Patikanapi programok

Ahogy minden évben, idén is június első szerdáján – június 6-án – rendezik meg a Patikanapot. 2018-ban a rendezvény témája: a gyógyszerész szerepe a légúti betegségek megelőzésében és kezelésében.

Az elmúlt 15 évben, az első Patikanap megrendezése óta lényegesen átalakult a rendezvény üzenete, szerepe. A kétezres évek elején a fő cél az volt, hogy a lakosság megismerje a gyógyszertárakat és az ott folyó munkát, később a gyógyszerészi gondozás filozófiáján volt a hangsúly, ma pedig a gyógyszertárak népegészségügyi szerepvállalásának szimbólumává vált június első szerdája – írja a Gyógyszerészi Hírlap.

A gyógyszertárak ünnepén idén a patikák a légúti betegségekre fókuszálnak. A tüdő- és légúti betegségek sora hosszú az egyszerű megfázástól, a légcsőhuruton át a tüdőgyulladásig és a krónikus légzőszervi betegségekig. A téma pedig különösen aktuális, mivel az EU 28 tagállamában a légzőszervi betegségek jelentették a harmadik leggyakoribb halálokot: 100 000 lakosra átlagosan 78 halálozás jutott (Eurostat, 2017). A halandóság leggyakoribb okai e betegségcsoporton belül a krónikus alsó légúti megbetegedések voltak, amelyeket a tüdőgyulladás követett.

Ma Magyarországon közel 600 ezer krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD) és több mint 250 ezer asztmában szenvedő beteg él. A COPD következménye a krónikus bronchitis és a tüdőtágulat, az asztmás megbetegedés pedig a légutak egyik leggyakoribb gyulladásos megbetegedése. A tüdő- és légúti megbetegedések közé tartozik továbbá a mellhártyagyulladás, a hörghurut, a tüdőgyulladás és a tüdőrák is – írja oldalán szolgáltatói partnerünk, a Medicover. A megnövekedett rizikófaktoroknak köszönhetően pedig egyre több tüdő- és légúti betegséggel kell szembeszállnunk, hogy megőrizzük egészségünket.

A légúti megbetegedések egyik kiváltó oka a levegő részecskeszennyezése: Magyarországon évente több mint tízezer magyar hal meg – a WHO legfrissebb eredményei szerint világszerte évente 7 millióan – idő előtt a rossz levegőre visszavezethető okok miatt.

A patikakártyának egyaránt lehet szerepe a már jelentkező betegség gyógyításában, és a megelőzésben is. Az egészségtervben javasolt szűrővizsgálatok után pedig 10% szja-jóváírást is érvényesíthetünk az adott évre vonatkozó szja-bevallásunkban.

A prevenciós célú költésekre vonatkozó feltételekről és a szűrővizsgálatok fontosságáról bővebben ITT olvashat.

Nyitókép: Pexels

Per indult a légszennyezettség miatt
Tények és tévhitek a mellrákszűrésről

Számos félrevezető hír jelenik meg az interneten a mammográfiai szűrések mellékhatásáról. Az Intima.hu-n Dr. Forrai Gábor radiológussal, a patikakártyát is elfogadó Duna Medical Center főorvosával készült interjú ezt a kérdést járja körbe.

Vajon mekkora sugárterhelést jelent egy mammográfiás vizsgálat, és mi lehet a következménye? Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és az Intima.hu nőgyógyászati portál Dr. Forrai Gábor radiológus osztályvezető főorvossal, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnökével beszélgetett, hogy rendet tegyen a médiában felbukkanó, riadalmat keltő és sokakat elbizonytalanító vélelmek között.

