Duplarekord novemberben

Minden várakozásunkat felülmúlta a novemberi egyéni befizetések mértéke: összesen több mint 1,3 milliárd forint érkezett be tagjaink számlájára. Most már biztosan kijelenthetjük, hogy az üzleti tervünkben szereplő 60%-os egyéni befizetési arányt teljesítette a Patika-csoport.

Minden korábbi rekord megdőlt idén a novemberi akciónkban. Egyrészt az összes befizetés – egyéni és munkáltatói tagdíj-hozzájárulás együttesen – megközelítette az 1,3 milliárd forintot, ami 20%-kal több mint a tavalyi hasonló időszak eredménye. Másrészt a tagjaink még soha nem voltak ennyire aktívak: a 2018 novemberében fizetett egyéni tagdíjak értéke 22%-kal haladta meg a 2017. novemberi tagi befizetésekét. Jóllehet évek óta azt tapasztaljuk, hogy nő a kedvezményes befizetési időszak kihasználtsága, idén azonban a növekedés üteme is felülmúlta a várakozásainkat. A korábbi átlag 10%-os bővülés helyett 2018-ban 20%-kal több pénz érkezett a pénztárba.

Eredményeink alapján látszik, hogy szélesedik azok köre, akik felismerték az öngondoskodás fontosságát és ehhez az egészségpénztárat választották társul. Ők azok, akik rendszeresen vesznek igénybe magánegészségügyi ellátást, törekszenek az egészséges életre, a betegségek megelőzésére és fontos számukra, hogy egy esetleg felmerülő váratlan egészségügyi probléma se okozzon megoldhatatlan anyagi terhet a családban. Az adatok azonban azt is megmutatják: a teljes tagság arányában még mindig szűk körről beszélünk.

A befizetések emelkedését szerintünk több tényező hajtja. Egyrészt a hazai magánegészségügyi ellátások bővülése és az állami rendszerben tapasztalható hiányosságok. Ezek a tényezők sokak számára egyértelművé teszik, hogy hosszú távon a rendszer kizárólag a saját források becsatornázásával működtethető fenntartható módon. A médiában is egyre több cikk jelenik meg a lakosság egészségi állapotáról, a sok tényező tekintetében a nemzetközi átlagtól jelentősen elmaradó mutatóinkról, az egészségügyi ellátás problémáiról, az orvoshiányról, és a mindezekre valamilyen választ adó kormányzati tervekről.

Szintén a pénztári öngondoskodás irányába tereli a munkavállalókat a megtakarításból igénybe vehető szolgáltatások-, és a patikakártyát elfogadó szolgáltatók számának bővülése. Egyre többen vásárolnak például gluténmentes élelmiszert patikakártyájukkal, vagy spórolnak valamelyik önsegélyező támogatásunkra. A legnépszerűbbek a gyerekkel kapcsolatos támogatások – a születéskor igénybe vehető 1 000 000 forint, a gyes/gyed kiegészítése vagy a beiskolázási támogatás – és a jelzálogalapú-lakáshitel törlesztőjének kiegészítése.

Számunkra nem csak szlogen, hogy az ügyfél a legfontosabb

Ezekhez a trendekhez a Patika-csoport az ügyfélélmény növelésével járul hozzá. A célunk, hogy ne csak az egyik legolcsóbb, hanem a legkényelmesebben használható pénztár legyünk. Számunkra nem csak szlogen, hogy az ügyfél a legfontosabb. A tagok kérdéseire – érkezzen telefonon vagy e-mailen – naprakész tudással felvértezett, a legfrissebb adószabályokban jártas ügyfélszolgálati munkatársak válaszolnak, az esetleges panaszokat azonnal kivizsgáljuk, és megpróbáljuk a tag számára a legmegnyugtatóbb módon rendezni és igyekszünk a törvényi kereteken belül az egyéni igényeket is kielégíteni.

Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk az online intézhető ügyek bővítésére is. A tavaly bevezetett internetes bankkártyás fizetés ma már a legtöbbet igénybe vett fizetési csatornánk és hatalmas a népszerűsége a pénztárak közül egyedül nálunk elérhető ingyenes állandó havi bankkártyás fizetésnek is. A jövő év első negyedében pedig már annak sem lesz akadálya, hogy valaki akár otthonról, akár a munkahelyéről a nap 24 órájában bármikor online csatlakozzon a pénztárhoz.

