Sok a félreértés a havi tagdíjjal kapcsolatban

Az egyéni befizetések szerepének növekedésével egyre többen szeretnék tudni, mire és hogyan költhetik el a havonta elvárt minimális befizetést, amelyből a pénztár csupán működési költséget von.

A törvény kötelező tagdíjnak nevezi azt az összeget, amit a pénztártagoknak minden hónapban be kell fizetniük, hogy fenntartsák tagságukat. A havi tagdíj összegét a pénztárak maguk határozzák meg, ami a Patikapénztárban 3000, az Új Pillérben 10 000 forint. A havi kötelező tagdíj felett további összegeket is befizethet a pénztártag attól függően, hogy mekkora egészségügyi kiadásokra számít adott évben vagy hosszabb távon.

A tagdíj elnevezés azonban sokakat megtéveszt, attól tartanak, hogy ez havi költséget jelent számukra. Ezzel szemben azonban az összeget éppen úgy elkölthetik az egészségpénztári szolgáltatásokra, mint az ezen felüli befizetéseket. A pénztárak csupán a működési költséget, azaz 4–8% közötti összeget vonnak le. Ráadásul a kötelező tagdíjra is jár a 20%-os szja-visszatérítés, mint az összes egyéni befizetésre, a munkáltatói hozzájárulásra és az adományra.

Kinek kell a havi minimumösszeget befizetnie?

Minden pénztártagnak, akinek a munkáltatója nem biztosít pénztári hozzájárulást.

Mire költhető a befizetés?

Bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra, amely szerepel a pénztár alapszabályában. A klasszikus egészségpénztári szolgáltatásokért fizethetünk patikakártyával, vagy elszámolhatjuk utólag a szolgáltatónál kapott készpénzfizetési számla benyújtásával. Szinte valamennyi felmerülő egészségügyi kiadás fedezhető az egészségpénztári megtakarításból a napi gyógyszertári kiadásoktól a magánegészségügyi intézményekben elvégzett vizsgálatok áráig. Érdemes hosszútávra tervezni, amikor az éves pénztári befizetést kalkuláljuk: milyen szűrővizsgálatok lesznek aktuálisak a családban a közeljövőben, tervezünk-e nagyobb fogászati beavatkozást, esetleg új szemüveget kell csináltatnunk, vagy szükségünk lesz újabb gyógypapucsra.

A befizetéseinkből félretehetünk bizonyos élethelyzetekben felmerülő kiadásaink mérséklésére is. A számlánkon már 180 napja lévő egyenlegből kiegészíthetjük az év elején jelentkező beiskolázási – óvodától az egyetemig – költségeket, a havi jelzálogalapú lakáshitel-törlesztés összegét, az idős hozzátartozók gondozásáért fizetett intézményi díjat, és pótolhatjuk a gyermekszüléskor és az azt követően otthontöltött évek miatti jövedelemkiesést is. A pénztár oldalán a Szolgáltatásaink menüpontban minden részletes tudnivalót megtalál az egyes élethelyzetekben hasznos szolgáltatások igénybe vételének feltételeiről.

Hogyan tudom befizetni az előírt tagdíjat?

A Patika-csoport egyik legfőbb törekvése, hogy tagjai minél több szolgáltatást minél kényelmesebben tudjanak kihasználni, ezért a befizetési lehetőségeket is rugalmasan alakítottuk ki.

Online bankkártyás befizetés

A pénztár oldalán a tagi azonosítója vagy az adóazonosító jelének és születési dátumának megadásával ingyenesen befizethet bankkártyával – akár hitelkártyával is – közvetlenül a pénztári számlájára. Az így feltöltött összeg azonnal költhető patikakártyával.

Megbízás rendszeres bankkártyás levonásra

A bankkártyás befizetéssel egy időben megadhat egy összeget, amelyet a CIB Bank a következő hónaptól ugyanezen a napon, havonta átvezet az egészségpénztári számlájára. A lehetőség ingyenes és mentesíti a pénztártagot az ismétlődő fizetési kötelezettség fejben tartásától. A terhelés összegét a pénztártag határozza meg, de érdemes legalább a havi minimumtagdíjat rögzíteni.

