POS terminál akció áprilisban

A Patika-csoport tagja, a bankfüggetlen Multi-Pay® Zrt. akciójának keretében most anyagi kockázat nélkül dönthet POS-telepítés mellett. A társaság szlogenje – A megoldást kínáljuk, nem a terméket! – szerint a kártyaolvasóval teljes körű szolgáltatáshoz jut kezdve a háttértámogatástól a csoportszintű kedvezményekig.

A vevők megtartásának – vagyis a visszatérés esélyének –, de a jövedelmezőség növelésének is egyik legfontosabb eleme az ügyfélélmény fejlesztése. A Develor 2016-os kutatásának eredménye szerint a vásárlók 37%-a hajlandó többet fizetni egy adott termékért, ha ahhoz jobb élmény társul. A bankkártya-elfogadás pedig ma már elvárás a vevők részéről, akik kártyával könnyebben fizetnek ki akár magasabb összeget is. A készpénzmentes fizetés lehetősége tehát komoly, kézzel fogható nyereségnövekedést jelent a kereskedő számára.

A modern, egyérintéses fizetést is lehetővé tevő Multi-Pay® terminál megoldás akkor is, ha eddig a magas jutalékok tartották vissza a bankkártya-elfogadástól és a bankfüggetlen POS megéri akkor is megéri, ha az Ön üzletében már van terminál. Éves szinten jelentős összeget spórolhat, ha bizonyos bankkártyákat az alacsonyabb jutalékot felszámító hálózat terminálján fogad el. A Patika-csoport egészségpénztári kártyái után nem kell jutalékot fizetni.

Az április 20-ig tartó akció keretében megspórolhatja a kártyaelfogadó terminál egyszeri telepítési díját vagy az első féléves rendszerhasználati díjat választása szerint. Az ajánlat a készlet erejéig érvényes.

Miért a Multi-Pay® POS?
A felelős, a munkatársairól gondoskodó munkáltató versenyelőnyben van a munkaerő-piacon

A munkaerő-megtartás problémája minden céget – ágazattól, régiótól, mérettől függetlenül – érint, de a kihívásra adandó hatékony válaszok eltérők lehetnek az egyes szektorokban. A HG Media Munkaerőhiány földön, vízen, levegőben című konferenciáján az egyik kerekasztal-beszélgetés témája volt, hogy a szakemberek megtartása, vonzása terén milyen szerepet játszhat a kedvező munkahelyi légkör. Fekete-Körösi Márta, az euCSOPORT HR vezetője a cégen belüli közösségépítés jelentőségét említette, de jó eszköznek nevezte a gamifikációt (gamification), azaz a játékosított munkakörnyezetet is. Fata László cafeteriaszakértő szerint jó módszer lehet egy közös koncertlátogatás megszervezése a munkatársaknak az egyébként bevett kultúra utalvány adása helyett. Krajcsó Nelli, a Slow Budapest alapító-vezetője, mindfulness tréner pedig olyan cégekről tud, amelyek jógaszobát alakítottak ki, vagy meditációs tréningeket biztosítanak a munkavállalóknak. Lukács János, a Vanessia Kft. ügyvezetője szerint a rugalmas munkaidő biztosítása és a folyamatos képzés komoly vonzerőt jelenthet a munkavállalók számára.

A fenti felsorolásból is látszik, hogy „ahány ház, annyi szokás”, mindenesetre egyértelműen csökkenti a fluktuációt és segít a megfelelő munkavállaló magunkhoz csábításában a pozitív munkahelyi légkör és az, ha a munkáltató a munkavállalók jóllétével is törődik. Az egészségpénztári tagdíj-kiegészítés ennek hatékony eszköze. Gondoljunk bele, nincs olyan munkavállalónk, aki ne vásárolna gyógyszertárban, aki ne szeretné biztonságban érezni magát és családját. Nem kevesebbet adhatunk az egészségpénztárakon keresztül, mint például a magán egészségügyi ellátásban soron kívül, a dolgozók időbeosztásához igazodva elérhető vizsgálatokat, szűréseket. A munkavállalókat nem csupán arról kell meggyőzni, miért jó egy adott cégnél dolgozni, hanem arról is, miért jobb ott dolgozni, mint máshol.