A munkáltatói hozzájárulást jövőre felváltó célzott támogatás kialakításánál is a pénztártagok elvárásait tartottuk szem előtt. Részletesen lásd Fontos újdonságok 2019-ben! című hírünkben.

Ebben a hónapban még növelheti ajándékpénzzel egészségforintjait

Évről évre nő az egyéni befizetések, és így a várható szja-visszatérítés összege is, ennek ellenére még mindig sokan hagynak az államnál adóforintokat. Azok a pénztártagok, akik maximálisan kihasználják a visszatérítést, idén is összesen 150 ezer forint adót spórolhatnak.

A tendencia egyértelmű. 2015-ben 241 millió, 2016-ban 301 millió, 2017-ben pedig közel 314 millió, 2018-ban már 400 millió forint volt a Patika-csoport tagjainak utalt adójóváírás. A 2018-as egyéni befizetések alapján pedig jövőre akár 440 millió forintot is elérheti a NAV-tól a tagok számlájára érkező összeg.

Az emelkedő befizetések ellenére azonban sokan nem vagy nem teljesen használják ki a jóváírást. Számoljon velünk a patikapénztáras vagy az újpilléres szja-kalkulátor segítségével, és ellenőrizze, hogyan gyarapíthatná egészségforintjait az év végén. Az adó-visszatérítés érvényesíthető az egyéni befizetések után (20%), az egészségtervvel igazolt prevenciós célú költések összegére (10%), és a pénztári számlán 24 hónapra lekötött összegre (10%).

Ha tanácstalan abban, hogy megéri-e nagyobb összeget befizetnie év végén, gondolja végig, milyen sokrétű a pénztár szolgáltatási palettája. Ebben segít az új összefoglalónk, ahol élethelyzetek szerint csoportosítottuk a szolgáltatásainkat. Az egyes lehetőségek mellett megtalálja az igénybe vétel feltételeit és a maximális keretösszeget is. Az egyéni számlán felhalmozott megtakarítás bármikor költhető, érdemes megfontolni, hogy az elkövetkező hónapokban milyen egészségügyi kiadások várhatók a családban, vagy esetleg adódik-e olyan élethelyzet, amikor kihasználhatóvá válnak az önsegélyező támogatások.

Az országgyűlés által elfogadott adócsomag értelmében a munkáltató által fizetett egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány után is jár a 20% szja-visszatérítés 2019. január 1-től. Igaz ugyan, hogy ez a céges juttatás jövőre bérként adózik, de a kormány az öngondoskodás ösztönzése érdekében a megnövekedett munkáltatói terheket a pénztártag munkavállaló oldalán kompenzálta.

Mit várunk 2019-ben?

2018 egyértelműen az egyéni befizetések éve volt. A pénztártagok egyre szélesebb rétege számára az egészségpénztári tagság már nem csupán egy a munkáltatótól kapott juttatás, sokkal inkább a családról való gondoskodás és a minőségi egészségügyi ellátáshoz jutás érdekében tudatosan választott öngondoskodási forma.

– Az attitűdváltás miatt 2018-at a Patika-csoport egyik legsikeresebb évének gondolom. A tagjaink megmutatták, hogy a kieső céges feltöltéseket magán forrásokból pótolják, mert szükségük van a pénztári szolgáltatásokra. A patikakártyás költések hatékonyan finanszírozzák a saját és a családjuk egészségügyi kiadásait. Idén közel 2 milliárd forint érkezett be december elejéig, és biztos vagyok abban, hogy jövőre ez az összeg tovább nő – mutatott rá Dr. Lukács Marianna, a jövőre 20 éves fennállását ünneplő Patika Egészségpénztár egyik alapítója, a cégcsoport vezérigazgatója.

2019-ben az egyéni befizetések bővülése mellett a munkáltatói szerepvállalás is lendületet kaphat újra az elfogadott adócsomagban lévő változásokra adott patikás válaszoknak köszönhetően.

