2015. június
1. Fókuszban a gyógyulás, kiszorult a prevenció

Az Új Pillér prémium egészségpénztár tagjainak költése egyenletesen nő évről évre – derül ki a 2014-es számokból. Miután a kormány 2012-ben jelentősen leszűkítette az adómentesen finanszírozható szolgáltatások körét, elsősorban gyógyszerre és gyógyhatású készítményekre fordítanak a legtöbbet, ám a legdinamikusabban a magán orvosi kiadások bővülnek.

A kormány intézkedése egyáltalán nem tett jót a hazai lakosság egészségtudatosságának: az épphogy éledező prevenciós célú költéseket – és így az egészségtudatos életmódot – mérföldekkel visszavetette, holott amúgy is jelentős a lemaradásunk ezen a téren (is) a nyugat-európai lakossághoz képest.

Bár a jogszabály-szigorítások óta eltelt időszakban drasztikusan visszaesett a prevenciós célú szolgáltatások igénybevétele, a számok alapján elmondhatjuk, hogy a prémiumkassza tagjai egészség- és költségtudatosak. Miközben arányaiban a pénztártagok valóban kevesebbet fordítanak sporteszköz-vásárlásra az egészségpénztári számlájukról – gyógyüdülésre, gyógyfürdő- és fittness szolgáltatásra pedig egyáltalán nem költenek, hiszen azt kivették az egészségpénztári szolgáltatások köréből – abszolút értékben nő a sporteszköz-kiadások volumene és az orvosi ellátásra fordított összeg.

A statisztikánk alapján egyre többen keresik fel a magánrendelőket az egészségpénztári számlájuk terhére, ami egy lépés abba az irányba, hogy az önkéntes egészségpénztárak betölthessék valódi, az OEP-t kiegészítő és annak anyagi terheiben osztozó funkciójukat, annak ellenére, hogy a jogszabályok ezt direkt módon nem ösztönzik.

Az Új Pillér Egészségpénztár szolgáltatási kiadások arányának alakulása 2010-2014 között

Összességében sikerként könyvelhetjük el, hogy nem esett vissza az egészségpénztári megtakarítások volumene. A pénztártagok megértették az öngondoskodás fontosságát, és érzékelik azt is, hogy az újpilléres patikakártyán keresztül jelentős megtakarítás érhető el. Hírlevelünk 9. pontjában konkrét számpéldával illusztráljuk, hogy mennyit spórolhatunk a patikakártyával.

Az egészségpénztárak célja, hogy erősítsék az öngondoskodást, hozzásegítsék a családokat a minél gyorsabb gyógyuláshoz és a munkáltatói gondoskodásnak is teret engedjenek. Bár a SZÉP-kártya kiszorító hatása jelentősen szűkítette a kasszák mozgásterét, amelyet az egészségtudatos életmód ösztönzésében betölthetnek, alapvetően továbbra is érvényesülnek az eredeti célok. Jó látni, hogy a lakosság is keresi a lehetőségeket, hogy minél egészségesebben élhessen, így egyre többen használják az újpilléres patikakártyájukat.

Utolsó pillanatban elköltött SZÉP-pénzek

Az újpilléres patikakártyával finanszírozható szolgáltatások

Adómentesen igénybe vehetők (kiegészítő egészségbiztosítási)

 • Gyógyszertár: gyógyszer, csecsemőápolási termékek, illetve minden OGYI, MEEI engedélyszámmal ellátott termék
 • Optika
 • Gyógyászati segédeszköz
 • Orvosi ellátás, fogászat
 • Gluténmentes speciális élelmiszerek
 • Keresőképtelenség idejére táppénz (Nem kártyával)

Adóköteles (életmódjavító) szolgáltatások

 • sporteszközök
 • természetgyógyászat
 • fog- és szájápolási termékek
Itt részletesen tájékozódhat az újpilléres patikakártyás szolgáltatásokról
2. A nyaralásnál is számoljon a Multi-Pay® Cafeteriával!

Sokan már tervezik, vagy éppen már le is foglalták a nyaralásukat, hiszen június közepén vége az iskolának. Szülők és gyerekek már alig várják, hogy a kemény hétköznapok után közösen feltöltődhessenek. Az egész évben várt szép napokat azonban könnyen tönkretehetik a legváratlanabbul felbukkanó nyári betegségek: gyomorrontás, napszúrás, leégés, néhány fertőző betegség, ételmérgezés, allergia, rovarcsípés és még sorolhatnánk.

