Ne hezitáljon, használja ki az akciót!

Ha most fizet be az egészségpénztári számlájára, ugyanakkora összegből többet fordíthat saját és családja egészségére, mint az év többi hónapjában. Érdemes a család anyagi lehetőségeit a jövőre tervezett kiadások függvényében is mérlegelni, és minél nagyobb arányban kihasználni a 20%-os szja-visszatérítést, amely minden egyéni befizetés után jár.

Legyen egészségtudatos, tervezze meg az egészség megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásait jó előre! Egészségpénztári megtakarítással egy váratlanul felmerülő jelentősebb orvosi költség sem okoz megoldhatatlan problémát a család számára, de a rutinvizsgálatokat és a rendszeres éves szűrővizsgálatokat is fizethetjük egészségpénztári kártyával. A pénztárban lévő megtakarításunk segítséget jelenthet akkor is, amikor hirtelen megugranak a kiadásaink, vagy csökken a jövedelmünk. Ilyen például az iskolakezdés vagy a gyermek megszületése. Ezekre a kihívásokra is megoldást kínál az egészségpénztár önsegélyező ága.

A Patika-csoport pénztárai amúgy is a kedvező költségszerkezetű kasszák közé tartoznak, de a novemberi akcióval egyenesen verhetetlenekké válnak. November 1. és 30. között a Patika Egészségpénztárban csak a befizetés első 30 ezer forintjából, az Új Pillérnél pedig csak a befizetés első 20 ezer forintjából kerül levonásra a megszokott működési költség, az e feletti rész 100%-ban a munkavállaló patikakártyájára kerül.

Mindkét pénztárunk által kínált kedvezmény értékét növeli a befizetés után járó 20%-os szja-visszatérítés, amelyet az év végi adóbevallásában érvényesíthet. Amennyiben az évi maximális szja-kedvezmény kihasználásához szükséges 750 ezer forintot november folyamán fizeti be a pénztártag, több százezer forintra eső költséget megspórol!

ITT megtudja, hogy mennyit spórolhat novemberben, ha a Patikapénztár tagja
ITT megtudja, hogy mennyit spórolhat novemberben, ha az Új Pillér tagja.

A patikás akció további részleteit ITT, az újpilléres akció részleteit ITT találja.

Szeretném megspórolni a működési költséget, és megnyerni a 20%-os szja-visszatérítést, ezért befizetek!

Patikapénztáras befizetési link Újpilléres befizetési link

Évről évre nő azok száma, akik kihasználják a november 1. és 30. között a pénztár által felkínált lehetőséget. Nemcsak többen fizetnek be ebben a hónapban, mint az év más időszakában, hanem az elmúlt két-három évben a befizetett összegek is nőttek párhuzamosan a magánegészségügyi szolgáltatások térhódításával. Senkinek nem mindegy, hogy egy vizsgálatra mennyi időt kell várni, és az egészségügyi intézményben milyen körülmények fogadják. A mérleg másik serpenyőjét viszont a kezelés ára nyomja. Az öngondoskodást támogató 20%-os szja-visszatérítés ezt csökkenti érzékelhető módon.

Erről se feledkezzen meg!
Nő az egészségpénztárak szerepe

Jelenleg a családok mindössze 56 Mrd forintot költenek egészségpénztáron keresztül, vagyis hatalmas tere van a növekedésnek. Ma a pénztári kiadások fele gyógyszerköltés, de fontos lenne, hogy nőjön a szűrővizsgálatokon való részvétel, és a magánegészségügyi költéseiket is egyre többen a pénztári számlájukról fedezzék.

„Jelentős társadalmi haszna lenne, ha a pénztárak a prevencióban is hangsúlyosabb szerepet vállalnának” – mondta Windisch László, az MNB alelnöke októberben egy budapesti konferencián. A kasszákban a tagok vagyona tökéletes biztonságban van köszönhetően a felügyeleti rendszernek és a törvényi szabályozásnak.

