Ízületi vagy gerincfájdalom kínozza? Kivizsgálás és megoldás kedvezménnyel!

Egyre többen tapasztalják, hogy mozgáskor, terheléskor, vagy akár nyugalmi helyzetben is jelentkezhet fájdalom a gerincben vagy ízületekben. Előfordul, hogy a tünetek csak pár napig tartanak, de van, hogy akár évekig is, ezzel kis kellemetlenséget vagy komoly mozgáskorlátozottságot okoznak. Májusban a Doktor24 Cityzen Egészségközpontban kedvezményes reumatológiai vizsgálaton vehetnek részt a Patika-csoport tagjai.

A mozgásszegény életmódnak és a túlságosan megterhelő fizikai igénybevételnek is megvan a hátránya. Magyarországon 50 éves kor felett az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés a kopásos ízületi és gerincbetegség.  Legtöbbször a térd, a csípő, a kéz és a gerinc kisízületek érintettek. Igen gyakoriak emellett a gyulladásos ízületi megbetegedések is. Az érintett ízület ilyen esetben általában duzzadt, vörös, fájdalmas, és a gyulladás következtében jelentősen beszűkül mozgástartománya és terhelhetősége.

A mozgásszervi problémákkal a reumatológia szakterülete foglalkozik. A reumás megbetegedések gyulladás vagy kopás következtében fájdalmat, merevséget, működészavart okoznak a gerincben, az ízületekben, az izmokban és az ínakban. A reumatológus konzervatív kezelés segítségével (gyógyszerek, fizioterápia, gyógytorna stb.), azaz nem műtéti úton gyógyítja a betegeket.

Az elmúlt években egyre többen fordulnak panaszaikkal reumatológushoz, így hazánk egyik vezető magánegészségügyi szolgáltató cégcsoportja, a Doktor24 Medicina Kft. erre a megnövekedett igényre reagálva bővítette reumatológiai rendeléseit, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatásait. A Doktor24 Cityzen Egészségközpontban a mozgásszervi problémák megoldásában reumatológusok, fizioterápiás szakorvos és fizioterapeuta nyújt segítséget a pácienseknek.

Májusban a Patika-csoport pénztártagjai 10% kedvezménnyel vehetik igénybe a Budapest szívében található Doktor24 Cityzen Egészségközpont reumatológiai szolgáltatásait.

A kedvezmény igénybevételéhez csupán 2 lépésre van szükség:

  • egyeztessen VIP ügyfélszolgálatunkkal időpontot a +36 70 371-0539-es telefonszámon
  • telefonos bejelentkezéskor, valamint fizetéskor a helyszínen adja meg kuponkódját: PATIKA24REUMA

Jelentkezzen be fájdalommentes reumatológiai vizsgálatra, és keressük meg együtt az Önnek megfelelő terápiát!
Bejelentkezés a +36 70 371-0539 telefonszámon.
A vizsgálatok helyszíne: Doktor24 Cityzen Egészségközpont (1134 Budapest, Váci út 37., I. emelet)
Akció időtartama: 2019. május 2 – 2019. május 31.
Részletek: www.doktor24.hu/patika24reumatologia

Május 20-ig érvényesítheti az adókedvezményét

Több mint 160 millió forint szja-visszatérítés már tagjaink számláját gyarapítja. Ha még nem rendelkezett az adójóváírásáról, sürgősen tegye meg, nehogy az államnál maradjon a pénze.

2018 során a Patika-csoport tagdíjbevétele megközelítette a 4,1 milliárd forintot, ezen belül az egyéni befizetések meghaladták a 2,2 milliárdot. Ennek alapján 2019-ben várhatóan 485 millió forint szja-visszatérítést írunk jóvá tagjaink egyéni számláján, amely összeg levonás nélkül azonnal költhető bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) várható idei visszatérítés minden eddigi rekordot túlszárnyal: a 2019 során érkező szja közel 20%-kal haladhatja meg a tavalyi összeget, a 2017-ben befolyt adó-visszatérítést pedig közel 55%-kal. Azok, akik nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítással is rendelkeznek, dönthetnek arról, hogy a NAV melyik számlájukra utalja az előző évi befizetéseik után járó összeget. Bármelyik önkéntes pénztárba kérhetik, ahová 2018-ban legalább egyszer befizettek.