Dr. Forrai: Azt a gyógyszertanban is tanítják az első órán, hogy a gyógyszereknek nem csak hatásuk, hanem mellékhatásuk is van. Így mindennek van minimális hátránya. Például, hogy szűrés közben meg kell nyomni a mellet, amitől nem lesz emlőrák, de az érzés kényelmetlen lehet. Kényelmetlenség az is, hogy oda kell menni a szűrésre, és az utazás pénzbe kerülhet. És ezek között van az is, hogy röntgensugárzással jár. De sugárzás mindig ér minket a kozmikus háttérsugárzásnak köszönhetően. Ha bemegyek a szobába, csökken az engem érő kozmikus sugárzás, ha kimegyek a szabadba, nő, de ennek nincs különösebb jelentősége. A mammográfiánál a röntgensugárzás nem nagy tétel, de amit meg lehet nyerni a vizsgálattal, az jelentős: évekkel korábban meg lehet találni a rosszindulatú daganatot, és statisztikailag kimutathatóan lehet csökkenteni  a halálozást. Csak a mammográfiás szűrésre igaz az bizonyosan, hogy a halálozást 30-40%-kal tudja csökkenteni a korai felismerés miatt. Ez Magyarországon az évi kb. 2 200 fős mellrákhalálozást csaknem a felére-harmadára tudná csökkenteni, ha mindenki járna mammográfiás szűrésre, aki meghívót kap rá.

Intima.hu: És kinek kell járni mammográfiás szűrésre? Van egy korosztályi javaslat, de mi van a fiatalokkal, akiknél szintén előfordulhat a betegség? Illetve a 65 évesnél idősebbekkel? A szűrési protokoll (vagyis hogy hány éveseknek szól a szűrés) a különböző európai országokban is eltérő. Svédországban például 40-74 éves korig szűrnek, és ingyenes a részvétel, nagyon magas a részvételi arányuk. Magyarországon nem lenne indokolt, hogy már a 40 éveseket is hívják szűrésre, illetve hogy a 65 évesnél idősebb nőkkel is kommunikáljunk a mellrák tovább növekvő rizikójáról? Hiszen ők már nem kapnak meghívót szűrésre.

Dr. Forrai: A 65 évesnél idősebbek sajnos valóban nem tudják, hogy nekik életük végéig, amíg jó egészségben vannak, járniuk kellene vizsgálatokra. Fontos lenne, hogy legalább egy levelet kapjanak az ÁNTSZ-től, amiben elmagyarázzák nekik, hogy nekik kell kezdeményezniük a továbbiakban a szűrővizsgálatokat. Ilyen tájékoztatók sajnos csak helyi kezdeményezések szintjén vannak. A legtöbb emlőrák 60-65 éves korban fordul elő. Az esetszámok növekedése kb. 40 éves kornál indul, és  ugyanannyi megbetegedés van 65 fölött is. Úgy van szervezve a népegészségügyi szűrés, hogy arra az életkorra fókuszál, ahol a megnyert életévek száma megéri a ráfordított kiadásokat.

A teljes cikkért kattintson IDE, az interjú 2. részét ITT olvashatja.

Mammográfiai szűrésért számtalan privátegészségügyi szolgáltatónál fizethetünk patikakártyával (kattintson IDE a listáért), amelyek közül néhányan kedvezményt is adnak a vizsgálat árából az egészségpénztár tagjainak. A saját befizetések után járó szja-visszatérítés szintén a kezelés árát mérsékli: a következő évi adóbevallásában érvényesíthető 20% levonás nélkül kerül az egészségpénztári számlájára és növeli az egészségre fordítható forintjait.

Nyitókép: Pixabay

Használja patikakártyáját és értékelje a szolgáltatót!

A Patika-csoport közösségként működik, ezért is érdemes csatlakozni hozzánk. A tagjaink azáltal is segíthetik egymást, hogy megosztják az oldalunkon az egyes szolgáltatóknál szerzett tapasztalataikat.

Régóta van arra lehetőség, hogy a pénztártagjaink értékeljék az oldalunkon azt a szolgáltatót, amelynél egészségpénztári számlájuk terhére szolgáltatást vettek igénybe. Ahhoz, hogy valaki a megadott szempontok alapján eldöntse, hány P  betűt ad, nem kell mást tennie, mint az online ügyintézési felületen kiválasztani a megfelelő menüpontot.

