Új pozícióban az egészségpénztárak

A 2016 óta tartó tendencia folytatódott az idei év első félévében is: az egészségpénztárak a munkáltatók adóoptimalizálási eszközéből lassan a tudatos öngondoskodók intézményévé válnak. A vállalatok és az állam szerepvállalására azonban ebben a modellben is nagy szükség van.

Az elmúlt két évben az egészség- és önsegélyező pénztárak száma 29-ről 20-ra csökkent, a taglétszám 2019. I. félév végén 1 037 381 főt tett ki, amely az előző év azonos időszakának értékéhez képest 0,9%-os csökkenés – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első félévet értékelő szektorjelentéséből.

Az MNB idősora egyértelműen jelzi a pénztárak szerepének megváltozását: a cafeteriarendszer átalakításának hatására a munkáltatók juttatási palettájáról lekerült az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás – 2019. január–június között közel 60%-kal csökkent a munkáltatóktól ezen a jogcímen érkező befizetések összege –, ezzel párhuzamosan azonban érezhetően nő a tudatos öngondoskodók aránya. Az egyéni befizetések ebben a hat hónapban megközelítették a 12 milliárd forintot a tavaly hasonló időszakban beérkező 10 milliárddal és a 2016-os 5,7 milliárddal szemben. 2019. I. félévében a pénztárak tagdíjjellegű bevételeinek 77,7%-át a tagok egyéni befizetései tették ki.

Az edukációban fontos lenne az állami segítség

A több mint 20 éve működő önkéntes egészségpénztári szektor fontos szereplője lehetne a hazai egészségügy rendbe tételének, az egészséggazdaság kifehérítésének, az egészségügyi mutatók javításának, a lakossági elégedettség növelésének és mindezek hatására a versenyképesség növelésének, ahogyan ezt az MNB 330 pontból álló versenyképességi javaslata is tartalmazza.

– Ahhoz viszont, hogy a kasszák valóban betöltsék ezt a feladatot, szélesebb körű és pénzügyileg tudatosabb pénztári tagságra lenne szükség. A lakosság edukációjában, öngondoskodásra nevelésében fontos lenne az állami szerepvállalás, ahogyan például a pénzügyi tudatosság erősítésében ez már elindult az elmúlt években – mondja Sebők Orsolya, a Patika-csoport kommunikációs igazgatója.

Többen és többet fizetnek az orvosi ellátásért a pénztárakból

A pénztárak adatai szerint hatalmas tartalékok rejlenek a pénztári befizetők számának növelésében. Akik felismerték az öngondoskodás előnyeit, egyre aktívabban veszik igénybe a szolgáltatásokat, csakhogy a lakosságnak ez a rétege nem vagy csak alig nő. A Patika-csoport 2017-ben összesen 10 ezer pénztártag között osztott fel fejenként valamivel több, mint 30 ezer forint adóvisszatérítést, 2018-ban az adójóváírást igénybe vevő pénztártagok száma nem változott lényegesen, ők viszont már átlag 40 ezer forinttal gazdagodtak. 2019-ben is folytatódott a tendencia: az egy főre jutó átlagos szja-visszatérítés megközelítette az 50 ezer forintot, az érintett tagok száma azonban a 10 ezer főt sem érte el.

A szektorjelentés is hasonlót mutat. Igaz az adatszolgáltatás nem tartalmazza az szja-kedvezményben részesülő pénztártagok számát, de az adóvisszatérítés összegét igen, ami három év alatt csaknem duplája lett (2019-ben megközelítette a 6,5 milliárd forintot) és 2016–2019 között közel duplájára nőtt az egy főre eső havi befizetés is. A pénztártagok száma azonban folyamatosan apadt az időszakban.

