Befizetési akció új feltételekkel

Hamarosan indul a befizetési akció! 2018. november 1. és 30. között az év más hónapjaihoz képest lényegesen kedvezőbb feltételekkel fizethet be az egészségszámlájára. Az akcióban résztvevő pénztártagok akár több mint 30 ezer forintot is spórolhatnak

Az egészségpénztári tagságnak számtalan előnye van. Az egyik legnagyobb hozama, hogy a speciális megtakarítás után 20%-os adókedvezmény jár. Szintén fontos előnye, hogy fokozza a pénzügyi tudatosságot és tervezhetővé tesz sok, az egészség megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadást, miközben egy váratlanul felmerülő orvosi költség sem okoz megoldhatatlan problémát a család számára. Az sem utolsó szempont, hogy számtalan szolgáltató kínál pluszkedvezményt az egészségkártyával fizetőknek. És ne feledkezzünk meg azokról az élethelyzetekről se, amikor egyszer csak megugranak a kiadásaink, vagy csökken a jövedelmünk. Épp egy hónapja indult az iskola, amikor sok családban okozott nehézséget az egyszerre jelentkező fizetnivaló, és hirtelen számtalan a vásárolnivaló akkor is, amikor újszülött érkezik a családba. Nem is beszélve arról, hogy utána az otthonmaradó szülő jövedelme csökken, ahogyan egy váratlan munkanélküliség is visszavetheti a család bevételét. Ilyenkor bizony jól jön a korábban félretett pénzünkből érkező támogatás és a plusz 20% – akár évi 150 ezer forint –, amit a NAV tett hozzá a befizetett személyi jövedelemadónkból.

Persze mint minden megtakarítási formának, az egészségpénztári számlavezetésnek is van költsége. A kasszák a működési és a likviditási tartalékukat a tagok befizetéseiből teszik félre, azaz nem minden befizetett forint kerül a számlánkra. Ennek az elvonásnak a jelentős hányadát engedi át a pénztár a tagjainak novemberben, az akció keretében. A Patika esetében a november 1. és 30. között beérkező befizetés első 30 ezer forintjából 2 296 forint a költség, ám az ezen felüli befizetések 100%-át saját és családja egészségére és jóllétére fordíthatja. Ez azt jelenti, hogy ha Ön például ebben az időszakban befizet 50 ezer forintot, 1100 forinttal többet írunk jóvá a számláján, mint az év más hónapjaiban.

Az Új Pillér tagjainak is megéri nagyobb összeget befizetni novemberben: a befizetésük első 20 ezer forintja után fizetnek működési és fedezeti tartalékot, 900 forintot, a fennmaradó részt pedig szabadon költhetik a pénztári szolgáltatásokra.

ITT megtudja, hogy mennyit spórolhat novemberben, ha a Patikapénztár tagja.
ITT megtudja, hogy mennyit spórolhat novemberben, ha az Új Pillér tagja.


Az akcióban minden pénztártag részt vehet, aki befizette a január–október között esedékes kötelező tagdíjat. A patikás egyenlegét ITT ellenőrizheti, az újpilléres egyenlegéért kattintson IDE.

Fotó: Freepik.com

2019-ben kérje munkáltatójától az egészségpénztári hozzájárulást!

Jövőre annak is érdemes a munkáltatói egészségpénztári juttatást választania, aki idén más cafeteriaelemeket kért. 2019-ben a bérnél kedvezőbb adózással már csak egészségpénztári célzott szolgáltatással kaphatunk például iskolakezdési támogatást vagy lakáshitel törlesztést.

A munkáltató – anélkül, hogy nagyon bonyolult adminisztrációs terheket venne a nyakába – két módon ismerheti el munkavállalója teljesítményét a bérnél kedvezőbb áron 2019-ben: utalhat a SZÉP Kártyára vagy szerződést köthet az egészségpénztárral meghatározott szolgáltatási csomag(ok)ra, amellyel a munkavállalók egészségéhez és jóllétéhez járul hozzá. Adott cég juttatási politikájától és a rendelkezésre álló keretösszegtől függően akár mindkét lehetőséggel élhet.

