Használja ki a legkedvezőbb árú minőségi egészségügyi ellátást!

A családok egyre többet költenek magánforrásból egészségügyi szolgáltatásokra. Ha ezt egészségpénztári számláról teszik, az egyéni befizetések után járó szja-visszatérítésnek köszönhetően 20%-ot, akár 150 ezer forintot is spórolhatnak. További megtakarításra ad lehetőséget a Patika-csoport novemberi akciója.

A magyar családok idén várhatóan több mint 900 milliárd forintot (a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete számítása) fognak magánforrásból egészségügyi szolgáltatásokra – hálapénzre, magánegészségügyi szolgáltatásra, gyógyszerre – költeni az állami ellátáson felül. Megdöbbentően magas szám, ugye? Ha a zsebünk helyett az önkéntes egészségpénztári számláról fizetünk, nemcsak garantáltan magas minőségű egészségügyi ellátáshoz jutunk, hanem akár évi 150 ezer forintot is megspórolhatunk az szja-visszatérítésnek köszönhetően.

A novemberi patikás befizetési akció kihasználásával a lehető legkedvezőbb költségek mellett készülhetünk fel a jövő évi tervezett és váratlanul felmerülő egészségügyi kiadásokra, vagy akár félretehetünk az önsegélyező szolgáltatásokra is, amelyek bizonyos élethelyzetekben pótolják a kieső jövedelmünket vagy egyösszegű kifizetésként hozzájárulnak a megemelkedett kiadásainkhoz.

Ha szeretné biztonságban tudni a családját és megspórolni akár 150 ezer forintot, használja ki a pénztár november 1-30. közötti befizetési akcióját! Ebben az időszakban a megszokott sávosan emelkedő működési költség helyett 20 ezer forintos befizetésig mindössze 1646 forintot von el a Patikapénztár, 900 forintot az Új Pillér. A befizetés 20 ezer forint feletti része 100%-ban a tag megtakarítását növeli és elkölthető az egészségpénztári számláról.

A klasszikus patikakártya akciós feltöltésének anyagi haszna
Az újpilléres patikakártya akciós feltöltésének anyagi haszna

Fontos tudnivalók az akcióval kapcsolatosan

  • Határidő: az akció november 1-30 között tart. Legkésőbb 2017. november 30-án, csütörtökön be kell érkeznie az akcióra szánt befizetésnek a Pénztár CIB-nél vezetett bankszámlájára.
  • Fizetés: fizessen kényelmesen, biztonságosan, a nap 24 órájában online bankkártyával. Ezen felül az összeget utalhatja és személyesen is befizetheti bármelyik CIB fiókban. A megjegyzés rovatba kérjük, adja meg nevét és adóazonosító jelét.

    A Patikapénztár CIB Banknál vezetett számlája: 10700024-02400406-51100005
    Az Új Pillér CIB Banknál vezetett számlája: 10700024-43040607-51100005

  • Minimális tagdíj: a minimális tagdíj Patikapénztárban 2300 forint, az Új Pillérben 10 000 forint havonta. Felhívjuk figyelmét, hogy az akció feltételeivel csak a korábbi hónapokra vonatkozó kötelező tagdíj rendezését követően tud befizetni. Az Online ügyintézésben ellenőrizheti egyenlegét, az eddigi befizetéseit és az esetleges elmaradását. Az elmaradás az akcióra szánt befizetéssekkel együtt is rendezhető, de a novemberben befizetett összegből a korábbi hónapokra vonatkozó utólagosan megfizetett tagdíj az alapszabályban érvényes levonások szerint kerül felosztásra, csak a fennmaradó részre érvényes az akciós működési költség.

 

Lakáshitelét is fizetheti egészségpénztári számláról

Az egészségpénztár önsegélyező szolgáltatásának köszönhetően havi 19 125 forint támogatást igényelhet lakáscélú jelzáloghitelének törlesztéséhez.

