Aki bevallja, kapja

Az egészségcélú megtakarítási hajlandóság erősödését mutatja az szja-visszatérítés évek óta dinamikusan bővülő összege is: 2018-ban alig több mint 400 millió forintot, 2019-ben várhatóan 485 millió forintot írunk jóvá tagjaink egyéni számláján. Az szja-visszatérítés levonás nélkül azonnal költhető bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra.

A tavalyi év során tagjaink jelentősen növelték befizetéseiket: 2018-ban a Patika-csoport tagdíjbevétele megközelítette a 4,1 milliárd forintot, ezen belül az egyéni hozzájárulás meghaladta a 2,2 milliárdot, vagyis a beérkezett egészségforintok közel 55%-át tette ki tagjaink saját befizetése. Ennek megfelelően a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) várható visszatérítés is megdönt minden eddigi rekordot. A 2019 során érkező szja közel 20%-kal haladhatja meg a tavalyi összeget, a 2017-ben befolyt adó-visszatérítést pedig közel 55%-kal.

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás. Mindenképpen érdemes tehát a személyi jövedelemadó-bevallást minél előbb elkészíteni és eljuttatni az adóhatósághoz, hogy a megfizetett adónkból a számlánkon tudhassuk a nekünk visszajáró forintokat.

Már a munkáltatói hozzájárulás után is jár adókedvezmény!

Január második hetében elindult az idei e-szja rendszer, a 18SZJA jelű személyijövedelemadó-bevallási felület. Azóta minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján. Akik maguk készítik el bevallásukat, már használhatják a webes kitöltő programot is, ami a magyarorszag.hu kormányzati portálon, valamint a NAV eSZJA oldalán érhető el. Az elkészített bevallások elektronikusan beküldhetők az ügyfélkapun át, a bevallást beküldő adózók nagy része ezt a megoldást választotta tavaly – írja a napi.hu az MTI-re hivatkozva. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat.

Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2019. május 20-a, március 15-től pedig bárki megnézheti saját adóbevallási tervezetét az ügyfélkapun keresztül és az eSZJA oldalon - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolást a Patika-csoport pénztárai a jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve 2019. január 31-ig postázták.

Az szja-kedvezmények alakulása csoportszinten

  2016 2017 2018
Egyéni befizetés (millió Ft) 1 434 1 875 2 233
24 hónapos lekötés (millió Ft) 89 114 142
Prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás (millió Ft) 1 11 10
A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány (millió Ft) 89 96 118
Tagokat megillető összes szja-kedvezmény (millió Ft) 313,6 406,7 485,4

Fotó: freepik.com

Célzott támogatást kap? Így költheti el

Egyre több munkáltató dönt úgy, hogy munkavállalói számára célzott támogatást biztosít Pénztárunkon keresztül. Összegyűjtöttük az egészségpénztári szolgáltatásokra költhető forintok felhasználásához kapcsolódó speciális tudnivalókat.

Az új adójogszabályok értelmében 2019-ben a munkáltatók egyes meghatározott juttatásként biztosíthatnak pénztártag munkavállalójuk számára célzott támogatást. A patikakártyával egyszerűen költhető céges juttatás egyenlegét/egyenlegeit is nyomon követheti a www.patikapenztar.hu vagy a www.ujpiller.hu oldalon az online ügyintézésben.

A támogatás feltétele

A törvényi előírásoknak megfelelően a pénztárba fizetett céges célzott támogatásra kizárólag a pénztárral támogatási szerződést kötött munkáltató pénztárban tagsági jogviszonnyal rendelkező munkavállalója jogosult. A pénztári tagság azt jelenti, hogy Ön a pénztár alapszabályának rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismerje el, és vállalja, hogy teljesíti a belépési nyilatkozat aláírásával elfogadott kötelezettségeket. Amennyiben Ön már tag, semmit nem kell tennie, eleget tett ennek a feltételnek.

Meddig költhető a támogatás?

A célzott szolgáltatásra kapott támogatást a mindenkor rendelkezésre álló fedezet erejéig veheti igénybe. Ha munkahelyet vált, vagy más okból megszűnik a munkaviszonya a mostani munkáltatójánál, nem lehet szolgáltatást igénybe venni a célzott szolgáltatási számla terhére.

Az egyéni befizetéseket, a munkáltatói adományt és a munkáltatói hozzájárulást továbbra is költheti, amíg tagja a pénztárnak függetlenül a munkaviszonyától.