Miért mondjuk, hogy a munkáltató jövőre az egészségpénztáron keresztül adhatja az eddig megszokott legnépszerűbb juttatásokat? Azért, mert a pénztár olyan széles egészségcélú és jólléti szolgáltatásportfoliót kínál, amelynek köszönhetően a munkáltató szinte bármilyen élethelyzetben lévő munkavállalójáról tud gondoskodni.

Választék 2019-ben

A 34,50%-os közteherrel adható SZÉP Kártya eddigi célrendszere és keretösszege nem változik, a vendéglátás számla 150 000 Ft-ig, a szálláshely számla 225 000 Ft-ig, a szabadidő számla 75 000 Ft-ig támogatható, e felett a juttatást 40,71%-os adó terheli. A juttatás módjában azonban lesz változás: aki szeretne SZÉP Kártyát, annak szerződést kell kötnie a kártyakibocsátó bankkal legkésőbb január 5-ig. Ekkortól a munkáltató már csak a banknál arra a célra nyitott számlára utalhatja a juttatást, célonként és munkavállalónként külön-külön. (A korábban kapott összegek jövőre is változatlan feltételekkel költhetők.)

Az egészségpénztári juttatás 2019-ben is 40,71%-kal adózik, de a támogatás technikája jelentősen átalakul. Munkáltatói tagdíj-kiegészítés helyett célzott szolgáltatásként definiálja a törvény: a munkáltató bizonyos szolgáltatásokra, juttatásokra és ezekhez rendelt keretösszegre köt meghatározott időre szerződést a pénztárral. A munkavállaló a rendelkezésére álló béren kívüli juttatás keretének terhére választhat ezekből a csomagokból egyet vagy akár többet is.

Az összeg nem kerül a tag egyéni számlájára, hiszen az kizárólag a szerződésben meghatározott célra fordítható. Ettől eltekintve azonban a patikás vagy az újpilléres pénztártag egyéb változást nem fog érzékelni, hiszen a Patika-csoporton belül rendelkezésre álló és már évek óta bizonyított többzsebes kártyatechnológia a háttérben gond nélkül kezeli az egyes alszámlákon lévő egyenlegeket.

Ezt jelenti a célzott szolgáltatás

Mik is lehetnek ezek az egyenlegek? Nézzünk egy példát. A munkáltató évi 300 ezer forintos juttatási kerettel ismeri el dolgozója teljesítményét, lojalitását. Amennyiben ez a munkavállaló rendelkezik jelzálogalapú lakáshitel-törlesztéssel, érdemes célzott szolgáltatásként igényelni a juttatást. Természetesen ezt csak a törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően tehetjük: lakáscélú jelzáloghitel törlesztésére havonta a minimálbér 15%-a kérhető, de legfeljebb a törlesztés havi összege. Az idén érvényes feltételek szerint tehát évente legfeljebb 248 400 forintot (ez jövőre várhatóan nő a várható minimálbér-emelés eredményeként) köthetünk le erre a célra. De mi lesz a fennmaradó több mint 50 000 forinttal? Amennyiben a munkáltatónk lehetővé teszi, kérhetjük a SZÉP Kártya valamelyik céljára, vagy igényelhetünk egyéb célzott szolgáltatást. 50 000 forintért például igénybe vehetünk diagnosztikai vizsgálatot, részt vehetünk menedzserszűrésen, hogy megelőzzük a nagyobb problémákat, beszerezhetjük a család számára szükséges vitaminokat, gyógyszereket vagy akár a gluténmentes élelmiszereket.

Az eddig egészségkártyával fizetett juttatásokat jövőre is a megszokott módon vehetjük igénybe, és az egyéni befizetések költhetőségét sem érinti a jövő évi cafeteriaváltozás. A pénztár által meghatározott kötelező tagdíjat a pénztártag fizeti be, amely után 20%-os szja-jóváírást kap. Az egyéni számlán jóváírt összeg szabadon költhető bármilyen pénztári szolgáltatásra.