Magyarországon idén több mint 70 ezren kezdték meg felsőfokú tanulmányaikat, sokan más városban, mint ahol élnek. Valószínűleg sok szülő döntött úgy, hogy az iskola közelében inkább vesz, és nem bérel egyetemista gyermekének lakást, hiszen az ingatlanok bérleti díjai – különösen az egyetemi városokban – a csillagos egekbe szöktek. Szakértők szerint az ingatlanvásárlás akkor is megéri, ha csak néhány évre szól és a vételár kifizetéséhez pedig szükség van bankhitelre is.

A hiteltörlesztés terheit – függetlenül a havonta fizetendő részlet nagyságától – havi 19 125 forinttal (adott évi minimálbér 15%-ával) csökkenthetjük az önsegélyező portfolióból. A lehetőség kizárólag a pénztártag által teljesített hiteltörlesztésre vonatkozik. (A szolgáltatás nem nyújtható közeli hozzátartozó számára.) És hogy miért éri meg? Mert az egyéni befizetéseket az állam 20% szja-visszatérítéssel támogatja. Ha szeretnénk kihasználni az egy évben igényelhető teljes támogatási összeget, akkor 229 500 forintot (12X19 125 forintot), valamint a pénztár működési költségét kell befizetnünk. A Patikapénztárnál 241 515 Ft befizetés szükséges, mely után 48 303 Ft adókedvezmény jár. Az Új Pillérnél 240 315 Ft befizetés szükséges, mely után 48 063 Ft adókedvezmény jár. Ha előrelátóak vagyunk, és a novemberi akció ideje alatt befizetjük a teljes 2018-ban igényelhető támogatási összeget, a levonás lényegesen kevesebb, a Patikapénztárban mindössze 1646 forint, az Új Pillérben 900 forint. Az előrelátás mindenképp szükséges az önsegélyező szolgáltatások igénybevételéhez, hiszen a törvény szerint – szemben az egészségpénztári szolgáltatásokkal, amelyek a befizetés jóváírásának pillanatától finanszírozhatók – csak a pénztártag számláján 180 napja parkoló összegből lehet kifizetni a támogatást (a türelmi idő nem vonatkozik az szja-visszatérítésre, az azonnal felhasználható). 

A szolgáltatás a tagsági jogviszony alatt az év bármely időpontjában kiállított dokumentum alapján igényelhető. Amennyiben a kölcsön- és a jelzálogszerződés külön dokumentum, akkor az igény befogadásához mindkettő benyújtása szükséges eredetiben vagy hiteles másolatban. Amennyiben a támogatott kölcsön lakáscélú jelzáloghitelt kiváltó hitel és a szerződésből ez nem derül ki, az eredeti hitelszerződést is be kell küldeni a pénztárhoz.

Ezeket az iratokat kell benyújtani a támogatás igényléséhez:

  • szolgáltatás-igénylőlap,
  • a lakáscélú jelzáloghitel szerződés vagy hiteles másolata,
  • a hitelintézet igazolása az elmúlt háromhavi törlesztő részlet összegéről.
Még ma sem késő beadatni a bárányhimlő elleni oltást

Évente legalább 400-an kerülnek kórházba bárányhimlő miatt Magyarországon, pedig a fertőzést követő 72 órában még be lehetne oltani őket a betegség ellen. A védőoltás egészségpénztári számlára is megvásárolható.

Az elmúlt hónapban nagyon sok család élete forgott a bölcsődei, óvodai évkezdés és az ezzel járó beszoktatási időszak körül. A gyermekközösségek a gyorsan terjedő fertőzések ideális terepét is jelentik, egy-egy betegség járványszerűen döntheti le a lábáról a kicsiket, és a környezetükben élő testvéreket, nevelőket, szülőket is.