Miért az egészségpénztárba?

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolást a Patika-csoport pénztárai a jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve 2019. január 31-ig postázták, de az adóigazolások és az egyéni számlakimutatások letölthetőek az egészségpénztár honlapjáról is. Az elektronikus dokumentumot – ebben szerepelnek a 2018-as egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt támogatói adomány, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles összegek – a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.

Meddig rendelkezhetek a visszatérítésről?

A 2018-as jövedelmekről szóló adóbevallás 2019 évi beadási határideje jogszabály szerint május 20., hétfő, a NAV által összeállított adóbevallás-tervezetek is ezen a napon alakulnak át adóbevallássá. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, a www.nav.gov.hu honlapról vagy a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tudja ellenőrizni és jóváhagyni a tervezetet. Az adóhatóság által készített tervezet lesz a végleges adóbevallás, ha azt nem hagyja jóvá a határidőig.

Aki adó-visszatérítésre jogosult, a bevallás beérkezésétől számított 30 napot követően számíthat az adóhivataltól várt összegre. Május elejéig csoportszinten már 160 millió forint folyt be az egyéni számlákra, ami a várt összeg egyharmada.

Az szja-kedvezmények alakulása a Patika-csoport egészségpénztáraiban

  2016 2017 2018
Egyéni befizetés (millió Ft) 1 434 1 875 2 233
24 hónapos lekötés (millió Ft) 89 114 142
Prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás (millió Ft) 1 11 10
A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány (millió Ft) 89 96 118
Tagokat megillető összes szja-kedvezmény (millió Ft) 313,6 406,7 485,4

Forrás: Patika-csoport

Fotó: pxhere.com

Megtakarítási lehetőség a Patika-csoporttól

Biztonságos és jövedelmező megtakarítási lehetőséget kínálunk pénztártagjainknak. A 24 hónapra lekötött összeg 10%-át kapja vissza a lekötés évére fizetett személyi jövedelemadójából.

A lakossági megtakarítások 57%-a egy évnél rövidebb futamidejű megtakarítási formákban van – ismertette a statisztikát Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a Napi.hu Magyar Öngondoskodás 2019 konferenciáján. Fontos lenne, hogy nőjön a családok pénzügyi előrelátása: tervezzenek a jövőben felmerülő egészségügyi kiadásokkal, gondoljanak a nyugdíjas éveikre, egyáltalán készítsenek valamiféle költségvetést a mindennapi kiadásaikról. Utóbbi csak a családok negyedénél jellemző. A kormány Okosan a pénzzel! elnevezésű hétéves stratégiájában a hét kiemelt cél közül az egyik éppen a lakosság öngondoskodási szemléletének erősítését célozza annak érdekében, hogy a pénzügyi tervezésbe a hosszú távú stratégiák, a nyugdíjaskori megélhetés és az egészségügyi kiadások fedezése is belekerüljön – mondta Balogh.

Az egészségpénztári számla egyik nagy vonzereje, hogy a befizetés azonnal költhető, azt azonban kevesen tudják, hogy a számlán felhalmozott összeget le is lehet kötni 24 hónapra. A futamidő fix, sem hosszabb, sem rövidebb nem lehet, és a kétéves előrelátást a lekötött összeg 10%-ával „jutalmazza” az állam: a befizetés után járó 20%-os szja-jóváíráson túl a lekötésre további 10%-os – összesen legfeljebb évi 150 000 Ft – visszatérítést ad a NAV.