Iskolakezdési egészségtippek szülőknek

A tanévkezdés jó alkalom a gyerekszoba felújítására, a gardróbszekrény rendbetételére és arra is, hogy bejelentkezzünk a gyerekorvoshoz az évi rendszeres szűrővizsgálatra. A magyar általános iskolákban kétévente ellenőrzik a gyerek fejlődését, az Amerikai Egyesült Államokban évente. De nem csak a gyakoriságban van különbség a hazai és a nemzetközi gyakorlat között.

Magyarországon az iskolaorvosoknak egy vizsgálati napon körülbelül egy osztálynyi gyereket kell megvizsgálniuk, jó, ha 10-15 perc jut egy tanulóra. Ennyi idő alatt csak a legszükségesebb fizikális alapvizsgálatokra – magasság-, testsúlymérés, ortopédiai felmérés, látásellenőrzés – van idő, az egyedi problémák feltérképezésére, beszélgetésre már nincs. Ebben a modellben épp a szűrővizsgálatok lényege, a betegségek vagy az átlagostól eltérő fejlődés korai felismeréséből származó előny veszik el. A nemzetközi gyakorlatban a szülők általában évente keresik fel gyermekükkel az orvost, amit gyakran praktikusan összekapcsolnak a tanév indulásával. Súly-, magasság- és vérnyomásmérés, lúdtalpvizsgálat, testtartás-ellenőrzés, hallás és látáskontroll, a szükséges oltások ellenőrzése és mindezeknek az adatoknak a rögzítése történik a szigorú protokoll szerint zajló vizit során.

– A minden évben mért adatokból kirajzolódik a gyerek fejlődési görbéje, és az is látszik, ha valahol eltérés van az átlagtól. Ebben az esetben célzott vizsgálatokkal azonnal utána lehet járni, hogy mi lehet a háttérben. A praxisomban van, ahol az apuka várja a legizgatottabban az évi ellenőrzést, hogy papíron is lássa, tökéletesen fejlődik a gyermeke. De itt nincs vége a rendelőben töltött időnek. Nagyon fontos, hogy legyen időnk beszélgetni a kis paciensünkkel és a szüleikkel. Így alakul ki az orvos és a gyerek közti bizalmi viszony, ami például tinédzserkorban különösen fontos lehet és a szülő számára is megnyugtató helyzetet teremthet. Arról nem beszélve, hogy mennyi problémát fedezhetünk fel! Olyan szülő is van, aki hosszú kérdéslistával érkezik az iskolakezdési vizitre. Természetesen ezek megválaszolására is jut időnk. A személyes törődés a legnagyobb hozzáadott értéke a klinikánkon végzett munkának – mutat rá Dr. Bene Gabriella, a FirstMed klinika gyerekorvosa és hozzáteszi: – A beszélgetés során látszólag a napi rutinra – evési, alvási szokásokra, hangulatállapotra, tanulmányi eredményekre – kérdezünk rá, de valójában az adott kornak megfelelő, potenciálisan előforduló problémákat ellenőrizzük. Nem is gondolná a szülő, hogy a gyermeke életmódja, viselkedése vagy fizikai fejlődése komoly betegségek, mentális zavarok korai előhírnöke is lehet.

Mit tud meg az orvos a gyermek evési-, alvási szokásiból, mit jelezhet a vérnyomás vagy a korosztály átlagától eltérő ütemű testmagasság-növekedés? A szakember számára még a legártatlanabbnak tűnő mondatok, jelek is sokatmondóak.

– Egy 12 éves betegem idei iskolakezdési vizitjén azt láttam, hogy sokat nőtt a tavalyi vizsgálat óta, de a gerincellenőrzés során kiderült, hogy gerincferdülése van. Szerencsére időben került szakorvoshoz, így a problémát fűzővel lehetett korrigálni. Ha csak két év múlva vettük volna észre az eltérést, esetleg komolyabb beavatkozásra lett volna szükség. Az éven belüli kiugró testsúlyváltozás is beszédes adat: ilyenkor étkezési tanáccsal segítünk, szükség esetén elküldjük a gyereket dietetikushoz vagy valamilyen rendszeres mozgásformát ajánlunk. A tinédzsereknél a hirtelen fogyás is fontos figyelmeztetés: a beszélgetés során előkerülhetnek a testképzavarra utaló jelek, az anorexiára vagy a bulimiára utaló étkezési zavarok. Ilyen beszélgetésekre sajnos az iskolaorvosnál nem biztos, hogy van lehetőség, holott ez is a prevenció része. De ha csak kétévente látom a gyereket, értékes időt veszítünk.

