Ősszel jöhet az öngondoskodást támogató adócsomag

Varga Mihály szerint nem járt rosszul az öngondoskodás a most elfogadott adócsomaggal. – Az szja-kedvezmények köre nem változott, és a munkáltatók is támogathatják dolgozóik egészség- és nyugdíjcélú megtakarításait a cafeteriarendszeren kívül – válaszolta újságírói kérdésre a pénzügyminiszter az adócsomag elfogadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Mint ismeretes, július 20-án az Országgyűlés minimális módosítással elfogadta a beterjesztett költségvetési törvényt. Jövőre a kormányzat 4,1%-os gazdasági növekedéssel, GDP arányosan 1,8%-os államháztartási hiánnyal és 2,7%-os inflációval számol. „Az elfogadott jövő évi költségvetés középpontjában Magyarország biztonságának megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése áll” – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a zárószavazás után tartott sajtótájékoztatón, az Országházban.

A költségvetés mellett az adótörvényekről is szavazott a parlament, amely során a képviselők a már korábban megismert adócsomagot szinte változtatás nélkül fogadták el.

A jövő évre vonatkozó adótörvényekben számos módosítás található, amelyek – ahogyan a pénzügyminiszter fogalmazott – több százmilliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. A cafeteriarendszer módosítását az egyszerűsítés szándékával indokolta Varga Mihály.

Ilyen lesz a cafeteria jövőre

Nem sérül az öngondoskodás

Jövőre a munkáltató nem adhat egyes meghatározott juttatásként önkéntes pénztári tagdíj-hozzájárulást, kizárólag célzott szolgáltatás formájában tudja a bérnél alacsonyabb adózással támogatni a munkavállalója egészségcélú megtakarítását. Varga Mihály szerint ennek ellenére az elfogadott adócsomag nem érinti hátrányosan az öngondoskodást.

– A munkavállalóknak továbbra is lehetőségük van a fennálló adókedvezmények igénybe vétele mellett öngondoskodás jellegű megtakarításokra, és arról se feledkezzünk meg, hogy a cafeteria csak egy eleme volt annak, hogy a munkaadó ilyen jellegű támogatást adjon a dolgozójának. Nagyon bízom benne, hogy sok olyan vállalat lesz a jövőben is, amelyik ösztönzi a munkavállalóját az ilyen jellegű megtakarításokra. Az, hogy lesznek-e újabb kedvezmények, az őszi parlamenti menetrendtől is függ: ekkor kerül napirendre néhány uniós jogszabály átültetése, így lesz arra lehetőség, hogy újra beszéljünk adózási kérdésekről – mondta a tárcavezető a július 20-i zárószavazást követő sajtótájékoztatón.

Korábban Varga Mihály a Világgazdaságnak adott interjújában kifejtette: vizsgálják, hogy a hosszú távú megtakarítások, az öngondoskodás elősegítése érdekében szükséges-e további kedvezmények fenntartása, bevezetése, elsősorban a biztosítások, az egészség- és nyugdíjpénztárak terén. „Itt nem biztos, hogy a cafeteria, hanem például a személyi jövedelemadóban elérhető kedvezmények kibővítése lehet megoldás. Idén ősszel, az időközben szükségessé váló EU-jogszabályok átültetése miatt valószínű, hogy lesz még egy kisebb adócsomag” – idézte a napi.hu a Világgazdaságban megjelent interjút.

A 110 ezer tagot számláló Patika-csoport célkitűzése az öngondoskodás széles körű elterjesztése, a családok jóllétének támogatása. A Magyar Nemzeti Bank 2017-es Versenyképességi jelentésével összhangban azon dolgozunk, hogy stabil intézményi hátteret nyújtsunk a részleges öngondoskodás megerősítéséhez az egészségügy területén. Ennek érdekében az egészségpénztár megbízható szolgáltatói partnere a pénztártagoknak, a munkáltatóknak és az egyre szélesebb szolgáltatói körnek, ahol az intézményesített egészs égcélú megtakarításokat hatékonyan lehet költeni.

Már visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartant tartalmazó gyógyszerek

Augusztusban a gyógyszertárak visszaveszik a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket a betegektől. Egy személy legfeljebb 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt vihet vissza.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a betegek érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a forgalmazásban érintett cégekkel és szervezetekkel. Ennek eredményeképpen az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a forgalomba hozatali engedély jogosultak megállapodtak a július 4-én kivonásra került, valsartan hatóanyagú készítmények visszavételének gördülékeny ügyintézése érdekében. A gyógyszer különleges áru státuszából adódóan az összes piaci szereplőnek szoros összefogására van szükség annak érdekében, hogy problémamentesen történjen a visszavételezés.