Aki gondosan tervez, már most átgondolja, mit vigyen magával, hogy a megérdemelt pihenés igazi kikapcsolódás legyen. Ahhoz, hogy néhány felhőtlen napot töltsünk a hegyekben, a tengerparton vagy esetleg valamely város nevezetességeit felkeresve, számtalan dologra lehet szükségünk, többek között néhány gyógyszerre is. Legyen nálunk legalább fájdalom- és lázcsillapító, bélflóra helyreállító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. De a kényelmetlen cipő vagy nem megfelelő öltözék is elronthatja a pihenésünket, mint ahogyan az is, ha a hiányzó térkép vagy útikönyv miatt lemaradunk a legszebb úti célokról. Ilyen szemmel is gondoljuk át, hogy mit tegyünk a bőröndbe.

Az utazásra magunkkal vitt gyógyszerkészlet minden egyes darabját megvásárolhatjuk bármelyik – klasszikus, újpilléres, multipayes – patikakártyával is.  Hírlevelünk költségtudatos pontjában konkrét tanácsokat és költségtervet nyújtunk, hogy mit vegyünk, és miért járunk jól, ha egészségpénztári számláról vásárolunk.

Utazási csekklista

A Multi-Pay® Cafeteria kártyán szereplő zsebek

1111 – Patika Egészségpénztár
1122 – Új Pillér Egészségpénztár
2211 – Ételfogyasztás
2212 – Munkahelyi étkezés
2222 – Meleg étkezés
3311 – Helyi közlekedési bérlet
4422 – Iskolakezdés
4444 – Ajándék
6611 – Kultúra
6622 – Sportesemény

7711 – Ruházat és cipő
7722 – Műszaki cikk
7733 – Kozmetikum és tisztítószer
7744 – Lakás- és konyhafelszerelés
7755 – Szépségszolgáltatás
7766 – Újság és könyv
7777 – Üzemanyag
7788 – Vitaminok és táplálékkiegészítők
7799 – Építőanyag és barkácsáru
8001 – Céges saját termék és szolgáltatás

multi-pay_kartya_uj_elemekkel_front_atlatszo
Üzletek, ahol készülhetünk a nyárra akár az újpilléres egyenlegünkből is

A Hervis áruházláncnál – összesen 29 áruházban – költhetünk a Patika Egészségpénztár, illetve az Új Pillér Egészségpénztár egyenlegünkből, csakúgy mint a Playersroom üzleteiben (fontos: az egészségpénztári egyenleg terhére vásárolt sporteszközök után 16 százalékos SZJA-t kell fizetnünk). Multi-Pay® kártyával előbbiben az Iskolakezdés*, az Ajándék, a Ruházat és cipő, a Kozmetikum és tisztítószer, az Újság és könyv, valamint a Vitaminok és táplálékkiegészítők egyenlegünkből vásárolhatunk, a Playersroomnál az Iskolakezdés*, az Ajándék, a Ruházat és cipő alszámlánkat költhetjük. Ezen felül a budmil® hálózatában az Iskolakezdés*, Ajándék, Ruházat és cipő egyenlegeket fordíthatjuk a tavaszi megújuláshoz vagy az utazáshoz szükséges felszerelésekre, valamint a Decathlonban az Iskolakezdés*, az Ajándék, a Ruházat és cipő egyenlegből fizethetünk a Multi-Pay® kártyával.

*a törvény által meghatározott időszakban
, csak július elejétől költhető

3. 100%-ban a költhető egyenleget gyarapítja a navos SZJA-visszautalás

Ügyfélszolgálatunkra egyre több telefon érkezik, amelyben tagjaink a NAV-tól a pénztári tagság után visszajáró SZJA-pénzekről érdeklődnek. Érdemes tudni, hogy a jogszabály értelmében a helyesen kitöltött adóbevallás és az adó megfizetése után 30 nappal köteles az adóhatóság eljuttatni a szóban forgó pénzt a pénztártag egészségpénztári számlájára. „… Az adóhatóság a magánszemély jövedelemadó-bevallásában feltüntetett visszatérítendő adót, illetve költségvetési támogatást az igény (bevallás) beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban az adóévet követő év március 1-jétől utalja ki.” – olvasható a vonatkozó törvényben (2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről, 37§ (4) bekezdés).

