Október végéig lépnie kell, ha még nem azonosította magát

Október 31-ig teljes körű ügyfél-átvilágításon kell átesnie a bankszámlával, illetve önkéntes pénztári, befektetési szolgáltatói vagy életbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleknek. A Patika-csoport pénztárai mindent megtesznek a zökkenőmentes ügyintézés érdekében.

Az online ügyintézési és az egyenleglekérdezési felületünkön is tájékozódhat arról, hogy van–e teendője a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) által előírt teljes körű azonosítással kapcsolatosan. Erre a pénzügyi rendszer és valamennyi ügyfél biztonsága érdekében van szükség – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ha a személyes fiókjában lévő üzenetben az szerepel, hogy a pénztár még nem rendelkezik a szükséges adatokkal vagy annak egy részével (pl. mert nem személyesen intézték ügyeiket székhelyünkön), kérjük, mielőbb pótolja a hiányt annak érdekében, hogy patikakártyáját október 31. után is zökkenőmentesen használhassa.

Pénztárunknál az azonosítási adatokat nemcsak személyesen egyeztetheti, hanem azok postán is elküldhetőek. Az adategyeztetésnek legkésőbb 2019. október 31-ig meg kellene történnie törvény szerint, ám az ügyintézést nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

A törvényben meghatározott dátumot követően, amíg a teljes körű azonosításra nem kerül sor, az adott ügyfél nem kezdeményezhet új pénzügyi tranzakciót számláján, vagyis nem tud fizetni a patikakártyájával, illetve a beérkező számlák ellenértékét sem tudjuk kifizetni számára. E korlátozás viszont később is azonnal feloldható, amint a pénztártag megadja a hiányzó adatokat.

Mi történik az azonosítás során?

Ha valaki személyes felkeresi irodánkat ügyfélfogadási időben, ügyintézőnk az azonosítás során lemásolja a pénztártag lakcímét és személyazonosságát igazoló fényképes okmányokat, s elkéri az esetleg még hiányzó személyes adatait. Az ügyfélnek írásban nyilatkozni is kell arról, hogy kiemelt közszereplőnek – annak közeli hozzátartozójának, közeli kapcsolatban álló személynek – minősül-e (elsődlegesen a politikusok, magas beosztású állami vezetők, diplomaták tartoznak e körbe).

Amennyiben erre nincs módja, kérjük, fénymásolja le

  • a személyi igazolványának mindkét oldalát,
  • a lakcímkártyája lakcímet tartalmazó oldalát.

A másolatokat kérjük, írja alá és küldje el postán a 1022 Budapest, Bimbó út 18. címre. A teljes körű azonosításhoz szükség van a közszereplői nyilatkozatra is, amit a Patikapénztár oldaláról INNEN, az Új Pillér oldaláról INNEN tud letölteni. Kérjük ezt kitöltve és aláírva a fenti okmánymásolatokkal együtt juttassa el hozzánk.

Az azonosítási kötelezettség a banki folyószámlával rendelkezők mellett a hazai székhellyel, fiókteleppel vagy telephellyel rendelkező önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárak, befektetési szolgáltatók, s életbiztosítók ügyfeleire is vonatkozik – írja közleményében az MNB.

Hogyan vészeljük át az őszi allergiát?

Orvos szakértői partnerünk összegyűjtött néhány tanácsot, amelyeket betartva könnyebben túljuthatunk az őszi allergiaszezonon. Arra is adunk javaslatot, hogy milyen vizsgálattal lehet beazonosítani, melyik allergénre érzékeny a szervezetünk.

Javában tart a légúti allergiák második fő szezonja. Ilyenkor igen magas az allergén pollenkoncentráció a levegőben, hiszen az őszbe nyúlva virágzik például a lándzsás útifű, a csalán, a parlagfű, melynek pollenjei a szél segítségével igen távoli helyekre is eljutnak, ezzel megkeserítve az arra érzékenyek mindennapjait. A pollenek mellett a penészgombák spórái is igen kedvező környezetnek örvendenek ilyenkor, ugyanis az őszi hűvös idő ideális körülmény a penészgombák szaporodásához. Mit tehetünk, ha a szezon már tombol, hogy vészelhetjük át ezt az időszakot?