ITT tájékozódhat arról, miből áll egy tipikus orvosi szűrővizsgálat kiemelt partnerünknél.

7 tanács, hogy a gyermeke gondtalan iskolás legyen

  • Figyeljünk a pedagógusok visszajelzéseire! Az órán való passzív viselkedés, a figyelmetlenség vagy a romló jegyek érzékszervi problémákra is utalhatnak. Ilyenkor keressük fel a szakorvost, aki ellenőrzi a gyerek hallását, látását. Az állandóan rendetlenkedő nebuló viszont egyáltalán nem biztos, hogy hiperaktív – ezt mostanában könnyen rásütik a gyerekekre –, lehet, azért zavarja az órát, mert unatkozik, esetleg kialvatlan és így jelentkezik nála a fáradtság.
  • A „tanulási undor” vagy a gyakori leckehiány oka nem biztos, hogy a lustaság. Ezek a tünetek akár tanulási nehézséget is jelezhetnek. Kérjünk tanácsot a gyerekorvosunktól.
  • Ha a gyerek rendszeresen gyógyszert szed vagy valamilyen gyógyászati segédeszközt használ, gondoskodjunk arról, hogy ezekből legyen az iskolában a tanárnál vagy az iskolaorvosnál is. Hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen problémák fordulhatnak elő a krónikus betegség kapcsán.
  • Fektessünk hangsúlyt az egészséges, bőséges reggelire tinédzserek esetében is. Csomagoljunk tízóraira gyümölcsöt és szénhidráttartalmú ételt. Kerüljük az édes üdítőket. A 100%-os gyümölcslé cukortartalma is magas, ezért a gyerekorvosok ezt sem ajánlják.
  • Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű alvásra! Az a gyerek, aki éjfélkor fekszik és hatkor kel biztos, hogy fáradtan megy iskolába. Nem az ágyba kerülés, hanem az alvás ideje számít. A gyerekek hosszú órákig játszanak a telefonjukon, chatelnek, facebookoznak. Jó ötlet a szoba előtt hagyott telefon.
  • Építsük be a gyerek napirendjébe a mindennapi testmozgást! A sport hozzájárul a gyerekek fizikai fejlődéséhez, a pihentető alvásához, a stresszmenedzsmenthez.
  • Töltsünk minél több időt együtt! A munka és magánélet egyensúlya az iskolaidőben is fontos.

Fotó: freepik.com

Táplálkozzon mentesen, 20%-kal kedvezőbb áron

A Pénzcentrum megkérdezte a nagyobb boltláncokat arról, mennyibe kerülnek a gluténmentes termékeik, és összehasonlította azokat a normál étrendnek megfelelő termékekkel: elképesztő a különbség. Patikakártyával 20%-ot visszakaphatunk „gluténmentes kiadásainkból” az szja-visszatérítésnek köszönhetően.

Bármilyen ételintoleranciában, -allergiában szenved is valaki, amennyiben tartani szeretné a kímélő étrendet, valamint nem akar lemondani az adott élelmiszercsoport fogyasztásáról, mindenképpen többletköltsége keletkezik. A napi bevásárlás során is bárki számára tapasztalható tény, hogy a gluténmentes termékek többe kerülnek, mint a nem mentes élelmiszerek. Az állam adókedvezménnyel támogatja azokat, akiket diagnosztizál az orvos. Ennek mértéke havonta az adott évben érvényes minimálbér 5%-a, tehát idén éves szinten 89 400 forint – írja a Pénzcentrum cikkében. Egészségpénztári megtakarítással tovább faraghatók a speciális táplálkozás költségei és a két támogatás nem zárja ki egymást.