Eddig azonban kevesen éltek a lehetőséggel, pedig ezek a visszajelzések nagyon fontosak lennének mindenki számára, hogy valóban minőségi, megbízható szolgáltatásokat vehessenek igénybe az egészségpénztári egyenlegük terhére. Az értékelési rendszert pénztártagjaink visszajelzése alapján fejlesztjük, és hamarosan új, még kényelmesebb felületen oszthatja meg véleményét.

Ne feledje, ma Ön segít, holnap pedig Önnek jelenthet könnyebbséget mások tapasztalata.

Ha Ön még nem használja online ügyintézési felületünket, regisztráljon most a REGISZTRÁLOK gombra kattintva. Mindössze egy percet vesz igénybe, és máris sokkal kényelmesebben intézheti patikás ügyeit.

Készüljön patikakártyával a nyaralásra!

Indul az utazási szezon. Annak, aki külföldre megy – akár munkavégzés, akár turisztikai céllal –, érdemes végiggondolnia néhány, az egészségével kapcsolatos dolgot: szed-e rendszeresen valamilyen gyógyszert, milyen váratlan betegségekre lehet számítani az idegen országban, szükség esetén milyen módon vehet igénybe orvosi ellátást.

A KSH statisztikái szerint a magyar lakosság körében egyre többen terveznek külföldi utazást. 2017. július – szeptember között az egynapos utak száma 16%-kal, a többnapos utazásoké 2,8%-kal nőtt az azt megelőző év III. negyedévéhez képest. A többnapos utak túlnyomó része (92%-a) turisztikai célú volt, állapította meg a KSH Statisztikai tükör című kiadványa. A turisztikai célú utak száma összességében 9,1%-kal nőtt, és megközelítette a 3,6 millió alkalmat. A többnapos külföldi utazások átlagos hossza 6,8 napra emelkedett.

A nyaralási szezon elején nem árt tudni, hogy utazások alkalmával milyen igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy a krónikus betegségünkre vagy az akut problémákra szedett gyógyszereinket gond nélkül magunkkal vihessük más országba. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összegyűjtötte, hogy külföldi utazás esetén milyen szabályok vonatkoznak a saját gyógykezelés céljából történő gyógyszerkivitelre, gyógyszerbehozatalra. Az OGYÉI kisokosát a Ritmus.hu-n is olvashatja ITT.

De váratlanul is szükségünk lehet gyógyszerre vagy orvosi ellátásra külföldön (felütheti fejét például egy rotavírus-fertőzés), és ekkor már az itthoni egészségcélú megtakarításaink nem segítenek! Indulás előtt, érdemes itthon patikakártyánkkal bevásárolni az úti gyógyszeres dobozba szükségeseket: kötszert, lázcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, rándulásra vagy rovarcsípésre krémet, bélfertőtlenítőt. Ennek ellenére előfordulhat, hogy orvosra lesz szükség a nyaralás során.

Olaszországba többen, Görögországba kevesebben mennek

Ha valakit a nyaralás során baleset ér, beteg lesz, esetleg a poggyászával adódnak gondok, csak akkor számíthat a biztosítótársaságok segítségére, amennyiben rendelkezik utasbiztosítással, tájékoztat a MABISZ. Mivel pedig a becslések szerint csak nagyjából minden második külföldre utazó él ezzel a lehetőséggel, sokan a baj bekövetkezte után szembesülnek azzal, hogy a felmerülő költségeket saját maguknak kell állniuk.

De vajon melyik biztosítás fedezi leginkább az igényeinket? Erre a kérdésre segít válaszolni egy új, piktogramokkal illusztrált terméktájékoztató.

