Jól zártuk 2018-at

A Patika-csoport egészségpénztárai együtt haladnak a szektorral: nő az egyéni tagdíjbefizetések aránya és a tagságon belül bővül az egyénileg fizetők köre. Bár számos tényező inkább hátráltatta, semmint segítette az öngondoskodás fejlődését tavaly, mégis nő azok száma, akik felismerik az egészségcélú megtakarítás szükségszerűségét.

2018-ban az összes tagdíjfizetésen belül elérte az 55%-ot az egyéni befizetések aránya, és az eddigi trendek alapján további bővülésre számítunk ezen a téren. A csoport pénzügyi tervei 2019-ben 68, 2020-ban 71, 2021-ben pedig már 77%-os egyéni tagdíjaránnyal kalkulálnak változatlan jogszabályi környezetet feltételezve. Emellett azt reméljük, hogy a munkáltatók is felismerik azt, hogy felelős foglalkoztatóként komoly szerepük van az öngondoskodás támogatásában, aminek kiváló eszköze az egészségpénztár.

2018-ban az előzetes adatok szerint a Patika-csoport tagdíjbevétele megközelítette a 4,1 milliárd forintot, ezen belül az egyéni befizetések meghaladták a 2,2 milliárdot.

A pénztári öngondoskodást többek között az egyéni befizetések után járó 20%-os szja-jóváírás hajtja. Az állami támogatás költségelvonás nélkül növeli a pénztártag megtakarítását, amelyet a következő évben bármilyen szolgáltatásra elkölthet. Egyre többen vásárolnak például gluténmentes élelmiszert patikakártyájukkal, vagy spórolnak valamelyik önsegélyező támogatásunkra. Utóbbiak között a gyerekkel kapcsolatos támogatások – a születéskor igénybe vehető 1 000 000 forint, a gyes/gyed kiegészítése vagy a beiskolázási támogatás – és a jelzálogalapú-lakáshitel törlesztőjének kiegészítése a legnépszerűbbek.

A három legnépszerűbb egészségpénztári szolgáltatáscsoport alakulása (%, 2016–2018)

Sikerhónap

A jövőre vonatkozó pozitív várakozásainkat megalapozza a 2018. novemberi akció mindent felülmúló eredménye is. A hónap során beérkezett egyéni tagdíjak értéke 22%-kal haladta meg a 2017. novemberi tagi befizetésekét, így az egyéni és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás együttesen megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Ez 20%-kal több mint, ami az azt megelőző év novemberében beérkezett a csoport pénztáraiba. Jóllehet évek óta azt tapasztaljuk, hogy nő a kedvezményes befizetési időszak kihasználtsága, a 2018-as növekedés dinamikája azonban a duplája a korábbi évek átlag 10%-os bővülési ütemének.

A trend egyértelműen azt mutatja, hogy napról napra szélesebb a tudatos egészségpénztári tagok köre, akik választásában egyre nagyobb súllyal szerepelnek a költségtényezők és a minőségi szolgáltatás iránti igény. Ezért fontos mérföldkő, hogy idén már a Patika Egészségpénztár tagdíjfelosztása is éves sávos rendszerben történik.

A pénztárak szerepét tovább erősítheti, hogy az állami kedvezmény a munkáltatói hozzájárulás és az adomány után is igénybe vehető 2019. január 1-től, valamint a sok munkáltatói partnerünk által választott célzott támogatás is jó eséllyel fokozza az egyéni öngondoskodási hajlandóságot.

5 + 1 biztos érv az egészségpénztári tagság mellett
2019-ben 20 éve az egészség szolgálatában

A Patika Egészségpénztár azon kevés, az indulása óta változatlanul magyar tulajdonban lévő társaságok egyike, amely épségben, egészségben megélte a 20. születésnapját. Bár az önkéntes pénztári szektor erősen kitett a napi kormányzati politikának, a rugalmas szervezeti struktúra, az ügyfélközpontúság és a szolgáltatások magas minősége minden nehézségen átlendítette a pénztárat.