Banki utalás/csoportos beszedési megbízás/banki befizetés

Adhat csoportos beszedési megbízást számlavezető bankjának, vagy átutalhatja havonta a befizetni kívánt összeget a Patika-csoport CIB banknál vezetett bankszámlájára (Patikapénztár: 10700024-02400406-51100005, Új Pillér Egészségpénztár: 10700024-43040607-51100005). Az utaláskor a megjegyzés rovatban a pénztártag nevét és adóazonosító jelét kell megadni, hogy a beérkezett pénz azonosítása a legkevesebb időt vegye igénybe. Természetesen személyesen a CIB bank fiókjaiban is befizethet a fenti bankszámlákra.

Fotó: freepik.com

Többen használják a pénztári szolgáltatásokat

Az egészségpénztáraknak kiemelten fontos szerepük van a tagok egészségének megőrzésében és az élethelyzetüknek megfelelő megoldások nyújtásában. Ezt támasztja alá a Patika-csoport tavalyi eredménye, és a célzott támogatások idei kiugró startja.

A Pénztárszövetséggel partnerségben működő egészségpénztárak tavalyi összesített eredményei kedvezőek, az együttes tagdíjbevételük 2018-ban 17%-kal közel 48 milliárd forintra emelkedett, a vagyonuk pedig 3%-kal 57,7 milliárd forintra nőtt – mondta Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke februári sajtótájékoztatóján. A Patika-csoport eredményei is hasonló trendet tükröznek: az összes bevétel több mint 20%-kal nőtt, az egyéni befizetés pedig több mint 23%-kal.

Ahogyan a szövetség elnöke kifejtette, az egészségpénztárak főleg a tagok egészségmegőrzését szolgálják, így nem elsősorban a vagyonnövekedés mutatja a teljesítményt, hanem az, hogy hány alkalommal és mekkora összegben fizették a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. Ebben a tekintetben az elmúlt év igen jól alakult: a pénztárak mintegy 9 millió alkalommal finanszírozták a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat, 46%-kal többször, mint 2017-ben. Az elnök jelezte, az egészségpénztári tagok megtakarításaiból kifizetett összeg meghaladta a 46 milliárd forintot, ami egy év alatt 28%-os növekedés. A pénztártagok alkalmanként átlagosan több mint 5100 forintért vettek igénybe pénztári szolgáltatásokat – tette hozzá.

A Patika-csoport statisztikái szerint a tagonként és alkalmanként igénybe vett szolgáltatás átlagos értéke 6801 forint (Patikapénztárban 6550, Új Pillér Egészségpénztárban 8804 forint). Az egyes szolgáltatástípusokra alkalmanként kifizetett összegekben azonban nagy a szórás. A gyógyszertárban átlagosan a tagjaink 4531 forintot költenek, míg a magánegészségügyi szolgáltatásra 31 917 forintot fordítanak alkalmanként.

A tavalyi mutatókból látható, hogy az egészségpénztárak kiemelten fontos szerepet kapnak a tagok egészségének megőrzésében és az élethelyzetüknek megfelelő megoldások nyújtásában.

A Patika-csoport tagjai – amellett, hogy spórolnak valamelyik önsegélyező támogatásra – egyre többször vásárolnak például gluténmentes élelmiszert a patikakártyájukkal. A legdinamikusabban azonban a születéskor igénybe vehető 1 000 000 forintos támogatásra, a gyes/gyed kiegészítésére, a beiskolázási támogatásra és a jelzálogalapú-lakáshitel törlesztőjének kiegészítésére bővült az igény. Utóbbira 2019-ben már havi 22 350 forintot igényelhetnek a tagjaink.

Megjelent a szektorjelentés

Céges célzott támogatás: lépéselőnyben a Patika-csoport

2019-ben az egyéni befizetések és a pénztáron keresztül igénybe vett szolgáltatások további bővülésére számítunk. Mindez nem csak optimista feltételezés. A sikeresen startolt és azóta is szárnyaló célzott támogatás kapcsán több mint száz céggel kötöttünk szerződést, és meghaladja az ezret az ennek kapcsán a pénztárba újonnan belépők száma.