– A Patika-csoport pénztárai a munkáltatói hozzájárulást felváltó célzott szolgáltatással minden eddiginél testre szabottabb, a munkáltatók és a munkavállalók szövetségét erősítő céges feltöltési lehetőséget kínálnak, ráadásul a piacon elsőként fizető kártyával. Az eddigi munkáltatói érdeklődésekből arra következtetek, hogy ismét nőni fognak a céges befizetések és lesznek más pénztártól átlépő új munkáltatók is, ami természetesen az egyéni tagság bővülését is elősegíti – tette hozzá Lukács Marianna.

Szerinte bármilyen megoldást dolgoz ki az egészségügyi kormányzat a köz- és magánellátás drasztikus szétválasztására – akár például a francia modellt, ahol az orvosnak döntenie kell, hogy kizárólagosan az állami ellátásban vagy a magánrendelésen dolgozik – az a társadalombiztosítási ellátások szűkülését jelentheti.

– Gondoljunk csak arra, hogy a Honvéd Kórház koraszülött osztályának időleges vagy akár teljes bezárása a NEAK történetében új korszakot nyitott: már nem az a kérdés, hogy van-e pénz az ellátásra, hanem az, hogy van-e, aki gyógyítson az állami intézményekben. A jövőben tehát felértékelődhet az önkéntes egészségpénztárak immár ellátói és finanszírozói szerepe.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a kormányzat előtt lévő rendelettervezet alapján milyen megoldás születik majd a magán- és közellátás szétválasztására, mindenesetre a kérdés 2014 után 2018 októberében ismét napirendre került és komoly szakmai visszhangot váltott ki. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy értelmetlen és káros a magán- és közellátás radikális, tiltáson alapuló szétválasztása, ugyanakkor fontos lenne a transzparens, mindenki számára átlátható rendszer létrehozása, amelyben a magánforrások bevonása nem a paraszolvencia, hanem az intézményesített formában megvalósuló öngondoskodás révén történik. Erre kínál évek óta államilag támogatott lehetőséget az önkéntes egészségpénztári szektor.

Mit jelent a kötelező tagdíj?

Az elnevezés ellenére a kötelező havi tagdíj nem költség, hanem a tag egyéni számláján jóváírt, a költhető megtakarítást gyarapító hozzájárulás. A pénztárak általában minimumösszeget határoznak meg, a tagok egyéni döntéseik alapján az előírtnál többet is fizethetnek.

Az elmúlt hónapokban – különösen a novemberi akció kapcsán – több megkeresés érkezett az ügyfélszolgálatunkra, azzal kapcsolatosan, hogy mire szolgál a kötelező tagdíj és azt hogyan kell megfizetni. Az egészségpénztári tagság feltételekhez kötött, amelyeket a tagok a belépési nyilatkozat aláírásával elfogadnak. A vállalt kötelezettségek egyike a havi kötelező minimális hozzájárulás (tagdíj) befizetése. Az összeget a pénztárak maguk határozzák meg, és az alapszabályukban rögzítik: a Patika Egészségpénztár esetében ez 3 000 forint, az Új Pillérben 10 000 forint.

A jogszabály által meghatározott elnevezés – minimális havi tagdíj – azonban félrevezető, hiszen ebben az esetben nem egy szolgáltatásért fizetett díjról beszélünk, hanem a pénztártag szolidaritási alapon vállalt havi befizetési kötelezettségéről, amely az egészségcélú megtakarítását, a költhető egyenlegét gyarapítja. A tagdíjat nem szabad összekeverni a működésre elvont költséggel sem, amely a pénztár üzemeltetéséhez szükséges kiadásokat fedezi.

Természetesen, mint minden számlavezetésnek, az egészségpénztári szolgáltatásnak is van költsége. A működésre levont összeg – ennek mértékét szintén az alapszabály rögzíti és ez is eltérő kasszánként – fedezi az intézmény által nyújtott szolgáltatás árát: a hosszított munkarendben elérhető ügyfélszolgálatot, az éves kártyaforgalmi kimutatást, a kényelmi szolgáltatások biztosítását. Ez azonban a befizetés legfeljebb néhány százaléka, a pénztár felosztási rendszerétől és árazási politikájától függően jellemzően 5–9% között mozog.

