Csökkentse az iskolakezdés költségét az egészségpénztár segítségével! (2020.09.04.)

Szeptember 1-én normál menetrendben indult a tanítás, de hogy ez meddig lesz így, az a koronavírus terjedésétől függ. Mindenesetre a szülőknek a hagyományos oktatási rend alapján kell bevásárolniuk a tanévkezdésre, ami akár gyerekenként 30 ezer forintos pluszkiadást is jelenthet. A megvásárolt taneszközök viszont elszámolhatóak az egészségpénztárban! 

Gyermekenként átlagosan 33 560 forintot terveznek elkölteni a szülők a becsengetéshez kapcsolódóan – derül ki aVatera saját felhasználói körében végzett online kérdőíves felméréséből. Ez az összeg jelentősen több, mint amibe tavaly került az évkezdés: akkor átlagosan 15–25 000 Ft között mozgott a bevásárlás értéke az online piactér egy évvel ezelőtti vizsgálatából kiindulva. De nem arról van szó, hogy idén ennyivel többet vásárolnak a családok, hanem a fogyasztói árak növekedése okozza a kiadások emelkedését. És az is lehet, hogy a 2020/21-es tanévben is lesz olyan időszak, amikor az online vagy a hibrid oktatásé lesz a főszerep, így a vásárláskor erre is érdemes felkészülni.

Nagyon kevesen (13%) vannak azok, akik 10 000 forint alatti összegből oldják meg a kötelező iskolaszer vásárlást, illetve elenyésző, mindössze minden tízedik család hozza ki 10 000–15 000 forint közötti összegből. A kutatásban résztvevők negyede (26%) 15 000–25 000 forintot áldoz a beiskolázásra gyermekenként és még ennél is többen vannak azok (29%), akik 25 000–40 000 forintot is hajlandók erre a célra szentelni. Majdnem minden negyedik ember (22%) még 40 000 forintnál is többet tervez idén az iskolakezdésre fordítani. Mi több, olyan is akad, aki 600 000 forintot ütemezett be a szeptemberi előkészületekre, ami egy teljes tanulószoba berendezéséhez bútorokkal és informatikai eszközökkel reális összeg lehet.

Bizonyos, az oktatáshoz kapcsolódó számlákat az egészségpénztárban is el lehet számolni. Ezek az alábbiak:

  • általános- és középiskolások tankönyv- és taneszköz vásárlása a füzetektől az írószereken át az egyéb iskolai kellékekig,
  • ruhavásárlás,
  • egyetemi tandíj,
  • kollégiumi elhelyezés,
  • albérlet költsége.

A tanévkezdési támogatást a tanév első napját megelőző 15 napon – idén ez augusztus 17. – és a tanév utolsó napját követő 15 napon belül kiállított és teljesített számla alapján nyújt a pénztár. A szolgáltatás nem vehető igénybe egészségpénztári kártyával, a vásárláskor kiállított számla összegét utaljuk vissza a megadott bankszámlára a pénztártag 180 napos – a számlára legalább 180 nappal a kifizetés előtt beérkezett összeg – egyenlegéből. A 180 napos szabály azonban nem vonatkozik az szja-visszatérítésre, az adómegtakarítás a jóváírás pillanatától kezdve felhasználható az iskolához kapcsolódó kiadások fedezésére.

Évente a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér – idén 161 000 forint – összegéig nyújtható a szolgáltatás, amelyet az általános és középiskolás tanulók és a Magyarországon államilag elismert felsőoktatási intézményében hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 25. életévüket be nem töltött diákok szülei – pénztártag vagy szolgáltatásra jogosult kedvezményezett – vehetik igénybe, ugyanazon gyermek után egyéni számlánként kizárólag egy személy. Feltétel még, hogy az igénybe vevő jogosult legyen a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek után családi pótlékra.

Fontos tudnivalók a benyújtandó dokumentumokról

A veszélyhelyzetet követően a pénztár csak az eredeti számlát fogadja el, amit postán (Levelezési cím: 1022 Budapest, Bimbó út 18.) vagy személyesen tud az igénylő eljuttatni a pénztárba. A számlát a családi pótlékra jogosult pénztártag vagy szolgáltatásra jogosult kedvezményezett nevére kell kiállítani és nem lehet 120 napnál régebbi.

Az igényléséhez a termékek megvásárlását igazoló számlán kívül kérjük, az alábbi dokumentumokat is csatolja:

És a tanulószoba bútorai?

Ahogyan a megfelelő bútorok, eszközök, munkakörülmények biztosításával a dolgozó sokkal jobban és hatékonyabban teljesít, a gyerekek is könnyebben tanulnak az ergonomikusan kialakított tanulósarokban. Az íróasztal kerüljön az ablak közelébe; a természetes fény kíméli a szemet, csökkenti a fáradékonyságot. Széket sem mindegy, milyet választunk: az ergonomikus szék és tartásjavító ülőpárnák kímélik a gerincet, tehermentesítik a csigolyákat és porcokat – ezzel a későbbiekben is sok problémától kíméljük meg gyermekünket.

Bizonyos székeket és párnákat patikakártyával is megvásárolhat, ha azok megfelelnek az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 2. § (6) g) pontja szerinti gyógyászati segédeszköz meghatározásnak. Ilyenek például a SpinaliS székek, amelyek az Országos Gerincgyógyászati Központ szakvéleménye szerint alkalmasak arra, hogy a használatukkal megelőzzük a háti és az ágyéki gerinc ülés közben jelentkező túlterhelésének káros hatásait. Az ülőpárnák közül pedig az anatómia és dinamikus párnák rendelkeznek tanúsítvánnyal. Vásárlás előtt mindenképp tájékozódjon az üzletben vagy az egészségpénztárnál, hogy adott terméket el tudja-e számolni a pénztárban. 

Borítókép: pexels.com

<< VISSZA