Az elmúlt két hónapban az is kiderült, a Patika-csoport kártyás rendszere kiállta a próbát. A munkavállalók kényelmesen tudják költeni patikakártyával – újpilléressel és multipayjel egyaránt – a támogatást és az egyéni befizetéseiket is.

Bár az induláskor volt némi fennakadás az egyenlegek online követésében, informatikusaink elhárították a hibát. Azóta az internetes lekérdezés is tökéletesen működik: tagjaink az eddig megszokott felületen egyszerre látják az egyéni befizetéseik és a munkáltatói célzott támogatásból rendelkezésükre álló költhető összeget is.

Fotó: freepik.com

Kutatás: az e-cigaretta is okozhat rákot

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint azt korábban gondolták – állítják amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás a rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el.

A Dél-Kalifornia Egyetem kutatásában 93 résztvevőt vizsgáltak meg és arra az eredményre jutottak, hogy az e-cigarettázók szájszöveteiben ugyanolyan rákkal kapcsolatos molekuláris változások zajlanak le, mint a dohányosoknál. Az e-cigaretta tehát – amelyet sok korábbi tanulmány a dohányzásról való leszokás lehetséges útjaként emlegetett – mégsem olyan ártalmatlan alternatívája a dohányzásnak.

Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Ahmad Besaratinia hangsúlyozta, hogy az e-cigaretták párája nem teljesen vízpára, ahogy azt sokan képzelik. „Bár az e-cigaretta termékekben a legtöbb rákkeltő vegyület koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a cigarettafüsté, a rákkeltő anyagoknak nincs biztonságos szintje" - idézte a tudóst az MTI a tanulmányt ismertető medicalexpress.com cikke alapján. A tanulmányban leírt molekuláris változások nem rákos elváltozások voltak, még csak nem is a rák jelei, inkább korai figyelmeztetést jelentettek egy olyan folyamatra, amely potenciálisan rákhoz vezethet, ha nem figyelnek rá.

A kutatásban 42 e-cigarettázó, 24 hagyományosan cigarettát szívó és 27 egyáltalán nem dohányzó ember szájából származó sejtek génkifejeződését vizsgálták meg. A génkifejeződés az a folyamat, amelynek során a génben rejlő információ megjelenik valamilyen fehérjében vagy RNS-ben, és ennek eredményeként a sejt szerkezete/funkciója megváltozik. A génexpresszió bizonyos változásai rákhoz vezethetnek. Mind a dohányosok, mind az e-cigarettázók vizsgált sejtjeiben a rák kialakulásához kapcsolódó számos génben rendellenes expressziót vagy deregulációt mutattak ki. Az e-cigaretta használóknál a deregulált gének 26%-a azonos volt a dohányosoknál találtakkal. Néhány deregulált gén, amely az e-cigarettázóknál előfordult, de a dohányosoknál nem, ugyanakkor szerepet játszik a tüdőrák, a nyelőcsőrák, a húgyhólyagrák, a petefészekrák és a leukémia kialakulásában.

Sorra nyílnak a magánklinikák

Idén úgy tűnik rekordszámú magánegészségügyi intézmény alapítására számíthatunk. Néhányat a legutóbb nyitottak közül, ahol költhetjük a pénztári megtakarításunkat.

Egyre több tematikus, egy szűk területre fókuszáló, ám azon a területen a legkiválóbb szaktudást kínáló orvosi központ nyílik szerte az országban. Van, ahol már tudunk patikakártyával fizetni, máshol az elfogadás folyamatban van, de a kezelésekért kifizetett összegről mindenhol kérhetünk számlát, amelyet elszámolhatunk az egészségpénztárban.