A lekötött összegre járó adókedvezményt a lekötés évére vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásában érvényesítheti a pénztártól kapott adóigazolás alapján. Figyelem, a persely feltörése drága! Ha a lekötést a lekötés napjától számított 24 hónapon belül részben vagy egészben megszünteti, a teljes lekötött összeg után járó kedvezményt 20%-kal növelten kell az adóévre vonatkozó adóbevallásban bevallani és megfizetni.

A minimálisan leköthető összeg 5 000 forint, de arra is van lehetőség, hogy az év során többször rendelkezzen lekötésről. Amennyiben élni szeretne a kockázatmentes megtakarítás lehetőségével, töltse le a Rendelkezés az egyéni számlán 24 hónapra történő lekötésről elnevezésű dokumentumot és küldje be ügyfélszolgálatunkra. A számláján szabadon maradt egészségforintjai terhére továbbra is igénybe veheti a pénztár egészség- és önsegélyező szolgáltatásait. Az egész család számára kihasználható szolgáltatáspalettánkat ITT nézheti meg.

Fotó: freepik.com

Tudnivalók az önsegélyező célzott támogatásról

Sok pénztártagunk él a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra kapott munkáltatói célzott támogatás lehetőségével. Ez a juttatás a munkáltató számára adómentes, a magánszemély pénztártagnak azonban adófizetési kötelezettsége keletkezik az igénybevétel után.

Örömmel tapasztaltuk, hogy sok munkáltató vette fel a béren kívüli juttatások közé az egészségpénztári szolgáltatás célzott támogatását, többen pedig munkavállalójuk lakáshitel törlesztését vagy gyermekének beiskolázási költségét is támogatják ezen a módon.

Az Szja tv. 28. §-a szerint a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra nyújtott célzott támogatás felhasznált összege után a magánszemélynek adófizetési kötelezettsége keletkezik. Az egyéb jövedelemként adóköteles támogatás adóterhe 28,98 százalék, amelyet az éves személyijövedelemadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidőig kell majd megfizetni. Ez azt jelenti, hogy az idén igénybe vett támogatásra eső adót 2020-ban, egészen pontosan május 20-ig lehet befizetni. Az adó megállapítására szolgáló összeget a pénztár által minden év januárjában küldött adóigazolás tartalmazza.

Az egyéb jövedelemnek minősülő célzott szolgáltatást az Szja tv. 2019. január 1-jétől hatályos 46. § (2) bekezdés d) pont db) alpontja értelmében nem terheli adóelőleg, ezért a jövedelem után a személyi jövedelemadót a magánszemélynek kell megfizetnie. Mivel a pénztár a célzott szolgáltatásként nyújtott kiegészítő önsegélyező szolgáltatás esetén nem minősül kifizetőnek, az igénybe vett támogatást 19,5 százalék szociális hozzájárulási adó is terheli, amit szintén a pénztártagnak kell megfizetni. A két adónem együtt adja a 28,98%-os fizetési kötelezettséget.

Az Öpt. 50/B. §-a alapján a pénztár által nyújtható kiegészítő önsegélyező szolgáltatások közé tartoznak többek között

  • a gyermekszületéshez kapcsolódó ellátások,
  • a tanévkezdési támogatás,
  • a lakáshitel-törlesztés támogatása,
  • az otthoni gondozás, idősgondozás támogatása.

Ha valaki az év elejétől minden hónapban igénybe vette például a maximálisan kapható 22 350 forint lakáshitel-törlesztési támogatást, január – április között 25 908 forint adókötelezettsége keletkezett, amelyet jövőre kell befizetnie. Az összeget csökkenti, ha más jogcímen – befizet az önkéntes pénztári számlájára, 24 hónapra leköt bizonyos összeget, prevenciós célú vizsgálaton vesz részt, érvényesíti a családi adókedvezményt, stb – adójóváírásra lesz jogosult az év során.