A kasszák a pénztártagok vagyonát magyar állampapírokba fektetik, a hozamot pedig jóváírják az egyéneknek – a Patika-csoportnál ez negyedévente történik. Az MNB alelnöke az említett konferencián arról is beszélt, hogy a pénztárak számára is szeretnének létrehozni a Befektető-védelmi Alaphoz hasonló biztosítéki rendszert, ami minden esetben védi a befektető megtakarítását. A szektor jövője számára bíztató az is, hogy a jegybank hangsúlyos szerepet szán az egészségpénztáraknak az egészségügyi ellátás finanszírozásában. Ezt Windisch László is megerősítette, és az MNB által a kormányzatnak benyújtott, az ország versenyképességének javítását célzó 180 pont is alátámasztja.

Jövőre szétválasztják az egészségügyi szolgáltatásokat?

Budapesten, a dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület konferenciáján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára megnyitó beszédében arról beszélt, hogy a kormányzat szeretné az állami és a magán egészségügyi rendszert szétválasztani. „A közkórházakban csak közellátást lehet majd igénybe venni, a magánellátásoknak pedig csak azokon kívül van a helye” – idézte az államtitkárt a Ritmus.hu. A tisztán magánellátásban a vizsgálat ára is egyértelmű: a boríték helyett az egészségpénztári kártyánkkal fizethetünk kihasználva a befizetéseinkre rakódó 20%-os szja-visszatérítést is.

Fotó: Freepik.com

Mi lesz jövőre a munkáltatói juttatásokkal?

Használja ki, hogy a munkáltatója jövőre egészségpénztáron keresztül ugyanakkora bruttó keretből magasabb költhető összeget tud biztosítani a patikakártyára történő befizetéssel, mintha ugyanazt bérben fizetné ki.

Az új adócsomag értelmében 2019. január 1-től lényegében kettő, a bérnél több mint 40%-kal kedvezőbben adózó juttatásra számíthatnak a munkavállalók: a SZÉP Kártyára és az önkéntes pénztárakba célzott szolgáltatásra fizetett támogatásra.

2019-ben a pénztári célzott szolgáltatás az új munkáltatói hozzájárulás!

Érdemes sorra venni – ebben is segíthetnek az alább felsorolt csomagok –, hogy Ön és családja évente mekkora összeget költ el gyógyszerre, laborvizsgálatokra, látásvizsgálatra, fogorvosra vagy más, az egészsége helyreállítására, fenntartására szolgáló célokra. Munkaadója ehhez tud jövőre célzott patikakártyás szolgáltatással hozzájárulni hasonlóan az eddigi egészségpénztárba fizetett munkáltatói támogatáshoz. A kapott összeg után jövőre sem kell szja-t fizetni.

A könnyű áttérés érdekében 4 csomagot előre kialakítottunk, de lehetőség nyílik személyre szabottan bármelyik jelenlegi jól bevált szolgáltatást kérni. A választásnál érdemes mérlegelni azt, hogy a tervek szerint jövőre a jelenlegi önsegélyező pénztári szolgáltatásokat az igénybevételkor szja és szocho fogja terhelni, azonban még nincs erre vonatkozó kihirdetett jogszabály. Azonban ha valaki újabb adó megfizetése helyett biztosra szeretne menni, számos jól bevált egészségre és betegségre költhető szolgáltatás közül választhat.

Célzott szolgáltatáscsomagok

A Patika-csoport két évtizedes – több mint 63 milliárd forintnyi – szolgáltatási tapasztalata, a tagság által az utóbbi években leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások és az előzetesen felmért munkáltatói igények alapján állítottuk össze a csomagokat.

1. Gold csomag
Ebben a csomagban a munkáltató dolgozója gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz vásárlását támogatja. Vagyis a munkáltatói támogatás összegét ilyen céllal költheti el a jogosult munkavállaló.
A Gold csomag tartalma

Gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 100%

2. Priority csomag
Ebben a csomagban is hangsúlyos a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása, de mellette a vállalat a munkavállaló magánegészségügyi költéseihez is hozzá tud járulni. Előbbire a teljes támogatási összeg 60%-a, utóbbira 40%-a fordítható.
A Priority csomag tartalma

Gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 60%
Magánegészségügyi szolgáltatások 40%
Mindösszesen 100%

