A vártnál is több SZJA érkezett vissza a Patika-csoporthoz

A számok évek óta tartó emelkedése bíztató és azt mutatja, hogy az egészségtudatos öngondoskodási hajlandóság nő a lakosság körében. Ugyanakkor a 10 ezer fő messze elmarad a Patika-csoport több mint százezer fős taglétszámától, és az egy főre jutó alig több mint 30 ezer forintos visszatérítés sem éri el a maximálisan visszaigényelhető 150 ezer forintot. Van még tere tehát az öngondoskodás terjedésének. A Patika-csoport statisztikái szerint az egészségpénztárak önsegélyező szolgáltatás portfóliójában elérhető új termékek hozzájárulhatnak az egészségcélú lakossági megtakarítás dinamikus bővüléséhez.

Elfelejtette időben megnézni a NAV által készített bevallást? Van mód a javításra!

Ha egységként tekintjük az öngondoskodást, akkor meglepő módon az önsegélyező és az egészségpénztárakba befizetett összegek felhasználásával kapcsolatos a legtöbb pozitív változás – írja júniusi számában a Piac & Profit. Az átlagos egészségpénztári tag általában akkora összeget fizet be a számlájára, amennyit várhatóan az elkövetkező időszakban gyógyszervásárlásra, illetve egyéb egészségügyi kiadásokra szeretne fölhasználni. Pedig ennél sokkal többet tud az egészségpénztár. A konstrukció egyik igen fontos célja, hogy arra az életszakaszra is biztosítsa az egészségügyi kiadások fedezetét, amikor azok mértéke megemelkedik, vagyis a nyugdíjas korra. Ezt a célt szolgálja a lehetőség, amely szerint a számláján legkevesebb két évre lekötött összeg után a pénztártag a befizetések húsz százalékos általános adókedvezményén felül további tíz százalékos – azaz évente 5-5 százalék – plusz adójóváírást kap. A lekötést pedig megismételheti egészen addig, amíg szüksége nem lesz a pénzre. Ez az extra adókedvezmény éves szintre visszaosztva kiemelkedően magas hozamot jelent a jelenlegi – és úgy tűnik tartósan – alacsony kamatkörnyezetben. És ami talán a hozamnál is fontosabb: az egészségcélú megtakarítás biztonságos vagyonnövekedést ígér!

Június 30-ig a pénztárakhoz beérkezett szja-visszatérítés

Pénztár Várt összeg (millió Ft) Utalt összeg (millió Ft)
Patika Egészségpénztár 258,7 269,8
Új Pillér Egészségpénztár 54,9 52
Összesen 313,6 321,8
Utalt a NAV, mégsem jut a pénzéhez? Ez állhat a háttérben!
A vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt ható cukorbetegség kezelésében alkalmazott készítmény nyerte el 2016-ban az „Év Gyógyszere 2016” díjat.

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz egy krónikus állapot, amelyben a test az inzulinhormont nem megfelelően termeli vagy használja. Világszerte több mint 415 millió embernek van diabétesze, akik közül a becslések szerint 193 millió ember betegsége nem diagnosztizált. 2040-re a cukorbetegségben szenvedők száma várhatóan világszerte 642 millióra emelkedik. A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája, a magas jövedelemmel rendelkező országokban a diabéteszes esetek mintegy 91 százalékát teszi ki.

A cukorbetegeknél kétszer-négyszer nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség (azaz kardiovaszkuláris betegség), mint a diabéteszben nem szenvedő embereknél. A szív- és érrendszeri betegség tehát a 2-es típusú cukorbetegség egyik jelentős szövődménye és vezető haláloka. 2015-ben a cukorbetegség világszerte 5 millió ember halálát okozta úgy, hogy a vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség volt. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensek körülbelül 50 százalékánál szerepelt a kardiovaszkuláris betegség halálokként.

A díjazott gyógyszer olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van.

 „Az Év Gyógyszere díjat minden évben olyan gyógyszerkészítménynek ítéljük oda, amely megfelel társaságunk szempontjainak, így például az adott gyógyszer áttörő tudományos felfedezést testesít meg, Magyarországon hiánypótló a maga területén, betegbarát, és javítja az egészségügyi ellátás költséghatékonyságát” – mondta el a díjátadón Prof. Dr. Sperlágh Beáta, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke. „A díjnyertes készítmény messzemenően megfelel az Év Gyógyszere szempontjainak, és nemzetközi szinten is jelentős innovációt képvisel a diabétesz kezelésében és a kardiovaszkuláris betegségben szenvedő cukorbetegek szív-érrendszeri halálozási kockázatának csökkentésében. Külön kiemelem, hogy 1997-es megalapítása óta először kapja a díjat diabetológiai készítmény” – tette hozzá Prof. Dr. Sperlágh Beáta.