Az allergiások szervezetéből olyan reakciót váltanak ki az allergének, amely a náthára emlékeztet: gyakori tüsszögés, szemviszketés, könnyezés, szempirosság, orrviszketés, vizes orrfolyás – ezért is hívják szénanáthának a tünetek összességét. Az allergia kortól, nemtől függetlenül egyre többeket érint, nem kíméli sem a gyermekeket, sem a fiatalokat.

7 tanács, hogy mire ügyeljünk az őszi allergiaszezonban

  1. Figyeljünk a megfelelő páratartalomra a lakásban!
    Az őszi allergia esetén a zárt térben való tartózkodás csak megfelelő páratartalom mellett nyújt segítséget. Az ideális páratartalom 35–50%-ot jelent, az ennél szárazabb levegő tovább erősítheti az orrot és a tüdőt érintő allergiás reakciókat és az orrfolyás is felerősödhet.
  1. Tartsuk tisztán a lakást!
    A gyakori takarítással elkerülhetjük a további irritációt okozó allergéneket, mint például a port. Azonban ne porszívózzunk túl gyakran, hiszen a gépből kiáramló levegő felkavarja a pollenszemcséket!
  1. Kerüljük a szőnyeget, padlószőnyeget!
    Ezek ideális környezetet biztosítanak a por és a pollenek megtapadásához, ezért az allergiásoknak jobb ezektől megszabadulni. Allergiaszezonban mossuk ki gyakrabban a függönyöket!
  1. Utcai cipőnket tároljuk zárt helyen!
    A szabadban viselt lábbelire valószínűleg rengeteg pollen tapad. Ha cipővel megyünk be a lakásba, vagy azokat nyitott polcon tároljuk, az allergének szétszóródhatnak az otthonunkban.
  1. Mossunk gyakrabban kezet és hajat!
    A pollenszemcsék gyakran a hajunkhoz tapadnak és folyamatosan irritálják a szervezetünket.
  1. Tartsuk tisztán a légkondit!
    A lakásunkban, autónkban lévő légkondicionáló berendezésben is felgyülemlenek a pollenek. A pollenszűrő rendszeres tisztításával, cseréjével védekezhetünk.
  1. Kérjük szakértő tanácsát!
    Allergiás tünetekkel forduljunk szakértőhöz, aki segít megtalálni a leghatékonyabb tünetenyhítő megoldásokat.

Partnerünk, a Doktor24 cégcsoport a hagyományos allergiatesztnél hatékonyabb inhalatív allergiavizsgálataival segít Önnek beazonosítani, mely allergén milyen mértékben irritálja szervezetét. Ezt követően allergológus szakorvos segítségével közösen meg tudják állapítani, mely kezelés a leghatékonyabb az Ön számára, és azt mikor ajánlott kezdeni.

Érdemes a vizsgálatért egészségpénztári kártyával fizetni (a Doktor24 rendelőiben a patikakártyát és az Új Pillér kártyáját is elfogadják), az öngondoskodást az állam 20%-os szja-visszatérítéssel támogatja. Amennyiben egészségterv kitöltését követően, prevenciós céllal vesz részt allergiaszűrésen, a kezelés árának 10%-át visszaigényelheti a befizetett személyi jövedelemadójából.

Ne feledje, az allergia esetében különösen igaz, hogy a már meglévő tünetek enyhítésénél sokkal többet segít a megelőzés, az időben megkezdett kezelés.

Válassza a 20 vagy 40 paneles inhalatív allergiatesztet és jelentkezzen be vizsgálatra a Doktor24 Egészségközpontba még ma, hogy a mindennapjai mihamarabb a megszokott kerékvágásba térhessenek vissza! Fizessen patikakártyával és használja ki a 20%-os szja-visszatérítést.

Fotó: flickr.com

20 éves jubileumi akció a Patika-csoport pénztáraiban!

Évek óta velünk takarékoskodó tagjaink már megszokták, hogy a Patika-csoport pénztárai minden év novemberében befizetési akciót hirdetnek. Az igazán költségtudatosak ilyenkor nemcsak az szja-visszatérítés kihasználására fókuszálnak, hanem számba veszik azt is, milyen egészségcélú költések merülhetnek fel a családban jövőre.

A Magyar Nemzeti Bank egyre többet emlegetett Versenyképességi programjának egyik fő pillére az egészségügy. A javaslatcsomag alanyi jogú egészségpénztári tagságot vázol fel, úgy, hogy az egyéni bérarányos befizetés mértékéről mindenki maga döntene, ám ennek mértékétől függne a kedvezményes adózású munkáltatói támogatás. Az öngondoskodás állami ösztönzése is szerepel a jegybank programjában a rendszer harmadik pilléreként.