Az egészségpénztárba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés a kompenzációs csomag részeként erősíti a felelős munkáltatói márkát, miközben az egészséges és elégedett munkavállalók révén hozzájárul a vállalat termelékenységének növekedéséhez. Az idei cafeteriaszabályok hatására néhány munkáltató mégis a juttatás megszüntetése mellett döntött. Bár a Patika-csoport partnereire ez kevésbé jellemző, lehetővé tettük, hogy más módon ők is hozzájáruljanak munkavállalóik jóllétéhez tovább erősítve így a felelős munkáltatói márkát.

Legyen felelős másképp

Kidolgoztunk egy rendszert, hogy a munkáltató – amennyiben a munkavállalója erre felhatalmazza – a patikakártyás egyéni befizetést havonta közvetlenül a munkabérből levonva utalja a munkavállalója egyéni számlájára. Ezzel a pénztártag válláról lekerül az utalás gondja és a banki költséget is megspórolhatja. Az sem fordulhat elő, hogy egy elfelejtett utalás miatt munkavállalójának esetlegesen elmaradása keletkezik a minimális tagdíjban és ezért elesik bizonyos kedvezményektől. A munkáltató által meghatalmazás alapján utalt összeg egyéni befizetésnek minősül, így azután is jár a 20%-os szja-kedvezmény!

7 érv a céges egészségpénztári tagság mellett

  1. Személyes ügyintézővel, éves kontrolling jelentéssel és egyéb adminisztrációs terhet csökkentő szolgáltatásokkal tesszük könnyebbé a béren kívüli juttatás biztosítását. 
  2. Folyamatosan bővül az online intézhető ügyek köre, ami gyorsítja a munkáltatói ügyintézést és tehermentesíti a HR osztály munkatársait: a pénztártagok a honlapunkon ellenőrizhetik egyenlegüket, a törvényi lehetőségekhez igazodva intézhetik pénztári ügyeiket, legutóbbi fejlesztésünknek köszönhetően pedig márciustól online bankkártyás fizetéssel is feltölthetik számlájukat.
  3. A munkáltatói gondoskodás pozitív hatással van az egyéni öngondoskodásra is, hiszen motiválja a pénztártagokat, hogy maguk is takarékoskodjanak az egészségük érdekében. Az egészséges munkavállalók pedig lojálisabbak és motiváltabbak.
  4. Munkáltatóink gyorsan és átlátható módon juthatnak információhoz, amely birtokában a munkatársaik és azok családja egészsége érdekében mindig optimális – adómegtakarítást és munkavállalói elégedettséget eredményező – döntést hozhatják. Prioritás számunkra a kommunikációs csatornáink fejlesztése és az ügyfélélmény növelése.
  5. Átlagon felüli az ügyintézés gyorsasága, az ügyfélszolgálati munkatársaink felkészültsége és kedvessége. Büszkék vagyunk rá, hogy a 2016 augusztusában végzett ügyfél-elégedettségi felmérésünk során patikás és újpilléres munkáltatói tagjaink is az ötfokú skálán 4,5 felett pontozták a Patika-csoport munkáját.
  6. A patikakártyát elfogadó szolgáltatói hálózat rendkívül dinamikusan bővül. Országosan több mint tízezer helyen – szinte valamennyi gyógyszertárban, magán egészségügyi ellátónál és gyógyászati segédeszköz-boltban – költhető a patikás vagy újpilléres megtakarítás. Tavaly óta pedig az egészség mellett önsegélyező pénztárként is működik a csoport mindkettő kasszája, aminek köszönhetően új szolgáltatások – például a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátás, a közüzemi díjak, a lakáscélú jelzáloghitel törlesztése vagy az idősgondozás – is finanszírozhatók a pénztári befizetésből.
  7. A megtakarítások biztonságáról és hozamáról Magyarország vezető független befektetési szolgáltatója, a Concorde Értékpapír Zrt. gondoskodik, amely társaság 2016-ban az év befektetési szolgáltatója és az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége címet is elnyerte.
Fizetés, menedzsment, karrierépítés
Újabb munkáltató választotta a Patika-csoportot. A nemzetközi adótanácsadó, a Grant Thornton is erősíti a patikás tábort

