Akció: itt vannak a kedvezmény részletei!

Aki novemberben nagyobb összeget tesz félre egészségére, duplán örülhet. Egyrészt a befizetett forintok jelentős hányada után a pénztár elengedi a működési költséget, másrészt alig néhány hónap múlva az államtól is megérkezhet az összeg 20%-a.

Nap, mint nap döntünk saját és családunk anyagi biztonságáról: mérlegeljük, hogy mire költünk, mennyit teszünk félre és milyen célra. Számtalan pénzügyi termék közül kell kiválasztanunk azt, amelyikkel a legnagyobb eséllyel leszünk képesek megvalósítani a céljainkat, és biztosítani családunk testi, lelki jóllétét. A Patika-csoport vezetőségének 20 éve a pénztár tagjainak bizalma és biztonsága a legfontosabb az öngondoskodási hajlandóság fokozása érdekében. Ez a szándék hívta életre 2005-ben a novemberi akciót, amikor átengedjük tagjainknak a működési levonás jelentős hányadát.

Azok, akik az év első tíz hónapjára – vagy a 2019-ben belépők a belépésük hónapjától számolva – befizették az alapszabályban meghatározott minimális hozzájárulást, a november 1. és november 30. között beérkező befizetésük 30 000 forint feletti részéből nem fizetnek működési és likviditási költséget. Azok sem maradnak le az akcióról, akiknek tagdíjelmaradásuk van, de a befizetésüknek csak az elvárt hozzájárulás feletti hányadára érvényes a kedvezményes költségelvonás.

Ha esetleg elmaradása van, itt vagy itt máris pótolhatja online bankkártyás befizetéssel. Annak érdekében, hogy ne legyen elmaradása, válassza az állandó utalási megbízást: az online bankkártyás befizetési felületen beállíthat egy tetszőleges összeget, amelyet a bank minden hónapban a beállítás napjával megegyező napon automatikusan átvezet a bankszámlájáról az egészségszámlájára. A tranzakció ingyenes, és jár utána a 20% szja-visszatérítés.

A 2019-es akciós befizetés beérkezési határideje

2019. november 29., péntek banki utalás vagy bankfiókban történő személyes befizetés esetén (Patikapénztár: 10700024-02400406-51100005, Új Pillér: 10700024-43040607-51100005). A megjegyzés rovatba kérjük, adja meg nevét és adóazonosító jelét.

2019. november 30., szombat online bankkártyás fizetés esetén.

cid:da631016532f4c17dfb65a84ef62b578 cid:da631016532f4c17dfb65a84ef62b578

Az állam is hozzájárul az egészségcélú öngondoskodáshoz

A NAV évi legfeljebb 150 ezer forintot átutal a pénztártag egészségszámlájára az illető adott évre befizetett személyi jövedelemadójából. A kedvezmény jár

  • minden befizetett forint után (20%),
  • a pénztári számlán 24 hónapra lekötött megtakarítás után (10%),
  • és az év során igénybe vett, és az orvos által kiállított egészségtervvel igazolt prevenciós szolgáltatások ára után (10%).

A három kedvezmény együttesen nem haladhatja meg a 150 ezer forintot. (Ha csak a befizetéseink után vesszük igénybe és szeretnénk kihasználni a maximális összeget, az év során 750 ezer forintot kell befizetnünk).

Élhet-e az akcióval az, aki célzott támogatást kap a munkáltatójától?

Az akció minden pénztártagra vonatkozik, így arra is, aki a munkáltatójától célzott támogatást kap és ezért lépett be a pénztárba. Nekik is megéri a jövedelmükből is félre tenni egészségszámlájukra, hiszen az egyéni befizetésükből a pénztár valamennyi szolgáltatására költhetnek függetlenül a munkáltatójuktól kapott juttatás céljától. Ebben az esetben a fentebb felsorolt állami támogatásokról sem kell lemondaniuk, hiszen arra minden pénztártag jogosult az egyéni befizetése után.

