Pénztártagok figyelem! Azonosítsa magát június 26. előtt!

A pénzmosás elleni törvény előírása szerint a pénztártagoknak június 26-ig ismételten kell teljes körűen azonosítaniuk magukat, amelyet megtehetnek postai úton is. Kattintson ide, hogy megtudja, mit kell tennie annak érdekében, hogy a fenti határidőt követően is tudja használni egészségpénztári kártyáját.

Idén június 26-ig minden pénzügyi intézménynek el kell végeznie azon ügyfelei teljes körű ügyfél-átvilágítását, akikkel ügyfélkapcsolatot létesített, és akik esetében nem rendelkezik a jogszabály által előírt adatokkal, dokumentumokkal.

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (Pmt.) értelmében a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül ügyfeleik kiemelt közszereplői státuszát is meg kell állapítaniuk (vagy nyilvánosan hozzáférhető adatbázis segítségével vagy az ügyfél által tett nyilatkozat alapján).

Új jogszabály, új kötelezettség

A teljes körű azonosítás azt jelenti, hogy a pénztártagoknak be kell mutatniuk személyi okmányukat és lakcímkártyájukat, amelyet lemásol a pénzügyi szolgáltató. Ezen felül az ügyfélnek nyilatkoznia kell arról is, hogy nincs kiemelt közszereplői státusza. A törvény értelmében, ha ezek a dokumentumok hiányoznak, az ügyfelek 2019. június 26. után – a hiány pótlásáig – nem tudnak újabb ügyleteket indítani, azaz nem tudnak szolgáltatásokat igénybe venni egészségpénztári számlájuk terhére.

Annak érdekében, hogy a korlátozást elkerüljék, kérjük tagjainkat, hogy minél előbb tegyenek eleget a jogszabályi kötelezettségnek. Vagy fáradjanak be személyesen a pénztár székházába (1022 Budapest, Bimbó út 18.), vagy akinek erre nincs módja, postai úton is elküldheti a szükséges dokumentumokat. Kérjük, fénymásolja le személyi azonosító okmányát és lakcímkártyáját, írja alá a fénymásolatot, valamint töltse ki az oldalunkról letölthető Kiemelt közszereplő nyilatkozatot, írja alá és adja postára az okmányok másolatával együtt az alábbi címre: Patika Egészségpénztár / Új Pillér Egészségpénztár 1535 Budapest Pf. 861.

Letölthető patikás közszereplő nyilatkozat
Letölthető újpilléres közszereplő nyilatkozat

A pénztártagok az elkövetkező két és fél hónapban bármikor eleget tehetnek a Pmt. előírásának, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az azonosítást. A fentiekkel kapcsolatban bármi kérdése lenne, írjon e-mailt az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu vagy az ugyfelszolgalat@ujpiller.hu címre.

Fotó: freepik.com

Aki megismeri, megszereti

A munkáltatói célzott támogatás kapcsán nagyon sok munkavállaló került kapcsolatba az egészségpénztári rendszerrel és lépett be a Patika-csoport valamelyik pénztárába mostanában. Összegyűjtöttük a körükben leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A válaszok hasznosak lehetnek régi tagjaink számára is.

Egyre többen keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel kiszámítható módon tudják biztosítani, hogy minél hosszabb időt tölthessenek egészségesen. Erre kínál költséghatékony megoldást az egészségpénztári intézményrendszer.

Miért éri meg a pénztári tagság?

Mert a munkáltatótól kapott célzott támogatáson felül befizetett egyéni megtakarítás a pénztár bármelyik szolgáltatására költhető. Az egyéni befizetések után az állam 20% szja-visszatérítést biztosít, amely költséglevonás nélkül gyarapítja a pénztártag egyéni számláját. A prevenciós célú vizsgálatok után további 10% szja-visszatérítés jár (az egy évben elérhető maximális jóváírás 150 000 Ft), így összességében egy vizsgálat árából akár 30%-ot is visszakaphat a pénztártag.

Akár 210 ezer forintot is nyerhet két év alatt pénztári megtakarításával:

Hol ellenőrizhetem, hogy mennyit költhetek?

A Patika Egészségpénztár online ügyintézésben vagy az Új Pillér Egészségpénztár online ügyintézésében a kártyaszám és a tagi jelszó megadása után minden pénztártag megtalálja a folyószámla-kimutatását és a célzott támogatásra kapott egyenlegét is. Ha valaki csak az egyenlegét szeretné lekérdezni online, azt az Egyenleglekérdezés menüben tudja. Itt a kártyaszámot és a születési évet kell megadni. Ebben a rendszerben jól elkülönítve látja a pénztártag az egyéni számlájának az egyenlegét és a célzott támogatásra kapott egyenlegét.

Ezen kívül az automata Telepatika (06 1 210 9790) szolgáltatáson keresztül is van lehetőség egyenleglekérdezésre, de itt a tagok kizárólag az egyéni számlájukról kapnak tájékoztatást, a célzott egyenleget nem közli az automata.