3. Lux csomag
A széles szolgáltatási palettára költhető csomagban helyet kapott a magánegészségügyi szolgáltatás 50%-kal, a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 30%-os súllyal, a gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása 10 és a szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése szintén 10%-kal.
A Lux csomag tartalma

Gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása 30%
Magánegészségügyi szolgáltatások 50%
Gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása 10%
Szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése 10%
Mindösszesen 100%

4. Flexibilis csomag
A Flexibilis csomagban a munkáltató az egészségpénztári palettán lévő szolgáltatásokat kínálhatja a dolgozójának igény szerinti arányban. Figyelem! A pénztári szolgáltatások közül az adóköteles részben felsorolt önsegélyező körben adókötelesek lehetnek, tekintettel arra, hogy az idén október 19-én benyújtott törvénymódosító javaslat az önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is adókötelessé teszi, amennyiben azt a munkavállaló a munkáltatói célzott támogatás terhére veszi igénybe. A Patika a jogszabály elfogadását nyomon követi és az elfogadott jogszabály alapján véglegesíti az információs anyagokat.

Adómentes szolgáltatások:

  • egészségügyi szolgáltatás
  • otthoni gondozás
  • gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása;
  • látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás;
  • életvitelt elősegítő szolgáltatás;
  • a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása;
  • a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása;
  • pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások;
  • hátramaradottak segélyezése;
  • az egészségügyi államigazgatási szerv által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlásának támogatása;
  • szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése;

Adóköteles szolgáltatások

Egészségpénztári körben (a tag által igénybevett szolgáltatásokat jelenleg is 15% szja és 19,5% szocho terheli):

  • természetgyógyászati szolgáltatás;
  • sporteszköz vásárlásának támogatása;
  • gyógyteák, fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása

Önsegélyező pénztári körben (a tag által igénybevett szolgáltatásokat a tervek szerint 15% szja és 19,5% szocho terheli, de a vonatkozó jogszabályt még nem fogadták el):

  • gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások;
  • munkanélküliségi ellátások;
  • tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek;
  • temetési segélyezése: a pénztártag közeli hozzátartozójának halála esetén
  • nevelési év-kezdési, tanévkezdési (beiskolázási) támogatás;
  • közüzemi díjak: finanszírozásának támogatása;
  • lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása;
  • idősgondozás támogatása.

A célzott szolgáltatás költésekor mire kell majd figyelni?

A különbség mindössze annyi lesz, hogy a célzott szolgáltatások egyenlegét az online ügyintézési rendszerünkben külön lehet majd ellenőrizni, így a költéseket is körültekintően kell tervezni. A lekérdezés változatlanul a Telepatika rendszerében és a honlapokon az online ügyintézés menüpontban lesz elérhető.

Az egyenleglekérdezésnél tagjaink eddig is külön tudták követni számlaegyenlegüket és azon belül a 180 napja rendelkezésre álló – az önsegélyező szolgáltatásokra költhető – összeget. Ez a felület egészül ki jövőre a célzott szolgáltatásonként rendelkezésre álló kerettel.

A célzott szolgáltatási keretek patikakártyával történő fizetésekor a Patika-csoport intelligens multipayes rendszere a munka nehezét elvégzi: az adott költés helyén automatikusan figyeli majd, hogy melyik egyenleget kell megterhelni. Sőt, ha az adott célzott egyenleg kevés, a patikakártya a különbözetet egyetlen lehúzás keretében az egyéni számláról is ki tudja egészíteni.

Ami nem változik

A céges célzott szolgáltatás jövőre is kiegészíthető saját befizetéssel, ami után jár a 20%-os szja-visszatérítés, ráadásul a magán befizetés és az utána járó 20%-os állami támogatás a pénztár teljes szolgáltatási portfóliójára költhető.

Érdemes lesz tehát 2019-ben is kérni a bérnél kedvezőbben adózó egészségpénztári munkáltatói támogatást (célzott szolgáltatást), hiszen az kényelmesen, ugyanazzal a kártyával költhető, mint az egyéni befizetés, és a célzott szolgáltatásra kapott összeget a társkártyával rendelkező családtag is kihasználhatja.