Ráadásul a NAV által visszautalt SZJA-forintokat nem terheli működési költség-levonás, vagyis az utalt összeg 100%-ban jóváírásra kerül az újpilléres kártyán, és a visszautalás időpontjától kezdve befektetésre kerül. Az elért hozamot nem terheli kamatadó sem! (A részletekről a júliusi hírlevelünk költségtudatos pontjában tájékozódhat.)

A visszaérkezett összeget az Új Pillér Online ügyintézésben mindenki maga ellenőrizheti a nap 24 órájában. A rutinos felhasználók könnyen kezelik a felületet, az újak számára pedig csak néhány kattintás a regisztráció néhány személyes adat megadásával a www.ujpiller.hu oldalon az Online ügyintézés fülre kattintva.

Aki pedig a személyes telefonbeszélgetésben bízik, félfogadási időben (hétköznap 8-22 óra valamint hétvégén 8-14 óra között) az ügyfélszolgálatunk telefonon a helyi tarifával hívható 06-40-200-203-as telefonszámon is szívesen ad felvilágosítást az összegről.

Ez után jár a pénztári SZJA-kedvezmény

Az évente visszaigényelhető adókedvezmény maximális mértéke 150 000 Ft, amely az alábbiakat tartalmazza:

 • az egyéni befizetés után járó 20%-os adókedvezményt,
 • a számlán lévő fel nem használt összeg 24 hónapos lekötés után illetve a prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás után 10 - 10%-os adókedvezményt,
 • a pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány után járó 20%-os adókedvezményt.
4. 10 millió keresőképtelen nap oka a munkahelyi negatív stressz

A KSH adatai szerint Magyarországon 2014-ben több mint 21,5 millió volt a keresőképtelen napok száma. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adatai szerint általában ezek 50-60%-a a munkahelyi negatív stresszre és annak káros egészségi következményeire vezethető vissza.

A szervezet felmérése szerint Magyarországon a munkahelyi átszervezések, a foglalkoztatás bizonytalansága a munkahelyi stressz leggyakoribb oka, második helyen szerepel a munkaórák száma vagy a munkaterhelés miatt a munkavállalókban okozott feszültség. Szintén probléma a kollégák vagy a felettesek támogatásának hiánya, a nem megfelelően tisztázott szerepek és hatáskörök, kötekedésnek, zaklatásnak való kitettség, valamint a saját munkamódszer alkalmazásának korlátozása.

A 2013-as felmérés szerint a pszichoszociális kockázatok a munkavállalók legalább egynegyedét érintik, ugyanakkor egy 2006-os tanulmány szerint a munkahelyi felsővezetők 50%-a úgy véli, hogy munkával töltött élete során egyetlen dolgozójuk sem fog lelki egészségi problémával szembesülni. 

A stressz a szervezet általános védekezési reakciója, izgalmi-éberségi állapota, önmagában tehát nem probléma, viszont a krónikus stresszhelyzet distresszhez vezet, ami betegségeket válthat ki. A túlzott és hosszú ideig tartó stresszhelyzet kellő regeneráció hiányában elfáradáshoz, kimerüléshez vezethet. Romlik a munkateljesítmény, megnő a hibázások száma, megnő a munkabalesetek és megbetegedések kialakulásának kockázata.

Kinek a feladata a stressz kezelése?
5. Íme, a teszt, amely megmutatja, hogy ki mennyire korrupt

A korrupció nem milliós vagy milliárdos csúszópénzek elfogadásával kezdődik, hanem hétköznapi szociális magatartásunkban gyökerezik. Ebből következően a korrupció elleni küzdelem is többről szól, mint jogszabályok készítéséről vagy bűncselekmények felderítéséről – írja a Ritmus.hu egészség- és életmódmagazin cikke.

A korrupció nem valami távoli, megfoghatatlan jelenség, mindennapi döntéseink során is jelen van, és egyéni felelősségünk is, hogy tegyünk ellene. Kattintson és olvassa el a cikket, amelyből megtudhatja, hogy mitől függ a korrupció és töltse ki a tesztet, hogy megtudja, mennyire enged a csábításnak.

Ismerje meg önmagát! A K-Monitor tesztje segítségével megtudhatja, hogy az átlagnál könnyebben vagy nehezebben áll-e ellen a korrupció csábításának.