Az „Év Gyógyszere” díjról
Hírkomment: Prof. Dr. Sperlágh Beáta: „az egészségkilátásokat a tudatosság és az elköteleződés legalább olyan mértékben befolyásolja, mint egy jól megválasztott terápia.”

Ahogyan a világ számos országában, Magyarországon is járványszerűen terjed a 2-es típusú diabétesz. A gyógyíthatatlan betegség tünetei és szövődményei a cukorháztartás megfelelő szinten tartásával kezelhetők, de egészséges táplálkozással és mozgásban gazdag életmóddal a betegség kialakulásának kockázata is mérsékelhető lenne. 1997-es megalapítása óta most először diabetológiai készítmény nyert az „Év Gyógyszere” díj pályázaton, amelyen a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) vezetősége titkos szavazással dönt. A cukorbetegség mára világszinten olyan méreteket öltött, hogy szakemberek 21. századi járványként emlegetik.

A 20 – 70 éves korosztály tagjai körében 7,51% a diabétesz prevalenciája, azaz minden 100 felnőttből 7,51 cukorbeteg. A WHO jelentése szerint világszerte 422 millió ember szenved ebben a betegségben, közülük több mint 700 ezren vannak Magyarországon. Az OEP kiadásainak tetemes részét, 13%-át teszi ki a cukorbetegek kezelésére fordított összeg, hiszen ez a betegség gyakorlatilag a kialakulását követően élethosszig tart, ráadásul számos szövődmény – szív-és érrendszeri betegségek (CVD), vakság, veseelégtelenség, végtagvesztés – rontja a betegek életminőségét.

– Az, hogy a 2-es típusú cukorbetegség járványszerűen terjed a világban – és különösen a fejlett országokban – egyértelműen a 21. századi megváltozott életmódnak köszönhető. Szerencsére a növekedés üteme lassult az utóbbi 4 – 5 évben, de az egészségtelen táplálkozás, a mozgásban szegény és stresszben gazdag életmód továbbra is hozzájárulnak a betegség gyakori kialakulásához. Vegyük csak a túlsúlyproblémát. A WHO adatai szerint Magyarországon 2014-ben a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott volt. A nők 62%-a, a férfiak 67%-a összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel. Az adatok szerint tehát háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos, az elhízás és a diabétesz közötti összefüggés pedig ma már bizonyított tény – mutat rá Prof. Dr. Sperlágh Beáta, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation IDF) szerint 2040-re a betegek száma 642 millióra nő, 10 személyből egy cukorbeteg lesz. Ha a betegség okozta halálozást vizsgáljuk, a cukorbetegség évi 5; a HIV/AIDS és tuberculosis 1,5; a malária 0,6 millió halálesetért felelős (World Health Organization: Tények a cukorbetegségről). Magyarországon különösen súlyos a helyzet.

– Nyugat-Európában vagy Amerikában az emberek tudatosabban törekszenek az egészséges életmódra, jobban odafigyelnek a táplálkozási trendekre, komolyabban veszik a megelőzést, így a cukorbetegek számának növekedési üteme is gyorsabban lassul, mint hazánkban. Abban viszont nincs különbség, hogy akit érdekel, Magyarországon is hozzáfér a betegségével kapcsolatos számos információhoz az interneten keresztül. Tájékozódni tud a megelőzés fontosságáról és mikéntjéről, a tünetek csökkentési lehetőségéről és arról is, hogy milyen módon – diétával, vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel – tudja megfelelő értékek között tartani a vércukorszintjét, vagy milyen mozgásforma a leghatékonyabb a szív- és érrendszer jó állapotának biztosítására. Az egészségkilátásokat a tudatosság és az elköteleződés legalább olyan mértékben befolyásolja, mint egy jól megválasztott terápia. Persze az orvoselvándorlás és a hazai egészségügy rossz helyzete is hozzájárul a kedvezőtlen magyarországi adatokhoz – teszi hozzá Sperlágh Beáta.