Bár a lakosság egy jelentős része nem használja ki az egészségpénztári megtakarításban rejlő lehetőségeket, azok, akik évek óta pénztártagok, egyre több patikakártyás vagy önsegélyező szolgáltatást vesznek igénybe. Ehhez mérten nő az egyéni befizetések aránya, amely elérte a Patika-csoport tagdíjjellegű bevételeinek 60%-át 2018-ban és idén további bővülésre számítunk. A tagjaink egyéni számlájára érkező szja-visszatérítés – az adótámogatás a jóváírást követően 100%-ban bármelyik pénztári szolgáltatásra felhasználható – növekedése is azt tükrözi, a tagok egyre tudatosabban használják patikakártyájukat, amikor az egészségükről van szó.

1999-ben a pénztár alapítói azzal a céllal hozták létre a társaságot, hogy hozzájáruljanak a hazai lakosság egészségtudatosságának és öngondoskodási hajlandóságának fokozásához. A novemberi befizetési akció is ezt szolgálja: a pénztár ebben a hónapban az alapszabályában meghatározott működési költsége jelentős hányadát átengedi a tagjainak, akik így befizetésük nagyobb hányadát tudják egészségcélú kiadásaikra fordítani.

Új pozícióban a pénztárak

A pénztár akciója azoknak szól, akik az év első tíz hónapjára – vagy a 2019-ben belépők a belépésük hónapjától számolva – befizették az alapszabályban meghatározott minimális hozzájárulást. Ők a november 1. és november 30. között beérkező befizetésük 30 000 forint feletti részéből nem fizetnek működési és likviditási költséget: az összeget 100%-ban jóváírjuk az egyéni számlákon. Azok sem maradnak le az akcióról, akiknek tagdíjelmaradásuk van, de a befizetésüknek csak az elvárt hozzájárulás feletti hányadára érvényes a kedvezményes költségelvonás. Ezért is érdemes október végéig az online folyószámla kimutatásban ellenőrizni és bankkártyás fizetéssel azonnal rendezni a fennálló hiányt.

Minél többet fizet, annál többet spórol

A befizetési akcióban résztvevők annál jelentősebb összeget nyernek meg egészségükre, minél többet fizetnek be. A novemberben a Patikapénztárba befizetett 100 ezer forintból több mint 5 ezer forinttal többet írunk jóvá, mint más hónapban. Annak, aki szeretné kihasználni a maximális 150 ezer forintos szja-visszatérítést és az ehhez szükséges összegre, 750 ezer forintra egészíti ki az éves befizetését az akciós hónapban, akár 40 ezer forinttal többet könyvelünk a számlájára.

Az eltérő költségszerkezetű kassza, az Új Pillér tagjai is jól járnak az akcióban. Ők a novemberi 100 ezer forintos befizetésből 3 150 forinttal többet, a 750 ezer forintra kiegészített befizetésből akár 12 ezer forinttal többet költhetnek, mint az év más hónapjában beérkező hozzájárulásból.

Az egyéni kiadásokra fordítható összeget tovább növeli a 20%-os adójóváírás, amelyet már akár márciusban a számláján tudhat az, aki januárban beadja az adóbevallását, és ami mindenegyes befizetett forint után jár.

A munkáltatójuktól célzott szolgáltatásra támogatást kapó tagjainknak is érdemes kihasználniuk az akciót, hiszen az egyéni befizetésükből a pénztár valamennyi szolgáltatására költhetnek kiegészítve a munkáltatójuktól kapott juttatást. Ebben az esetben az állami támogatásról sem kell lemondaniuk, hiszen arra minden pénztártag jogosult az egyéni befizetése után.

Patikapénztar - 20 éve az igazi20 éve töretlen lendülettel szolgáljuk az egészségét!

Már most jegyezze be naptárába a Patikapénztár jubileumi hétvégéjét. November 30-án és december 1-én szűrésre várjuk Önt és családját Budapesten. A vizsgálat ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Figyelje honlapunkat, ahol hamarosan tájékoztatjuk a részletekről.

Fotó: flickr.com

Ne lepődjön meg, ha kérdezőbiztosok keresik és az egészségéről érdeklődnek

Harmadszor kaphatunk képet a lakosság egészségi állapotáról és az azt befolyásoló háttértényezőkről. A vizsgálat kötelező minden EU tagállamban, ezért a reprezentatív mintán végzett kérdőíves kutatás arra is alkalmat teremt, hogy nemzetközi összehasonlításban lássuk, hogy vagyunk.