A megállapodás értelmében a gyógyszertáraknak 2018. július 30.− augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket (LISTA ITT) visszavenni a betegektől. Betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, amelynek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza az érintettek. A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a házipatikában. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla (blokk) nélkül is!

Mi a baj a valsartannal?

A valsartan nevű alapanyaggal Magyarországon közel 200 ezer beteget kezelnek, háromnegyedük olyan gyógyszert szed, amelyet érint az intézkedés – mondta el egy sajtótájékoztatón dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A magas vérnyomás elleni hatóanyag számtalan vérnyomáscsökkentő gyógyszerben megtalálható, ezek közül 27 vényköteles készítmény forgalmazását függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal, mert egy kínai gyártó által előállított valsartanban szennyező anyagot találtak. (LISTA ITT, amiket már nem szabad szedni).

A potenciálisan rákkeltő szennyeződést a Zhejiang Huahai Pharmaceutical (Huahai) kínai gyógyszeripar vállalat által készített hatóanyagban találták, és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) is kiadta a figyelmeztetést. A kínai gyártó elrendelte a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekben használt valsartan hatóanyag globális visszahívását – írja a 24.hu.

Egyre többe kerül Magyarországon az egészség

Az elmúlt 17 év alatt 156,8%-kal emelkedtek Magyarországon az egészségügyi szolgáltatások és termékek árai az Eurostat adatai szerint. Ezzel minden más uniós tagállamot magunk mögé utasítottunk jóval túlszárnyalva az EU átlagát.

Az Eurostat infografikájából számos területen megnézhetjük, hogy hol áll a hazai gazdaság az uniós országok mezőnyében. A beszédes interaktív grafikonok általánosságban és 11 termékcsoportra külön-külön is vizsgálják az egyes országokban a 2000 és 2017 között végbement árváltozást. Miközben az inflációs ráta az unió egészében alacsony volt az ezredfordulót követően, az egyes területeken végbement árváltozások látványos különbséget mutatnak a különböző országokban.

Összességében 2000 és 2017 között 36,5%-kal drágult az élet az unióban, Magyarországon 98%-kal (a listát Románia vezeti 257%-os áremelkedéssel és Németország zárja 28,6%-kal). Általánosságban minden államban az alkoholos italok és a dohánytermékek ára ugrott meg a leginkább, de jelentősen többe kerül az unióban az oktatás is a millenniumi évhez képest. Ebben a körben 90%-os drágulást mért az Eurostat. A ruházati cikkek ára szinte nem változott (sőt, Lengyelországban ebben az időszakban 51,6%-kal csökkent), a telekommunikációs szolgáltatásoké pedig mérséklődött 21,7%-kal a 28 ország átlagában (Magyarországon 9,7%-kal nőtt).

Az egyes területeket – oktatás, élelmiszer és nem alkoholos italok, alkoholos italok és dohánytermékek, ruházat és cipő, rezsiköltségek, bútor és háztartási felszerelés, egészségügy, közlekedés, éttermi és szállodaszolgáltatások, telekommunikáció, rekreáció és kultúra – nézve azonban jelentős a különbség az egyes országokban végbement változásokban. Szinte mindenhol Romániában mérték a legnagyobb drágulást, sokszorosan meghaladva az uniós átlagot, az egészségügyben viszont Magyarország vezet: az elmúlt 17 évben 156,8%-kal nőttek az árak, míg az unió egészében 40,8%-kal. Az Eurostat ebben a kategóriában a gyógyászati termékek, felszerelések és berendezések, az orvosi, fogorvosi és mentőszolgáltatás, valamint a kórházi ellátás árváltozását követi. A legjobban a belgák jártak, náluk csak 17,1%-kal kerül többe ma az egészségügy 2000-hez képest.

De nemcsak az áremelkedés haladja meg hazánkban jelentősen az EU átlagát, hanem az egyes háztartások által zsebből fizetett egészségügyi kiadások aránya is, ami szemben a 3,9%-os uniós átlaggal Magyarországon a családi költségvetés kiadásaiból 4,9%-kal részesedik (2016-os Eurostat adat). A súlyos drágulást az egészségpénztári tagok az egyéni befizetéseik növelésével tudják mérsékelni, hiszen az adott évben megtakarított összeget az állam 20%-kal, legfeljebb évi 150 ezer forinttal növeli az szja-visszatérítésnek köszönhetően.

Az eurostat által az egészségügyön belül vizsgált minden részterületen költhető az önkéntes pénztárban felhalmozott pénz, de nem csak ebben az ágazatban tompíthatja az öngondoskodás az árak kedvezőtlen mozgását. Az önsegélyező szolgáltatásoknak köszönhetően ugyanígy 20%-kal megtoldja az állam a gyerek születésekor várható kiadásokat, a lakáshitel törlesztést, az oktatás költségét és bizonyos feltételekkel a rezsit is. Ha pedig medical hotelben nyaralunk az ottani kezelésért is fizethetünk az egészségkártyánkkal.