A szakember a gyógyszeripar szerepére is felhívja a figyelmet: az iparági szereplőkön múlik, hogy az orvosbiológiai felfedezésekből milyen gyorsan lesz gyógyszer. – Nagyon fontos – emeli ki a Professzor Asszony –, hogy a gyógyszerfejlesztő cégek fejlesztési tevékenysége innovatív legyen: olyan új gyógyszereket fejlesszenek, amelyek hiánypótlóak a saját területükön vagy jobbak a már meglévő gyógyszereknél, mint például az idei Év gyógyszere, amely eddig nem használt hatásmechanizmussal – nem az inzulinérzékenységet befolyásolja, hanem a cukornak a veséből való visszaszívódására hat – tartja szinten a vércukrot. Általános fejlesztési irány az is, hogy az új készítmények már nemcsak az alapbetegséget kezelik, hanem csökkentik a szövődmények kialakulásának kockázatát. Persze kérdés, hogy a legújabb terápiák milyen gyorsan jutnak el Magyarországra.

– Mivel uniós tagállam vagyunk, az Európai Bizottság határozatának megfelelően a diabétesz kezelésére kifejlesztett gyógyszerek esetében az Európai Gyógyszerügynökség centralizált forgalomba hozatali engedélyt ad, melyek ezáltal azonnal hozzáférhetővé válnak hazánkban is. Kérdés, hogy az OEP mekkora támogatást biztosít az adott szernek. Ettől függ, hogy a betegek széles köre hozzáfér-e a gyakorlatban is az új, innovatív terápiához: előfordulhat, hogy egy drága gyógyszer – márpedig az új fejlesztésű készítmények sokba kerülnek – egészséggazdasági szempontok miatt alacsonyabb támogatást kap, így a betegek egy része nem fogja tudni megfizetni – magyarázza a szakember.

A korábbi Egészségügyi Hírkommentjeinkért látogasson el weboldalunkra (www.patikapenztar.hu, www.ujpiller.hu).

Ellenőrizze, hogy meddig érvényes a patikakártyája és hogy van-e a számláján fedezet a négyévenként esedékes 1 000 forintos kártyacsere-díjra!

Tagjaink, amikor belépnek, átvehetik a patikakártyájukat, amely plasztik segítségével könnyedén és biztonságosan költhetik az egészségpénztári egyenlegüket szerződött szolgáltatói partnereinknél. Az elfogadóhelyek listája és a kiadott kártyák száma is napról napra bővül.

A fő és a társkártyák is négy évig érvényesek, a lejáratkor – ahogyan azt a bankkártyájánál is megszokta – automatikusan cseréljük és az új kártyát postázzuk a belépéskor megadott, vagy azóta bejelentett címére. (Amennyiben a postázási címe megváltozott, és ezt elmulasztotta jelezni felénk, kérjük, tegye meg kényelemesen az interneten az online ügyintézési felületünkön patikás kártyával itt, újpilléres kártyával itt.)

A Patika-csoport egészségpénztáraiban a tagot nem terheli éves kártyadíj, csupán a kártyacseréért számítunk fel négyévente 1 000 forintot. Ezt az összeget a gyártás megrendelésekor automatikusan levonjuk az egyenlegéből – a patikapénztár tagjai itt, az új pillér tagok itt ellenőrizhetik aktuális egyenlegüket – és postázzuk az új kártyáját, amelyet így a korábbi kártya lejárata előtt kézhez kap annak érdekében, hogy a pénztár szolgáltatásait folyamatosan igénybe tudja venni.

A régi patikakártya a kártyán feltüntetett hónap utolsó napjának 2400 órájáig érvényes attól függetlenül, hogy az munka- vagy ünnepnap. A fordulónapon a régi patikakártya automatikusan érvényét veszti, míg az új kártya aktiválódik. Kérjük, hogy az inaktív patikakártyáját semmisítse meg (legegyszerűbb ollóval kettévágni).

Amennyiben nem érkezett meg Önhöz az új patikakártyája, kérjük, keressen meg minket! Telefonos ügyfélszolgálatunk a hét első munkanapján 800-2000 között, egyéb munkanapokon 800-1800 óra között várja hívását a 06-1-210-9790-es telefonszámon, de állunk szíves rendelkezésére az ugyfelszolgalat@patikapenztar.hu vagy az ugyfelszolgalat@ujpiller.hu internetes címen is.