És az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) is védelmet nyújt az Európai Unió valamely tagállamában nyaralóknak bizonyos orvosi problémákra, de arra fel kell készülni, hogy egy többnapos orvosi kezelés vagy kórházi ellátás önrészének előfinanszírozása komoly anyagi többletterhet jelenthet. Az sem mindig egyszerű – különösen a tengerpartokon –, hogy az állami biztosítóval szerződésben álló orvost találjunk, pedig a kártyát kizárólag ők fogadják el és ők is csak orvosi okokból szükségessé váló ellátások finanszírozására.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) weboldalán található információk szerint a kifejezés azokat az ellátásokat takarja, amelyeket a tartózkodási hely szerinti tagállamban annak jogszabályai alapján nyújt az orvos annak érdekében, hogy a biztosított a szükséges gyógykezelés céljából ne kényszerüljön a tervezett tartózkodásának vége előtt hazautazni. Ennek eldöntése minden esetben orvosszakmai kérdés.

Egyes európai uniós országokban – így például Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban és egyes kezeléstípusok esetében Finnországban is – az EEK-kártyára igénybe vett kezelések teljes költségét a betegnek kell megelőlegeznie és a tagállam biztosítója utólag téríti ezeket vissza. A magyar turisták által rendkívül kedvelt Horvátországban is elfogadják az EEK-kártyát, de a nem életmentő orvosi beavatkozások esetében az önrész itt is a beteget terheli. Horvátországban és Görögországban nem mindig könnyű az egészségbiztosítóval szerződésben álló orvosokat találni a tengerparti üdülőhelyeken, és ha sikerül is, nem minden ellátás térítésmentes.

Nyitókép: Pixabay

Megelőzés táplálkozással? Lehetséges!

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, belgyógyász szakorvossal beszélgettünk arról, hogy milyen betegségek kialakulásának kockázatát csökkenthetjük egészséges táplálkozással. És egyáltalán, mit jelent az, hogy egészséges táplálkozás? Mit együnk és mit igyunk, hogy ne ártsunk a szervezetünknek?

Az elmúlt időszakban olyan világjárványnak tekinthető egészségügyi problémák alakultak ki, mint a mozgásszegény (ülő) életmód elterjedése, az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és keringési betegségek, emésztőszervi problémák, daganatok, vagy akár az allergiák számának növekedése, melyek sürgős megoldást igényelnek.

Jelenleg a világon a súlytöbblettel rendelkezők száma drámaian nő: most 1,65 milliárd túlsúlyos és 700 millió elhízott él a Földön, 2030-ra 2,16 milliárd ember lesz túlsúlyos, 1,12 milliárd pedig elhízott. A cukorbetegek száma is növekszik: most 422 millió cukorbeteg van a világon, és további 320 millió embernek van csökkent cukortoleranciája/inzulinrezisztenciája, becslések szerint 2040-re 650 millió cukorbeteg lesz. Környezeti hatásokkal függ össze az allergiások számának növekedése is, most 400 millió allergiásról tudunk, becslések szerint 2025-re a lakosság fele lesz allergiás, hiszen sokféle újfajta anyaggal – szintetikus, genetikailag módosított – kerül kapcsolatba a szervezet, ami túlterheli az immunrendszert.

Életmód az epigenetika jegyében

Szerencsére azonban az epigenetika eredményeit hasznosítva intézkedéseket tehetünk a személyes genetikai háttér és környezet veszélyes interakcióinak gátlására, tehát az életmóddal összefüggő betegségek kialakulását, súlyosbodását akár meg is előzhetjük a személyre szabottan optimalizált életmóddal!

Az epigenetika az örökítőanyag működésére ható környezeti tényezőket vizsgálja. A „genetika tölti meg a fegyvert, az életmód húzza meg a ravaszt” jegyében az epigenetika a génkifejeződésre ható olyan környezeti tényezők jelentőségére hívja fel a figyelmet, mint a táplálkozás, a testmozgás, a testsúlykontroll, a stressz, a lelki hatások, a fény vagy egyéb, például gyógyszerhatások.

Tányéron az egészség

Az életmód- és testsúly-függő betegségrizikó megelőzésében elsődleges a súly- és zsírfelesleg, és ezen belül a zsigeri zsírtömeg csökkentése, illetve az egészséges életmód kialakítása személyre szabottan, hosszú távban gondolkodva.