A Patika Egészségpénztárat gyógyszerészek és pénzügyi befektetők alapították 1999-ben, alig négy évvel az első önkéntes egészségpénztár megjelenése után. A független, 100%-ban hazai tulajdonban lévő kasszának ma több mint 100 000 aktív tagja van, 6500 munkáltatói partnere és 10 ezernél is több szolgáltatóval áll szerződéses kapcsolatban. Az aktuális kormányzati politikának kitett egészségpénztári ágazatban a Patikapénztár töretlenül a 4. legnagyobb piaci szereplő, amely hidat teremt a munkáltatók és a lakosság között az öngondoskodás erősítése, az egészségügy fenntartható finanszírozásának megteremtése érdekében.

A menedzsment immár 20 éve dolgozik azon, hogy minél többen, minél hosszabb ideig éljenek egészségesen, hogy javuljon az egészségértés a hazai lakosság körében, hogy nőjön azok aránya, akik rendszeresen mozognak, egészségesen táplálkoznak, és tisztában vannak a prevenció fontosságával. Ennek jegyében a folyamatos innováció és fejlesztés jellemezi a társaságot az indulás óta.

Dr. Lukács Marianna a Patikapénztár egyik alapítója azt vallja, a folyamatokat a legelső pillanatban úgy kell megtervezni, hogy azok kiszolgálják a cég későbbi növekedését. Ezért a pénztár indításával párhuzamosan – 1999-ben elsőként a szektorban – megjelent a kényelmes fizetést biztosító patikakártya is. Az első évben máris ötszázan léptek be a kasszába.

– Ez akkor jelentős eredmény volt, bár elmaradt a várakozásainktól. A pénztári szektorban azonban a kiváló szolgáltatás mellé türelemre is szükség van: tíz év alatt sikerült elérni a százezres tagságot. Ebben az időszakban fejlesztésre fordítottuk a bevétel jelentős hányadát, aminek köszönhetően elértük, hogy a Patika-csoport ma több lábon áll: a szolgáltatóknak, munkáltatóknak, tagoknak egy kézből több szolgáltatást kínálunk, ami a stabil működésünk és a kiegyensúlyozott növekedésünk záloga – mondja Lukács Marianna.

Az innováció azóta is szorosan összekapcsolódik a cégcsoport életével: ma már a Patikapénztárba érkező befizetések egyharmada online bankkártyás fizetés, amely a saját engedélyezési rendszernek köszönhetően azonnal gyarapítja a tag költhető egyenlegét. Egy éve már arra is van lehetőség a CIB Bank pilotprojektjének köszönhetően, hogy a pénztártagok állandó utalási megbízást adjanak a Patikapénztár weboldalán. A biztonságos és ingyenes kényelmi szolgáltatás leveszi a tag válláról a rendszeres befizetés gondját: a tetszőlegesen megadott összeget a bank minden hónapban ugyanazon a napon levonja a bankkártyáról, és jóváírja az egészségpénztári számlán.

A befektetés és fejlesztésközpontú stratégiának köszönhető az is, hogy a pénztár az idén januártól főszerepbe került céges célzott támogatás révén is egyedülálló megoldást kínál mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak: a cégcsoporton belül rendelkezésre álló többzsebes kártyatechnológiának köszönhetően kizárólag a csoporthoz tartozó két kassza tagjai tudják a meglévő patikakártyájukkal költeni a célzott munkáltatói támogatást már a januári induláskor.

Idén számos önsegélyező szolgáltatással jobban jár

A minimálbéremelésnek köszönhetően idén nőtt a lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatására, a beiskolázási támogatásra és a közüzemi díjak finanszírozására igényelhető támogatás összege.

December 30-án, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülését követően Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbérről. Nehezen jutottak egyezségre a munkaadók és a munkavállalók, végül 8-8%-os emelésről döntöttek, ami elmarad a korábban kiszivárgott számoktól, és sokkal közelebb van a munkaadók elképzeléséhez, mint a munkavállalók igényéhez.

A minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók részére 2019-ben. A minimálbér-emelésnek köszönhetően az önsegélyező szolgáltatások közül a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztésre fordítható támogatás, a beiskolázási támogatás és a közüzemi díjak támogatásának összege emelkedett.

