Új korszak jön a gyógyszertárakban

2017. november 1. után minden gyógyszertárnak képesnek kell lennie az e-vényen rendelt gyógyszerek kiadására. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta, a gyógyszerészek már várják az átállást a papír alapú receptről az elektronikusra.

Augusztus közepéig tart az elektronikus egészségügyi tér éles próbaüzeme, és a vonatkozó jogszabály szerint november 1-től bárki papíralapú recept nélkül is kiválthatja a saját gyógyszereit. Ehhez két okmányra lesz szüksége, a személyi igazolványára és a TAJ kártyájára.

Jó hír az egészségpénztári tagoknak, hogy a patikakártyás fizetést és az egészségpénztár részére kiállított számlán feltüntetendő adatokat nem érinti a változás, illetve az e-egészségügyi rendszer bevezetése.

Az új időszámításban a beteggel kapcsolatos minden fontos információ elvileg azonnal rendelkezésére áll majd az orvosnak, a gyógyszerésznek. Rövidülhet a sorban állás és javulhat az egészségügyi ellátás színvonala azáltal, hogy az érintettek a rendszer segítségével könnyen megismerheti a teljes betegutat. Az új rendszer előnye az is, hogy a beteget kezelő orvosok a más orvosok által felírt recepteket is látják az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben, vagyis a felhőben. Így könnyen kiderülhet, ha a beteg több, azonos hatóanyagú gyógyszert íratott fel magának, a gyógyszer-túladagolás kockázatát teremtve meg, továbbá a különböző gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásai is megelőzhetők.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatornán elmondta: a közegészségügyben november 1-jével kötelező csatlakozással, illetve a rendszer elveivel már mindenki tisztában van, így a mostani, utolsó hónapokban a gyógyszerészek „az apró gyakorlati kérdésekkel” foglalkoznak. A tesztüzemben részt vevő patikák visszajelzései szerint az elektronikus receptek kiadása valamivel gyorsabb, mint a papíroké, és eddig semmilyen gyógyszerkiadási probléma nem jelentkezett.

A papíralapú recept sem tűnik el

A kamarai elnök véleménye szerint a magánellátásban tovább megmarad a papír alapú recept, mivel a magánszolgáltatóknak csak jövő novemberben kötelező csatlakozniuk a rendszerhez. De a közellátásból sem tűnik el teljes mértékben, mert ha a háziorvos házhoz megy, csak papír receptet tud írni, és bizonyos speciális gyógyszereket – amelyek nincsenek az elektronikus rendszerben – is csak így tudnak majd felírni.

Egyelőre gyógyszerrendeléskor minden orvosnak felírási igazolást kell kiállítania, amely majdnem minden tekintetben megegyezik a jelenlegi papírvénnyel. Ez az időszak 2018. december 31-éig tart, 2019. január 1-től pedig a betegnek kell kérnie, ha felírási igazolást szeretne. Amennyiben valaki nem maga szeretné kiváltani az e-receptet, erre mindenképp szükség lesz. A gyógyszertár csak ennek alapján fogja személyazonosító igazolványok nélkül kiadni a vényköteles terméket.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Patika-csoport

Már azonnal költhető a bankkártyás befizetés, így akkor sem kell elhalasztania egészségügyi költését, ha a pillanatnyi pénztári egyenlege nem lenne elegendő a vásárlásra.

A Patika-csoport 2017. első félévi eredményei is alátámasztják, a folyamatos innováció, az ügyfeleink minél magasabb szintű kiszolgálására való törekvés meghozza a gyümölcsét. Január és június között minden eddiginél többet fizettek be tagjaink egészségpénztári számlájukra. Ennek ellenére az egyéni befizetések bővülésének – az öngondoskodás terjedésének – még bőven van tere.

Az úttörő egészségkassza

Sokan választják az idén márciusban debütált online bankkártyás fizetés lehetőségét kötelező havi tagdíjuk és az azon felüli befizetéseik rendezésére, hiszen ez a legkényelmesebb és a legolcsóbb módja az egészségpénztári megtakarítás gyarapításának. Legújabb fejlesztésünknek köszönhetően augusztustól az internetes felületen befizetett összeg azonnal költhető, vagyis egyetlen napot sem kell várnia, hogy hozzájusson a kívánt egészségügyi szolgáltatáshoz, termékhez.