Bár pontos számok nincsenek, becslések szerint legalább a magyarok 10%-a kényszerül gluténmentes táplálkozásra. Vannak, akik nem is fordultak orvoshoz, de tudják magukról, hogy gluténérzékenyek, hiszen ezt már egy pár ezer forintos patikai gyorsteszttel is meg lehet állapítani. Így valószínűleg több tízezer magyar tartja a gluténmentes diétát. Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, táplálkozástudományi szakember szerint nem megoldás, ha ételérzékenység, vagy allergia esetén valaki egyáltalán nem fogyasztja azt az élelmiszercsoportot, mert aki például gluténérzékeny, és nem eszik kenyeret, hiányérzetét más élelmiszercsoportokon éli majd ki. Ezzel csak az a probléma, hogy hiába fogyaszt több húskészítményt, vagy tejterméket, a jóllakottságérzet elmarad, míg ha teljes kiőrlésű gluténmentes kenyeret evett volna egy kis zöldséggel, megoldotta volna a rostbevitelt, és számos betegséget előidéző rizikófaktort is kiiktatott volna a táplálkozásából, véli a szakember.

A fogyókúrázók, különböző egészséges étrendet követők is egyre nagyobb arányban keresik a glutén-, laktóz-, és cukormentes élelmiszereket. A kereslet növekedésére reagált a magyar bolthálózat is: évről évre szélesebb mentes választékkal várják a vásárlókat. És reagáltak a jogalkotók is: A jelenleg hatályos, az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény 2012. december 21-től egyes gluténmentes élelmiszerek önkéntes egészségpénztári kártyával is megvásárolhatók, illetve számla ellenében a pénztári megtakarítás terhére elszámolhatók.

Hányféle gluténmentes termék van az egyes áruházak kínálatában? A Pénzcentrum utánajárt


A KSH kimutatása szerint 2018 első félévében a lakosság egy főre jutóan havonta 3647 forintot költött kenyérre és egyéb cereáliákra, az élelmiszerkiadásokon belül ez a legnagyobb tétel. A Pénzcentrum számítása szerint, ha a legolcsóbb gluténmentes termékeket vesszük a nagy boltláncok valamelyikében, akkor is 40-60 százalékkal többet költünk, egyes termékkategóriákban pedig 70-80 százalékkal is drágább lehet a gluténmentes termék. A legszembetűnőbb éppen a kenyerek ára: a kilós árat összevetve a fehérkenyér átlagárával, 8–10-szer, vagy még többször akkora kiadást is jelenthet.

Magyarországon az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm (2017-es adat), ami 300 forintos fehérkenyér-átlagárral számolva 11 100 forint éves kiadást jelent. Gluténmentes pékáruból viszont ugyanez a mennyiség több mint 80 ezer forintba kerül a Pénzcentrum körképe alapján. Ha ezt az összeget az egészségpénztári számlánkról fizetjük, az egyéni befizetések után járó szja-visszatérítésnek köszönhetően 16 ezer forintot visszautal a számlánkra a NAV, amely összegből akár 7 kilogramm mentes kenyeret, az egy főre eső fogyasztás ötödét megvásárolhatjuk.

Fotó: freepik.com

A régióban először partnerünknél debütál a világ legkorszerűbb szűrőrobotja

Az új robot, a Kryptor Gold nemcsak nagyobb volumenű vizsgálat egyidejű, gyorsabb elvégzését teszi lehetővé, hanem az eddigi legpontosabb szűrésekhez képest is minimalizálja a hibalehetőséget.

Minden negyedik várandós szűrővizsgálatot a Czeizel Intézet biztosít Magyarországon, így különösen fontos mérföldkő, hogy a régióban először itt debütál a világ legkorszerűbb szűrőrobotja, a Kryptor Gold. A vizsgálatért patikakártyával is fizethetünk.