Új magánrendelő a patikakártyás elfogadóhelyek között
Ha augusztus 15. után vesz iskolaszereket, megtakaríthat 20%-ot

Az iskolakezdés költségét az önsegélyező pénztáron keresztül is csökkenthetjük köszönhetően a befizetések után járó 20%-os szja-visszatérítésnek. Ha júniusban nem vásárolt óvodás vagy iskolás gyermekének tankönyvet, tanszert, ruházatot, augusztus 15-ig ne is tegye! Idén gyermekenként 127 500 forintnyi tankönyvről, taneszközről, ruházatról szóló számlát számolhatnak el az arra jogosult Patika vagy Új Pillér Önsegélyező és Egészségpénztári tagok, amennyiben a tanév utolsó napját követő 15 napon belül (június 30-ig), illetve a tanév első napját megelőző 15 napon belül – vagyis augusztus 15-től – kiállított és teljesített számlát benyújtják pénztárunkhoz.

A kedvezmény vonatkozik a felsőoktatásról szóló törvény 1. számú mellékletében felsorolt, Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező 25. életévét be nem töltött természetes személy tekintetében kifizetett tandíjra, térítési díjra, kollégiumi díjra, albérleti díjra is.

Megéri az önsegélyező szolgáltatásokra spórolni az egészségpénztári számlán, hiszen az egyéni befizetéseket az állam 20% adóvisszatérítéssel ösztönzi. Leegyszerűsítve: a 127 500 forintnyi költés – egyéni tagdíjbefizetés – után következő év májusában az adóhatóság 25 500 forintot utal vissza az egészségpénztári számlánkra. Vagyis az idei tanévkezdés ennyivel kevesebbe került számunkra, amely megtakarítást jövőre akár önsegélyező, akár egészségpénztári szolgáltatásokra elkölthetünk.

Tagjaink körében nagyon népszerűek a tavaly bevezetett önsegélyező szolgáltatásaink, sokan élnek az adókedvezménnyel támogatott lehetőséggel. A támogatás kifizetésének azonban szigorú jogszabályi feltételei vannak az egyes szolgáltatásokra és általánosságban az önsegélyező pénztárakra vonatkozóan. Itt olvashat az önsegélyező szolgáltatások kapcsán gyakran felmerülő kérdésekről.

Beiskolázási támogatási kisokos

  • Ugyanazon gyermek után egyéni számlánként egy arra jogosult személy – pénztártag, aki a szolgáltatásra jogosult, vagy az egyenes ági leszármazottja, azaz szülő vagy nagyszülő – veheti igénybe a Patika-csoport szolgáltatását.
  • A felsőoktatási képzés lehet nappali, esti, levelező vagy távoktatás is.
  • Kizárólag a tag vagy kedvezményezettje nevére és címére szóló eredeti számlák számolhatók el.
  • A szokásos számlaadatok mellett a kedvezményezett – akinek a javára a pénztár a kifizetést teljesíti – nevét és címét is kérjük, tüntesse fel a számla vevő rovatában!
  • A törvény értelmében a pénztár nem fogadhatja be a július 1. – augusztus 14. között kiállított számlákat.
  • A számlát a kiállítástól számított 120 napon belül lehet benyújtani, azt követően a számla érvényét veszíti.
  • Az igényléshez az alábbi iratokat benyújtani pénztárunkhoz:
    • szolgáltatásigénylő-lap
    • a szolgáltatást igénybe vevő jogosultat bejelentő lap (ha nem azonos a pénztártaggal)
    • az iskolalátogatási igazolás másolata
    • a Magyar Államkincstár által kiállított a családi pótlékra jogosultságról szóló igazolás másolata (felsőoktatásban részesülő tanuló esetén nem szükséges)
    • a termékek, szolgáltatás megvásárlását igazoló számlák, egyszerűsített számlák, bizonylatok eredeti példányai, elektronikus dokumentumok másolata
  • A Beiskolázási támogatásra benyújtott számlák kizárólag a számlán 180 napja parkoló egyenlegből fizethetők ki.
Júliustól költhető a béren kívüli juttatásként kapott iskolakezdési támogatás


– Az idei cafeteriaszabályok sem tántorították el a munkáltatókat attól, hogy iskolakezdési támogatást adjanak a munkavállalóiknak. Ráadásul 2017-ben mindezt egyes meghatározott juttatásként, összeghatár nélkül – azaz tetszés szerinti mértékben – adhatja a munkáltató – hívja fel a figyelmet Kardos György, a Patika-csoport cafeteriaszakértője.