Fontos! Az akciós levonás csak az idei évre teljesített minimálisan előírt havi befizetés feletti összegre vonatkozik. A Patikapénztár alapszabálya szerint az elvárt havi minimumbefizetés 3 000 forint, az Új Pillér tagjainak 10 000 forint. Az összeget novemberben is befizetheti, de a kedvezményes levonás csak az e feletti forintokra érvényes.

Intézze gyorsan és egyszerűen patikakártyás pénzügyeit!

Fotó: freepik.com

Köszönjük, hogy együttműködött az azonosítása érdekében!

Több mint százezres tagságunk jelentős részét érvényesen azonosítottuk a beküldött dokumentumok alapján. Ha Ön azt tapasztalta október 31. után, hogy nem működik a patikakártyája, kérjük, ellenőrizze online ügyintézésében, hogy mi a teendője.

A pénzintézeteknek 2019. október 31-ig kellett elvégezniük tagjaik teljes körű azonosítását a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvényben előírtak szerint (2017. évi LIII. törvény). A Patika-csoport pénztártagjainak többsége határidőn belül elküldte az ehhez szükséges dokumentumokat, a pénztár pedig bővített ügyintézői létszámmal dolgozott október utolsó két hetében, hogy a beérkező személyes adatokat időben feldolgozza, és minden érintettet azonosítson. Az eljárásra a pénzügyi rendszer és valamennyi ügyfél biztonsága érdekében volt szükség.

Azok a tagjaink, akik nem mutatták be személyazonosító okmányukat és lakcímkártyájukat vagy nem postázták azok aláírt másolatait, valamint nem nyilatkoztak kiemelt közszereplői státuszukról október 31-ig, azzal szembesülhetnek ezekben a napokban, hogy zároltuk az egészségpénztári számlájukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába áll rendelkezésükre a szükséges egyenleg, nem tudnak fizetni patikakártyájukkal, a beküldött készpénzfizetési számlákat nem tudjuk számukra átutalni és az önsegélyező kifizetéseket sem teljesíthetjük. A korlátozást a törvény írja elő, és mindaddig fennáll, amíg a pénztártag nem adja meg a hiányzó adatait. Azok rögzítése után viszont azonnal feloldható, és lehetővé válnak az újabb tranzakciók a pénztártag egyenlege terhére.

Mit kell tennem, ha nem tudom használni az egészségcélú megtakarításom?

Személyes ügyfél-azonosítás

Kérjük, fáradjon be ügyfélszolgálatunkra (1022 Budapest, Bimbó út 18.) személyesen ügyfélfogadási időben, és mutassa be érvényes személyazonosító okmányát, lakcímkártyáját. Ezen felül a helyszínen írásban nyilatkozni kell arról, hogy kiemelt közszereplőnek – annak közeli hozzátartozójának, közeli kapcsolatban álló személynek – minősül-e. Elsődlegesen a politikusok, magas beosztású állami vezetők, diplomaták tartoznak e körbe.

Kollégáink az azonosítás során lemásolják az Ön lakcímét és személyazonosságát igazoló fényképes okmányait, amely dokumentumokat a pénztár a törvény értelmében köteles tárolni. A rendelkezésünkre bocsátott információkat az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében kizárólag a Pmt.-ben előírt teljes körű ügyfél-azonosítás céljából használjuk és tároljuk.

A személyes azonosítás elvégzését követően azonnal használni tudja egyenlegét.

Ügyfél-azonosítás postai úton

A törvény lehetővé teszi, hogy a pénztártagok postán küldjék el (1535 Budapest Pf.: 861.) az azonosításhoz szükséges okmányaik másolatát. Ebben az esetben kérjük, hogy mielőbb juttassa el hozzánk

  1. az érvényes személyazonosító okmánya mindkét oldalának olvasható másolatát aláírva,
  2. az érvényes lakcímkártyájának csak a lakcímet tartalmazó oldalának olvasható másolatát aláírva,
  3. az oldalunkról letölthető közszereplői nyilatkozatot (Patikapénztár, Új Pillér Egészségpénztár) kitöltve és aláírva.