A Patika-csoport pénztárai a legkedvezőbb költségű pénztárak között

A Patika Egészségpénztár döntése értelmében a 2019. január 1. után érkező befizetésekből már nem havi, hanem éves sávos rendszerben vonunk le működési költséget az alábbi táblázatban foglaltak szerint. (Az Új Pillér 2019-ben is változatlan költségstruktúráját már az induláskor éves sávos rendszerben alakította ki kassza vezetősége.)

Befizetés évesítve   Működési
alapba
Likviditási
alapba
Fedezeti
alapba
36 000 Ft alatti rész 7,9%-a 0,1%-a 92%-a
36 000 és 150 000 Ft közötti rész a 36 000 Ft feletti rész
7,4%-a
a 36 000 Ft feletti rész
0,1%-a
a 36 000 Ft feletti rész
92,5%-a
150 000 Ft feletti rész a 150 000 Ft feletti rész
4,9%-a
a 150 000 Ft feletti rész
0,1%-a
a 150 000 Ft feletti rész
95%-a

Az önkéntes pénztárak szolidaritási elve alapján minden tagra vonatkozik a minimális tagdíj, de azt nem feltétlenül kell a tárgyhónapban megfizetni. Akár havi rendszerességgel, akár alkalmanként a havi kötelező tagdíjnál magasabb összegeket is befizethet a pénztártag a várható egészségügyi kiadásai függvényében, vagy annak megfelelően, hogy milyen önsegélyező támogatások igénybe vételét tervezi az elkövetkező évben. Fontos tudni, hogy utóbbi szolgáltatásokat kizárólag a tag számláján 180 napja pihenő megtakarítás (180 napos egyenleg) terhére fizetheti ki a pénztár.

Amennyiben valakinek az egyik hónapban az alapszabály szerinti tagdíjnál kevesebb, a másik hónapban több pénz érkezett a számlájára, a rendszer automatikusan „kipótolja” a hiányzó tagdíjat. Ezt az egyenleglekérdezés menüpontban lehet követni. A tagdíjelmaradás összegét pirossal tünteti fel a rendszer.

A tagdíjelmaradás következménye

Érdemes legkésőbb háromhavonta rendezni a tagdíjat. Gyakorlatunk szerint a pénztártagot hozamkiesés érheti abban a negyedévben, amelyben befizetést nem, vagy csak részlegesen teljesít. A hozamelvonás a negyedéves minimális tagdíjra eső működési és likviditási tartalék összege, de nem haladhatja meg a felosztott negyedéves hozam összegét.

A novemberi akcióban való részvételnek is feltétele a rendezett tagdíjfizetés. Csak az élhet a kedvezményes befizetéssel, aki az év első tíz hónapjára eső minimális tagdíjat befizette.

A 15 hónapnál régebbi tagdíj-nemfizetők tartós tagdíj-nemfizetőnek minősülnek, és őket a pénztár felszólítja a befizetés pótlására. Amennyiben pedig az elmaradás meghaladja a 60 hónapot, kizárással élhetünk.

Fontos újdonságok 2019-ben!
Dübörög a bankkártyás befizetés

November végén átlépte az egymilliárd forintot az online bankkártyás befizetés értéke. A tavaly márciusban indított fizetési csatornán érkezik ma már csoportszinten az egyéni befizetések közel 35%-a.

A hazai elektronikus pénzforgalom robbanásszerűen nőtt az elmúlt néhány évben. Az MNB kimutatása szerint a kártyás vásárlás (interneten és fizikai üzletben) 2010 és 2017 között több mint háromszorosára nőtt akár a fizetések gyakoriságát, akár az értékét nézzük. Az online bankkártyás fizetések értékének növekedése még impozánsabb: ugyanebben az időszakban a kilencszeresére nőtt.

Felismerve az igényt, a Patika-csoport 2017 márciusában indította el az online bankkártyás számlafeltöltés lehetőségét tagjai számára. Az új csatorna az első évben máris több mint 25%-os részt hasított ki az összes befizetésből (értékében), idén pedig már megközelítette az összes egyéni befizetés 35%-át. A bevezetés óta dinamikusan bővül a bankkártyás befizetések összege is: az egy főre jutó egyéni kártyás befizetés idén november 30-ig 10%-kal haladta meg a 2017. március–december közötti értéket.