Az adóteher ellenére is jobban megéri a munkavállalónak ha például a lakáshitel-törlesztésre költhető támogatást nem bérben, hanem célzott támogatásként kapja a munkáltatójától. Az alábbi táblázatban megnéztük, hogy a pénztártag különböző jogcímen kapott jövedelméből milyen hatékonysággal tud lakáshitel-törlesztést fizetni. A havonta egészségpénztárból maximálisan törlesztésre fordítható 22 350 forinttal számoltunk, de nem vettük figyelembe a pénztár működési költségét.

Bruttó 22 350 Ft munkavállalónál maradó hányada

  Bér Munkáltatói hozzájárulás Kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra nyújtott célzott támogatás
Dolgozó nettó juttatása (forint) 12 283 12 283 22 350
Visszaigényelhető (+) vagy fizetendő adó (-) az adott évre vonatkozó szja-bevallásban (forint) - + 2 457 - 6 477
Munkavállalót ténylegesen gyarapító összeg (forint) 12 283 14 740 15 873


Fotó: freepik.com

Ne várja meg június 26-át!

Köszönjük, ha eleget tett az áprilisi hírlevelünkben közzétett teljes körű azonosítási felhívásunknak. Azok a tagjaink, akik még nem küldték be a szükséges dokumentumokat, június 26-ig megtehetik.

Tagjaink többsége már eleget tett személyesen vagy postai úton teljes körű azonosítási kötelezettségének, hogy ezután is zavartalanul használhassa egészségpénztári megtakarítását. Vannak azonban, akik az utolsó pillanatra hagyják a szükséges dokumentumok elküldését vagy, hogy bejöjjenek a Budapest, Bimbó út 18. alatt lévő székházunkba.

Nemcsak a bankokra, hanem az egészségpénztárakra is vonatkoznak a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvényben (Pmt.) előírtak: a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával és a kitöltött, aláírt kiemelt közszereplői státuszt megállapító nyilatkozattal.

Letölthető Kiemelt közszereplő nyilatkozat, Patikapénztár
Letölthető Kiemelt közszereplő nyilatkozat, Új Pillér Egészségpénztár

A törvény értelmében, ha ezek a dokumentumok hiányoznak, az ügyfelek 2019. június 26. után – a hiány pótlásáig – nem vehetnek igénybe szolgáltatásokat az egészségpénztári számlájuk terhére. A fent felsorolt dokumentumokat bemutathatják személyesen ügyfélfogadási időben (1022 Budapest, Bimbó út 18.) vagy elküldhetik postán – kérjük a nyilatkozatot és az okmányok fénymásolatát is írják alá! – a Patika Egészségpénztár / Új Pillér Egészségpénztár címére (1535 Budapest Pf. 861.)

Kérjük, küldje el legkésőbb június 26-ig

  • a személyi azonosító okmánya mindkét oldalának fénymásolatát,
  • a lakcímkártyájának fénymásolatát,
  • az oldalunkról letöltött és két tanúval aláírt Kiemelt közszereplő nyilatkozatot.
Kik a kiemelt közszereplők?

Azonosításra az ügyfélkapcsolat fennállása során máskor is szükség lehet: amennyiben az ügyfél átvilágításkor rögzített adataiban vagy a tényleges tulajdonos személyében változás következik be, azt kérjük, 5 munkanapon belül jelentse az ügyfélszolgálatunkon.

Fotó: freepik.com

A cselekvésre, az öngondoskodásra hívja fel a figyelmet a rákellenes liga

A Magyar Rákellenes Liga is a cselekvésre, az öngondoskodás fontosságára hívta fel a figyelmet idén, a nemzeti rákellenes napon. Szerintük Magyarországon kiemelkedő probléma az egészségértés és az öngondoskodás hiánya.