Férficentrum

Tavaly decemberben megnyílt az első hazai férfiegészség-központ a fővárosban, azzal a céllal, hogy több férfi vegyen részt rendszeresen prosztatarák-szűrésen. „A prosztatarák nem halálos betegség, ha időben felfedezik és kezelik” – hangzott el a budai intézmény megnyitóján. Magyarországon évente 1300-1400 férfi hal meg prosztatarákban, ami a férfiakban előforduló összes rákféleségek mintegy 10%-át jelenti. Elsősorban az 50 év felettiek érintettek, és a kor előrehaladtával nő a betegség előfordulásának kockázata. A szakemberek évente 4000 új esetet regisztrálnak. A magas halálozási arány azzal magyarázható, hogy a betegek jó része csak a tünetek súlyosbodásakor, a betegség előrehaladott állapotában fordul orvoshoz. A rendszeres szűrés fontossága tehát nehezen vitatható. Ennek jegyében alakította ki az Affidea a létesítményt, ahol számos egyéb, a férfiak életét megkeserítő problémát is igyekeznek orvosolni. Az Affidea tervei között a férfiegészség-központ mellett további két, hasonlóan egy-egy szakterületre fókuszáló, speciális szakrendelő kialakítása is szerepel a Medicalonline beszámolója szerint.

Magzatcentrum

Székesfehérváron nyílt meg a RUB-INT Női Egészségcentrum, amelyben helyet kapott a Czeizel Intézet első magyarországi képviselete és az EndoCare Endokrinológiai Központ is. Az új egészségcentrumban, egy helyen a várandós gondozás teljes vertikumát biztosítani tudják a kismamák számára a legmodernebb diagnosztikai eljárások és ismert szakemberek segítségével. A várandósság időszakában nyújtott különböző speciális vizsgálatokon túl, a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek részére nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal igyekeznek is megvalósítani a hatékony betegségmegelőzési modellt, így az intézet tevékenysége a családtervezésen, illetve a magzati élet fejlődésének korszerű vizsgálatán és gondozásán túl, a születés utáni időszakot is felöleli.

Kézcentrum

Februárban jött létre a Magyar Kézsebészeti Központ, ahol a szakma legkiválóbb hazai szakemberei kezelik a betegeket. A magas szintű ellátást biztosító sebészeti intézményrendszerben lehetőség van járó- és fekvőbeteg ellátásra, valamint egynapos sebészetben is lefedi a kézsebészet teljes spektrumát. „A kézsebészeti betegek ellátása hagyományosan baleseti sebészeti osztályokon történik, ahol a nagyobb sérülések, életet közvetlenül veszélyeztető állapotok ellátása miatt háttérbe szorulnak a közvetlen életveszélyt nem jelentő kézsérülések, amelyek ha nem kapnak megfelelő színvonalú elsődleges ellátást, sokszor élethosszig tartó munkaképesség-, és életminőség csökkenéshez vezetnek” – idézi a Portfolio Szabó Zsolt főorvost.

A Róbert Károly Magánkórházat alig egy éve megvásárló Tritonlife (akkor még MedAlliance) legújabb tagja páciensei számára – szakmai szempontból – a világon jelenleg elérhető legmagasabb szintű kézsebészeti ellátást biztosítja most még a Róbert Magánkórházban, de folyamatban van a járó- és a fekvőbeteg ellátó kapacitás bővítése, így belátható időn belül várhatóan több helyszínen is megjelenik majd a szolgáltatás.

Miért éri meg egészségpénztárból fizetni?
A Kézsebészeti Központ árai szerint például egy kézsebészeti szakorvosi vizsgálat most 20 ezer forintba kerül, a kézsebészeti műtétek 100–350 ezer forint között mozognak. Az egészségpénztári egyéni befizetések után járó 20%-os szja-visszatérítést ezt a költséget csökkenti. Ha prevenciós vizsgálaton veszünk részt például a férfi- vagy női egészségközpontban, és ezt az orvos által kitöltött egészségtervvel igazoljuk, további 10%-os adójóváírást érvényesíthetünk a kezelés árából.

Fotó: flickr.com

Mennyi az annyi?

Magyarországon elvileg „ingyenes” az egészségügy, pontosabban fogalmazva teljes körű társadalombiztosítási rendszer működik: az állampolgár a jövedelméből járulékot – átalánydíjat – fizet, amelyért jogosult lesz a társadalombiztosítás valamennyi ellátására. Ez a rendszer azonban elavult, nem ad választ a mai kihívásokra.