Személyes ügyintézésre is van mód telefonon keresztül (a telefonszám után a 3-as gomb megnyomásával). Megfelelő azonosítás után az ügyfélszolgálatos kolléga a célzott egyenlegről is tud felvilágosítást adni.

Mire költhető az egyéni befizetés és mennyit érdemes havonta befizetni?

A célzott támogatást minden pénztártag kiegészítheti egyéni befizetéssel, amely után 20% szja-visszatérítés jár, és amely bármely, az egészségpénztár szolgáltatási portfoliójában szereplő termékre vagy szolgáltatásra költhető. A megtakarítás tervezésénél érdemes végiggondolni, hogy átlagosan havonta mekkora összeget költ a család gyógyszerre, optikára, vitaminokra, szűrővizsgálatokra, gluténmentes élelmiszerre vagy például babatápszerre. És ha még mindez nem merítette volna ki az egyenlegünket, akár a jelzálogalapú lakáshitel-törlesztésünket is kiegészíthetjük a pénztári számlánkról.

Minden pénztár – így a Patika és az Új Pillér is – megszab havi kötelező minimumbefizetést, amelyet a tagok tetszés szerinti időpontban rendezhetnek. A Patikapénztárban az úgynevezett „tagdíj” 3000 Ft, az Új Pillérben 10 000, az összeget éppen úgy elkölthetik az egészségpénztári szolgáltatásokra, mint az ezen felüli befizetéseket. A pénztárak csupán a működési költséget, azaz 4–8% közötti összeget vonnak le a befizetésből.

Kiegészíthetem-e egyéni befizetéssel a célzott támogatás összegét?

Természetesen igen, de érdemes tájékozódni a pénztár honlapján az egyes szolgáltatások igénybe vételének törvényi feltételeiről. Az önsegélyező szolgáltatások esetében például csak a 180 napos egyenleg – a pénztártag számlájára 180 nappal korábban beérkezett pénz – terhére tudunk utalni.

ITT írtunk arról, hogyan tud befizetni az egészségpénztári számlájára.

Fotó: freepik.com

Tegyen egy lépést egészsége érdekében!

Az egészséges létezés nem egy napig tartó kampány, hanem hosszú távú életforma, ahogyan az egészségpénztári megtakarítás is. De hogy minél többen rálépjenek erre az útra, szükséges az olyan figyelemfelkeltő esemény, mint az Egészség Világnapja.

1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szövetségének egészségügyért felelős irányító és koordináló szerve, amely legfőbb célkitűzése, hogy minden ember számára biztosítsa az egészség lehető legmagasabb szintjét. Ez a szervezet filozófiája szerint nemcsak a betegség vagy bizonytalanság hiányát, hanem a teljes fizikai, mentális és szociális jóléti állapotot jelenti. Hasonló alapelvek mentén működik az egészségpénztár is; elég, ha sorra vesszük a megtakarításból finanszírozható szolgáltatásokat. Az államilag támogatott egészségcélú öngondoskodás számtalan élethelyzetben segít a család minden tagjának, a legkisebbektől a legidősebbekig.

A hazai lakosság egészségi állapotát elnézve egyre inkább főszerepbe kerülhetnek az egészségpénztárak. Közismert, hogy a magyarok átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Minden második ember szív-, és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg, legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 50%-a túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytatnak. Számos betegség felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az időben felfedezett betegség sok esetben gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet. Ebben nyújt segítséget az immáron tízedik éve működő, Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amelyhez stratégiai partnerként csatlakozott a Patika Egészségpénztár. A jelenlétünk apropója, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy az egészségpénztári megtakarítás hatékony eszköze a kedvezőtlen egészségi mutatók javításának.

Az idén 74 szakmai szervezet összefogásával folytatódó modellértékű, a világon egyedülálló kezdeményezés mind az elsődleges, mind pedig a másodlagos megelőzés szempontjából sikeresnek mondható – mutat rá a program indulása kapcsán kiadott közlemény.

Akik a 37 vizsgálatból álló szűrprogramon részt vesznek, kezükbe vehetik saját egészségkönyvüket, amely tartalmazza az összesített szűrési eredményeket egészségi állapotukról, és az adatok birtokában felkereshetik a háziorvosukat vagy magánrendelést, hogy a teendőkről egyeztessenek. Bővebb információ: www.egeszsegprogram.eu 

Kilenc év lesújtó mérlege

Fotó: freepik.com

Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe

„Az vagy, ami megeszel” – mondta már a 19. században Ludwig Andreas Feuerbach német materialista filozófus. A betegségek kialakulása és a táplálkozás közti összefüggések keresése napjainkban ismét reneszánszát éli.