A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések megelőzéséért. Holott ezeknek a harmada megelőzhető lenne, a legtöbbet pedig mi magunk tehetünk saját egészségünkért – hívták fel a figyelmet. Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér és húsfogyasztás és a megrendítően alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához.

Az Eurostat adatai alapján 2017-ben Magyarország sereghajtó volt az Európai Unióban a zöldségfogyasztást illetően, és gyümölcsfogyasztásban is csak három országot előztünk meg - olvasható a liga közleményében. Tovább rontja a helyzetet, hogy rengeteg káros anyaggal terhelődik az emberek szervezete: az Eurostat felmérése szerint Magyarországon 2017-ben a 15 évnél idősebbek 27%-a dohányzott, ezzel hazánk a 28 vizsgált ország közül a 16. Az alkoholfogyasztást nézve valamivel jobb a helyzet, a tavalyelőtti adatok szerint a vizsgált 29 európai országból Magyarország a 8., az emberek 16,3%-a fogyaszt heti rendszerességgel alkoholt – írták. Kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével idejében észlelhető egy esetleges daganatos megbetegedés, és emellett fontos a rendszeres részvétel a szűrővizsgálatokon.

A prevenciós célú vizsgálatokra érdemes egészségpénztárban félretenni, így akár 30%-kal csökkenthetjük a vizsgálat árát: 20% szja-visszatérítés jár a pénztári befizetés után, az egészségtervvel alátámasztott szűrővizsgálat ára alapján pedig további 10%-ot utal vissza a NAV. Az esetleges megbetegedések csak akkor ismerhetők fel, ha rendszeres részt veszünk a szűréseken.

Ingyenes szűrésre invitáljuk

Fotó: pxhere.com

Nagy a szülők felelőssége: csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt

Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni, a cél megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. Az egész család egészségét szolgáló pénztári megtakarítással is jó példát mutathatunk gyerekeinknek.

A kardiovaszkuláris betegségekből adódó elhalálozás a magyar populációt erőteljesen érinti, minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A rizikófaktorok már diákkorban jelentkeznek: minden harmadik tanuló túlsúlyos, sokan küzdenek magas vérnyomással, magas cukor- és koleszterinszinttel, egyre többen dohányoznak, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor nagyon keveset mozognak – állapították meg a középiskolásoknak indított „Koleszterin Suli” szervezői. A diákok először képzésen vehettek részt, majd verseny keretében adtak számot a tudásukról.

A „Koleszterin Suli” versenysorozat keretében a szomorú statisztikán szeretne változtatni a kardiológus szakma, valamint a Magyar Atheroslerosis Társaság úgy, hogy felhívják a diákok körében a figyelmet az egészséges életmódra és a magas koleszterinszint által okozott szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára.

Az egészségpénztári megtakarítás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerekekből az egészséges életre nyitott, a megelőzést és az öngondoskodást alapértéknek tekintő felnőttek legyenek. A gyereknevelés egyik legfontosabb területe az, hogy a szülő jó példát mutasson a gyerekeinek: a személyes példamutatás a gyereknevelés akár 50%-át is kiteszi egyes szakértők szerint. A szülői példamutatást szélesebb értelemben az egyén cselekedetei, viselkedése, és szokásai összességeként értelmezik, amelyek mind hatással vannak a gyerekeire. A hatásnak az oka az, hogy a gyerekek természetszerűleg igyekeznek utánozni a szüleik viselkedését. A Groupama Biztosító egyik 2018-as kutatása szerint például azok a gyerekek, akiknek a szülei félretesznek öngondoskodás céljából, kétszer olyan valószínű, hogy követik a pozitív példát és saját maguk is spórolnak majd egészségükre, nyugdíjas éveikre. A felmérésből egyébként az is látszik, hogy nemcsak az befolyásolja a gyerekeket, hogy mire gyűjtenek a szülők, hanem az is, hogy milyen jellegű befektetéseket választanak.

Koleszterin Suli neves tanárokkal

Fotó: freepik.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.