6. Nem elég fittek a magyar diákok

A nemzeti egységes tanulói fittségi teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csupán a 37 százaléka, a lányoknak pedig csak a 21 százaléka képes megőrizni fittségét – közölte Balogh Gábor, a projektgazda Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

A NETFIT első mérésének eredményei annál inkább riasztóak, mert a felmérés szerint 10 éves korban még a fiúknak a 77%-a, a lányoknak pedig a 72%-a számít fittnek. Az Európai Unió támogatásával, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult, a világon egyedülálló, januárban útjára bocsátott program keretében 750 ezer 10-18 éves diák fizikai állapotát mérték fel a programban részt vállaló 3700 iskolában.

A most kapott adatok segítenek abban, hogy még több tartalommal töltődjön fel a mindennapos testnevelés intézménye, illetve a Nemzeti alaptanterv – vélekedett a szövetségi elnök.

Persze kérdés, hogy a mindennapos testneveléshez a szükséges feltételek adottak-e az iskolákban. A kérdés azért is fontos, mert a kisgyermekkorban végzett rendszeres mozgás hozzájárulhatna a mozgásszegény életmód miatt később kialakuló betegségek elkerüléséhez is. Mindenesetre a felmérésnek köszönhetően eddig még soha nem látott adatmennyiség áll rendelkezésre a korosztály egészségi állapotáról.

7. Az életmódunk okozza a betegségeinket

Májusi hírlevelünk Nincs jó állapotban a magyar lakosság című írása szerint a magyar lakosság jelentős hányada küzd egészségügyi problémákkal. A cikkben idézett több mint 9000 ember megkérdezésével végzett vizsgálat arra is rámutatott, hogy a lakosság egészségi állapotát kedvezőtlenül befolyásoló tényezők között az egészségtelen életmód jelentős csoportot érint. A hír apropóján azt kérdeztük Önöktől, hogy vajon kit terhel a felelősség a magyar lakosság rossz egészségi állapota miatt.

A válaszok megoszlása egyértelműen azt tükrözi, hogy egyre többen vannak tisztában azzal, hogy az életmódunk milyen jelentős mértékben járul hozzá hogylétünkhöz, egészségi állapotunkhoz. Közel 65% szerint a stressz és a bizonytalanság áll a legtöbb betegség hátterében. Mivel mindkét negatívum fokozottan jelen van Magyarországon, ez a magyarázata a lakosság rossz egészségi állapotának. A válaszadóink több mint negyede ugyanakkor már a saját felelősségét is érzi abban, hogy hogyan él és védekezik a testet, lelket támadó tényezők ellen.

A kérdésben viszonylag kevesen várnak az államtól megoldást, jóllehet néhányan úgy vélik, a prevenció ösztönzésében lehet szerepe a kormányzatnak. Azt viszont senki nem állítja, hogy egészséges a magyar társadalom, és ebben a kérdésben nincs miről beszélgetni.    

A válaszok az alábbiak szerint alakultak:

 1. Az életmódunké. A stressz és a bizonytalanság a legtöbb betegség okozója. Mindkettő sajnos fokozottan jelen van Magyarországon, összehasonlítva a hazai életkörülményeket a más nyugat-európai államokban tapasztaltakkal. 64,2%

 2. Egyértelműen az államé, hiszen az idevágó civil szervezetek segítésével, a prevenció népszerűsítésével, a megfelelő egészségügyi ellátás biztosításával és a fenntartható finanszírozási struktúra kialakításával jelentős eredményeket lehetne elérni a hazai lakosság körében. 7,1%

 3. Mindenki maga tehet az egészségi állapotáról. Minden lehetőség adott a megfelelő testi lelki állapot kialakítására, kezdve az egészségpénztárak által kínált szolgáltatásoktól az egészséges életmód kialakításához szükséges tudást hirdető portálokig. 28,7%

 4. Senkié. Nincs semmi baj a hazai mutatókkal. 0%

Köszönjük, hogy véleményével segítette felmérésünket!

8. Ön szerint elegendő a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolák- ban annak érdekében, hogy javuljon a magyar fiatalok fizikai állapota?

Hírlevelünk 6. pontjában beszámoltunk egy idén először elvégzett felmérésről, amely felszínre hozta, hogy a magyar diákok állóképessége messze elmarad a szükséges szinttől. A kormányzat a mindennapos testnevelés intézményétől vár javulást.