A Kryptor Gold segítségével a Czeizel Intézet még hamarabb tudja a Down-kór szűrővizsgálatának eredményét kidolgozni a várandós kismama számára. „A régióban ez az első ilyen gép, nagyon nagy mérési pontosággal rendelkezik a magzati diagnosztikában. A precizitás különösen fontos egy ilyen szűrésnél” – árulta el Kónya Márton, az intézmény laborvezető biológusa. „Az új robot kétszer olyan gyorsan dolgozik, mint az eddigi gépek. Már a napi rutinban is megmutatkozik, nem kell olyan sokat várni az eredményekre az Intézetbe látogatóknak. Mivel az egész országból kapunk mintákat, így a nem helyben levett minták vizsgálatát is rövidebb határidővel tudjuk elvégezni.”

Az új szűrőrobot zárt rendszerben dolgozik, mindent megold magától, és mivel vonalkódos rendszerrel működik, így az emberi hibát is kiküszöböli. „Maga a készülék fehérjekoncentrációkat mér, ezek jelezhetik a genetikai problémát, mint a Down-, az Edward- vagy Patau-szindróma. Ezeket kombinálják az ultrahang eredményekkel, és ahol szükséges, elvégzik a további vizsgálatokat” – tette hozzá a szakember.

Újabb kutatás igazolta a testsúly és a rákos megbetegedések közötti összefüggést

A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát a túlsúly és az elhízás egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei szerint. A tanulmány az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, a kutatást az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette.

A kutatócsoport az elhízással összefüggést mutató daganatok nyolc gyakori típusának genetikai elemzését végezte el. A testtömegindex (BMI) és a rákkockázat közötti összefüggést az úgynevezett genetikai mendeli randomizáció technikájával hasonlították össze, amit még azzal a céllal fejlesztettek ki évtizedekkel ezelőtt, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg – írja az MTI a Medicalxpress.com cikkét idézve.

A túl nagy mennyiségű testzsírról már bizonyították, hogy fontos tényező a rák kockázatában: a magas jövedelmű országokban az összes rákos eset hat százaléka írható a számlájára a becslések szerint. Az új elemzés eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak tulajdonítható ráktípusok aránya valójában jelentősen nagyobb ennél. Richard Martin, a Bristoli Orvostudományi Egyetem klinikai epidemiológiai professzora a lapnak elmondta: az új elemzés rámutatott, a múltban alábecsülték a túlsúly hatását a rák kockázatára, az a korábban véltnél sokkal nagyobb szerepet játszik a daganat kialakulásában.

Ingyenes szűrőnapok, ahol pontos tájékoztatást kaphat egészségi állapotáról

Az elhízás kérdése egyre súlyosabb probléma a világban és Magyarországon is. A hátterében állhat az egészségtelen táplálkozás, a túlzott cukorfogyasztás és a mozgásszegény életmód, de sokszor olyan, nem gyanított betegségek is okozhatják a túlsúlyt, mint az anyagcserezavar (pajzsmirigy-alulműködés), a Cushing szindróma vagy a vesebetegségek egyes típusai. Az elhízás okát laborvizsgálattal lehet kideríteni, amely során mellékvese, pajzsmirigy és hasnyálmirigy hormon eltéréseket és anyagcsere paramétereket néznek a szakorvosok.

Találja meg szolgáltatóink között az önhöz legközelebb eső laborvizsgálatot végző klinikát.

Segítünk mérsékelni a tanévkezdés költségeit

Az évkezdés jelentette extrakiadásokat gyermekenként évi 149 ezer forintig egészségpénztári számláról is finanszírozhatjuk. A kifizetés a 180 napos egyenleg vagy az szja-visszatérítés terhére történhet.