Hasonlóan sikeres az idén bevezetett online állandó utalási megbízás-szolgáltatásunk is. Ebben az esetben a pénztártag a bankkártyájával történő egyszeri befizetést követően, ugyanazon a felületen megbízást adhat a CIB Bank számára, hogy egy tetszőleges összeget minden hónapban ugyanazon a napon levonjanak a bankkártyájáról, és azt jóváírják az egészségpénztári számláján. A kényelmi szolgáltatás ugyanúgy ingyenes, mint a kártyás fizetés. Bárki dönthet úgy, hogy csak a havi kötelező tagdíjat rendezi ezen a módon, vagy magasabb összeget ad meg az elektronikus megbízási űrlapon. A terhelés sikerességéről vagy sikertelenségéről a rendszer minden hónapban e-mailt küld.

Az állandó utalási megbízás nemcsak kényelmes, hanem biztonságos is. Az egészségpénztár semmilyen bankkártya-adatot nem tárol. A megbízást bármikor megszüntetheti vagy az állandó utalás összegét módosíthatja a pénztár honlapján.

Karácsonyi ajándékötlet: egészségpénztárra elszámol- ható gyógymatrac

Karácsony közeledtével megindul a gondolkozás, kit milyen ajándékkal lepjünk meg a családban. A nyugodt alvást szolgáló gyógymatrac nemcsak az idősebb korosztálynak okozhat örömet, hanem a fiatalok körében is sikeres lehet. Ráadásul az egészségpénztárra elszámolható biztos, hogy tényleg egészséges.

Az egészségpénztári tagság egyfajta biztonsági háló, amit mindennapjaink minőségének javítására, megelőzésre, ellátásra és regenerálódásra is fordíthatunk, sőt mi több akár a karácsonyi ajándékozáskor is jól jöhet. Vannak szolgáltatók, akik komoly árkedvezményeket biztosítanak a patikakártyára, és a 20%-os szja-visszatérítés is kedvezőbbé teszi a vásárlást, ráadásul bizonyos termékkörök esetében rendkívül jó szűrőként is tekinthetünk rá. Ilyenek például a matracok is – olvasható a Ritmus.hu cikkében.

Miért biztonságosabb egészségpénztárra elszámolható matracot venni?

A legtöbb ember számára plusz biztonságot nyújt a tudat, hogy az általa megvásárolt termék minél több hivatalos ellenőrzésen esik át. Márpedig jónéhány szempontnak kell megfelelni ahhoz, hogy egy ágybetét egészségpénztárra elszámolható legyen.

Az igazolást az OGYÉI Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatósága (rövidítve: EMKI) állítja ki. A matracok esetében ápolási technikai eszköz néven, ha azok megfelelnek a gyógyászati segédeszköz meghatározásának paramétereinek. Ezt természetesen jól meg kell indokolni, amihez többek között az alábbi papírok benyújtása szükséges:

  • a termék műszaki leírása,
  • használati útmutatója,
  • minden olyan termékhez kötődő tanúsítvány és igazolás, aminek a kiállítását egy akkreditált laboratórium végezte el.

Ha ezek az adatok megvannak, akkor még van egy fontos lépcső. Szükség van egy orvosra, aki a tények ismeretében nyilatkozik róla, hogy a minősített matrac alkalmas ortopéd betegségek kialakulásának megelőzésére illetve a meglévő betegek panaszainak csökkentésére.

Az igazolás birtokában a gyártó elmondhatja a termékéről, hogy az Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság (EMKI) ellenőrzése során a matrac (vagy más eszköz) a jogszabályi feltételeknek és gyártói paramétereknek megfelel és biztonságos. Az olyan termékek, amelyek gyógyászati segédeszköznek igen, azonban orvostechnikai eszköznek nem számítanak, viszont alkalmazásuk egyértelműen egészségügyi célokat szolgál, ápolás technikai eszköz besorolást kapnak.

Milyen a jó matrac?

Lehet hogy már érdemes matracot cserélnünk?