Az Önök biztonsága érdekében változott a kártyaletiltás menete is. Augusztus 1-től, ha elveszti vagy ellopják patikakártyáját, azt a +36 1 210 9790-es telefonszámon a nap 24 órájában letilthatja.

A legjobban kamatozó egészségcélú befektetés

A növekvő taglétszám és tagjaink aktivitása is jelzi, az egészségcélú öngondoskodás megéri akkor is, ha a munkáltató esetlegesen a megemelt cafeteriaadó miatt már nem biztosít valakinek tagdíj-kiegészítést. Az egészségpénztárban gyűjtött forintok egyre több helyen, több szolgáltatásra, termékre költhetők, miközben az állam 20%-os adó-visszatérítéssel – évi legfeljebb 150 ezer forinttal – támogatja az egészségtudatosságot.

Ha pedig valaki hosszabb távra tervez, további egészségforintokhoz juthat: az egészségpénztári számlán 24 hónapra lekötött összeg további 10%-os szja-visszatérítésre ad alapot. Ha ezt a lehetőséget is kihasználja valaki, és évente befizet 400 ezer forintot – két év alatt összesen 800 ezret – az első befizetés utáni 25. hónapban akár már egymillió forintot költhet (a pontos kalkulációért kattintson ide). Ezt az összeget tovább gyarapítja az adott időszakban elért pénztári hozam. Idén az első félévben a Patika Egészségpénztár befektetésein 1,63, az Új Pillér 1,72%-os hozamot realizált (a számítás módja: nettó hozam / napi átlagtőke).

Az szja-visszatérítés és a befektetéseken elért hozam együtt komoly vagyongyarapodást jelent az egyéni számlákon. Ezzel egyik más ilyen rugalmasan és ilyen széles körben – gyógyszertárakban, magánorvosi rendelőkben, önsegélyező szolgáltatásokra és július közepe óta már a dm üzleteiben is – költhető rövidtávú megtakarítási forma sem vetekszik.

Új ágazat képviselteti magát az egészségpénztári elfogadóhelyek között

A dm-ben is fizethet a Patika-csoport egészségpénztári kártyáival babápolási termékekért, babaételekért, pelenkáért, gyógyteáért, vitaminokért és speciális, étel-érzékenyeknek szánt élelmiszerekért is.

Számtalan terméket árul a dm, amely a jogszabály alapján elszámolható egészségpénztári egyenleg terhére, így érthető lépésnek tűnik a drogériahálózat vezetőinek döntése, amely alapján július közepe óta egészségpénztári kártyával is lehet fizetni a pénztáraknál. Főleg babápolási termékeket, babaételeket, pelenkát, gyógyteákat, vitaminokat és speciális, étel-érzékenyeknek szánt élelmiszereket tud egészségpénztári kártyával fizetni a dm pénztáraiban. (A pontos termékkörről a dm weboldalán tájékozódhat. A listán szereplő tételek között azonban van, amelyek adóköteles költésnek számítanak. Ha bizonytalan, érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon.)

A dm üzleteiben lehetőséget biztosít a vásárlóknak, hogy mobiltárcával is kiegyenlítsék számlájukat, valamennyi boltjában ingyenes wifi áll a vásárlók rendelkezésére, egy éve debütált a drogéria új mobilalkalmazása is, a törzsvásárlók számára a dm applikációja egyet jelent a törzsvásárlói kártyájukkal.

Augusztus 15-től hozhatja a számlákat
Népbetegséggé vált az elhízás

Riasztó adatok jelentek meg az elhízásról: van olyan iparilag fejlett ország, ahol a felnőtt férfiak több mint 90%-a túlsúlyos! Magyarországon is aggasztó a túlsúlyosok aránya, ami számos betegség kockázatát növeli.

Az Egyesült Államokban a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos. Új-Zélandon 91,4 és 80, Izlandon 93,6 és 80,9, Görögországban pedig 91,4 és 71,1 százalék az arány. A túlsúlyosság fogalmába beletartozik a testzsír kóros jelenléte, amely károsítja az egészséget, és még normál súlyú, nem elhízott embereknél is fennállhat. A túlzott testzsír, különösen a hasi zsír jelenléte krónikus betegségek megnövekedett kockázatával jár, növeli az elhalálozás kockázatát, csökkenti az életminőséget.