Egészséges – és a fogyást is segíti általános hatásként – a fizikai aktivitás fokozása. Több testmozgás, kevesebb ülés: heti 150 perc közepes intenzitású testmozgás beillesztése az életmódba a megelőzést szolgálja, heti 300 perc közepes intenzitású testmozgás pedig a fogyás ütemét is felgyorsítja. Fontos az ún. spontán fizikai aktivitás (hétköznapi életvitellel összefüggő mozgásadag) növelése napi rendszerességgel.

Az egészségtudatos táplálkozásnál arra is figyelni kell, hogy az egészséges ételekből is lehet a szükségesnél többet enni, és súlytöbbletre szert tenni! Ezért a mérsékelt kalória-bevitelt a nemnek, életkornak, testsúlynak, testösszetételnek, fizikai aktivitásnak megfelelően kell megvalósítani, figyelembe véve pl. hogy ugyanazon ember energiaszükséglete 25–30%-kal kevesebb 50 éves korában, mint 20 évesen.

A megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint rostbevitel betegségmegelőző hatású, segíti a testsúly normalizálását, és a vércukor szintre is kedvező hatással van.

A WHO ajánlása szerint mindenkinek napi 5 adag, azaz naponta 400 gramm zöldség és gyümölcs bevitelére kell törekedni (1 adag=80 g). Kutatások szerint napi 8 adag – többségében friss zöldség (5 adag) és gyümölcs (3 adag) – rendszeres fogyasztásával például a daganatos halálozás rizikója 25%-kal csökken. A konzerv zöldségek és gyümölcsök viszont nem csökkentik a rákrizikót, a gyümölcslevek és üdítők, illetve más, magas kalóriatartalmú ételek, italok fogyasztása sem ajánlott!

Az optimális rostfogyasztás (napi 30 g) és a megfelelő mértékű folyadékbevitel kombinációja hozzájárul az egészséges bélflóra és normális széklet kialakításához.

A vörös húsok (pl. marha, birka, sertés), illetve a feldolgozott húskészítmények rendszeres fogyasztásában hetente maximum 500 gramm az ajánlott adag.

Egyszerű, friss, természetes

A táplálkozásban követendő az „egyszerű, friss, természetes” alapelv: a helyben termesztett alapanyagokból házilag készült ételek jelentősége, korszerű főzési technikák alkalmazása. Ajánlott a bio (organikus) gazdálkodásból származó élelmiszerek rendszeres fogyasztása is. Egyre elérhetőbbek a funkcionális élelmiszerek is. Ezek olyan, a hétköznapi táplálkozás részét képező élelmiszerek, amelyek tudományosan igazoltan a megszokott táplálkozás-élettani hatásokon túl más pozitív hatást is kifejtenek, segítik az egészség megőrzését, csökkentik bizonyos betegségek kockázatát már normál napi adag elfogyasztása mellett is. Funkcionális élelmiszer lehet a teljes élelmiszer – a zabkorpa béta-glükán rosttartalma napi 3 gramm mennyiségben fogyasztva például erős evidenciaszinttel csökkenti a koleszterinszintet –, de lehet pl. vitaminokkal, probiotikumokkal dúsított termék: a pre- és probiotikum tartalmú joghurt és kefir kedvező hatású a bél-mikrobiomra.

Az egészséges bélflóra (mikrobiom) pedig biztosítja a tápanyagok optimális felszívódását, segíti az immunrendszer kiegyensúlyozott működését, segíti a fogyást, segít az emésztési zavarok kialakulásának megelőzésében, a meglévő problémák gyógyításában.

Az egészséges életmód része a dohányzás elhagyása és a füstmentes környezet kialakítása, ami nemcsak a tüdőrák és más rákfajták, hanem a szív- és keringési betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.

A pozitív életszemlélet, a megfelelő stresszkezelés meditációval, relaxációval, vagy egyéb módszerekkel javítja az életminőséget, és betegségmegelőző hatású lehet.

A cikk szerzője: Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, a MediFat igazgatója.