Ha körülbelül 8-10 éves a jelenlegi matracunk, akkor érdemes odafigyelni testünk jelzéseire. A gyakori éjszakai forgolódás, a végtagok zsibbadása, reggeli hát- vagy derékfájás, a krónikus kialvatlanság érzése mind arra (is) utalhatnak, hogy ideje lenne új matrac után néznünk. De erre a változó testalkat, igények és alvási szokások is ugyancsak rákényszeríthetnek. A hazai szakemberek átlagosan 6-8 évig ajánlják használni a matracokat.

Ha új matracot tervezünk venni, tartsuk szem előtt a következő szempontokat.

  • Ne vásároljunk próba nélkül.
  • Keressük a pénzvisszafizetési garancia lehetőségét. Hiába a személyes próba, még így is félrenyúlhatunk.
  • Keressük a mosható huzatú ágybetéteket, ezeket ugyanis sokkal könnyebb tisztán tartani.

További tippeket a tökéletes matrac megtalálásához a következő oldalon olvashat: matracman.hu

Önön is múlik, hogy hatásosak maradnak-e az antibiotikumok

Az antibiotikumok bevezetése után mindössze 70 évvel előfordulhat, hogy a jövőben számos bakteriális fertőzés ellen nem lesz hatásos gyógyszer. Az Európai Bizottság felmérése szerint bár látszik a pozitív elmozdulás, még mindig sokszor szedünk be feleslegesen antibiotikumot.

Az antibiotikumok felfedezése előtt emberek ezrei estek áldozatul olyan bakteriális betegségeknek, mint például a tüdőgyulladás vagy a sebészeti beavatkozásokat követő fertőzések. Amióta az antibiotikumokat felfedezték és alkalmazzák, egyre több, eredetileg antibiotikum-érzékeny baktérium válik rezisztenssé, illetve fejleszt ki különböző módszereket az antibiotikumok elleni harcra. Mivel a rezisztencia növekszik, és az utóbbi években kevés új antibiotikumot fedeztek fel és forgalmaztak, az antibiotikum-rezisztencia jelenleg komoly közegészségügyi fenyegetést jelent – írja honlapján az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC –European Centre for Disease Prevention and Control) az Európai Antibiotikum Nap kapcsán.

Az Európai Bizottság antibiotikumokkal kapcsolatos ismereteket és általános alkalmazási tendenciákat feltérképező új Eurobarométer felmérésében megkérdezettek 32%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt tizenkét hónapban szedett antibiotikumot, míg ez az arány a 2009-es felmérésben 40% volt. Az antibiotikumok alkalmazása ugyanakkor sok esetben szükségtelen volt: 20%-ukat influenza vagy megfázás ellen vették be, 7%-ukat pedig orvosi rendelvény nélkül alkalmazták. A válaszadók 66%-a volt tisztában azzal, hogy az antibiotikumok megfázás esetén nem használnak, és 43%-uk tudta, hogy az antibiotikumok nem hatásosak vírusokkal szemben.

– Mindannyiunk számára figyelmeztetésül kell szolgálnia, hogy a legfrissebb becslések szerint az antimikrobiális rezisztencia évente 33 000 ember halálát okozza Európában. E halálesetek nagy része elkerülhető lenne, ha felhagynánk az antibiotikumok szükségtelen használatával, valamint a kórházakban és a közösségekben előforduló fertőzéseket jobban diagnosztizálnánk és hatékonyabban előznénk meg – mondta az adatok tükrében Vytenis Andriukaitis biztos, aki szerint a tudatosítás és az ismeretek növelése mellett az antimikrobiális rezisztencia elleni fellépésnél az állategészségügyi és környezetvédelmi szempontokat és az emberi egészség szempontját együttesen kell figyelembe venni.

Az antibiotikum-rezisztencia a baktériumok képessége az antibiotikumok hatásával szembeni ellenállásra, ami számos betegség esetében komolyan korlátozza a kezelésre felhasználható antibiotikumok számát. Antibiotikumok nélkül újra az „antibiotikumok alkalmazását megelőző időszakba” kerülhetünk és a szervátültetések, a rák kezelésére szolgáló kemoterápia, az intenzív ellátás és más orvosi eljárások többé nem lennének lehetségesek. Elterjednének a bakteriális betegségek, amelyek halálhoz vezetnének, mivel többé nem lehetne kezelni őket.