Elnevezés Támogatás mértéke Támogatás összege
2019-ben (Ft)
Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó 22 350
Beiskolázási támogatás Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér összege/év 149 000
Közüzemi díjak finanszírozása Legfeljebb a tárgyév első napján érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg/hó 22 350

Ne feledje, az önsegélyező pénztári szolgáltatásokat kizárólag a pénztártag számláján 180 napja pihenő összegből tudjuk kifizetni! Az online egyenleglekérdezés menüpontba belépve látja a 180 napja a számláján lévő összeget és a teljes költhető egyenlegét is, amelybe beletartozik az az összeg is, amit Ön esetleg bankkártyával online aznap befizetett.

A 180 napos egyenleg része a költhető egyenlegnek, nem azon felül értendő megtakarítás, azonban az önsegélyező szolgáltatásokra beérkező igényeket csak ebből a keretből tudjuk teljesíteni.

Az szja-visszatérítésre nem vonatkozik a 180 napos szabály!

A pénztár által negyedévente jóváírt hozamra és a NAV-tól érkező adóforintokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, azok terhére azonnal tudjuk utalni az önsegélyező támogatásokat.

Akár kéthavi törlesztővel is gazdagodhat
Új szja-kedvezmény

Az egészségpénztárak életét befolyásoló szabályok közül kevés olyat tudunk felsorolni, amely az elmúlt években ne változott volna legalább csekély mértékben, ám gyakran inkább radikálisan. Az szja-kedvezmény volt az egyik ilyen, ám most ezen a téren is újat tanulhatunk. Szerencsére ennek a módosításnak mindenki örülhet!

Idéntől nemcsak az egyéni befizetésekre jár a 20%-os szja-jóváírás, hanem a munkáltatói befizetések után is, amennyiben azok munkáltatói hozzájárulásként vagy adományként gyarapítják a pénztártagok egyéni számláját. Az elfogadott szja-törvény szerint a munkáltatói hozzájárulás jövedelemnek minősül és bérként adózik, amely után a munkáltató adó és közterhe 21%, a pénztártag munkavállaló adó és közterhe 33,5%. Fontos kedvezmény azonban, hogy jár utána a 20%, akár évi 150 ezer forintos adókedvezmény, valamint beleszámít a nyugdíjalapba is.

Szja-kedvezmények 2019-ben
20% az egyéni befizetés után
20% a munkáltatói hozzájárulás és az adomány után
10% az egészségtervvel alátámasztott prevenciós költések után
10% a 24 hónapra lekötött megtakarítás után
Összesen: 150 000 Ft

Az idei munkáltatói egészségpénztári juttatásokról és az azokra vonatkozó szabályokról ITT olvashat.

Egyre több szja-t utal vissza a NAV

2018-ban csoportszinten 400 millió forintot, 2019-ben várhatóan 450 millió forint szja-visszatérítést írunk jóvá tagjaink egyéni számláján. Ez az összeg levonás nélkül gyarapítja a tagok megtakarítását és azonnal költhető bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra.

Az adókedvezményt mindenképp érdemes kihasználni, hiszen ez ajándékpénz az államtól az öngondoskodásért cserébe. Értelmezhetjük úgy, hogy a rákövetkező évben 20%-kal többet költhetünk magunk és családunk egészségére, de úgy is, hogy az igénybe vett szolgáltatás nekünk 20%-kal kevesebbe kerül.

A Patika-csoport kimutatása szerint a legtöbben az év során teljesített egyéni befizetésük révén jogosultak a kedvezményre, míg a prevenciós költésekre és a 24 hónapos lekötésre járó 10%-os visszatérítés továbbra is kihasználatlan lehetőségek. Pedig a prevenciós vizsgálatokkal az szja-jóváírásnál lényegesen többet is nyerhetünk: az időben felfedezett betegség kisebb ráfordítással gyógyítható, kevesebb kiesést jelent a munkából, vagy esetleg rámutat rizikófaktorokra, életmódbeli problémákra, hogy elkerülhessünk későbbi súlyos betegségeket.

Egy rejtőzködő betegség, amely halálos lehet

A leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció több mint 11 millió embert érint Európában. Magyarországon 200 ezerre teszik a betegek számát, de mintegy 40–60 ezren nem is tudják, hogy érintettek.