A késő őszi-téli időszakban az egyik leggyakoribb ilyen betegség a varicella zoster vírus okozta bárányhimlő. A 10-21 napos lappangási idővel kialakuló betegség alattomos: a beteg már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban fertőz és hozzájárul a tömeges megbetegedések kialakulásához. Ráadásul a varicella rendkívül virulens: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet közös helyiségben – például egy óvodai csoportban – eltölteni a beteggel. A védőoltással nem védett gyermekek ilyenkor nagy eséllyel elkapják a fertőzést, de még ilyenkor is van lehetőség arra, hogy a szülők megpróbálják elkerülni a betegség kialakulását.

– Miután kiderül, hogy a bölcsődében, oviban, iskolában valaki bárányhimlős lett, a következő 72 órában még érdemes beoltatni a potenciálisan már fertőzött többi gyermeket is. A védőoltás ugyanis gyors immunválaszt vált ki, így a védettség hamarabb kialakulhat, mint maga a betegség. Ha mégis kialakul a bárányhimlő, a betegség lefolyása akkor is enyhébb lesz és a szövődmények valószínűsége is alacsonyabb – mondja Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Magyarországon évente átlagosan 35-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a tényleges fertőzöttek száma valójában megközelíti a százezer főt. A betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, de az orvoshoz kerülő betegek mintegy 2–6%-ánál, körülbelül 100-ból 1 esetben, különböző szövődményeket – bakteriális fertőzést, agyvelőgyulladást, tüdőgyulladást, neurológiai elváltozásokat – okozhat. A betegség szövődménymentes lefolyása is igen kellemetlen: akár 2-3 hétig is tarthat és lázzal, tartós levertséggel, viszkető, hólyagos kiütésekkel jár. A statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzés megjelenése a 2-8 évesek között a leggyakoribb. Ráadásul a gyermekorvos szerint a betegségtől legyengült immunrendszerű kicsik a továbbiakban fokozottan ki lesznek téve a fertőzéseknek.

– A bárányhimlő nagyon megterheli a gyermekek immunrendszerét, így a közösségbe való visszatérés után nagyobb eséllyel kapnak el más fertőző betegségeket is – mutatott rá dr. Póta György. Ez a szülőknek nemcsak lelkileg, de anyagilag is megterhelő, hisz hetekre kieshetnek a munkából.

Pedig a fertőzések ellen – a védőoltásokon túl – az lenne egyik leghatásosabb védekezési mód, ha a szülők nem vinnék a beteg gyermeket közösségbe, ugyanakkor a munkahelye miatt kényszerhelyzetben lévő, esetleg a gyermekét egyedül nevelő szülőnek gyakran nincs más választása. Gyerekeknek és szülőknek is tehát ideális, ha a védettséget még a közösségbe kerülés előtt kialakítják, és a kisgyermekek már 16-18 hónapos korban megkapják a bárányhimlő elleni két védőoltást.

A két adag ára patikáktól függően hozzávetőleg 20 ezer forint. Mivel a vakcina elszámolható az egészségpénztárban, a saját befizetések után járó szja-visszatérítésnek köszönhetően 20%-ot spórolhatunk ily módon!

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás. A jövőben az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet és szintén a támogatottak körében van a csecsemőknek adandó két, a rotavírus és a hepatitis elleni vakcina. Póta György ideálisnak tartaná, ha a 15 hónapos korban kapott kanyaró, mumpsz, rózsahimlő elleni kombinált oltással építenék egybe a bárányhimlő elleni védőoltást. Nemzetközi kutatások alátámasztották, hogy ezek a vakcinák egy időben beadva erősítik egymás hatását.

Hírkomment: Mindenkinek rossz!

A kora őszi időszakra jellemző bölcsődei, óvodai beszoktatás akár 2-3 hónapra is elnyúlhat, és akkor a legsikeresebb, ha nem zavarja meg semmi. Egy betegség hosszú időre visszavetheti a kicsiket – mondja Deliága Éva gyermekpszichológus.

