Használjuk eszközként a pénzünket! (2020.10.04.)

Könnyebben vészelik át a koronavírus-járvány következtében kialakult pénzügyi nehézségeket azok a családok, amelyeknek van mihez nyúlniuk – mondja Tóth János az Aegon Prémium Üzletág értékesítési igazgatója. A szakembert arról kérdeztük, hogyan érdemes felépíteni a megtakarítási portfóliónkat, hogy anyagi nehézségek esetén se legyünk bajban.

Hogyan változtak a megtakarítási szokások az elmúlt években?

– A jövedelmek emelkedésével a családok pénzügyileg is egyre tudatosabbakká váltak, a prémiumügyfeleknek már határozott elképzelésük van, hogy miben szeretnék tartani a pénzüket. Az árazás, a megtakarítás által kínált mozgástér, a befektetési területek szélessége, a hozamgaranciák, az extraszolgáltatások és az ügyfélkiszolgálás minősége határozzák meg a döntéseket. Szerencsére ma nincs hiány ügyfélbarát befektetési termékekben és a szolgáltatók is egyre inkább ki tudják elégíteni a különböző igényeket. Az ügyfeleink közül sokan rendelkeznek önkéntes pénztári számlával. Sokszor az egészségükre és a nyugdíjukra is ezekben az intézményekben takarékoskodnak kihasználva az szja-visszatérítés lehetőségét. Az egészségpénztárak esetében fontos szempont, hogy a megtakarításból fedezni tudják a mindennapi egészségcélú kiadásaikat, miközben az szja-visszatérítés kockázatmentes hozamot jelent számukra, év végén pedig az adóoptimalizálás kapcsán különösen előtérbe kerülnek az öngondoskodás típusú megtakarítások. Azt tapasztalom, hogy a prémium ügyfelek közül egyre többekben tudatosul, hogy a felosztó kiróvó nyugdíjrendszerben bizonytalan az időskori jövedelmük, illetve az állami egészségügy anomáliáival is sokan szembesülnek. Jó hír, hogy a nyugdíjbiztosítások és az önkéntes pénztárak után járó adó-visszatérítés összeadódik, így összesen 280 ezer forintot tud visszaigényelni az, akinek van NYESZ számlája vagy nyugdíjbiztosítása és önkéntes pénztári megtakarítása is. Ez földön talált pénz, amiért már igenis érdemes lehajolni.

Ha valaki maximálisan szeretné kihasználni a kedvezményt, mekkora összeget kell félre tegyen éves szinten?

– 650 ezer forintot kell befizetni nyugdíjcélra és 750 ezer forintot valamelyik önkéntes pénztárba a maximális adó-visszatérítés érdekében. De ne feledjük, az egészségpénztárba fizetett összeg nem tűnik el a család költhető pénzéből, sőt, az ide visszaigényelt szja is azonnal költhető forrás. A nyugdíjbiztosítások utáni adójóváírást pedig szabadon be lehet fektetni, vagyis ott az elérhető hozam fog bővülni. 

A családi adókedvezmények nem ütik ki a visszatérítés lehetőségét?

– Nincs mindenkinek két gyereke. A gyerekek után járó adókedvezményt csak az egyik szülő érvényesítheti, így a másiknak a befizetett adóból marad fedezete a megtakarítások után járó kedvezményre. A nyugdíjbiztosítás és NYESZ számla után járó 130 ezer forintot vagy az önkéntes pénztári 150 ezer forintos visszatérítést a minimálbért éppen hogy meghaladó jövedelemmel is ki lehet használni, vagyis évente már közel kétmilliós forintos bruttó fizetéssel elérhetjük a maximális kedvezményt.

Mennyi pénzt tudnak ma átlagosan félretenni a családok?

– A lakossági szegmensben havi 7000 forint az átlag. Ezt érdemes úgy felosztani, hogy jusson az egészségre és az időskori jövedelemre is. Ebben a körben a megtakarítók árérzékenyek, a megtakarítás költsége fontos szempont az instrumentum kiválasztásánál. Ezért az önkéntes pénztárak elsősorban a költségoldalon versenyeznek. A prémium szegmensben már akár havi 90 ezer forintot is félretesznek a családok. Ebben a portfolióban az önkéntes pénztárak mellett a rövidtávú likvid eszközök és néhány hosszabb távú instrumentum is helyet kaphat.

Hogyan változtatta meg a koronavírus-járvány a megtakarítási szokásokat?