Iskolakezdési támogatást az általános iskolai vagy középiskolai tanévet 2017 szeptemberében kezdő gyermekekre alapozva adhat a munkáltató a munkavállalójának. A juttatás feltétele, hogy a munkavállaló családi pótlékra jogosult szülő vagy ezzel a szülővel egy háztartásban élő házastárs legyen. A családi pótlék korhatára felett azonban megszűnik a jogosultság. Egy közös gyermek után mindkét szülői igénybe veheti a támogatást a munkáltatójánál, ha ezek a pontok igazak rá. A munkáltató felé nyilatkozatban kell jelezni, hogy fennállnak a törvényben előírt feltételek.

Utazási gyógyszerkalauz: van, amit csak engedéllyel vihet ki az országból

Az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket – kivéve a kábítószernek és pszichotróp szernek minősülő gyógyszerek (lsd. II. pont) – engedély nélkül maguknál tarthatják. Ennek értelmében nem kötelező, de több napos külföldi tartózkodás alkalmával az OGYÉI szakértői mégis azt ajánlják, hogy keressük fel a háziorvosunkat és kérjük meg, hogy töltse ki az „Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára” elnevezésű formanyomtatványt, vagy adjon egy tartalmában hasonló igazolást a kellemetlenségek elkerülése érdekében. A formanyomtatvány, amelyen az információ magyarul és angolul is megtalálható az OGYÉI honlapján a Formanyomtatványok menüpont alól letölthető (www.ogyei.gov.hu/formanyomtatvanyok_root/). Az igazoláson többek között a vényt kiállító orvos nevét/címét, a beteg nevét/címét, az utazás időtartamát, valamint a gyógyszerkészítmény/gyógyszerkészítmények nevét és adagolását kell feltüntetni, és az orvos aláírásával és pecsétjével kell ellátni.

Fokozottan ellenőrzött gyógyszerek kivitele

Ha olyan gyógyszert szedünk, amely fokozottan ellenőrzött, az orvosi igazolást hitelesíttetni kell az OGYÉI Kábítószerügyi Főosztályán a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történő felhasználásának, nyilvántartásának és tárolásának rendjéről szóló 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet 10. §-a alapján. 

  • A 3 napot nem meghaladó külföldi utazás esetén
    A kezelés alatt álló személy személyes poggyászában a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert a háziorvosa által kitöltött 3/A számú melléklet szerinti igazolás birtokában vihet magával, melynek az OGYÉI általi hitelesítése nem szükséges.
  • A 3 napot meghaladó (de maximum 90 napig terjedő) külföldi utazás / fokozottan ellenőrzött szer tartalmú injekciós vagy infúziós készítmény kivitele esetén
    A kezelés alatt álló személy a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert saját felhasználási céllal az országból csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően vihet ki. Az OGYÉI a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg a háziorvos által kiállított 3/B számú melléklet szerinti igazolás D. pontját tölti ki, és azt megküldi a kezelés alatt álló személynek. 
    A kivitelre engedélyezett mennyiségeket az utazás időtartamával arányosan számolják ki, a beteg a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem vihet ki. Ha valamilyen okból a beteg hamarabb megszakítja az utazást, a fel nem használt időarányos mennyiséget visszahozhatja, ehhez nem kell külföldi hatóság engedélye. Külföldről megkezdett utazás esetén azonban a külföldi kezelőorvostól kell kérni igazolást a fokozottan ellenőrzött szerrel történő kezelésről. Fokozottan ellenőrzött szert a kiindulási országban illetékes hatóság igazolásával lehet Magyarországra behozni. Az ehhez szükséges dokumentumokról az adott országban illetékes hatóságnál kell érdeklődni.

A harmadik országból saját célra történő behozatal, illetve harmadik országba történő kivitel esetén fontos beszerezni a gyógyszer besorolásának megfelelő iratot (lsd. Formanyomtatványok)! Bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be- és kivitelét országaikból/országaikba, erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni, így érdemes utazás előtt az aktuális információk érdekében tájékozódni. A kábító és pszichotróp hatású szerek esetében az egyes hatóanyagú készítmények bevitelét megtiltó országok megnevezése itt található az OGYÉI honlapján a „Kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek listájában”.

A készítményeket felsoroló táblázat utolsó oszlopa tartalmazza azt az információt, hogy mely ország tiltja meg az adott gyógyszer bevitelét.

Amennyiben érdekesnek találta hírlevelünket, ajánlja ismerőseinek | Ha nem kíván több hírlevelet kapni tőlünk, kattintson ide
patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.