6. 14.00-22.00

Az előadásokra előzetes regisztráció szükséges, amely megtehető a semmelweis.hu/250 oldalon, ahol a részletes program is olvasható.

Fotó: unsplash.com

Íz-Lik recept: gluténmentes mézeskalács

A Patika-csoport csapata ezzel a glutén- és tejmentes mézeskalács-recepttel kíván minden pénztártag és nem pénztártag olvasójának boldog, békés karácsonyi ünnepeket és testi-lelki egészségben gazdag új évet.

Sok családban a karácsonyi készülődés a mézeskalács sütéssel kezdődik. Egyre többeknek azonban különleges receptre van szükségük, mert valaki a családban vagy a baráti társaságban ételallergiában, vagy ételintoleranciában szenved. A gluténérzékenység vagy cölikália az egyik leggyakrabban emlegetett ételintolerancia fajta, ezért megkértük Koháriné Szabó Évát, az Íz-Lik alapítóját – aki maga is érintett és legalább 200 isteni receptje van –, hogy ossza meg olvasóinkkal kedvenc mézeskalács-receptjét.

https://glutenmentesizlik.files.wordpress.com/2019/12/img_20191122_161505475545263195780463.jpgEz a mézeskalács igen különlegesre sikerült, mivel apró kezecskék segítettek a gyúrásban, nyújtásban, szaggatásban: Éva két éves totyogósa, Soma is aktívan közreműködött. Igazán izgalmas volt a munka, fantasztikus mézeskalácsok sültek ki. Soma alig győzte kivárni és langyosan kóstolta a keze alól kikerült dinót.

A gluténmentes alapanyagokat Éva itt szerzi be: hunorganic.com/mentes-webaruhaz/

Gluténmentes termékekért fizethetünk Patikakártyával a DM üzleteiben, más beszerzőhelyeken pedig kérjünk számlát és számoljuk el utólag a pénztári megtakarításunk terhére.

Az Íz-Lik mézeskalács hozzávalói:

  • 550 g naturbit alfa mix liszt
  • 125 g méz 🍯
  • 150 g cukor
  • 150 g liga margarin
  • 3-4 teáskanál naturbit mézeskalács fűszer
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 egész tojás
  • Nyújtáshoz: rizsliszt

Elkészítés:
Melegítsük össze (de ne forraljuk fel!) a mézet, a cukrot és a fűszerkeveréket, majd keverjük hozzá a margarint és hűtsük le kissé (ne legyen forró, de legyen még meleg). A liszthez keverjük a sütőport, a tojásokat verjük fel villával. Öntsük a liszt közepébe a meleg mézet, a felvert tojásokat és gyúrjuk össze. Érdemes gumikesztyűben dolgozni, mert nagyon ragacsos a tészta!

A begyúrt tésztát gyúrjuk át rizsliszttel megszórt felületen és csavarjuk frissen tartó fóliába. Tegyük minimum 2–3 órára a hűtőbe, de maradhat akár egész éjszakára is. Mielőtt szaggatni szeretnénk, tegyük fél órára a konyhapultra és alaposan gyúrjuk át. Rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastagra és szaggassuk tetszőleges formával.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre. Mindig a színét figyeljük!

Jó étvágyat!

Matek-fizika szakos tanárból gasztroblogger

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.