A Patika-csoport mindent megtesz azért, hogy 2019 az öngondoskodás éve legyen és ezáltal a pénztár maximálisan hozzájárulhasson a társadalom egészségi állapotának javulásához, valamint a hazai gazdaság versenyképességének erősödéséhez. Úgy véljük, a célzott szolgáltatások megadják a lehetőségét, hogy a munkáltatók a leghatékonyabban járuljanak hozzá munkavállalóik egészségéhez, ugyanakkor ösztönzik az egyéni befizetéseket is.

Még mit?


Fotó: Freepik.com

Jövőre még kedvezőbb lesz a patikás tagság

Jövőre ha az év során több mint 150 ezer forintot fizet be, a 150 ezer feletti összeg 95%-a a számláját gyarapítja. Ezzel a Patikapénztár bekerült a legkedvezőbb árú kasszák élmezőnyébe, különösen, ha figyelembe vesszük a novemberi akciót.

Az utóbbi években jelentősen csökkent a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások adóelőnye, miközben az egészségpénztári számláról költséghatékonyan finanszírozható magánegészségügyi szolgáltatások iránti igény nőtt és nőtt a pénztárak által finanszírozható célok köre is az önsegélyező pénztári szolgáltatások megjelenésével. A folyamatok végső soron egy irányba hatottak: felerősítették a pénztárak ügyfelekért folytatott versenyét. És mint általában, ebben az esetben is az ügyfél nyer a szolgáltatók versenyéből: javul a szolgáltatás minősége, az ügyfélélmény kerül fókuszba és változhat az árazás is.

A tagok befizetéseiből a pénztárak félre tesznek bizonyos, az alapszabályukban meghatározott százalékot a saját működésükre és likviditásuk fenntartására. Az elvonás mértékét rendszerint sávosan írják elő: az alapszabályban lefektetett összeghatáronként változik, hogy a befizetésből mennyi kerül a tag számlájára, mennyi a működési tartalékba. Adott összegre minden esetben az arra az értékhatárra vonatkozó költséget számolják fel akkor is, ha összességében a befizetés meghaladja azt. Az, hogy ezek a sávok hol húzódnak, adott pénztár üzletpolitikájának a függvénye.

A független Patikapénztár az elmúlt években sok területen fejlesztett, aminek köszönhetően javultak a belső folyamatok, hatékonyabb lett a kassza működése. Mivel a pénztár vagyona a tagoké, szeretnénk, ha az innovatív működésből származó megtakarításból is részesednének, ezért a szeptemberi közgyűlés átalakította a korábbi tagdíjfelosztási rendszert.

A döntés értelmében a 2019. január 1. után beérkező befizetésekből éves sávos rendszerben történik majd a levonás.

Ahhoz, hogy valaki egyetlen fillért se hagyjon az államnál, és kihasználja a 150 ezer forintos szja-kedvezményt, az év során bármikor, bármilyen ütemezésben összesen 750 ezer forintot kell befizetni a számlájára, amiből a pénztár 708 570* forintot ír jóvá. Mivel a NAV-tól is kapunk 150 ezer forintot, összesen 858 570 forintot költhetünk egészségre, lakhatásra, tandíjra, gyerekekkel kapcsolatos kiadásokra, ami 108 570 forinttal több, mint amennyit befizettünk. Ilyen mértékű, éves szinten közel 14,5%-os hozamot egyetlen más megtakarítási forma sem kínál az alacsony kamatkörnyezetben! Ráadásul ebben az esetben úgy fial a pénzünk, hogy a pénztári forintokat akár már a befizetés pillanatában költhetjük.

A Patika Egészségpénztár tagdíj-felosztó rendszere 2019. január 1-től
  Működési Likvid Fedezeti
36 000 Ft alatti részének 7,9%-a 0,1%-a 92%-a
36 000 és 150 000 Ft közötti részének a 36 000 Ft feletti rész
7,4%-a
a 36 000 Ft feletti rész
0,1%-a
a 36 000 Ft feletti rész
92,5%-a
150 000 Ft feletti részének a 150 000 Ft feletti rész
4,9%-a
a 150 000 Ft feletti rész
0,1%-a
a 150 000 Ft feletti rész
95%-a

Az új felosztó rendszer a 2019. január 1. utáni befizetésekre vonatkozik, 2018-ban a korábbi sávok érvényesek.