A szülők is jól ismerik azt a jelenséget, mikor a gyermek már egy hétvége után is nehezen tér vissza a közösségbe. Egy többhetes betegség után nemcsak a szülők kezdhetik elölről a beszoktatást, hanem a kicsik is. Ebben a korban ugyanis még nem alakulnak ki tartós baráti kapcsolatok, tehát a gyermek számára is kihívás lesz, hogy újra megtalálja a helyét a csoportban.

A szülők, különösen az anyukák azt is nehezen élik meg, hogy nem tudnak segíteni a viszkető hólyagoktól szenvedő gyermeken. A pici gyerekeknek nem lehet elmagyarázni, hogy a kiütéseket nem szabad elvakarni – szülőként még ebben a helyzetben is fegyelmezni, tiltani vagyunk kénytelenek, ami újabb konfliktushelyzetet teremt. Ráadásul agressziót válthat ki.

Ha a gyermek fél a tűtől, készítsük fel már otthon őt az oltásra. Akár szerepjátékkal is megmutathatja, hogy mi fog történni a rendelőben. Ha előre végigvezetjük a gyermeket a szituáción, akkor ismerős lesz az esetleg félelmet keltő helyzetet és oldja a szorongását. Nem akkor járunk el helyesen, ha bagatellizáljuk a gyerek félelmét, és azt ismételgetjük, hogy “nem fog fájni”. Mert, ha mégis fáj majd egy kicsit, akkor a gyerek joggal érezheti úgy, hogy becsapták. Ezzel pedig a szülő a hitelességét veszítheti el.

Az is fontos, hogy a gyerek az oltás után ne ragadjon be a rossz hangulatba. Érdemes egy apró ajándékkal, figyelmességgel kényeztetni.

Deliága Éva gyermekpszichológus

Egészségpénztári megtakarításból a legjobb helyeken gyógyulhat

A privát egészségügyben különösen fontos, mennyire sikerül a rendelést professzionálisan és komfortosan kialakítani, milyen orvosokat sikerül igazolni, és végső soron hogyan vélekednek a rendelőről és az orvosról a páciensek.

A FoglaljOrvost.hu idén először hirdetett versenyt a szolgáltatók számára a páciensek véleménye alapján. A voksolók az ellátás minőségét, a hozzáállást és a megfelelő tájékoztatást osztályozták a szakorvosok esetében, míg a rendelő megítélésekor a szakorvosi kínálat mellett előtérbe került a hangulat, a tisztaság és a megközelíthetőség, de döntő faktor volt általában a személyzet is. A betegvélemények alapján az Év 5 csillagos rendelője a patikás és újpilléres egészségpénztári egyenleget elfogadó Antemed Poliklinika lett. A budapesti rendelő a legtöbb alkalommal érdemelte ki a legmagasabb osztályzatot a kategóriájában.

A számok egyértelműek: egyre több hazai család vesz igénybe privát egészségügyi szolgáltatásokat. Az elmúlt években a legtöbben szakorvosi ellátást kerestek fel (49%), ezt követi a magándiagnosztikai (34%) és a magánklinikai sebészeti ellátás (9%). A betegek a legtöbb pénzt fogászatra, képalkotó vizsgálatokra, nőgyógyászatra, laborvizsgálatokra, illetve bőrgyógyászatra költik, de nő azok száma is, akik privát rendelőt keresnek fel szemészeti, reumatológiai vagy ortopédiai problémákkal is (Forrás: a Primus Egyesület és a Szinapszis kutatása).

A privát egészségügyben különösen fontos, mennyire sikerül a rendelést professzionálisan és komfortosan kialakítani, milyen orvosokat sikerül igazolni, és végső soron hogyan vélekednek a rendelőről és az orvosról a páciensek. A páciensvélemények online formában is megjelenhetnek – erre a Patika és Új Pillér oldalán is van lehetőség az online ügyintézés gombra kattintva az Igénybe vett szolgáltatások értékelése menüpont alatt –, amit az orvosválasztás előtt állók igényelnek is: a bejelentkezés előtt a páciensek több mint háromnegyede utánaolvas az orvosnak – derül ki a Foglaljorvost.hu statisztikájából. Ha figyelembe vesszük, hogy a páciensek 3/4-e az empátiát keresi és várja el orvosától, rögtön megértjük, miért értékelődtek fel ennyire a szubjektív vélemények.