Ön szerint elegendő a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban annak érdekében, hogy javuljon a magyar fiatalok fizikai állapota?

 1. Igen, hiszen így anyagi- és családi helyzettől függetlenül mindenkinek azonosak az esélyei, hogy rendszeresen mozogjon.

 2. Abban az esetben, ha sikerülne tartalommal megtölteni ezeket az órákat, hozzájárulhatna a mindennapos testnevelés a fiatalok fizikai állapotának javulásához. Jelen pillanatban azonban sok iskolában sem a személyi, sem az infrastrukturális feltételek nem állnak ehhez rendelkezésre.

 3. Nem. Sokkal inkább a tömegsport népszerűsítésére és a feltételei megteremtésére lenne szükség. Ha az egészségpénztári számláról finanszírozhatóak lennének a prevenciós célú költések – például a fittness szolgáltatások –, az is hozzájárulhatna, hogy a fiatalok rendszeresen mozogjanak.

 4. Nem tudom. 

Szavazzon Ön is a www.ujpiller.hu oldalon. Köszönjük, hogy megosztja velünk a véleményét!

9. Költségtudatosság 2015: patikakártyával ugyanazt olcsóbban!

Az Új Pillér Egészségpénztár összeállított egy nyári házipatika-csomagot, amelybe olyan gyógyszereket válogattunk össze, amelyeket érdemes magunkkal vinni, bárhová megyünk nyaralni. Azt is kiszámoltuk, hogy mennyit spórolhatnak, ha ugyanazt a terméket az egészségpénztáron keresztül vásárolják meg.

Itt a nyár, lassan mindenki nekifog, hogy megtervezze a családi vakációt és a gyerekek szünidejének tartalmas eltöltését is. De még a legkörültekintőbben előkészített nyaralást is elronthatják a nyári nyavalyák. Előfordulhat napszúrás, leégés, rovarcsípés, allergia, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ha nálunk vannak a szükséges ellenszerek, a baj legtöbb esetben pillanatok alatt orvosolható, ha viszont nem vittünk magunkkal gyógyszert, nyakunkba vehetjük a várost, hogy találjunk egy patikát. Egy külföldi nyaralóhelyen ez még nehezebb lehet.

Egy átlagos gyógyszereket – fertőtlenítőt, bélflóra regenerálót, fájdalomcsillapítót, apróbb sérülések kezelésére szolgáló szereket – tartalmazó nyári házipatika-csomag hozzávetőleges ára 11 300 forint. Az újpilléres patikakártyás költés után a következő évben érvényesíthető 20%-os adókedvezmény mértéke 2 260 forint, vagyis Ön ennyit spórolt!

Újpilléres megtakarítás 11 300 forintos házipatika-csomag vásárlásakor
A nyári házipatika-csomag ár* 11 300 Ft
Megtakarítás (a termék árának 20%-a) 2 260 Ft

*a csomag ára tájékoztató jellegű, mely a választott termékektől függően változhat

Amennyiben a munkáltató béren kívüli juttatásként ad egészségpénztári hozzájárulást, a bérhez képest többet kapunk kézhez. Évi 200 000 forintig a kedvezményesen adózó elemek – így havonta a minimálbér 30%-áig az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás is - 35,7%-os közteher mellett adható. Ez azt jelenti, hogy 10 000 forint összegből bérként 5 097 forintot vihetünk haza, míg az egészségpénztári számlánkra 7 038 forint érkezik. Erről részletesen az előző hírlevelünk költségtudatos 2in1! Cafeteria és egészség című cikkben olvashat.

Újpillér-tippek a nyári házipatikába

Az elsősegélycsomagon kívül az alábbiakat érdemes magával vinni betegség esetére:

fájdalom- és lázcsillapító

görcsoldó

hányinger- hányáscsillapító

hasmenés ellen

hashajtó

orrcsepp

sebhintőpor

égést, napégést gyógyító szer

rovarcsípést kezelő szer

ragtapasz

fertőtlenítő hámsérülések esetén

bélflóra-helyreállító (gyomorrontás vagy antibiotikumos kezelés esetén)

allergia (nap vagy pollen)

hámréteg-képző

2015: Legyen egész évben költségtudatos!

Júliusi hírlevelünkben a patikakártya nyújtotta kamatadó-mentes befektetési lehetőséget járjuk körbe közösen.