Szűrővizsgálat, mert megérdemlem!

Magyarországon sajnálatos módon a lakosságnak csak csekély hányada jár rendszeresen szűrésekre. Az emberek nagy része halogatja az ilyen vizsgálatokat, mert fél az eredménytől, drágának találja vagy egyszerűen sajnálja rá az időt. A Doktor24 szakértője elmondja, hogy ez miért hatalmas hiba.

Egy-egy betegséget megelőzni sokkal könnyebb, mint kezelni, és ha egy kezdődő elváltozást időben felfedeznek, valószínűleg a gyógyulás is gyorsabb és kevésbé fájdalmas. Ha már kialakul a betegség, a gyógyítás sokszor hosszú időt vesz igénybe, súlyos kompromisszumokra kényszerül a páciens és az is lehet, hogy soha nem fogja teljesen visszanyerni az egészségét – mutat rá a Doktor24 orvosszakértője.

Az, hogy a hazai lakosság egészségi állapota ma minden mutató tekintetében elmarad az uniós átlagtól, de még a V4-ek között is sereghajtók vagyunk, összefügg a helytelen életmóddal és a prevenció hiányával is. A 18–64 éves korú magyar lakosság 45%-a szenved magas vérnyomás betegségben, közel 14%-a pedig cukorbeteg. Az elkerülhető halálozás fogalma az egyén egészséggel kapcsolatos felelősségvállalását is tükrözi, ebben rangsorban az Európai Unión belül Magyarország 2013-ban az 5. legmagasabb értékkel szerepel, mely nagy hiányosságokat tükröz (Eurostat, 2016). Mindenképp megéri tehát időt szánni az egészségünk védelmére! Szeretnénk felhívni a figyelmet az egészségtudatos életszemléletre és életmódra, melynek része a szűrővizsgálatokon történő rendszeres részvétel. Természetesen nem mindegy, hogy hol, milyen körülmények között és mennyi idő alatt kapunk megelőző és gyógyító szolgáltatást. Az egészségpénztári kártyát elfogadó helyeken pedig az ár is kedvezőbb: az egyéni befizetések után járó személyi jövedelemadó-jóváírásnak köszönhetően a vizsgálati díj 20%-át visszakapjuk a NAV-tól szja-visszatérítésként.

Szűrővizsgálatok beutaló és várakozás nélkül

– A Doktor24 cégcsoport több mint 25 éves gyakorlati tapasztalatából kiindulva alakítottuk ki a rendelő-komplexum modern struktúráját, új alapokra helyezve az egészségügyi vizsgálatok metodikáját. Fontosnak tartottuk, hogy a magas szakmai színvonal mellett megfelelő hangsúlyt kapjanak az ügyfeleink számára fontos kényelmi megoldások, a professzionális szervezési, orvosszakmai és orvostechnológiai megoldások – mondja Dr. Ruzsás Éva, a Doktor24 cégcsoport orvos igazgatója.

Az exkluzív CityZen Irodaházban található új rendelőkomplexumban több mint 20 szakrendelés, tapasztalt orvosok, fejlett diagnosztikai eszközök, közérthető diagnózis, törzsvásárlói kedvezmények és komplex egészségszűrési csomagok segítik a megelőzést és a gyógyulást. A Patika-csoport egészségkártyáját is elfogadó egészségcentrum bármely kezelésére ITT foglalhat időpontot.

Új megállapítások a babák étkezésével kapcsolatosan

Egy új tanulmány szerint akár már három hónapos kortól adhatunk szilárd táplálékot kisbabánknak az anyatej mellett, persze nem mindegy, hogy mit. A gluténmentes babaételeket az egészségcélú megtakarításunk terhére is megvásárolhatjuk számtalan helyen.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg azt javasolja, hogy a szilárd ételekkel való ismerkedés a babák hat hónapos kora körül kezdődjön. Ezt a tézist írhatja felül a JAMA Pediatrics tudományos lapban megjelent tanulmány. A szerzői azt állítják: pozitív hatása van az anyára és a babára is, ha hat hónapnál korábban kap szilárd táplálékot a csecsemő – idézi az MTI.