Érdemi tanácsokkal támogatja a hosszú távra gondolkodó, a fejlődés útjára lépő hazai vállalatokat a Grant Thornton, a világ egyik vezető független, adóügyi és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó, sokéves nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező cégcsoportja. A hazai piacon 26 éve jelen lévő leányvállalat 2017-ben döntött úgy, hogy munkatársai számára a béren kívüli juttatások között felajánlja az egészségpénztári tagdíj-támogatás lehetőségét is.

A Grant Thornton együtt gondolkodik a dinamikusan fejlődő szervezetekkel, hogy azok elsősorban az alaptevékenységükre és a növekedésre koncentrálhassanak. Ugyanígy a menedzsment együttgondolkodik a munkavállalóival, hogy azok a lehető legteljesebb mértékben koncentrálhassanak munkájukra. Szabadfalvi Anna, a Grant Thornton bérszámfejtési csoport vezetője számolt be arról, hogy miért döntött úgy a cég, idén a juttatási rendszeren belül felajánlják az egészségpénztári tagdíj-kiegészítést.

– Cégünknél már régóta működik cafetériarendszer és mivel számunkra fontos, hogy munkavállalóink egészségesek, kiegyensúlyozottak legyenek, ezért bővítettük a választható szolgáltatások körét az egészségtudatos életmódot elősegítő egészségpénztári lehetőséggel. Fontos volt a menedzsment számára, hogy a juttatásból a munkavállalóink vásárolhatnak gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket (pl. szemüveg), finanszírozhatnak sportoláshoz kapcsolódó kiadásokat, sporteszköz-vásárlást, életmódváltozást elősegítő- és akár a fogyatékkal élők életvitelét elősegítő szolgáltatásokat. Mindemellett gyógycipőre és gyógymasszázsra is felhasználható az összeg – sorolja Szabadfalvi Anna és hozzáteszi: – Mindenképpen olyan szolgáltatatót kerestünk, amely hosszútávon megbízható partnerünk lehet. Fontos szempont volt a nagy forgalom, az ismert név, és a megbízhatóság. Közel 100 fős magyarországi vállalatunk, ennyi emberért tartozunk felelősséggel, ezért nagyon körültekintően kellett választanunk.

A nemzetközi tanácsadó mindent megtesz azért, hogy elősegítse munkatársai egészségének megőrzését. Az egészséges munkavállaló, kiegyensúlyozottabb, könnyebben veszi az akadályokat, jobban teljesít.

– Ahogy a mondás is szól, „Ha egészség van, minden van!” A vállalatok egyik legfontosabb, hanem a legfontosabb erőforrása a munkavállaló. Nemzetközi vállalatként fontos számunkra, hogy munkavállalóinkat hozzásegítsük ahhoz, hogy egészségesebben élhessenek, sportoljanak, egészségesen étkezzenek, hangsúlyt fektessenek a betegségek megelőzésére és ha mégis bekövetkezik a baj, korszerű eszközökkel, minél előbb kilábaljanak a betegségből. Az egészséges ember kiegyensúlyozottabb a magánéletében és sokkal jobban tud teljesíteni a munkában is – emeli ki Szabadfalvi Anna.

A munkáltató tehet munkatársai időskori biztonságáért. A nyugdíjpénztári hozamok többeket meggyőztek!

A magyar fiatalok tudatosan készülnek a nyugdíjas éveikre. Ők úgy látják, időskori jövedelmük 40%-át már az öngondoskodásból származó források teszik majd ki. Az idősebb korosztály tagjai azonban most is az államtól várják a megoldást. Összességében a magyar lakosság nyugdíjfelkészültségén még mindig sokat kell javítani – állítja az Aegon a Nyugdíjfelkészültségi Kutatására hivatkozva. A vizsgálatban részt vevő 15 országból a 13. helyen végzett Magyarország – a maximális tízből öt pontot ért el – a Nyugdíjfelkészültségi Index (ARRI) rangsorában.