Már két patikás szolgáltató a minősített magánegészségügyi szolgáltatók között

A Primus két tagja, az Affidea Diagnosztika és a Rózsakert Medical Center elsőként szerezte meg a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára létrehozott Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató védjegyet.

Folyamatosan nő a magánegészségügyi szolgáltatások iránti igény Magyarországon, iparági felmérések szerint a privát szolgáltatók forgalma elérte az évi 300 milliárd forintot, ugyanekkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy – mondta Leitner György, a Primus Egyesület elnöke egy sajtóbeszélgetésen. A magánegészségügyi szektor 12 meghatározó szolgáltatója által tavaly létrehozott egyesület szeretné elérni, hogy a betegek egyre nagyobb arányban az átlátható módon működő intézményeket vegyék igénybe, ha privát szolgáltatóhoz fordulnak. Ezért hozták létre azt a védjegyet, amely mindenki számára egyértelműen jelzi: az ajtó mögött jogkövető, betegközpontú szolgáltatóval találkoznak.

A szakmai védjegy megszerzéséhez kötődő kritériumokat elsőként a Rózsakert Medical Center és az Affidea Diagnosztika teljesítette. A független szakmai auditorok által végzett tanúsítási folyamatot először az egyesület 12 alapító tagjánál folytatják le 2019 közepéig, azután bármelyik szolgáltató kérheti. A minősítés segíti a betegeket, valamint a szektor kifehérítését is.

A magyar háztartások saját forrásból évente csaknem 1000 milliárd forintot költenek egészségügyi kiadásokra, amiben benne van például a gyógyszervásárlások költsége is – jelezte a Primus elnöke. Hozzátette: a magánforrású egészségügyi kiadásoknál évi 4–5%-os növekedést prognosztizálnak a szakértők.

A védjeggyel rendelkező Affidea Diagnosztika és Rózsakert Medical Center is szolgáltató partnerünk. A Patika-csoport tagjai egyre több minőségi szolgáltatónál gyógyulhatnak.

Kevés ideig maradunk egészségesek

Idén a Világgazdasági Fórum (WEF) már csak az egészségben eltöltött évek számát veszi számításba a Versenyképességi Index egészségügyi pillérében. Az új módszertannal rosszul járt Magyarország: nálunk még a nyugdíjkorhatárt sem élik meg egészségesen az emberek!

A WEF idei versenyképességi rangsorában Magyarország ugyan 12 helyet javított pozícióján, és a tavalyi 60. helyről feljött a 48.-ra, ám ez csak annak köszönhető, hogy jó pár olyan országot, ahol a versenyképesség alapvetően a természeti erőforrásokra vagy kizárólag az olcsó és képzetlen munkaerőre épül, az új módszertan szerint hátrébb soroltak – írja a Portfolio.hu.

Változott az egyes kritériumokban figyelembe vett mutatók száma is. Az egészség pillérben például a korábbi kilenc mutatószám helyett már csak az egészségben eltöltött évek száma számít. A Magyarországról összeállított anyag a magyar versenyképességben azonosított problémák között említi az egészségügyi állapotot. „A munkaerő egészségügyi állapotát jól tükrözi, hogy az egészségben eltöltött várható élettartam 65,8 év, vagyis a lakosság közel fele még a nyugdíjba vonulás előtt valamilyen krónikus betegségben szenved, ami rendszeresen akadályozza a munkavégzésben és rontja az életminőségét. Ez az átlagos idő pedig a férfiak körében alacsonyabb” – idézi a jelentést a Portfolio. A cikk arra is rávilágít: a versenyképességre leselkedő veszélyek között a magyar egészségügy helyzete – ebben a mutatóban csak Románia és Bulgária került mögénk – mellett az oktatás is megjelenik.