A pitvarfibrilláció (PF) szabálytalan, gyakran szapora pulzusszámmal járó szívritmuszavar, melynek hátterében a két felső szívüreg (pitvarok) rendezetlen elektromos működése áll. A Biosense Webster (Johnson & Johnson Medical) legfrissebb jelentése szerint a PF az egyik legsúlyosabb egészségügyi problémává növi ki magát világszerte. A pitvarfibrillációban szenvedő betegek száma 2030-ra akár 70 százalékkal is megnövekedhet, ráadásul a 2050-ig előrejelzett betegszámnövekedés Európában lehet a legjelentősebb. A betegség gazdasági hatását sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A számítások szerint a jelenlegi 11 milliós betegszám 600–3286 millió eurós terhet ró az európai egészségügyi rendszerekre, és a jósolt növekvő tendenciát figyelembe véve, ez az összeg akár meg is duplázódhat.

A magyar betegek negyede nem tudja, hogy érintett

A szabálytalan szívritmus legnagyobb rizikója a vérrögképződés, ami pitvarfibrilláció-okozta szélütéshez vezethet. Ez a stroke egyik különösen súlyos formája. További kockázat, hogy a PF az érintettek ötödénél progresszív betegséggé fejlődhet, vagyis az alkalmanként előforduló probléma egy év leforgása alatt állandósul. Ez a felfedezetlen PF esetén nagyobb eséllyel történik meg, éppen ezért az egyik legfontosabb cél a korai diagnózis.

A betegség másik veszélye a rejtőzködő jellegéből adódik; az érintettek 15-30 százaléka nem is tudja, hogy beteg, egészen addig, amíg a rendellenesség nem okoz számukra komoly egészségügyi problémát. Hazánkban a nagyságrendileg 200 ezer érintettből 40–60 ezren nem tudják, hogy betegek.

„Örvendetes, hogy a korai diagnózist elősegítő eszközök egyre több beteg számára elérhetőek, ugyanakkor az előrejelzések szerint a PF előfordulása rohamosan növekszik Európában és hazánkban is. Éppen ezért lenne fontos, hogy a leghatékonyabbnak számító ablációs eljáráshoz minél többen férjenek hozzá. Az sem elhanyagolható, hogy a korai diagnózis és az ahhoz társuló hatékony terápia sokkal olcsóbb, mint a betegek rehabilitációja” – mondta prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

Hogyan segít a patikakártya a betegség elkerülésében?

  1. Készíttessen egészségtervet háziorvosával, és az abban szereplő kardiológiai szűrővizsgálat árából akár 30%-ot – 20%-ot a pénztári befizetése után, 10%-ot a vizsgálatra kifizetett összegből – visszakap adójóváírásként.
  2. Végeztessen kardiológiai kivizsgálást magánorvosi praxisban kényelmesen, sorban állás nélkül és boríték helyett fizessen a pénztárnál patikakártyájával. Így 20%-ot spórolhat a kezelés árából, amelyet szja-visszatérítésként utal a NAV az egészségpénztári számlára.
  3. Éljen egészségesen, mozogjon rendszeresen és táplálkozzon kímélően. Vitaminokkal is hozzájárulhat szíve és érrendszere egészségéhez. Patikakártyával az OGYÉI-engedélyszámmal rendelkező vitaminok árát is 20%-kal támogatja az állam: saját befizetése 20%-át szja-visszatérítésként megkapja a NAV-tól.

Fotó: pxhere.com

Étkezési trendek 2019-ben

Nincs új a nap alatt, a fogyásra és az egészséges táplálkozásra tett ígéretek változatlanul a leggyakrabban elhangzó újévi fogadalmak. A CBS News összegyűjtötte, hogy szakértők szerint milyen táplálkozási formákat érdemes kipróbálni, és melyeket jobb, ha elhagyunk 2019-ben.

A magas zsír- és alacsony szénhidrát-tartalmú ketogén étkezéstől kezdve a testünk jelzéseire hallgató, egyél, amit kívánsz típusú táplálkozási szokásig hosszú a lista, amiből válogathatunk, ha valamilyen dedikált étrendet szeretnénk követni 2019-ben. A CBC összegyűjtötte néhány szakértő véleményét. Arra nem vállalkozunk, hogy állást foglaljunk a dietetikusok örök vitájában és megmondjuk, ezek közül melyik „Az egészséges”. Az viszont biztos, hogy a stressz, a környezeti ártalmak, a levegővel és a táplálékkal a szervezetünkbe kerülő kemikáliák bármelyik étkezési mód jótékony hatását semlegesítik.