Ki költheti a juttatást?

A munkáltatótól kapott célzott támogatást éppen úgy költheti a társkártyával rendelkező családtag és a pénztárhoz bejelentett szolgáltatásra jogosult közeli hozzátartozó, mint a munkáltatói hozzájárulást vagy az egyéni befizetést.

Mire költhetem a juttatást?

Célzott szolgáltatásként a pénztár alapszabályában (szolgáltatási szabályzatában) szereplő egészségpénztári és önsegélyező szolgáltatások nyújthatók, amelyek közül az Ön munkáltatója választja ki az általa célzott szolgáltatásként finanszírozni kívánt szolgáltatást. Ön az online egyenleglekérdezés menüpontban ellenőrizheti, hogy milyen szolgáltatásra, mekkora összeg áll a rendelkezésére. A pénztár a célzott szolgáltatás típusa szerint pénztártagonként több alszámlát vezet.

Az egészségpénztári szolgáltatások – gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz vásárlás, magánegészségügyi ellátás, gluténmentes termékek vásárlása, stb… – igénybe vétele az eddig megszokott módon történik. Azonban ha valamilyen önsegélyező szolgáltatásra – lakáshitel-hozzájárulás, gyermek születéséhez kapcsolódó támogatás, intézményi idősgondozás, stb…– kap támogatást, az igénybe vett szolgáltatás egyéb jövedelemnek minősül, ami után a tagnak adófizetési kötelezettsége keletkezik: a 2019. január 1-jétől hatályos jogszabályok szerint a szolgáltatás értékének 84%-át 15% szja és 19,5% szociális hozzájárulási adó terheli. Az összesen 28,98%-os adóterhet az adott évre vonatkozó adóbevallásában kell bevallania és megfizetnie a pénztár által kiállított adóigazolás alapján.

A célzott támogatástól függetlenül Ön az egyénileg befizetett összeget, a munkáltatói adományt vagy hozzájárulást – a korábbi években kapottat is - továbbra is teljes körűen és változatlan feltételekkel költheti bármely szolgáltatásunkra. A pénztár oldalán a Szolgáltatásaink menüpontban tematikusan csoportosítva ismerheti meg a pénztár kínálatában szereplő több mint 30 lehetőséget és azok igénybe vételének feltételeit.

Hogyan költhetem a juttatást?

Patikakártyával

Az innovatív többzsebes kártyatechnológiának köszönhetően a dedikált szolgáltatásokra kapott munkáltatói támogatást a már megszokott patikakártyájával költheti a kártyát elfogadó szolgáltatói körben a megszokott módon.

A kártyával egy nap jelenleg háromszor lehet fizetni, legfeljebb 240 000 forintot. A napi limit módosítható online ügyintézésben vagy e-mailen (a levélben kérjük feltüntetni a pénztártag nevét, kártyaszámát, adóazonosító jelét, a limit emelés időszakát és az összeget).

Utólagos elszámolással számla ellenében

Amennyiben adott szolgáltató nem rendelkezik POS terminállal, kérjen készpénzfizetési számlát és az eredeti példányt a pénztár oldaláról letölthető kísérőlevéllel együtt nyújtsa be a pénztárhoz (1022 Budapest, Bimbó út 18.). Kérjük, a számlán tüntesse fel az egészségpénztár nevét, címét és a pénztártag nevét, kártyaszámát.

A készpénzfizetési számlák benyújtási határideje a számla keletkezését követő év december 31. A szolgáltatási szabályzatunk értelmében a szolgáltatás díját a számla benyújtásától számított 15 munkanapon belül fizetjük ki, de mivel sokan az év végén küldik be az év során felgyűlt számláikat, decemberben és januárban hosszabb feldolgozási időre lehet számítani. Amennyiben Ön a kiállítást követően, folyamatosan küldi be számláit, a célzott támogatásra rendelkezésre álló egyenlege terhére a feldolgozása után, a soron következő utalással azonnal hozzájuthat a pénzéhez.

Önsegélyező szolgáltatásokra vonatkozó speciális feltételek

Fotó: pxhere.com

A magzatra is hat a terhességi cukorbetegség

Az már korábban ismert volt, hogy az anya elhízása vagy a diabéteszre való genetikai hajlama növeli a gyerek elhízás- és cukorbajkockázatát. Egy most publikált tanulmány viszont a várandósság alatti magas vércukorszint hosszú távú következményeit elemezte függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától.