Leitner György, a Primus Egyesület elnöke is a hazai munkavállalók rossz egészségi állapotára hívta fel a figyelmet egy sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a bajt jelzi, hogy újra növekedésnek indult a táppénzes napok száma a kétezres években tapasztalt meredek zuhanás után. 2016-ban már 1,1 millió táppénzes esetet és 25 millió táppénzes napot rögzítettek, ami 21%-os, illetve 17%-os növekedés a 2014-i adatokhoz képest. Egy uniqás kutatás szerint minden harmadik magyar munkavállaló kimerült, jelentős az elhízás aránya – a nők 76%-a, a férfiak 78%-a túlsúlyos vagy elhízott – és a többség keveset tesz az egészsége megőrzése érdekében. Mindössze a megkérdezettek 9%-a állította azt, hogy tökéletes az egészségi állapota, miközben 56% szerint az egészség megőrzése lenne a legfontosabb.

Lancz Róbert, a Doktor24 ügyvezető igazgatója szerint a probléma egyik oka, hogy a hazai munkavállalók 10%-át sem éri el az öngondoskodók aránya. A helyzeten jelentősen javíthatnak a munkáltatók, ha önkéntes pénztári juttatás formájában szűrővizsgálatokat és egészségügyi ellátást is biztosítanak a munkavállalóik számára. A magánegészségügyi szolgáltató szerint a munkavállalók inkább igénybe veszik a magánellátást, mint az állami rendszert, ha ehhez támogatást kapnak. Ráadásul a paciensek a hagyományos ellátórendszerben elfáradnak, kevésbé sürgős esetekben nem mennek végig az úton a diagnózistól a gyógyulásig, szemben a tisztább betegutat kínáló privát környezetben tapasztaltakkal.

Az elhízás ára

A magyarok a legkövérebbek Európában, világviszonylatban pedig a negyedik helyen állunk. Három felnőttből kettő kisebb vagy nagyobb testsúlyproblémával küzd, és folyamatosan több túlsúlyosból lesz elhízott. Ez 2012-ben 207 milliárd forintjába került a társadalombiztosítási kasszának.

A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb jelentésére hivatkozva lesújtó adatokat közölt: Magyarországon a felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ráadásul nő az elhízás mértéke.

Az elhízás több mint húszféle szövődményes betegséget okozhat, közülük a leggyakoribbak a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a II-es típusú diabétesz és egyes daganatos megbetegedések. Kezelésének legjobb módja az életmódváltás, súlyos esetben azonban csak gyógyszerrel, műtéttel lehet orvosolni - olvasható a MET MTI-hez eljuttatott közleményében.

A probléma már gyerekkorban kezdődik: még mindig minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat. Az Elhízás Világnapja alkalmából az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) közös közleményt adtak ki, amely szerint a középiskolás évek végére átlagosan minden 30 tanulóból 1 súlyosan elhízott (3,3%) a 2017/2018-as NETFIT® adatok elemzése alapján.

A MET 5 pontos ajánlása

Már a gyerekek is!

A súlyos elhízás előfordulása Magyarországon gyermekkorban átlagosan kb. 2,1%. Ha ezt az arányt visszavetítjük a legutolsó népszámlálás eredményeire, akkor a legóvatosabb becslés szerint is hazánkban ma körülbelül 20 000 súlyosan elhízott gyermek él, ez nagyjából megfelel Hatvan város teljes lakosságának. A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányokat az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi régiókban találtuk, míg a legalacsonyabb százalékokat Közép-Magyarországon.

Mivel az elhízás kezelése igen összetett, több szakember együttműködését igénylő feladat, amely általában kevés sikert eredményez, ezek a gyermekek, illetve családok sokat szenvednek. Nemcsak azért, mert az elhízás, különösen a súlyos elhízás, már gyermekkorban is számos krónikus, nem fertőző megbetegedés kockázatát növeli (pl. cukorbetegség 4,5-5,5 szeres kockázat, aszthma +23% előfordulás, a magas vérnyomás, depresszió előfordulása is gyakoribb). Hanem azért is, mert ezek a gyermekek az iskolában is általában a kortárs bántalmazás célpontjai, tanulmányi eredményük rosszabb és többet is hiányoznak, mint normál súlyú társaik. Nem véletlen, hogy idén az Elhízás Világnapjának témája világviszonylatban a stigmatizáció visszaszorítása volt. Ezért is fontos lenne, hogy meg tudjuk előzni a kórkép kialakulását.