Nyugdíjszakértők szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e állami nyugdíj – a jó hír az, hogy lesz –, hanem az, hogy a jelenlegi demográfiai és munkaerő-piaci folyamatok mellett mit fog érni az időskori járadék. A dilemmára a választ egyértelműen az időben elkezdett nyugdíjcélú takarékoskodás jelenti.

A hazai munkavállalók pénzügyi tudatossága azonban kifejezetten alacsony, bár az elmúlt években sokat fejlődött. Az Aegon tavalyi felmérése szerint épp azoknál hiányzik az ismeret, ahol a legnagyobb szükség volna rá: a részmunkaidősök, a rosszabb jövedelműek, az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők kevésbé vannak felkészülve anyagilag a nyugdíjas éveikre. Nyugdíjstratégiával azonban a fiatalok sem – és legkevésbé a fiatal nők – rendelkeznek. A munkáltató sokat tehet, hogy ez a kép változzon: dönthet úgy, hogy rendszeresen fizet önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést vagy támogathatja munkavállalóját adó- és járulékmentesen fizethető munkáltatói adománnyal. Utóbbi összeg korlátozás nélkül csökkenti a cég adózás előtti eredményét. A nyugdíjkasszák elmúlt években produkált hozamai láttán biztosak lehetünk abban, hogy ez a megtakarítás értékálló. Az alacsony kamatkörnyezet ellenére a nyugdíjpénztárak többsége – a két évvel ezelőtti teljesítményhez hasonlóan – 2016-ban is az inflációt lényegesen meghaladó hozamokat ért el a fedezeti tartalékon, azaz a pénztártagok egyéni számláin – derül ki az MNB frissen közzétett, az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak 2016. évi hozamrátájából és a hosszú távú (10 és 15 éves) befektetési teljesítményekre sem panaszkodhatunk.

Tényleg a költségvetés dolga lenne?

 

A sorból a Patika-csoport két nyugdíjkasszája, a Tempo és Tradíció sem lóg ki. A tíz éves referencia hozamráta tekintetében előbbi 4,48 utóbbi 6,27%-os hozamot produkált, míg tizenöt évre vetítve 6,36 és 6,27%-ot értek el a csoport nyugdíjpénztárai. A mutatók igazolják befektetési stratégiánkat: a biztonságra törekvő politika hosszú távon akkor is hozamot termel, amikor más kasszák esetleg mélyrepülésben vannak. Az átlagos 10 és 15 éves hozamrátákkal azonos módon számított infláció Magyarországon az elmúlt 10 évben 3,22%, az elmúlt 15 évben 3,86% volt.

Az MNB statisztikája szerint a pénztárak 15 éves átlagos nettó hozamrátái többnyire 2-4 százalék reálhozamot tartalmaztak, vagyis ebben az időszakban évente átlagosan ennyivel múlták felül az inflációt. A Tempo és a Tradíció a középmezőnybe tartozik, vagyis hosszabb távon is értékálló, sőt az infláció mértékét érdemben meghaladó befektetési eredményeket tudott felmutatni mindkét kassza. A nyugdíjpénztáraink vagyonát és befektetéseit kezelő Concorde Értékpapír Zrt. szakértelme pedig garancia a hosszú távú értékállóságra. A társaság 2016-ban az év befektetési szolgáltatója és az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége címet is elnyerte.

Egészségügyi Hírkomment: Az egészséges életet gyerekkorban kell megalapozni!

Az leszel, amit megeszel – tartja a mondás. De persze mindenkiben él az a kép, hogy ami egészséges, az kevésbé finom. Az „Élj könnyebben!” kampány menzaversenye (lásd alább Új menü az iskolai menzán: kölestől a kuszkuszon át a bulgurig) épp ezt a sztereotípiát szerette volna lebontani. A magas résztvevőszám és a lelkes szavazatok azt bizonyítják, hogy az egészséges ételekért is lehet rajongani, hisz ezek a fogások is lehetnek finomak.