– Sok lehetőséget teremtett. A megtakarítással rendelkező ügyfelek kétségbeesés nélkül áthidalták azt a néhány hónapot, amikor csökkent a jövedelmük. Ők általában a likvid eszközökből pótolták a kieső bevételüket. A prémiumügyfelek pedig inkább lehetőséget látnak a járvány hatására beszakadó piacokban, és igyekeznek kihasználni az extrahozamot. Összességében mégsem gondolom, hogy a COVID-19 miatt lesznek tudatosabb megtakarítók az emberek. Legalábbis a 2008-as válságnak nem volt ilyen tanulsága, pedig akkor komolyabb mértékű elbocsátási hullámmal nézett szembe az ország. A kilábalást követően nem érzékeltünk ugrásszerű növekedést a befektetésekben.

Mi motiválhatja akkor Ön szerint a befektetések bővülését?

– Az úgynevezett lakossági ügyfél – ők azok, aki legfeljebb ötmillió forint megtakarítással rendelkeznek – a kiszámítható anyagi háttérre és a biztonsági háló kiépítésére törekszik, a prémium ügyfélnek pedig az üzleti lehetőség a hívószó. A pénzügyi sokkoknál a jövedelememelkedés erősebben hat a megtakarítások volumenére. Az ügyfél életkora is meghatározza a befektetési szokásokat. A harmincas kisgyerekesek számára a lakáshitel törlesztése, a minőségi orvosi ellátás és a gyerekek oktatása a prioritás. Az ötvenes korosztály körében hirtelen megugrik az érdeklődés a nyugdíjcélú lehetőségek iránt, de az egészség ebben a körben is fontos kérdés.

Hogyan lehet hozamot maximalizálni?

– Attól függ, hogy milyen időtávban gondolkodhatunk. Ha valaki egy–két évben gondolkozik, nagyon szűk a mozgástér. Ott az egészségpénztárral nyerhet a legtöbbet az szja-visszatérítésnek köszönhetően. Aki itt két évre leköti a befizetését, összesen 30 százalékos szja-visszatérítést kap a lekötött összeg után, ami évesítve vetekszik az állampapírok hozamával. Ha ötéves futamidejű megtakarításban gondolkodunk, szélesebb a kínálat. Értékpapír számla, vagy tartós befektetési számla, befektetési alap ezen a távon már logikus választás lehet. A befektetési piac jellemzően, nem azt a befektetőt honorálja, aki bátor, hanem azt, aki sok időt tölt el a tőkepiacokon. Fontos, hogy a befektetési portfólióban legyenek rövidtávú, könnyen és fájdalommentesen mozgatható elemek. Ezek mellé remekül társíthatóak a közép és hosszú távú akár egyszeri, akár rendszeres befektetési termékek. A hosszú távú termékek esetén viszont számolni kell a tőkepiacok ciklikusságával is: egy passzívan kezelt befektetés esetén a 8–10 évente visszatérő válságok komoly veszteséget okozhatnak a befektetőknek. Az Aegon Prémium filozófiájához hasonló aktív befektetéskezelést érdemes keresni, és érdemes a portfólióba garantált extrahozammal teljesítő terméket is választani. Az egészségpénztár és a nyugdíjbiztosítások épp ilyen megtakarítási formák.

Mit hozhat a jövő a befektetési piacon?

– Erősödni fog az öngondoskodás főleg azokban a városokban, ahol a vagyon központosul. Bizonyos ágazatokban a fizetések további bővülésére számítok. Amikor a jövedelembővülés átlép egy kritikus tömeget, hirtelen marad felesleg a családoknál, ami keresi a helyét a befektetési piacon. Ennek helyet találni egyre nehezebb a tőkepiacokon. Az MNB kamatpolitikája miatt a kockázatmentes bankbetétek és állampapírok kamata jelképes, ezen a területen nem számítok komoly emelkedésre. Ezzel szemben az infláció gyorsuló pályán emelkedik, ami lépésre kényszeríti a kis- és nagybefektetőket is. Emellett a forint árfolyam tartós leértékelődésben van az euróval és a dollárra szemben, ami tovább erodálja a hazai fizetőeszköz vásárlóerejét. A fenti kilátások alapján mindenki számára ajánlott, hogy a befektetési portfólióba válasszon önkéntes pénztári számlát és nyugdíjbiztosítást, mert azok garantált hozama rendkívül hasznos a rossz kilátásokkal rendelkező tőkepiaci időszakokban.

Borítókép: freepik.com

<< VISSZA