A 2019. évi lakossági egészségfelmérés szeptember 16. és december 16. között, 510 településen, 10 470 fő megkeresésével zajlik. A vizsgálat hagyományosan a 15 éves és annál idősebb, magánháztartásokban élő lakosságra terjed ki, az adatgyűjtésből az intézményekben – pl. idősek otthonában, bentlakásos szociális intézményekben, börtönben – élők kimaradnak. Az ELEF történetében első ízben kísérleti jelleggel az adatgyűjtés célpopulációja a fiatalabbakat is tartalmazza. Ha a kiválasztott személynek van vele közös háztartásban élő, 6 hónapos és 14 éves életkor közötti gyermeke, a kérdőív rá vonatkozó kérdéseket is tartalmaz. Több gyermek esetén adott szempontok szerint kell kiválasztani azt az egyet, akire a kérdéseket vonatkoztatni kell.

A véletlen mintavétellel kiválasztott személyek szeptember 16–30. között interneten önállóan tölthetik ki a kérdőíve(ke)t, vagy szükség esetén igénybe vehetik a KSH kérdezőinek segítségét, akik felkeresik, és mobil eszközön rögzítik a kérdésekre adott válaszaikat október 1. és december 16. között.

A személyes kikérdezésen alapuló felmérések segítségével a KSH képet alkot a lakosság egészségi állapotáról, az életvitel jellemzőiről, az önellátással kapcsolatos korlátozottságról, a testmozgásról, a táplálkozásról, az egészségkárosító szokásokról és az egészségügyi ellátórendszer igénybevételéről, az ellátással való elégedettségről, illetve egyéb, az egészséget befolyásoló tényezőkről. A hazai adatokat a tervek szerint 2020 tavaszán publikálják, a nemzetközi összehasonlításra év végéig várni kell.

A felnőtt lakosság fele beteg

A 2014-ben végzett hasonló felmérésből például kiderült, hogy jelentős a lakosságon belül azok aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek: krónikus betegségről a magyar felnőttek 55%-a számolt be. Kiemelkedő a magas vérnyomás (31%) és más szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi problémák, különösen a hát- és gerincfájás (21%), ízületi kopás (17%), az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség 8%) gyakorisága, de a mentális betegségek is jelentős terheket jelentenek, például a krónikus depresszió a lakosság 4%-át érinti.

A legutóbbi vizsgálat rámutatott arra is, a népesség 90–95%-ának a felmérést megelőző 12 hónapon belül legalább egyszer szüksége volt egészségügyi ellátásra, de az esetek 13%-ában a szükségesnél később jutott hozzá vagy esetleg meg sem kapta azt.

Az adatok szerint a rossz mutatókért a magyarok életmódja is felelős: sokan dohányoznak, jelentős az alkoholfogyasztás és mindössze minden 8. ember mozog napi szinten a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő mértékben. A férfiak 15%-a, a nőknek viszont csak 10%-a végez elegendő napi aktivitást.

2009 és 2014 után 2019-ben harmadszor
Kezünkben a megoldás, csak használni kellene

Megtartották Brüsszelben a világ első Védőoltásügyi Világkonferenciáját. Az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) rendezvényének egyik célja, hogy megakadályozza a védőoltásokkal kapcsolatban világszerte tapasztalt félretájékoztatást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Megbocsáthatatlan, hogy egy olyan fejlett világban, mint a miénk, még mindig halnak meg gyermekek betegségekben, amelyeket már rég fel kellett volna számolnunk. Ezt tetézi, hogy kezünkben van a megoldás, de nem használjuk ki teljes mértékben. A védőoltások már jelenleg is évente 2–3 millió életet mentenek meg, de a globális átoltottság javításával további 1,5 millió haláleset lenne megelőzhető.”

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint kritikus fordulóponthoz érkeztünk. „Újra növekszik a kanyarós megbetegedések száma, és tízből egy gyermek továbbra sem jut hozzá az alapvető fontosságú gyermekkori védőoltásokhoz. Meg tudjuk fordítani, és meg is kell fordítanunk ezt a tendenciát! Ehhez mindenki számára biztosítanunk kell a védőoltások nyújtotta előnyöket, a kormányoknak és a partnereknek pedig úgy kell tekinteniük az immunizációba történő beruházásokra, hogy azokhoz mint szociális javakhoz mindenkinek joga van.”– hangsúlyozta a szakember.