Az iskolakezdés kapcsán az egyik legnagyobb kiadást az új iskolatáska jelenti. Az üzletek kínálata nagyon széles, de vajon hogyan döntsön a szülő, melyik lesz a gyerek számára a leginkább megfelelő.

Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos szerint a jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra. Figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára – mondta az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az állítható pánt segítségével igazíthatjuk a táskát a gyerek testalkatához: fontos, hogy a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Ügyelni kell arra is, hogy légáteresztő anyagból készüljön és könnyűszerkezetes legyen. A szakember szerint különösen a kisgyerekek számára jó alternatíva a gurulós táska. Hátitáska esetén a 6-7 éves gyerekeknek az az ideális, ha a táska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. Megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat. A szakember megjegyezte: a gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat. Az oldaltáskát a szakorvos nem ajánlja, mert fontos, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki.

Ha megvan a táska, a kiadást egészségpénztárból is fedezhetjük

Egészségpénztári megtakarításunkból az egészségcélú kiadások mellett néhány jóléti költést is fedezhetünk. A támogatást igénybe vehetjük többek között gyermek születésekor és az azt követő néhány évben, jelzálogalapú lakáshitel-törlesztés kiegészítésére vagy a tanévkezdéshez kapcsolódó kiadások mérséklésére. (Az önsegélyező szolgáltatásportfolió részletes leírásáért kattintson IDE)

A tanévkezdési támogatást a tanév első napját megelőző 15 napon – ez 2019-ben augusztus 17. – és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított és teljesített számla alapján nyújt a pénztár. A szolgáltatás nem vehető igénybe egészségpénztári kártyával, a vásárláskor kiállított számla összegét utaljuk vissza a megadott bankszámlára a pénztártag 180 napos – a számlára legalább 180 nappal a kifizetés előtt beérkezett összeg – egyenlegéből. A NAV-tól befolyó szja-visszatérítésre nem vonatkozik a 180 napos szabály, az adómegtakarítás a jóváírás pillanatától kezdve felhasználható az iskolához kapcsolódó kiadások fedezésére, illetve bármelyik másik pénztári szolgáltatásra.

Az egészségpénztári számláról fedezhető kiadások:

  • általános- és középiskolások tankönyv- és taneszköz vásárlása,
  • ruhavásárlás,
  • egyetemi tandíj,
  • kollégiumi elhelyezés,
  • albérlet költsége.

Évente a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér – idén 149 ezer forint – összegéig nyújtható a szolgáltatás, amelyet az általános és középiskolás tanulók és a Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 25. életévét be nem töltött diákok szülei – ugyanazon gyermek után egyéni számlánként kizárólag egy személy, a pénztártag vagy a szolgáltatásra jogosult kedvezményezettje – vehetnek igénybe. Feltétel még, hogy az igénybe vevő jogosult legyen a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek után családi pótlékra.

Fontos tudnivalók a benyújtandó dokumentumokról

A pénztár csak az

  • eredeti,
  • a családi pótlékra jogosult pénztártag vagy szolgáltatásra jogosult nevére kiállított,
  • 120 napnál nem régebbi számlát számolhatja el.

Az igényléséhez kérjük, hogy az alábbi dokumentumokat csatolja és küldje be a pénztárba (cím: 1022 Budapest, Bimbó út 18.)

  • szolgáltatásigénylő lap (Patikapénztár, Új Pillér Egészségpénztár),
  • az iskolalátogatási igazolás másolata (adott tanévben egyszer kell benyújtani),
  • a Magyar Államkincstár által kiállított családi pótlékra szóló jogosultságról az igazolás másolata (az igazolás nem lehet 120 napnál régebbi),
  • a szolgáltatást igénybe vevő jogosultat bejelentő lap a családi pótlékra jogosult nevére, amennyiben az a személy nem azonos a pénztártaggal (Patikapénztár, Új Pillér Egészségpénztár),
  • a termékek megvásárlását igazoló, a pénztártag nevére kiállított számla eredeti példánya.

Fotó: freepik.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.