Philip Maffetone, Ivan Rivera-Dominguez és Paul B. Laursen egy idén megjelent korábbi tanulmányukban kimutatták, hogy a világ lakosságának legalább 76 százaléka lehet túlsúlyos. Új kutatásukban a 30 legfejlettebb ipari országra összpontosítottak. Eredményeik szerint Ausztráliában a férfiak 88, a nők 76 százaléka, a brit férfiak 86,6, a nők 77,2 százaléka túlsúlyos. Az ír férfiaknál 86,4, a nőknél 70,9 százalék az arány. Cipruson 87,8 és 72,1 százalék. A közép-európai országok közül Csehországot vonták be a kutatásba, itt a férfiak 85,5 és a nők 70 százaléka lehet túlsúlyos – írja az Eurekalert tudományos hírportál.

A hasi elhízás előfordulásának megnövekedését és a testzsír kóros előfordulását megfigyelték mind a felnőtt lakosságban, mind a gyermekek körében. A kutatás szerint a gyerekek 50 százaléka lehet túlsúlyos. A hasi elhízás, a túlzott testzsír közvetlen kapcsolatban van az inzulinrezisztenciával, a szénhidrát-anyagcsere eltéréssel. A kövérség nem csak esztétikai kérdés. Összefügg a magas vérnyomással, a kóros vérzsírösszetétellel, a szívkoszorú betegséggel, stroke-kal, a rákkal, a kettes típusú cukorbetegséggel, az epehólyag-megbetegedéssel, a porckopással, a köszvénnyel, a tüdőbetegségekkel, az alvási apnoéval és más betegségekkel - hívták fel a figyelmet a kutatók, akik szerint a hagyományos testsúly vagy a testtömeg mérési módszer nem hatékony eszköz a túlsúlyosság megállapítására. Helyette a derékméret és a magasság összehasonlítását javasolják: a derékméretnek kevesebbnek kell lennie a testmagasság felénél.

A helyes életmód kellékei közül számtalan beszerezhető az egészségpénztári kártyával, ebben az esetben is kihasználhatjuk a saját befizetések után járó 20%-os szja-visszatérítést. Így még akkor is kedvezőbb áron jutunk a termékekhez, ha adott esetben adóköteles – mint például a sporteszköz –, amit veszünk. Ráadásul egyre több helyen fizethetünk patikakártyánkkal (lásd hírlevelünk 3. pontját).

Hírkomment: Divatos testsúlycsökkentő diéták

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász életmódtanácsai, hogy hogyan kerüljük el/szüntessük meg a testi – lelki egészséget erősen romboló túlsúlyt vagy elhízást.

Magyarország az elhízottak számát tekintve mind az európai, mind a világrangsorban dobogós helyen van, több millió ember rendelkezik súlytöbblettel. Az elhízás hosszan tartó, kiújulásra hajlamos betegség, amelyet a test zsírtartalmának kóros mértékű felszaporodása jellemez. Ez károsan befolyásolja a testi-lelki egészséget és számos súlyos betegség kockázati tényezője. (1960 és 2008 között az elhízással összefüggő szív-és keringési halálesetek száma például az összes szív-és keringési halálesethez képest 20%-ról 60%-ra nőtt a KSH adatai szerint.) A túlsúly az elhízást megelőző kóros állapot – még nem betegség –, amelyet kisebb mértékű zsírfelesleg jellemez. De vajon ki a kövér és ki a molett?

A testtömeg index (BMI: a kilógrammban mért testsúly osztva a méterben mért testmagasság négyzetével) segítségével határozhatjuk meg, hogy valaki alultáplált, ideális alkatú vagy elhízott. Az elhízás diagnózisának felállításához azonban a BMI kategorizáláson kívül a testösszetétel (testzsír százaléka) ismerete is fontos és sokat elárul a haskörfogat – a legalsó borda és a csípőcsont közti távolság felénél (kb. a köldök felett 2 ujjnyival) mérünk és centiméterben határozunk meg – és a derék, csípő hányadosa. Utóbbi a centiben kifejezett haskörfogat és a csípőkörfogat (szintén centiméterben) hányadosa. Ha egy centiméterrel csökken a haskörfogat, a zsigerek közti zsírtömeg 3,5%-kal lesz kevesebb és a máj zsírtartalma is jelentősen csökken. Minden elhízásból eredő betegség előfordulási gyakorisága, súlyossága mérséklődik már a testsúly 10%-os csökkenésével!