*Az éves sávos rendszerben a befizetés első 36 ezer forintjából 33 120 forintot írunk jóvá, a 36 ezer és 150 ezer forint közötti összegből 105 450 forintot, és a fennmaradó részből 570 ezer forintot. Az elvonás összesen 41 430 forint.

Fotó: Freepik.com

Minél korábban elküldi, annál gyorsabban költheti

Kérjük tagjainkat, hogy az év során keletkezett készpénzfizetési számláikat a gyors kifizetés érdekében minél előbb juttassák el hozzánk. Aki az év végi hajrát megelőzően elküldi, jó eséllyel a szolgáltatási szabályzatunkban vállalt határidőn belül a számláján tudhatja az összeget.

Közeledik az év vége, sokan ilyenkor kapnak észbe és küldik be az év során összegyűjtött készpénzfizetési számlákat. Decemberben és januárban általában jelentősen megnő az ügyfélszolgálatunk terhelése, és így a számlák feldolgozási ideje is. Ebben az időszakban előfordulhat, hogy a pénztártagnak hiába pihen a számláján a készpénzszámlák kifizetéséhez szükséges összeg, az utalásig akár 15 munkanap is eltelhet.

Ahhoz, hogy minden igényt a lehető leggyorsabban kielégíthessünk, az Önök segítségére is szükségünk van. Küldjék be számláikat még októberben, és – amennyiben a szükséges fedezet rendelkezésre áll – a soron következő utalással azonnal hozzájuthatnak a pénzükhöz.

A szolgáltatási szabályzatunk értelmében a szolgáltatás díját a számla benyújtásától számított 15 munkanapon belül fizetjük ki. A számlák beküldési határideje a számla keletkezését követő év december 31. 2018-ban tehát a 2017-ben és a 2018-ban kiállított számlákat tudjuk kifizetni.

Ellenőrizze webes ügyintézési felületünkön, hogy a számláján rendelkezésre áll-e a készpénzes vásárlások kifizetéséhez szükséges pénz. Ha nem, fizessen be online bankkártyával, amely összeg azonnal költhető!

A bankkártya-használat terjedése az egészségkártyákra is pozitívan hatott és ma már tagjaink túlnyomó részben pénztári kártyájukkal fizetnek az egészségcélú szolgáltatásokért. Ennek ellenére előfordulhat, hogy erre nincs mód, és marad a számla.

Érdemes számlát kérni a termékekről, ha a kosárban lévő árucikkek között van, ami elszámolható az egészségpénztárban és van, ami nem. Akkor is megoldás a készpénzfizetési számla, ha a vásárláskor nem áll a számláján rendelkezésre a szükséges összeg, vagy adott szolgáltatónál nincs kártyaolvasó terminál. Ezekben a helyzetekben sem kell, hogy lemondjon arról, hogy az adott terméket, szolgáltatást 20%-kal kedvezőbb áron vegye meg a saját befizetések után járó 20%-os szja-visszatérítésnek köszönhetően. Fizessen készpénzzel, bankkártyával vagy utalással és kérjen készpénzfizetési számlát az egészségpénztár nevére!

Hiánypótló sport- és táplálkozástudományi intézet nyílt

Erős Antónia műsorvezető és Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó már hónapok óta az egyénre szabott, szakértők által összeállított program szolgáltatásait veszik igénybe a maximális siker érdekében.

A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézet egy másfél éve tartó, mintegy egymillió eurós, saját erőből megvalósuló beruházás keretében jött létre azzal a céllal, hogy a tudományos kutatási, az edukációs, illetve a táplálkozási és edzés-tanácsadási tevékenységeket egy önálló intézményben integrálja. Az előkészítő munkát követően az intézet szeptemberben nyitotta meg kapuit és megkezdte a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával (MTA KIK) együttműködésben a tudományos szakmai tevékenységét is.