A chicagói Northwestern Medicine kórház kutatói szerint a terhességi cukorbetegségen átesett nők gyerekeinél 10-14 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakul ki prediabétesz – a cukorbajt megelőző állapot, inzulinrezisztencia –, és valószínűbb hogy elhíznak, mint azok a kortársaik, akiknek édesanyja nem volt diabéteszes várandósan. A várandósok akár 20 százalékánál is kialakul a terhességi cukorbetegség, azonban eddig nem volt információ arról, hosszú távon hogy hat a kór a gyerekekre – írta a medicalxpress.com.

Az úgynevezett gesztációs, vagyis várandósság alatti diabétesz az a betegség, amikor egy nem cukorbeteg nőnek terhesen magasra szökik a vércukorszintje. Növeli a terhességi toxémia, a depresszió, a császármetszés és a magzat elhalásának kockázatát. "A hosszú távú következmények ismerete még inkább hangsúlyozza a terhességi diabétesz felismerésének és kezelésének fontosságát. Tudjuk, hogy a kezelés csökkenti az újszülöttkori szövődmények esélyét, ám azt nem, hogy a gyerek idősebb korában fellépő kockázatokat is mérsékli-e" – idézi az MTI a kutatókat.

A Patika-csoport szolgáltatási kínálata várandós és kisgyerekes anyukáknak:

  • magánegészségügyi ellátás (nőgyógyászat, laborvizsgálatok, magán gyermekorvosi ellátás)
  • dietetikai tanácsadás
  • csecsemő- és babaápolási termékek
  • gyermek születése, örökbefogadása esetén járó támogatás
  • Csecsemőgondozási díj (CSED)
  • Gyermekgondozási díj (GYED)
  • Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)
  • Gyermeknevelési támogatás (GYET)
  • Tanévkezdési támogatás (Óvodáztatás, Beiskolázás)
Fontos levelet küldtünk, figyelje a postát!

A pénztár elkészítette és postázta tagjainak a 2018-ra vonatkozó adóigazolásokat. Az egyéni befizetéseket, a számlán jóváírt támogatói adományt, a lekötött összeget, a prevenciós és az adóköteles költéseket is tartalmazó dokumentum alapján gyerekjáték az adókedvezmény érvényesítése.

Február első hetében minden pénztártagunk kézhez kapja, vagy online letöltheti azt a kimutatást, amely segítségével érvényesítheti szja-bevallásában az adókedvezményt, amelyre jogosult az elmúlt év befizetései és költései alapján, vagy ellenőrizheti, hogy a NAV által készített bevallásban minden helyesen szerepel-e.

Egyre több tagunk dönt úgy, hogy papíralapú kártyaforgalmi kimutatás helyett azt az egészségpénztár honlapjáról tölti le. Az online ügyintézés védi a környezetet, hozzájárul az ügyfélélmény fokozásához, gyorsabbá és költséghatékonnyá teszi a pénztár működését. A megtakarításból pedig további fejlesztések valósulhatnak meg, amelyek növelik szolgáltatásaink minőségét, tagjaink kényelmét.

Ha eddig nem élt a lehetőséggel, itt az alkalom, hogy kitöltse és elküldje a Patika-csoport címére (1022 Budapest, Bimbó út 18.) a szükséges nyilatkozatott.

Patikás elektronikus kimutatást kérek 2019-től

Újpilléres elektronikus kimutatást kérek 2019-től

Az igénybejelentő érvényességének feltétele, hogy azt a pénztártag és két tanú saját kezűleg aláírja.

Ne feledje, a NAV-visszatérítést bármelyik önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztári számlájára kérheti, amelyre 2018 során akármekkora összeget befizetett. A NAV azonban csak abban az esetben fogja teljesíteni az igényt, ha Önnek nincs adótartozása és a 2018-ra vonatkozó bevallás szerinti adót befizette. Mindezek után az adóhatóság 30 napon belül átutalja a rendelkezett összeget a bevallásban megadott számlára.