Ahhoz képest, hogy Magyarországon elviekben teljes körű társadalombiztosítási rendszer működik, nagyon sokat költünk a járulékokon felül is saját pénzünkből az egészségünkre. A kiadások egyharmadát magánforrásból költjük el, a beteg által közvetlenül teljesített kiadások pedig szintén jelentős 29%-ot tesznek ki a hazai egészségügyben. Mindkét érték magasnak mondható, a magánforrás aránya az EU-ban 23%, a közvetlenül a beteg általi kifizetéseké pedig 15% – mutat rá Kohanecz Margó, a KPMG egészségügyi szektorért felelős igazgatója.

Az évek alatt felfejlődött hazai magánegészségügy ma párhuzamosan működik az államival. A szakember szerint a kialakult modell versengésként és együttműködésként is leírható. „Az előbbi megközelítés azt hangsúlyozza, hogy a magánegészségügy erőforrásokat szív el az államitól, elszívja a munkaerőt, kisajátítja magának a megtérülő beavatkozásokat, és otthagyja a veszteséges kezeléseket. A másik narratíva szerint a magánegészségügy valójában tehermentesíti az államit, ahol magasak a várakozási idők és elégtelenek a kapacitások, tehát rá is szorul erre. Mindkettő mellett lehet érvelni és mindkettő cáfolható is.” – olvasható az Indexen megjelent írásban (a teljes cikket itt olvashatja).

Kohanecz Margó a magánegészségügy kétségtelen vonzerejeként említi a gyorsabb kezelést, a több figyelmet, a tájékoztatást, a várható jobb bánásmódot, és azt, hogy mindezt egy előre megállapított összegért teszi. Hasonló előnyöket várnak a betegek a hálapénztől is, de ebben az esetben a motivációk zavarosabbak: a jó ellátás, a korrekt tájékoztatás és a soron kívüliség itt is szerepet játszik, de a kényelmi szempontok és a jobb ellátás sokszor nem érvényesíthetőek. A legfontosabb döntési szempont a betegek szemében valószínűleg a gyors hozzáférés, hiszen a magán szolgáltatásokat igénybe vevő páciensek jelentős része a munkaerőpiacon aktív, tipikusan A-B státuszú, 45 év alatti dolgozó – állapítja meg a szakember.

A magánszolgáltatást igénybe vevők vagy zsebből fizetnek, vagy szolgáltatás alapú egészségbiztosítást kötnek, vagy egészségpénztárban takarékoskodnak a magasabb ügyfél-elégedettséggel kecsegtető ellátás árának kifizetésére. A magánbiztosításokat eddig elsősorban a munkáltatók vásárolták dolgozóik számára, ám a cafeteriarendszer idei átalakítása ennek a trendnek valószínűleg véget vet. Az egészségpénztárak viszont nemcsak előrelátó öngondoskodást és biztonságot kínálnak a családok számára, hanem a saját befizetések és a munkáltatói hozzájárulások után járó évi legfeljebb 150 ezer forintos szja-visszatérítésnek köszönhetően árkedvezményt is. Az egészségpénztári számlán 100%-ban jóváírt összeg akár egy átlagos kétgyerekes háztartás éves gyógyszer- és vitaminkiadását is fedezheti, vagy anyagi forrást biztosíthat a megelőzésben nélkülözhetetlen diagnosztikához vagy soron kívüli laborvizsgálatokhoz.

Fotó: pxhere.com

Készüljünk fel időben az allergiaszezonra!

Az allergiásoknak még a pollenszezon előtt érdemes elkezdeniük szedni a gyógyszereket, mert úgy 90 százalékban tünetmentesek lesznek vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek – mondta Nékám Kristóf allergológus. Az allergiavizsgálatot is pollenszezonon kívül kell elvégezni.

Társadalmi szinten is nagy előrelépést jelentene, ha elkészülne az országos allergiarizikó-térkép, mert annak segítségével hatékonyabban lehetne szervezni az ellátást és a pollencsökkentést – közölte Nékám Kristóf allergológus az M1 csatornán.