Patikakártyával a babákért
Az egészségcélú megtakarításunk terhére is vásárolhatunk szilárd táplálékot a gyermekünknek, amennyiben az gluténmentes. De más módon is kihasználhatjuk a számlánkon rendelkezésre álló keretünket: a gyermek megszületésekor felvehetünk egymillió forintot, a törvényi előírásoknak megfelelően kiegészíthetjük a csecsemőgondozási és a gyermekgondozási díjat, és a gyermekgondozási segélyt és a gyermeknevelési támogatás összegét is kiegészíthetjük a folyósítás időtartama alatt. A részletes szabályokat az önsegélyező szolgáltatások menüpont alatt olvashatja.

Egy 2010-es felmérés szerint a hivatalos ajánlás ellenére a brit anyák 75%-a már öt hónapos kor előtt kezdi a hozzátáplálást, és egynegyedük a baba gyakori éjszakai ébredését jelöli meg döntése okaként. A most publikált vizsgálat is erre erősít rá. A londoni King's College és a St. George's University munkatársai kutatásukhoz 1303 babát figyeltek meg hároméves korukig, két csoportra osztva. Az egyik csoportban a babák az első hat hónapon át csakis anyatejjel táplálkoztak, a másik csoportban három hónapos kortól szilárd táplálékot is kaptak. A szülők ezután online kérdőívet töltöttek ki minden hónapban a baba 12 hónapos koráig, majd minden 3. hónapban hároméves koráig.

Az eredmények szerint az anyatejet és szilárd táplálékot is fogyasztó babák kevesebb alvásproblémával küzdöttek, és javult az anyák életminősége is: azok a csecsemők, akik már három hónapos koruktól kaptak az anyatejen kívül mást is, hosszabban aludtak, ritkábban ébredtek fel. A két csoport közötti különbség a hatodik hónapban érte el a csúcsot, amikor a hozzátáplált csoport babái átlagosan éjszakánként negyedórával aludtak többet, és jóval ritkábban – éjszakánként átlagosan 1,74 alkalommal szemben a kettővel – ébredtek fel. Michael Perkins, a St. Georges University munkatársa, a tanulmány társszerzője szerint mivel a babák alvása közvetlenül hat a szülők életminőségére, a kis fejlődésnek is hatalmas előnyei lehetnek a család számára.

Nem ez az egyetlen kisgyerekkori táplálkozással kapcsolatos tézis, ami megdőlni látszik. Az elmúlt évtizedben a hazai és a nemzetközi szakmai ajánlások is azt mondták, hogy a gyerekek egy éves koruk előtt nem kaphatnak szájon át földimogyorót a földimogyoró-allergia elkerülése céljából – mutat rá Dr. Réthy Lajos Attila gyermekgyógyász, allergológus, a Patika-csoport egészségkártyáját is elfogadó Budai Allergiaközpont munkatársa. A halasztott bevezetés ajánlása és alkalmazása azonban nem hozta meg a remélt eredményt. Sőt, egyre gyakoribbá vált a földimogyoró-allergia kialakulása.

Ezzel szemben izraeli és brit vizsgálatok azt mutatták, hogy azoknál a csecsemőknél, akik egy éves kor előtt a szoptatás mellett is kaptak kis mennyiségű földimogyoró- vagy szezámmagkrémet – krémet, mivel a darabos forma veszélyes lehet, ha véletlenül a légcsőbe kerül! –, ott jelentős mértékben csökkent a földimogyoró-allergia kialakulása – ismerteti a szakember a több éves, nagy esetszámú nyomonkövetéssel igazolt kutatás eredményét. 2017 januárja óta az amerikai és az európai szakmai ajánlások immár kifejezetten javasolják, hogy a szülők az egy év alatti egészséges csecsemők táplálkozásába is vezessék be a földimogyorót.

Egészséges étkek: tortilla kicsit másképp

A tortillát is el lehet készíteni egészséges alapanyagokból, így lassul a felszívódás, tovább tart jóllakott állapotban, tartalmas és finom. Érdemes kipróbálni a BioTech USA sporttáplálkozási szakértőjének receptjét, amit az Életforma.hu-n találtunk.

Hozzávalók:

  • 2-3 tojásfehérje
  • 100 g zabpehely, vagy zabkorpa
  • víz
  • fűszerek

Elkészítés
A zabpelyhet vagy zabkorpát összekeverjük a vízzel és a tojásfehérjével, majd pár órán át állni hagyjuk, hogy a zabpehely megszívja magát. Néhány óra eltelte után összekeverjük a masszát és vízzel addig hígítjuk (ha szükséges), amíg palacsintatészta-sűrűségű tésztát kapunk. Egy merőkanállal kókuszzsírral kikent, forró serpenyőbe folyatjuk és mindkét oldalát átsütjük.

Kiváló töltelék a grillezett csirkemell, zöldségek, saláták akár joghurtból elkészített tzatzikivel!

Jó étvágyat kívánunk!

Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2018   |   Minden jog fenntartva.