Az SI egyénre szabott tanácsadást nyújt élsportolóknak és sportcélokkal rendelkező amatőröknek sportteljesítményük fokozása érdekében. Emellett tudományos kutatásaival és oktatásai révén jelentős szerepe lehet a sporttáplálkozás és egészségfejlesztés területén.

„Célunk a sportteljesítmény fokozása, valamint az egészség fejlesztése. Az intézet egyénre szabott tanácsadást nyújt saját fejlesztésű, bizonyított módszertanát alkalmazva. Szakmai programunkkal alapvetően olimpikonokat és más élsportolókat készítünk fel, de ezeket a prémium szolgáltatásokat az Institute megnyitásával elérhetővé tesszük a szabadidő-sportolók számára is. Módszerünk teljesen egyénre szabott megoldásokat kínál a komplex diagnosztika felállításával és az illető életmódjának maximális figyelembevételével. A legkorszerűbb InBody testösszetétel-méréssel és elemzéssel, a táplálkozási szokások, heti mozgástevékenységek és egyéni célok meghatározása alapján olyan – utánkövetéssel egybekötött – programot állítunk össze, amely hozzásegíti a sportolót a teljesítményének fokozására és a sikeres életvitelre”– mondta a megnyitón Szász Máté biológus, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetője.

Prof. Dr. Monok István, az MTA KIK főigazgatója az intézet és a tudományos központ kapcsolódási pontjáról elmondta: „A sporttáplálkozás-tudomány egyetlen eleme a természettudományi kutatásoknak, de nem független más területektől, ezért fontos a társkutatási területeket is látókörünkben tartani.” Szerinte a modern könyvtár nem csupán az írott kulturális örökséget őrzi, hanem 21. századi eszközökkel a 21. század kérdésfeltevéseire válaszol és hozzájárul a modern élet kihívásaira adott válaszok megfogalmazásához.

A partnerek közös munka eredményeként azt várják, hogy tovább fejlődik a magyar sporttáplálkozási kultúra, ami egyszerre szolgálja a sportolók egészségét, a hatékonyabb edzésmunkát és a jobb versenyeredményeket.

Paleo mandarinos sütőtök muffin

Ezt a receptet a Nosalty oldalán találtuk. Kipróbáltuk, és csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Ebben a nasiban az sem fog csalódni, aki amúgy nem paleo étrend szerint táplálkozik. A muffinok előkészítése kb. 10 perc, 35 perc sütés után pedig máris tálalhatjuk.

Hozzávalók (kb. 12 adag)

  • 120 g kókuszliszt
  • 80 g édesítőszer
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 280 g sütőtök (püré)
  • 4 db tojás
  • 4 csapott ek lenmagliszt
  • 1 dl víz
  • 4 dl kókusztej
  • 1 közepes db mandarin (héja és leve)

Elkészítés

A kókuszlisztet az édesítőszerrel, szódabikarbónával és a fűszerekkel csomómentesre keverjük. Habverővel a legegyszerűbb. Fontos lépés, mert a kókuszliszt nagyon nedvszívó, bekeverve nem szabadulunk meg a csomóktól turmixgép nélkül. Ezután a tojásokat a sütőtökpürével összeturmixoljuk, vagy kikeverjük. Áztassuk be a lenmag őrleményt, pár percig hagyjuk megduzzadni. A kókuszlisztes keverékbe adjuk a tojásos sütőtökpürét és a vizes lenmagőrleményt. A masszába keverjük bele a kókusztejet fokozatosan, és dolgozzuk csomómentesre.

A mandarint megmossuk, lereszelt héját a masszába keverjük. A mandarin levét kifacsarjuk, és a keverékbe dolgozzuk.

Egy mély 12 lyukú muffin sütőbe muffin papírokat teszünk. A sütőt 180 Celsius fokra előmelegítjük. A masszát a papírokba töltjük. Elsimítjuk a tetejüket. A sütemény 30-35 perc alatt elkészül hőlégkeveréses sütőben. Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. A tetejét akár mandaringerezdekkel is díszíthetjük. A hűtőben tároljuk.

A sütőtök

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2018   |   Minden jog fenntartva.