Az azonosításról bővebb tájékoztatást az ügyfelszolgalat@ujpiller.hu címen kérhet. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a dokumentumok beérkezése és feldolgozása időt vesz igénybe, ezért egyenlege zárolását a szükséges okmányok hiánytalan beérkezését követő 5 munkanapon belül tudjuk feloldani.

Amennyiben időközben igénybe venné egészségcélú megtakarítását, kérjen készpénzfizetési számlát a szolgáltatónál, amelyet a zárolás törlését követően utalunk a pénztárhoz benyújtott bankszámlára a rendelkezésre álló egészségpénztári egyenlege terhére.

Fotó: freepik.com

Hamarosan kedvező árú egészségbiztosítás a Patika-csoport kínálatában

Nem az a kérdés, hogy az állami egészségügyi ellátást kiegészítjük-e saját zsebből fizetett egészségcélú kiadásokkal, hanem az, hogy mindezt hogyan tegyük költséghatékonyan, pazarlásmentesen. Ebben kínál egyedi lehetőséget tagjaink a hamarosan startoló PatikaCare.

Az, hogy az autónkra kötünk biztosítást – sokan a kötelezőn (kgfb) felül cascoval is védik magukat a váratlan kiadásoktól –, természetes, mintahogyan az is, hogy az otthonunkat fenyegető károkra lakásbiztosítással felkészülünk. Miért ne tennénk meg ugyanezt magunk és családunk egészsége érdekében? A szolgáltatásalapú egészségbiztosítás nem úri huncutság, sőt!
A Patika-csoport egészségpénztárainak szolgáltatási kiadásai azt mutatják, hogy az elmúlt három évben dinamikusan, 10,5%-kal bővült a tagjaink által magánegészségügyi intézményben költött pénzek nagysága. Nemcsak a kiadások darabszáma, hanem a magánegészségügyben gyógyuló pénztártagok száma is trendszerűen nő. Sokan vannak azonban, akiket visszatart a szolgáltatások ára, vagy az, hogy nem tudják, adott problémával hová forduljanak, ahol szakszerű ellátást kapnak. Erre az igényre reagál a hamarosan induló PatikaCare, amely a tagjainknak elérhető áron biztosít többféle ellátást tartalmazó szolgáltatásalapú járóbeteg-biztosítást.

A szolgáltatásra minden azonosított, pozitív egyenleggel rendelkező pénztártag jogosulttá válik, amennyiben vállalja a havidíj egészségpénztári számláról való kiegyenlítését. A lehetőség megnyílik a dolgozói egészségéért tenni akaró munkáltatók előtt is: ők az egészségpénztárba fizetett célzott támogatáson keresztül köthetnek biztosítást munkavállalóik számára.

A szolgáltatás adómentes a pénztártagoknak és az ára után jár a 20%-os szja-visszatérítés. A munkáltatók 38,35%-os kedvezményes adózással, egyes meghatározott juttatásként támogathatják munkavállalóik biztosítását.

Mit kínál a PatikaCare?

Néhány ezer forintos havidíjért a biztosított pénztártag többek között jogosulttá válik a 24 órában hívható orvosi call center szolgáltatásra, ahol szakszerű válaszokat kaphat életmóddal, egészségmegőrzéssel, orvosi dokumentáció értelmezésével kapcsolatos kérdéseire, megtudhatja adott gyógyszer összetételét, mellékhatásait, alkalmazhatóságát, helyettesíthetőségét, árát, az egészségügyi intézmények, orvosi, gyermekorvosi, fogorvosi ügyeletek elérhetőségét és tájékoztatást kap az ügyeletes gyógyszertárakról.