Egészségtelen és drága

További jelentős probléma, hogy a túlsúly és az elhízás, valamint a következményesen megjelenő társbetegségek rendkívül nagy terhet jelentenek az egészségügyi ellátórendszer számára is. Egy nemrég megjelent publikáció szerint az élethosszon át jelentkező kiadások átlagosan gyermekenként kb. 16 ezer euróra tehetők. Ez azt jelenti, hogy az összes kiadás kiteszi az adott ország teljes GDP-jének 1,6%-át. Bár az elemzések Írországra vonatkozóan történtek, de hazánkban is hasonló arányokra számítunk.

Figyelembe véve az állapot súlyosságát és a szövődmények kialakulásának magas kockázatát, az egészségügyi ellátórendszer figyelme érthető módon a súlyosan elhízott gyermekek kezelésére irányul. A jóval nagyobb esetszám miatt azonban súlyosabb egészségügyi és gazdasági terhet jelentenek a kevésbé elhízott gyermekek, akik sokszor teljesen elkerülik az ellátórendszert. Ebben az esetben a sikeres beavatkozás gátjai a diagnózis hiánya mellett az inaktív életmódot és a szükségesnél magasabb kalória bevitelt propagáló és támogató környezeti, kulturális és gazdasági tényezők pl. az iskolák közelében lévő gyorséttermek, az egészséges táplálkozásba kevéssé illeszthető élelmiszerek gyermekeket célzó reklámja vagy a számítógép és mobiltelefon előtt ülve eltöltött hosszú órák száma.

Ha jelentős eredményeket akarunk elérni – írja közleményében az OGYÉI –, akkor tervezetten és összehangoltan kell beavatkozni a családok, a környezet és az ellátórendszer szintjén egyaránt. Ezt felismerve egyre szorosabb az együttműködés a sport, az oktatás, az egészségügy és a szociális területek között, hogy közösen tudjunk tenni a gyermekek egészségéért.

Egészséges recept: csicseriborsós süti

Az EgészségÉletmód.hu-n akadtunk erre a különleges süteményre, amely legfőbb alkotóeleme a csicseriborsó. A humusz alapanyagaként ismert hüvelyes kiváló fehérjeforrás és viszonylag alacsony a gyorsan felszívódó szénhidrát-tartalma. Közepesen diétás táplálék, amely elősegíti a méregtelenítést, csökkenti a vércukorszintet.

100 g csicseriborsó 275 kalóriát tartalmaz. Szénhidrát összetétele 100 g-ra vetítve 60 g szénhidrát, melyből azonban 19 g fel nem szívódó rost és csak 11 g számít gyors szénhidrátnak. Kiemelkedő sok, közel 20 g fehérjét tartalmaz és 6 g zsírt is. Vitaminokat tekintve gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és A-vitaminként hasznosuló karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, remek kalciumforrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 gramm a napi kálium-, B6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át tartalmazza. (Forrás: cleaneating.hu)

Csicseriborsó Blondie recept (blog.egeszsegeletmod.hu)

Hozzávalók:

  • 40 dkg csicseriborsó (előző nap be kell áztatni, ha mi főzzük meg)
  • 8 evőkanál kókuszolaj
  • 15 dkg édesítőszer
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • Fél teáskanál só
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg étcsokoládé (90%-os kakaótartalmú csoki alig tartalmaz szénhidrátot)

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
Főzzük meg a csicseriborsót, a levéből 3 evőkanálnyira lesz szükségünk, a többit öntsük le.
A csokoládé és a liszt kivételével a többi hozzávalót keverjük homogén masszává robotgép segítségével.
Ebbe a masszába keverjük bele a lisztet és daraboljuk bele a csokoládét.
A tésztát oszlassuk el a tepsiben, és süssük 20–25 percig, amíg a teteje enyhén megbarnul.

Jó étvágyat!
További egészséges receptek: blog.egeszsegeletmod.hu

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2018   |   Minden jog fenntartva.