2019-ben mostanáig világviszonylatban annyi kanyarómegbetegedést jelentettek, mint 2006 óta soha. A kanyarómegbetegedések 2018-ban kezdődött hulláma 2019-ben folytatódott, amikor is a WHO európai régiójában mintegy 90 000, világszerte pedig több mint 365 000 esetet jelentettek az év első felében. Már ezek a féléves adatok is meghaladják a 2006 óta éves szinten jelentett esetszámokat.

Az elmúlt három évben hét ország, köztük négy európai ország vesztette el kanyarómentes státuszát. A közelmúltbeli kitörések a teljes átoltottság hiányának közvetlen következményei; az elégtelenül beoltott tizenévesek és felnőttek is megfertőződtek a vírussal. Az átoltottságban mutatkozó hiányosságok hatékony felszámolása érdekében a konferencia számot vetett a vakcinázást akadályozó megannyi tényezővel: a vakcinázáshoz való joggal, a szabályozással és a hozzáférhetőséggel, a védőoltások rendelkezésre állásával és az oltási szolgáltatásokkal kapcsolatos kényelmi szempontokkal, a társadalmi és kulturális normákkal, értékekkel és támogatottsággal, az egyéni motivációkkal, attitűdökkel, ismeretekkel és kompetenciákkal.

A WHO a védőoltásokkal kapcsolatos bizalmatlanságot – amely mögött közönyösség, bizalomhiány és kényelmesség állhat – globális szinten az egészséget veszélyeztető tíz legfontosabb tényező közt említette 2019-ben.

A bizalmatlanság csökkenti az oltási lefedettséget
Ez az étrend jó a szívkoszorúér-betegség ellen, de növeli a stroke kockázatát

A British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint a stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői. A megállapítás egy nagyszabású oxfordi kutatás eredményei alapján született.

A British Medical Journal aktuális számában ismertetett tanulmány 48 ezer ember adatait elemezte az étrendet és az egészséget vizsgáló hosszú távú, nagy létszámú oxfordi vizsgálat (EPIC-Oxford) segítségével. Az 1993 és 2001 között felkért résztvevők fele volt húsvevő, több mint 16 ezren vegetáriánusok vagy vegánok, köztük 7500-an olyanok, akik a halat is beillesztették a növényi étrendbe – írta az MTI a BBC hírportáljára hivatkozva.

Táplálkozásukról a vizsgálat kezdetén, majd 2010-ben kérdezték meg őket. Betegségeiket, testmozgási és dohányzási szokásaikat is feljegyezték. Szívkoszorúér-betegség 2820-nál alakult ki a vizsgált időszakban, stroke 1072 résztvevőnél, közülük 300 esetben agyvérzés következett be az oxfordi kutatók elemzése alapján. A halat is fogyasztók 13%-kal, a vegetáriánusok és a vegánok 22%-kal kisebb eséllyel szenvedtek szívkoszorúér-betegségben, mint a húsevők.

A növényi étrendet követők azonban 20%-kal nagyobb eséllyel kaptak stroke-ot. A kutatók szerint ennek a B12 vitamin alacsony szintjéhez lehet köze, de "az összefüggés bizonyításához további kutatás szükséges". Az is elképzelhető, hogy nem az étrend, hanem más életmódbeli eltérések állhatnak az összefüggés hátterében.

„Nem ok-okozati kapcsolatot vizsgált a jelen kutatás, hanem az adatok elemzésével kapcsolatot állapított meg. Az üzenet azonban mindenki számára az lehet, hogy a jól megtervezett étrend fontos, érdemes változatosan étkezni, az élelmiszerek széles választékát fogyasztani. A húsevők étrendje nem feltétlenül változatos, lehet, hogy a szokásos hús-krumpli páros mellett alig esznek zöldségeket” – mondta Frankie Phillips, a brit dietetikusok szövetségének tagja. Szerinte a vegán és vegetáriánus étrend jelentősen változott a vizsgálat kezdete óta eltelt évtizedekben. „Sokkal nagyobb lett a nekik kínált kényelmi ételek, vagyis a túlságosan feldolgozott élelmiszerek választéka” – mutatott rá.

A túlságosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az egészségi állapot romlásával.

Milyen diéta passzolna Önnek?

Fotó: freepik.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.