Évente szeretünk pénzt félretenni

Magyarországon egyelőre nem jellemző általánosságban a havi rendszerességű megtakarítás, a magánbefektetők 80%-a azonban már legalább évente egyszer növeli félretett pénzét – derül ki egy kereskedelmi bank felméréséből. Az egészségpénztári megtakarítás tipikusan ilyen lehet: akár havi részletekben, akár évente egyszer nagyobb összeget is félretehetünk az egészségünkre.

Az átlagnál magasabb tartalékkal rendelkező befektetők jelenlegi megtakarítási szokásaira és tervezett befektetési döntéseire vonatkozó országos felmérés szerint a megkérdezettek 41%-a évente néhány alkalommal, 14,3%-a évente egyszer, 24,6%-a pedig havonta növeli megtakarítását. A K&H kutatása alapján kirajzolódó kép – azaz, hogy a befektetők 80%-a évente legalább egyszer figyel arra, hogy félretegyen valamennyi pénzt – jól látszik a Patika-csoport tagjai körében is, akik közül nagyon sokan összpontosítanak a novemberi befizetési akcióra. A tavalyi akciónk eredményéről itt olvashat.

Az ideális eset, ha a pénztártag havonta legalább a kötelező minimális tagdíjjal növeli egészségcélú megtakarítását, de lehetőség van arra is, hogy ezt egy összegben, az év valamely pontján tegye meg. Ezért semmiféle hátrány nem éri a pénztártagot, de a novemberi akció csak az év első tíz hónapjában esedékes minimális tagdíjon felüli részre vonatkozik.

Annak érdekében, hogy a tagjaink minél kényelmesebben rendezhessék havi befizetésüket, lehetővé tettük, hogy a Patikapénztár és az Új Pillér online bankkártyás befizetési felületén állandó utalási megbízást adjanak: a megadott összeget a CIB Bank minden hónapban átvezeti az egészségpénztári számlámra. Az ingyenes szolgáltatás bevezetése óta látványosan megugrott az egészségükre rendszeresen félretevők aránya.

A megfontolt befektetési politika hozama

Egészséges étkek: cukormentes brownie

Új sorozatot indítunk hírlevelünkben: minden hónapban megosztunk olvasóinkkal egy ínycsiklandó, mégis egészséges receptet táplálkozási szakértő partnerünk, Virágh Barbara segítségével. Indulásként, íme gyerekek és felnőttek egyik kedvenc nasija: így készül a cukormentes brownie.

Hozzávalók:
4 tojás
200 g natúr joghurt
Kb. 50 g mandulaliszt
3 ek. kókuszzsír
5 ek. natúr kakaó (lehet több is, ízlés kérdése…)
160 g cékla
Egy csipet szódabikarbóna
Ízlés szerint eritrit, vanília aroma
50 g dió

A gluténmentes alapanyagok egészségpénztári számlára is elszámolhatók.

Elkészítés:
A céklát megpucolom, apróra vágom és megpárolom, majd összeturmixolom. A tojást felverem a szódabikarbónával, az édesítővel, a vaníliával, hozzáadom az olvasztott kókuszzsírt, a natúr joghurtot, a lisztet, a kakaót, a dió felét összetörve, és végül a céklát is. Mindent jól összekeverek. A cél, hogy könnyen keverhető, de nem folyós masszát kapjunk. Ezután szilikontálba vagy kókuszzsírral kikent, közepes méretű tepsibe öntöm a tésztát és a tetejére szórom a maradék diót.
Előmelegített sütőben sütöm 190 fokon kb. 20 percig. Ne süssük túl, mert kiszárad!

A képen látható sütire nem került dió, cserébe édesítővel és egy kis kakaóval összekevert natúr joghurt igen. Ez is egy lehetőség :-)

A GDPR előírásainak megfelelően módosítottuk az adatvédelmi szabályzatunkat, amelyet IDE kattintva elolvashat. Amennyiben nem szeretne a jövőben az egészséggel és az egészséges életmóddal kapcsolatos újdonságokról értesülni, kattintson IDE a leiratkozáshoz.
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2018   |   Minden jog fenntartva.