NAV-naptár

Január 31.      A munkáltató, a kifizető és a társadalombiztosítási kifizetőhely a magánszemélynek összesített igazolást ad (18M30).
Február 15.     Kedvezményre való jogosultságot tanúsító igazolás kiadása a magánszemélynek.
Március 15. Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek március 15-től megtekinthetik a személyijövedelemadó-bevallási tervezetet.
Március 18.  Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.
Április 30.       A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.
Május 20.     A 18SZJA, adóhatósági közreműködés nélküli szja-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az adóbevallási tervezetet az adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje.
(Forrás: NAV)

Egy kedvezmény, amely visszamenőlegesen is jár

Adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak is, akik olyan betegségben szenvednek, amelyet a 335/2009. kormányrendelet felsorol. 2019. január 1-től az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák, a petefészekrábetegségek és a férfi nemi szervek leggyakoribb daganatos megbetegedései is bekerültek.

A Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint akár meg is duplázódhat az évi 89 400 forintos személyi adókedvezményt igénybevevők száma, miután az már számos női- és férfibetegség után is jár. Az újonnan bekerült betegségcsoportokat érintő adókedvezményt akár öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni – jelentette be Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár.

A kedvezmény összege az év első napján érvényes havi minimálbér 5%-a, amely a személyi jövedelemadóból levonható. A havi 7 450 forint levonását érdemes már az adóelőleg megállapításakor, a munkáltatónál nyilatkozattal kérni, így akár még a januári fizetés is magasabb lehet – javasolta Izer Norbert, hozzátéve, hogy az összeg ennek elmulasztása esetén sem veszik el, hiszen a személyijövedelemadó-bevallásban, egy összegben is érvényesíthető, ahogyan a családi adókedvezmény is.

Az adókedvezmény igénybe vételéhez szükség van szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján háziorvos által kiállított igazolásra.

Azok, akik régebb óta szenvednek a rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében, és nem kérték a kedvezményt, azt orvosi igazolás birtokában utólag is igényelhetik. Ugyanez a jog megilleti a kormányrendeletbe újonnan bekerült betegségcsoportok érintettjeit is, értelemszerűen csak akkor, ha a betegség már az elmúlt évben, vagy években is fennállt, és ez a tény szerepel az orvos által kiállított igazoláson is.

2010-ben még csak 69 ezren vették igénybe a személyi kedvezményt, 2017-ben viszont már 217 ezren. Tekintettel arra, hogy endometriózisban becslések alapján akár 200 ezer nő is érintett lehet, idén akár kétszeresére nőhet az adókedvezményt igénybe vevők száma.

Fotó: freepik.com

A rostfogyasztással megelőzhetünk krónikus betegségeket

A rostfogyasztás megelőzheti bizonyos krónikus, nem fertőző betegségek kialakulását – közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy könnyebbé tegyük a rostban gazdag táplálkozást.

 „A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás egyik oka a nem megfelelő mennyiségű rostfogyasztás” – mondta Erdélyi-Sipos Aliz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára, aki szerint az influenza megelőzésében, átvészelésében is szerepet játszanak a rostok, mert a gyümölcsök, zöldségek vitamintartalmukkal is támogatják az immunrendszert. Naponta 24–30 gramm rost ajánlott, ezt azonban Magyarországon a legutóbbi reprezentatív táplálkozási felmérés szerint sem a nők, sem a férfiak nem érik el, bár a férfiak megközelítik az alsó határt.

Mit adnak nekünk a rostok?

Rostban gazdag reggelik

  • Teljes kiőrlésű gabonákból, csökkentett cukortartalommal készült gabonapehely vagy müzli friss vagy aszalt gyümölccsel összekeverve.
  • Rántotta zöldségekkel – tálaljunk paprikát, kukoricát, káposztát, gombát, paradicsomot – tuningolva.
  • Teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós bőséges zöldségtállal.
  • Zabkása
  • Zöldségturmix
  • Frissen facsart narancs

Napközbenre

  • Aszalt gyümölcs vagy egy kis tálkányi friss gyümölcs, zöldség.
  • Teljes kiőrlésű, cukormentes, korpából készült keksz, ha rágcsálni támad kedvünk.

Ebédre

  • Köretek: hántolatlan gabonafélék, például bulgur, kuszkusz vagy árpa.
  • Fehér rizs helyett barna rizs.
  • Teljes kiőrlésű tészták
  • Hús salátával, olajos magvakkal.
  • Főzelékek: tarkabab, vesebab, lencse, borsó

Vacsorára

  • Waldorf saláta
  • Fehérrépa-krémleves
  • Sütőtök sütve, főve

Jó tudni: annak érdekében, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, elegendő mennyiségű, azaz legalább 1,5-2 liternyi folyadékot is meg kell inni a nap folyamán!

Fotó: pxhere.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.