A csomag tartalmaz járóbeteg szakellátást, diagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatokat, nagyértékű diagnosztikát és szűrővizsgálati programot is, bizonyos kritikus betegségek esetén pedig megnyílik egy egymillió forintos csomag, amely három évig fedezi (szervezi és téríti) az orvosilag indokolt, számlával igazolt költségeket (gyógykezelés, rehabilitáció, utánkövetés, életminőség megtartása/javítása, a fellépő fájdalom enyhítése, további egészségromlás megelőzése, kialakult egészségi állapot javítása és az ezt elősegítő szolgáltatások).

Az öngondoskodásnak szerepe van az egészségügy megreformálásában

Az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért elnevezésű testület október 21-i ülésén az öngondoskodás szükségességének témáját járták körül a testület tagjai.

Kincses Gyula egészségpolitikus, a bizottság tagja előadásában egyebek között arra emlékeztetett, hogy az öngondoskodás alapvető egysége a kisközösség és a család. A 20. században azt gondolták, hogy „a közösség korlátok nélkül mindent megold”; főként a szocializmus leszoktatta az embereket az öngondoskodásról, holott már a múlt század végén nyilvánvalóvá vált, hogy ez üres ígéret.

Mint jelezte, Európa országaiban különböző a köz- és magánfinanszírozás aránya az egészségügyben, s általában minél alacsonyabb az állami ráfordítás, annál magasabb a lakossági költés aránya – ez is indokolja, hogy a kényszerszolidaritás hátrébb szoruljon, s osztott finanszírozás érvényesüljön. Míg sokáig az egészségpénztárak kínálatában leginkább a termékvásárlás volt jellemző, egyre inkább megjelenik a szolgáltatásvásárlás is. Kincses szerint a hosszú távú előtakarékosság még mindig kevéssé jellemző; az egészségpénztárak jövőjét szerinte az jelenti, ha az egyéni előtakarékosságot olcsó biztosítással kombinálják. (Forrás: MedicalOnline)

Magyarországon a KSH jelentése szerint (STADAT táblák, 2019) 2016-ban 2600 milliárd forintot tett ki az összes egészségügyi kiadás, amely közel kétharmadát adja az állam, 775 milliárd forintot pedig a háztartások zsebből álltak azon a 100 milliárd forinton felül, amely az önkéntes pénztári és biztosítási rendszereken keresztül használtak fel egészségi célokra.

Asztalos Péter, a Magyar Nemzeti Bank elemzőjének korábbi számítása szerint az összes egészségügyi kiadás volumenét a teljes népességre vetítve azt láthatjuk, hogy éves szinten egy magyarországi lakos átlagosan 234 ezer forintot költ egészségügyi ellátásra, ebből 157 ezer forintot az állami újraelosztó rendszereken keresztül, 77 ezer forintot magánkiadások formájában (Forrás: 2017, Statisztikai Szemle, 95. évfolyam 8–9. szám)

A zsebből költött forintok mértékét tudja jelentősen csökkenteni az egészségpénztári tagságon keresztül köthető egészségbiztosítás például.

Fotó: unsplash.com

Influenzajárvány: mikor jön és mit tehetünk ellene?

Közeledik az influenzaszezon. Vajon érdemes oltatni magunkat? Ha igen, mikor és ki igényelheti ingyenesen a védőoltást? Kérdéseinkre magánegészségügyi szolgáltató partnerünk, a Doktor24 Medicina Kft. foglalkozás-egészségügyi orvosigazgatója és szakorvosa, belgyógyásza és kardiológusa, Dr. Ruzsás Éva válaszol.

Milyen tünetei vannak az influenzának és hogyan kezelhető a betegség?