Mézeskalács karácsonyra egészségesen

Nincs karácsony mézeskalács nélkül. Szerencsére nem kell lemondani erről a finomságról akkor sem, ha kerülni szeretnénk a cukrot és fehér lisztet. Kicsit utánajártunk, és több „mentes” receptet is találtunk.

Az elkészítéshez használhatunk mandulalisztet vagy zablisztet is. Utóbbival könnyű dolgozni és emellett számos egészségvédő hatása is van. Az édesítés történhet steviával – vigyázat! A növény kiszárított levelei kb. 30-szor édesebbek, mint a finomított cukor – vagy eritrittel.

A díszítésnél is legyünk egészségtudatosak: a tojásfehérjehabhoz cukor helyett adjunk vaníliás fehérjeport annak érdekében, hogy magasabb fehérje- és jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú finomságot kapjunk.

Zablisztes változat (Forrás: Életforma.hu)

Hozzávalók:

  • 1 kg zabliszt
  • 20 dkg eritrit vagy 16 csepp (porból 4 teáskanál) stevia (kb 15 dkg cukornak megfelelő mennyiség)
  • 2 egész tojás
  • mézes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, szegfűbors, gyömbér)
  • 25 dkg langyosított méz, esetleg mézpótló
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 2 dkg szódabikarbóna
  • 6 ek. cukormentes baracklekvár

Elkészítés:

A tésztát érdemes előző este begyúrni. A zablisztet, az édesítőt, a fűszereket és a szódabikarbónát is átszitáljuk, majd összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és összegyúrjuk. Pihentetjük a hűtőben minimum 2 órát, de jobb, ha egy éjszakát áll. Ne ijedjünk meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrjuk újra, amíg ismét képlékennyé válik. Nyújtsuk, és szaggassuk tetszőleges formákra. Sütés előtt tojássárgájával megkenjük a tetejét és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük 10-15 perc alatt.

Maglisztes változat (Forrás: Ripost.hu)

Hozzávalók:

  • 4 csésze mandulaliszt
  • 1 csésze édesítőszer
  • 1/4 csésze kókuszliszt
  • 2 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 tk sütőpor
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 nagy tojás
  • 1/4 csésze kókuszolaj, olvasztott
  • 3 evőkanál melasz, juharszirup vagy barnarizs-szirup
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

Egy nagy tálban habverővel keverjük össze a mandulalisztet, édesítőszert, kókuszlisztet, gyömbért, fahéjat, sütőport, útifűmaghéjat, sót és szegfűszeget. Ehhez keverjük hozzá a tojást, a kókuszolajat, a melaszt és a vaníliakivonatot, amíg szépen össze nem áll a massza. A tésztát osszuk két részre, majd két réteg sütőpapír közé fektetve nyújtsuk ki körülbelül 1/2 centi vastagságúra. A kivágott formákat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük 20 percig 160 fokra előmelegített sütőben. A kész művek aranybarnák és szilárd tapintásúak. Ezután 5 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd helyezzük át a mézeskalács-figurákat egy rácsos felületre. Ha teljesen kihűlt, kész a mű.

Díszítés mindkét recepthez:

Egy tojásfehérjét habbá verünk, majd annyi fehérjeport rakunk hozzá, hogy sűrű anyagot kapjunk. A sűrűsége akkor jó, ha jó sűrű, olyan tejfölszerű. A habverőt kiemelve ne folyjon vagy csöpögjön; az a  jó, ha megáll rajta. Ha van otthon habzsák, akkor azzal is díszíthetjük, ha nincs, akkor kis nylonzacskóba rakjuk, a sarkát átlósan levágjuk, (kb. fél mm-re) és tetszőlegesen lehet vele mintákat rajzolni a mézeskalácsok tetejére vagy akár az egészet is befedhetjük. A mázat természetes anyagokkal (pl. kakaó, szentjánoskenyér-por) színezhetjük.

Kellemes ünnepeket és jó sütögetést kíván a Patika-csoport!

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2018   |   Minden jog fenntartva.