Évek óta tartó tendencia az évszakok eltolódása, összeolvadása. Amikor a tél kitolódik, azok a fák – például a mogyoró és az éger –, amelyeknek januárban és februárban kellene virágozniuk, csak márciusban kezdenek allergéneket szórni a levegőbe. Ennek köszönhető, hogy az allergiában szenvedők márciusban magasabb pollenkoncentrációval találkoznak, és a botanikai rokonság következtében fennálló keresztreakciók miatt még erősebb tüneteket produkálnak.

Az allergia ellen a patikakártya is segít felvenni a harcot több fronton is. A Patika-csoport szerződéses partnerei között számtalan allergológiai kezelést nyújtó szolgáltató található, amelyek közül többen kedvezményt is nyújtanak a Patika-csoport pénztártagjai számára. A magánegészségügyi szolgáltatóknál többféle allergiavizsgálat közül választhatunk, többek között igénybe vehetjük például a legmodernebb komponens alapú diagnosztikát is, amely számtalan kérdésre az eddigieknél pontosabb választ ad, így pedig lehetővé válik az egyénre szabott kezelés. Ha mindezért egészségpénztári számláról fizetünk, az egyéni befizetéseket ösztönző szja-jóváírás 20%-ot térít a kezelés árából. Az allergia elleni gyógyszerek is elszámolhatók patikakártyára, illetve az OÉTI-számmal rendelkező étrendkiegészítők és az OGYÉI-számmal ellátott vitaminok, valamint bizonyos mentes élelmiszerek, mint például a gluténérzékenyeknek szántak. Összesen éves szinten akár évi 150 ezer forintot is spórolhatunk a család egészségügyi kiadásain az egészségpénztáron keresztül.

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt – ha elmarad a megfelelő gyógykezelés – az allergiásoknak számolni kell a tünetek megjelenésére: tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt esetleges alvászavarok), garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, „piros szem” (kötőhártya gyulladás), szem-fáradékonyság, továbbá fáradtság- és levertség-érzés, nagyobb alvás igény.

A Ritmus.hu tanácsai allergiásoknak
 • Mielőbb keressék fel kezelőorvosukat! Lehetőség szerint még az allergiás tünetek megjelenése előtt kezdjék el a gyógyszerszedést!
 • Ismerjék fel a parlagfüvet! Kerüljék a parlagfüves területeket!
 • Kövessék a pollenkoncentráció-előrejelzést!
 • Ha magas a pollenterhelés, minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Lehetőség szerint kora reggel (6–8 óra között) és este 6 után menjenek ki a szabadba!
 • Kora reggel vagy késő délután, éjszaka szellőztessék a lakást!
 • Gyakran porszívózzanak a lakásban, a port nedves ruhával töröljék le!
 • A légtisztító berendezések csökkenthetik a pollenkoncentrációt.
 • Az utcai cipőt naponta töröljék le nedves ruhával!
 • A ruhákat ne a szabadban szárítsák!
 • Gyakran váltsanak ágyneműt, főleg párnahuzatot!
 • Minden este mossanak hajat, mert rátapadnak a pollenszemek!
 • Autóban utazva ne húzzák le az ablakot, kapcsolják be a szellőztetőt! Olyan légszűrőt használjanak, mely kiszűri a pollenszemeket is! Nyáron többször kell cserélni a szűrőbetétet.
 • Maszk viselésével jelentősen csökkenthető a belélegzett pollen mennyisége.
 • Hosszabb esőzések után csökken a pollenszint. Használják ki a lehetőséget szellőztetésre, sétára!
 • Jelentsék be a parlagfüves területeket, hogy lekaszálják.
 • Fűnyírás, kaszálás, aratás során sok pollen jut a levegőbe. Ne tartózkodjanak ilyenkor a közelben!
Ha érdekesnek találta hírlevelünket, küldje tovább ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
  patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu  
Copyright ® Patika-csoport  |   2019   |   Minden jog fenntartva.