Rettegett és áhított értékek

A testsúly-függő betegségek megelőzésében elsődleges a súly- és zsírfelesleg, és ezen belül a zsigeri zsírtömeg csökkentése. A fogyás érdekében mindenképp fokozzuk a fizikai aktivitásunkat! Több testmozgás, kevesebb ülés, heti 150 perc közepes intenzitású testmozgás beillesztése az életmódba a megelőzés eszköze, heti 300 perc közepes intenzitású testmozgás pedig a fogyás ütemét is felgyorsítja. Fontos az ún. spontán fizikai aktivitás (hétköznapi életvitellel összefüggő mozgásadag) növelése napi rendszerességgel és persze az egészségtudatos táplálkozás, ami mérsékelt kalóriabevitel mellett a  megfelelő zöldség-, és gyümölcsfogyasztást, valamint a rostbevitelt jelenti.

A TOP 10 elhízással összefüggő betegség
1. Magas vérnyomás betegség
2. Diabetes mellitus (2. típusú cukorbetegség)
3. Szív koszorúér elmeszesedés
4. Emelkedett koleszterin szint
5. Rosszindulatú daganatok
6. Meddőség
7. Hát-, és derékfájás, csontritkulás, ízületi kopás, és ízületi gyulladás
8. Bőrfertőzés, bőrgyulladás
9. Gyomorsav túltengés, refluxbetegség, gyomorfekély
10. Epekövesség
(Forrás: AHA, NIH, CDCP)

A pozitív életszemlélet, a megfelelő stresszkezelés – meditációval, relaxációval, vagy egyéb módszerekkel – is javítja az életminőséget, ezáltal segíti a súlytöbblet leadását, hiszen az elhízás nemcsak testi tünet, hanem pszichoszomatikus betegség: összefügg bio-pszicho-szociális tényezőkkel is. A környezeti hatások – például a táplálkozási szokásainkat befolyásoló családi, munkahelyi hatások, a beszerezhető élelmiszerek minősége, a napi mozgásmennyiségünkre ható szocioökonómiai tényezők, a reklámok –, a pszichés állapotunk, az érzelemvilágunk, a stressztűrő képességünk vagy akár a tudatalattinkban megbúvó segítő vagy korlátozó hiedelmeink ugyanis minden testi működésünkre hatással vannak, akár betegség kialakulásához is hozzájárulhatnak, illetve maguk a tünetek, betegségek is visszahatnak a lelkiállapotunkra.

A helyes táplálkozás

A WHO ajánlása szerint napi 5 adag, azaz 400 g zöldség, és gyümölcs bevitelére kell törekedni (1 adag=80 g). Az európai felnőttek többsége azonban nem fogyasztja el ezt a mennyiséget, és az európai gyerekeknek is csak 6–24%-a éri el a kellő adagot. Kutatások szerint az ajánlottat is meghaladó mennyiségű, napi 8 adag, többségében friss zöldség (5 adag) és gyümölcs (3 adag) rendszeres fogyasztása 25%-al csökkenti pl. a daganatos halálozás rizikóját. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a konzervzöldségek és -gyümölcsök nem csökkentik a rákkockázatot, a gyümölcslevek és üdítők, illetve más, magas kalóriatartalmú ételek, italok fogyasztása pedig növelik!

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a low carb diéták, melyek az elfogyasztott szénhidrát mennyiség csökkentésén alapulnak, némelyik pedig azt is meghatározza, hogy milyen szénhidrátok ajánlottak vagy tiltottak az adott diétás rendszerben. A low carb diéták közé tartozik például a ketogén diéta és a paloelit táplálkozás is.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, a MediFat igazgatója.

A ketogén diéták előnyei és hátrányai
A Paleo életmód
Vingardium Leviosa!