„Az influenzajárvány általában decembertől márciusig tart. Az influenza 1-2 napos magas lázzal, hidegrázással, általános rossz közérzettel, torokfájással, köhögéssel, fejfájással, izom- és végtagfájdalommal jár. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ne menjünk közösségbe (iskolába vagy munkába), hogy ne adjuk át másoknak a vírust, illetve meglévő betegségünk mellé ne fertőződjünk meg egyéb kórokozókkal is. Fontos az ágynyugalom, a szokásos folyadékbevitel növelése másfél, kétszeres mennyiséggel, valamint könnyű ételek fogyasztása pl. zöldségek, leves formájában. Az influenza által okozott megbetegedés általában 6-7 nap alatt megszűnik. Ha azonban egyéb súlyosabb tünetek is megjelennek, mint például a légszomj, a nagymértékben leromlott általános állapot, a 3-4 napja fennálló 40,5 fok feletti láz, vagy az influenzás tünetek egy hétnél tovább fennállnak, minél hamarabb forduljon orvoshoz!”

Jelentkezzen panasz esetén a Doktor24 Egészségközpontba belgyógyászati szakrendelésre, ahol időpontra érkezve, hosszas várakozás nélkül fogadják szakorvosaink!

Ahogy látható, jobb megelőzni a betegséget, mint kezelni azt. Hogyan védekezhetünk az influenza ellen és mikor kell elkezdenünk a felkészülést?

„A védekezést már ősszel meg kell kezdeni, csak így készülhetünk fel hatékonyan a vírussal szemben” – mondta Dr. Ruzsás Éva, a Doktor24 Egészségközpont orvosszakértője.

„A védekezést egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, a személyes higiéniai szempontok betartásával, valamint védőoltással biztosíthatjuk. Még a járvány kezdete előtt kell a védőoltás beadásáról gondoskodni, hiszen a védelem kialakulásához általában 10-14 nap szükséges. Az oltás sokak számára ingyenesen is elérhető, például a krónikus betegségben szenvedők, a 60 év felettiek, a várandósok és számos veszélyeztetett munkakörben dolgozók számára, mint az egészségügyi vagy rendvédelmi szervezeteknél dolgozók számára. Számos munkahely biztosítja az ingyenes oltást is, illetve háziorvoshoz fordulva a lakosok receptre felíratva is igényelhetik a védőoltást. Fontos tudni, hogy az arra allergiások számára nem írható fel a védőoltás, azonban mindenki más számára javasolt az alkalmazása. Az influenza elleni védőoltás november közepétől elérhetővé válik, érdemes tehát most elkezdeni a felkészülést és tájékozódni a védőoltásról.” – javasolta Dr. Ruzsás Éva.

Tudta? Amennyiben rendelkezik egészségpénztári tagsággal, az egészségügyi célú kiadásainak 20%-át szja-visszatérítés formájában visszakaphatja.

2030-ra 250 millió fölé emelkedhet az elhízott gyerekek száma

Testmozgással és egészséges táplálkozással megelőzhető az elhízás, amely számos betegség rizikófaktora. A Patika-csoport a társadalomért felelős szereplőként segít abban, hogy minél többen hozzájussanak a szükséges információkhoz. Kattintson, és nézze meg, hol vehet részt ingyenesen teljes testanalízisen novemberben.

A megváltozott életstílus és a gyorséttermi ételek népszerűségének növekedése dinamikusan növelheti a világban az elhízott gyerekek számát az elkövetkező évtizedben. A probléma különösen a fejlődő országokban lehet jellemző, ahol az elmúlt években a hagyományos étrend helyett egyre inkább elterjednek a nyugati táplálkozási szokások, nő a keményítő, a cukrok, az olaj és a zsír fogyasztási aránya. Az elhízás elleni világszervezet, a World Obesity Federation most publikált gyermekkori elhízás-atlasza szerint az 5–19 korosztály tagjai között 2020-ban 158 millióan, 2025-ben 206 millióan, 3030-ban pedig már 250 millióan lesznek elhízottak.