2015-ben a kormány azért hozta meg az egészséges menzarendeletet, hogy így is hozzájáruljon a Magyarországon egészségben eltöltött évek számának növeléséhez. Az elmúlt évtizedekben a növekvő szociális biztonság, az életminőség javulása, az egészségügyi ellátás fejlődése öt év átlagában körülbelül egy évvel növelte meg az átlagéletkort. De ennél fontosabb, hogy mennyi az egészségben eltöltött évek száma. Az igazi fejlődés az, ha érzékelhetően tovább maradunk testileg és szellemileg fittek, tovább tudunk aktív életet élni és idősebb korunkban sem a gyógyszerek befolyásolják az életünket. Az idevezető út iskolás korban indul: már diákként fontos a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás. A helyes életmódra nevelést tehát gyerekkorban kell elkezdeni, mielőbb érdemes kialakítani azokat a szokásokat, amelyek védenek a szív- és érrendszeri problémáktól, a mozgásszervi panaszok jelentkezésétől, a túlsúlytól vagy bármi más betegségtől, amely a megszokott életvitel megváltoztatására kényszeríthet. Ezt a célt fogalmazta meg a kormányzat, amikor elindította két éve a menzareformot. Ugyanennek a stratégiának a része a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának csökkentése, a chipsadó bevezetése vagy például a mindennapos testnevelés beépítése az általános és középiskolások órarendjébe. Bízunk abban, hogy mindezek az intézkedések hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a mai diákok már tovább maradjanak egészségesek.

Új menü az iskolai menzán: kölestől a kuszkuszon át a bulgurig

Nagyon fontos misszió, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felvállalt, hiszen az egészséges táplálkozás terén Magyarország elmarad a WHO ajánlásától a tejtermékek fogyasztása (60 százalék), a zöldségbevitel (28 százalék) és a gyümölcsfogyasztás (55 százalék) terén. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy az egészséges táplálkozás tényleg többe kerül, vagy tudatos odafigyeléssel is komoly előrelépést lehet elérni e téren, a kormányzat megemelte a közétkeztetés napi költségkeretét és 2016 között 92 ezerről 318 ezerre nőtt azon kisgyermekek száma, akik ingyenes étkeztetésben vesznek részt. De nemcsak az a fontos, hogy biztosan hozzájussanak a fiatalok a napi ételhez, hanem az is, hogy egészséges ételt egyenek. Az OGYÉI által életre hívott kampány – a verseny és a Mérőkanál.hu-n megjelent receptek – abban is segítenek, hogy azok a konyhák, amelyek eddig kétkedtek abban, hogy ennyiből is lehet egészségesen főzni, most jó példákat lássanak maguk előtt.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A korábbi Egészségügyi Hírkommentjeinkért látogasson el weboldalunkra (www.patikapenztar.hu, www.ujpiller.hu).

Kisokos: csökkent a pénztári hozzájárulás adminisztrációja

A NAV tájékoztatása szerint – mivel 2017. január 1-jétől az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás mértéke nem befolyásolja a juttatás adóügyi megítélését – nincs jelentősége annak, hogy a magánszemély hány munkáltatótól kap munkáltatói tagdíj-kiegészítést. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 89. § (6) bekezdésében megfogalmazott átmeneti rendelkezés alapján 2017. évtől az önkéntes kölcsönös pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás (a 2016. december 31-én hatályos szabályok szerinti feltételek betartása mellett) egyes meghatározott juttatásnak minősül és éves, valamint havi korlátozás nélkül adható.

Ennek megfelelően az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás juttatójának nem kell a juttatásban részesülő munkavállalótól nyilatkozatot kérnie arról, hogy más juttatótól részesül-e ilyen juttatásban. A nyilatkozat nem feltétele annak, hogy az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás egyes meghatározott juttatásnak minősüljön – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán.

Idén munkaszüneti nap nagypéntek! Tudnivalók munkáltatóknak
Amennyiben érdekesnek találta hírlevelünket, ajánlja partnereinek  |  Leiratkozás
patikapenztar.hu  |  ujpiller.hu
Copyright ® Patika-csoport  |   2017   |   Minden jog fenntartva.