Harry Potter rajongóknak erről biztos a szemüveges varázslótanonc jut eszébe, villámalakú sebhellyel a homlokán. Akik viszont kint voltak tavaly az első Vingardium Borliget borfesztiválon, azoknak már felderengenek a függőágyak, a Hintayo, a slackline és az elképesztően békés, családi hangulat.

A helyszínválasztás elsőre furcsa lehet, mert ugyan Budapesten vagyunk, de nem a Budai Várban vagy a belvárosban, hanem egy ősfás parkban - de épp ezért működik a dolog. Ide el kell jönni. A hely hangulata megfog, magával ragad. A standoknál filozófiai diskurzusok folynak a borászok és a vendégek között, a sétányon kis motorral döngetnek a gyerekek, a színpad előtti placcon fiatalok ücsörögnek a földön, a pihenőkertben amőba foteleken sziesztáznak, ki kutyával, ki macskával érkezik. Aztán este beindulnak a koncertek, és együtt bulizik a hippi, a családos, a hipszter, a nyugdíjas.

A szervezők gondoltak azokra is, akik messzebbről érkeznek – az Örs vezér teréről fesztiválbuszok szállítják a vendégeket a fesztiválra. A tavalyi évhez hasonlóan idén is közel harminc pincészet borait kóstolhatják meg a látogatók szeptember 1-3-ig az Erzsébetligetben. És idén is lesznek food truck-ok, játékok, borkurzusok, meglepetések, koncertek és felemelő hangulat.

No igen, a felemelő bűbáj…. Vingardium Leviosa! Idén a Roxfort helyett a Borligetbe jön Harry Potter a Fesztiválbusszal. (x)

vingardiumborliget.hu
www.facebook.com/events/331775570525238/?fref=ts

Bővülhet a nyugdíj-megtakarítási lehetőségek köre

A páneurópai megtakarítási forma az értékesítési helyétől függetlenül unió-szerte ugyanolyan feltételekkel rendelkezik majd. A tervek szerint biztosítók, bankok, foglalkoztatói-nyugdíjszolgáltató intézmények, befektetési vállalkozások és eszközkezelők nyújthatják.

Az új megtakarítás számára a tagállamok ugyanazt az adóügyi kezelést biztosíthatják, mint amely a meglévő, hasonló nemzeti nyugdíjtermékekre is vonatkozik. – A páneurópai magánnyugdíj-termékek elő fogják mozdítani a nyugdíjszolgáltatók közötti versenyt azáltal, hogy bővítik a fogyasztók számára rendelkezésre álló lehetőségek körét megtakarításaik elhelyezésére – hangsúlyozta Jyrki Katainen, a munkahelyteremtésért, a növekedésért, a beruházásokért és a versenyképességért felelős alelnök.

A PEPP előnyei

  • A páneurópai magánnyugdíjtermékek megtakarítói számára a PEPP-szolgáltatók széles köre nagyobb választékot kínál majd, és élvezhetik az élénkebb versenyből fakadó előnyöket.
  • Az ügyfelek számára segítséget jelentenek majd a szigorú tájékoztatási követelmények és értékesítési szabályok, online forgalmazás esetén is. A PEPP forgalmazásához a szolgáltatóknak szüksége lesz az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) engedélyére.
  • A PEPP – egyszerű, alapértelmezett befektetési lehetőséget kínálva – magas szintű fogyasztóvédelmet biztosít.
  • A megtakarítóknak joga lesz ahhoz, hogy – maximált költségek mellett – ötévente szolgáltatót váltsanak belföldön és határokon átnyúló módon egyaránt.
  • A PEPP átvihető lesz a tagállamok között, például egy másik tagállamba való költözés esetén a megtakarítók továbbra is intézni tudják majd a saját PEPP-be történő befizetéseket.
  • A PEPP-szolgáltatók – elektronikus forgalmazási csatornákon keresztül – Unió-szerte képesek lesznek megszólítani az ügyfeleket.
  • A PEPP-szolgáltatók és a megtakarítók számára különböző kifizetési lehetőségek állnak majd rendelkezésre a termék élettartamának lejártakor.
A Tradíció ajánlata
Amennyiben érdekesnek találta hírlevelünket, ajánlja ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
ujpiller.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.