Európa-szerte a férfiak 70, a nők 60%-a elhízott, és folyamatosan növekszik az úgynevezett civilizációs betegségek – cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – aránya – hangzott el Debrecenben, az első országos táplálkozástudományi konferencián. Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem (DE) táplálkozástudományi intézetének professzora nyitó előadásában utált rá, hogy a túlsúlyos, kövér emberek szervezetében nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és statisztikák szerint az első helyeken vagyunk sok tumoros betegség kialakulásában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegségek legalább 40%-a nagyon összefügg a táplálkozással, és további 38–40 százalék is kapcsolatba hozható azzal, hogy mit és hogyan eszünk. Ebből az is következik, ha megfelelő módon, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, sok betegség kialakulását jelentős mértékben megelőzhetjük.

Az elmúlt évtizedben a táplálkozástudomány óriási fejlődésen ment keresztül – mondta a szakember. – Már nemcsak a makrotápanyagok – fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok – súlyát vizsgálják a táplálkozásban, hanem számos olyan új információkat is feltártak, mint a mikroorganizmusok, a mikrobioták szerepe a szervezetünkben, hatásai a bélflórában. Ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsanak bizonyos betegségeket, hanem az, hogy megpróbálják megelőzni azok kialakulását. Fontos kutatások folynak például azzal kapcsolatosan, hogy milyen élelmiszerek fogyasztásával lassíthatjuk az időskori szellemi leépülést.

Pénztári megtakarítását is kihasználhatja, hogy minél egészségesebben táplálkozzon: vásárolhat gluténmentes élelmiszereket, bizonyos vitaminokat és táplálék kiegészítőket, másrészt a magánorvosi ellátás keretében igénybe vett dietetikus szakrendelés ára is elszámolható.

Fotó: freepik.com

Az okosegészségügy a megelőzésben is segít

A kormány az egészségügyet az emberek jobb létének érdekében a megelőzés felé irányítaná és kiiktatnák azokat a tényezőket, amelyek a betegségek kialakulásához vezetnek. Többek között ez áll az EESZT fejlesztések célkeresztjében.

A kormány fontosnak tartja, hogy az egészségügyben fellelhető betegadatokat egy csatornába terelje, ezért a már működő elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) adatbázisai tovább bővülnek – jelentette be Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere egy budapesti sajtótájékoztatón. Öt évre visszamenőleg feltöltik a betegadatokat az EESZT-be, továbbá megtörténik a jelenleg is működő adatbázisok – az országos vérkészlet, a védőoltás-nyilvántartások, a várandós és gyermekegészségügyi kiskönyvnyilvántartás, a személyre szabott sugárterhelés nyilvántartás, valamint a központi implantátum regiszter – beillesztése az egészségügyi felhőbe.

Az EESZT-hez 2017. november 1-jével csatlakoztak a közfinanszírozott egészségügyi intézmények, a gyógyszertárak 100%-ban, múlt év novemberétől pedig az Országos Mentőszolgálat és a magánellátók is. Eddig 500 millió adat került a rendszerbe, és a fejlesztések 2020 után sem szűnnek meg.

További fejlesztések a betegekért

A digitális lehetőségek kiterjesztésével, hosszú távon az alapellátásban dolgozókat a betegadatok szintjén összekapcsolják a szakellátással és a kórházi ellátással. Az elektronikus térbe kerülő adatok hozzájárulnak ahhoz is, hogy az egészségpénztári privátmegtakarításból finanszírozható magánegészségügyi szolgáltatások és a közfinanszírozás keretében igénybe vett ellátás ne váljanak egymás versenytársaivá, hanem a betegségek megelőzését, valamint a gyors és hatékony gyógyulást segítve egymásra épüljenek.

Fotó: freepik.com

Indul a medvehagymaszezon, figyelmeztetést adott ki a Nébih!

Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges – hívta fel a lakosság figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról – írja közleményében a hivatal. A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. A Nébih arra kéri a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.

A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. A Nébih szerint a szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni: csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Mit főzzünk medvehagymából?

Ez az egyik legrégebbi gyógynövény, amely annyira hatásos, hogy termesztését Nagy Károly állítólag a VIII. században kötelezővé tette. Az intenzív fokhagyma illatot árasztó növény Németországban és Ausztriában ma is sok helyen védett. Levelei és hagymája is fogyasztható, magas klorofil tartalmának köszönhetően viszont a fokhagymára jellemző test- és szájszag nem társul hozzá. A levesekben, salátákban, főzelékekben vagy kenyéren, illetve pestoszerű szószként is finom növényt 1992-ben az Év gyógynövénye címmel tüntette ki az Európai gyógynövények kutatásának és védelmének egyesülete. Nézzünk is néhány receptet!

A medvehagyma gazdag flavonoidokban, A, B1, B2, C-vitaminban, a sejtek energiaháztartásáért és a DNS-lánc kijavításáért felelős niacinban, valamint vasban. A müncheni Gyógyszerbiológiai Intézetben megállapították, hogy a medvehagyma hússzor annyi vasat tartalmaz, mint a fokhagyma. A levele fontos a szív és érrendszer számára: vérnyomáscsökkentő, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a keringést a végtagokban. Bár a természetben nagyon rövid ideig virít tavasszal, fagyasztóban jól tárolható. Mirelit formában egész évben beszerezhető.

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.