2019-ben az étkezési szokások egészségre gyakorolt hatása mellett egyre fontosabb lesz az egyes diéták fenntarthatósági aspektusa is.

Ketogén étkezés

A keto már 2018-ban nagyon népszerű volt, és szakértők szerint 2019-ben is hódítani fog a magas fehérjebevitelt és nagyon kevés szénhidrátot és cukrot tartalmazó étrend. (ITT olvashatja a Ritmus.hu 2018-as trendajánlóját.)

A drasztikusan került szénhidrátok helyett a zsírok ennek a diétának a főszereplői annak érdekében, hogy beinduljon a szervezetben a ketózis. Vagyis az elégetett zsírokból és nem a szénhidrátokból jut a szervezetünk energiához. A kifejezetten szigorú táplálkozás követői azonban nemcsak az egészségtelen szénhidrátokról, például a cukorról mondanak le, hanem az egészségesnek tartott gyümölcsökről és bizonyos zöldségekről is. Miközben vizsgálatok igazolják, hogy a ketogén étkezés jótékonyan hat a gyerekkori epilepsziára és a kettes típusú cukorbetegségre, dietetikusok általában nem javasolják fogyókúrás céllal.

Paleo + vegan = pegan

Néhány éve Mark Hyman, a clevelandi Funkcionális Orvoslás Klinika (Cleveland Clinic Center for Functional Medicine) igazgatója használta először a kifejezést, amely azóta egyre népszerűbb. A pegan étkezés az állati termékeket kerülő vegetáriánus és az ősi étkezési szokást követő paleo diéta keveréke. A szabályai viszonylag egyszerűek: kerülni kell a cukrot és a keményítőt, és sok növényi táplálékot kell fogyasztani. Az állati eredetű élelmiszerek kiválasztásánál pedig figyelembe kell venni, hogy azok fenntartható gazdaságból vagy termelésből származzanak. A pegan étkezés a jó zsírokat részesíti előnyben: a magokat, a dióféléket, az olíva olajat, az avokádót.

Időszakos koplalás

Az utóbbi években divatba jött diéta nem a mire, hanem a mikorra fókuszál: a heti két koplaló napot leszámítva a többi öt napon azt eszünk, amit szeretnénk. A nélkülözős napokon azonban legfeljebb egyszeri kis étkezés a megengedett nőknél 400–500 kalória, férfiaknál 500–600 kalória beviteléig. Kutatások szerint ezzel a módszerrel lehet fogyni, sőt a vizsgálatok azt is megállapították, hogy ha az időszakos koplalás mellé rendszeres testmozgás társul, csökken a rossz koleszterinek szintje és a vérnyomás.

Főszerepben a növények

Az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (US Department of Agriculture) szerint a felnőtteknek napi 3–5 alkalommal kellene zöldségeket és 2–4 alkalommal gyümölcsöket fogyasztaniuk. Másképp fogalmazva: napi szinten az elfogyasztott étel fele legyen valamilyen termés az állati termékek helyett. Tartsunk például heti három húsmentes napot, vagy figyeljünk oda, hogy minden étkezéskor legyen a tányérunkon zöldség vagy gyümölcs – javasolják a szakértők.

Gondos étkezés

Az egyre többek által követett koncepcióban a testünk diktál: akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, azt, amit kívánunk és annyit, amennyivel jóllakunk. A diéta mentes a fekete/fehér gondolkodásmódtól, a követői szerint semmilyen étel nem káros vagy jótékony önmagában. A követői az ösztönökre helyezik a hangsúlyt, hiszen a kisgyerek is megeszik bármit, amit megkíván és bármikor, amikor úgy érzi, éhes. A szakértők szerint az ösztönös étkezés pozitívan hat az ember és étel viszonyára, ami javítja az életminőséget. Ráadásul bátorítja, hogy élvezzék az életet, ami például a slow mozgalmak fontos üzenete is.

Fotó: pxhere.com

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.