Júliusi változások a pénztári eljárásrendben (2020.07.02.)

Különleges szabályok szerint működtünk a veszélyhelyzetben pénztártagjaink és munkatársaink biztonsága érdekében, de ezek jelentős része megszűnt június közepétől. A július 1-től bővülő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség is érinti pénztártagjainkat. 

A veszélyhelyzet megszűnését követően a Pénztárnak nem áll módjában e-mailen fogadni a teljes körű azonosításhoz szükséges dokumentumokat, a készpénzfizetési számlákat, a kitöltött igénylő és rendelkező nyilatkozatot vagy az önsegélyező szolgáltatások igényléséhez eredetiben szükséges okmányokat és igazolásokat. 2020. június 19-től ezeket az iratokat a korábban megszokott módon, személyesen vagy postán tudják eljuttatni ügyfélszolgálatunkhoz (1022 Budapest, Bimbó út 18.). 

A 40/2020. Kormányrendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzet fennállására tekintettel az önkéntes pénztárak működését felügyelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) lehetővé tette, hogy a személyes érintkezések minimalizálása érdekében a pénztárak e-mailen, csatolt dokumentumként elfogadják a fent felsorolt iratokat. A könnyítés azonban kizárólag a veszélyhelyzet idejére vonatkozott.

Egyben arra is felhívjuk pénztártagjaink figyelmét, hogy a jövőben a pénztári elszámolásra kért készpénzfizetési számlán a vevő rovatban a pénztár nevén és címén túl a pénztár adószámának első nyolc számjegyét is fel kell tüntetni. Az Új Pillér adószáma 18189072-1-41.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint 2020. július 1-jétől minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, függetlenül a számla áthárított áfatartalmától. Változott az áfa-törvény azon rendelkezése is, amely a számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozik: a számlán szerepelnie kell az adóalany vevő adószámának első 8 számjegyének szintén az áthárított áfa összegétől függetlenül.

Kérjük, minden esetben győződjön meg róla, hogy az elszámolásra beküldött számlán szerepel

  • a Pénztár neve,
  • a Pénztár címe,
  • a Pénztár adószáma,
  • a számlatulajdonos neve és
  • 16 jegyű kártyaszáma, vagy tagi azonosítója.

Borítókép:  pexels.com, freepik.com

<< VISSZA