Garantált minőségű szolgáltatás patikakártyával

Éves szinten legalább 100 milliárd forint vándorol hálapénzként vagy a számlát nem adó lakásrendelőkben adómentesen a zsebekbe. Az évek óta változatlanul fennálló jelenség súlyos szolgáltatásminőségi kérdéseket is felvet.

A magánforrású egészségügyi kiadások terén évi 4-5%-os növekedést jósolnak a szakértők: a magyarok idén a becslések szerint 904 milliárdot, 2021-ben pedig már 1100 milliárdot fognak ilyen célra kifizetni. Ebből a magánegészségügyi piac mérete 300 milliárd forint, aminek mintegy egyharmada, legalább 100 milliárd forint a szürkegazdaságban landol hálapénz formájában, vagy a számlát nem adó lakásrendelőkben.

A Patika-csoport 2009-es saját kutatása akkor 73,4 milliárd forintra becsülte a hálapénz mértékét, vagyis az elmúlt években úgy tűnik, nem sokat fehéredett az egészséggazdaság. Az okok sokrétűek lehetnek. A továbblépéshez mindenekelőtt magát a problémát kellett volna alaposan megismerni, másrészt az olyan intézményes egészségfinanszírozási forma, mint például az egészségpénztári szektor fokozott támogatása is hozzájárulna az egészségügyi szürkegazdaság zsugorodásához. A munkáltatói egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás adóterhének megemelése azonban ezzel épp ellentétes hatású: jelentősen visszaveti az épphogy éledő öngondoskodás terjedését és ezáltal a számlás egészségügyi kiadások bővülését.

A jelenségnek negatív hatása van a szolgáltatás minőségére is.

Mennyit adjak?

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon is elterjedtek a nem kielégítő felszereltséggel és szakmai színvonalon szolgáltató „lakásrendelők”, amelyek részben vagy egyáltalán nem tesznek eleget a betegbiztonságot szavatoló és a garanciális jogokat is biztosító bizonylatadási és dokumentációs kötelezettségnek. Ezeken a helyeken többnyire az egészségpénztári kártyát sem fogadják el, illetve más módon sem fizethetünk az egészségpénztári megtakarításunkból.

Mind a betegek, mind az állam érdeke, hogy a magánszektor dinamikus növekedésével együtt továbbra is a megbízható, jogkövető és etikusan működő, valamint a betegbiztonságot maximálisan szem előtt tartó szolgáltatók domináljanak a hazai magánegészségügyi piacon. Dr. Leitner György, a PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete ügyvezetője szerint a privát egészségügyi szolgáltatások minősége és számonkérhetősége ma már nem csak egy szűk réteget érintő kérdés. Ennek érdekében az érdekvédelmi ernyőszervezet hamarosan saját védjegyet is létrehoz, amelyet a transzparensen és tisztességesen működő magánszolgáltatók kaphatnak meg és használhatnak.

A Patika-csoport támogatja a privát egészségügyi szolgáltatókat tömörítő szakmai egyesület célkitűzéseit, hiszen az egészséggazdaság kifehérítése és a minőségi ellátás garantálása számunkra is alapvető stratégiai kérdés. Az egyesület alapítói – az Affidea Diagnosztika, a Budai Egészségközpont, a CentrumLab, a DaVinci Klinika, a Duna Medical Center, a Doktor24, a Főnix-MED, a Premed Pharma, a Pozitron-Diagnosztika Központ, a Róbert Károly Magánkórház, a Rózsakert Medical Center, a Synlab Hungary – szinte valamennyien szerződött partnerei a Patika és Új Pillér Egészségpénztárnak.

Amennyiben érdekesnek találta hírlevelünket, ajánlja ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.