10 év múlva várhatóan Kínában (62 millió), Indiában (27 millió) és az Egyesült Államokban (17 millió) lesz a legtöbb elhízott gyermek világszerte, de a kisebb országok nagyobb veszélyben vannak, ha az elhízottak arányát a korosztályra vetítve vizsgáljuk. 2030-ra például a Cook-szigeteken az összes 5-9 éves gyermek 46%-a, a 10–19 éves serdülőknek pedig a 42%-a lesz várhatóan elhízott. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a magas szám ellenére is mindössze a serdülők alig egynegyede lesz ekkorra elhízott.

Infographic: Over 250 Million Kids Will Be Obese By 2030 | Statista

A gyermekkori elhízással kapcsolatosan Antal Emese dietetikus egy televízió-műsorban elmondta: felmérések szerint a 2 és 18 év közötti magyar fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel 10%-ánál, míg a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a felnőttek cukorfogyasztása az ajánlás alatt marad, mindössze 8–9%. A túlzott cukorfogyasztás miatt többek között kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és elhízás alakulhat ki. A dietetikus hangsúlyozta: a barnacukor és a nádcukor sem egészségesebb, mint a kristálycukor, mert ugyanannyi energiát ad, helyettük inkább csökkentett cukortartalmú termékeket érdemes választani.

Ingyenes lakossági szűrések novemberben Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében


Fotó: freepik.com

Tovább bővül az EESZT adatbázisa

2020. január 1-jéig minden magánegészségügyi szolgáltatónak és fogorvosnak csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) adatbázisához, és június 1-jétől adatot is kell rögzítenie a felhőbe. Ezzel megvalósul a magán- és állami szektor közötti azonnali információcsere.

A 2017. november 1-jén indult szolgáltatási tér révén minden beteg adata egy egységes, digitalizált, elektronikus rendszerbe kerül be, amely 25 ezer orvos és 13 ezer gyógyszertár közreműködésével napi 800 ezer elektronikus receptet dokumentál. A rendszerbe naponta 200 ezer ápolási esemény és 200 ezer dokumentum kerül be – mondta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Hangsúlyozta: az EESZT-ben tárolt adatok pontosak, szükség esetén bármikor elérhetőek és mindez a rendszer teljes védettsége mellett valósul meg. Az összegyűjtött adatok nemcsak egy-egy betegre nézve, hanem betegségcsoportok tekintetében is hordoznak információt; az egész magyar populációra vonatkoznak, így a Nemzeti Egészségügyi Programok vonatkozásában is fontosak. Rámutatott: a rendszer lehetővé teszi a rizikófaktorok mérését, így a betegségek konkrét megjelenése előtt meg lehet tenni a prevenciós lépéseket.

A miniszter elmondta, a 2020-as bővítés célja, hogy a magán és az állami szolgáltatók között azonnali információcsere valósuljon meg, láthatóak legyenek a különböző ellátóknál keletkezett betegadatok, amelyek később a diagnosztikához és a terápiához is elengedhetetlenek.

A Magyar közlöny 2019. október 24.-i számában megjelent kormányrendelet szerint 2021. január 1-től a beutalók is felkerülnek a felhőbe. A háziorvos, házi gyermekorvos, járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvos és az egynapos ellátást nyújtó szolgáltató orvosa kizárólag az EESZ útján állíthatja majd ki a beutalókat (2021. december 31-ig papíralapú igazolást is kiállít, ahogyan az eRecept esetében teszik). Az elektronikus ügyintézés gyorsítja az ellátást, hiszen a beteg adatait, a leleteit, az e-beutalóit és eReceptjeit egy gombnyomással elérik a szolgáltatók. A szakorvosnak nem kell a betegfelvétettel időt töltenie, a kezelés megkezdésekor a szakellátó informatikai rendszere automatikusan átemeli az adatokat. A kezelőorvos azonnal látni fogja a beutaló orvos megjegyzéseit is.

Semmelweis Egészség Napok novemberben is

Fotó: freepik.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.