Szerelje fel otthoni irodáját egészségpénztárból! (2020.06.05.)

Ha tartósan berendezkedünk az otthoni munkavégzésre, érdemes a home office kialakításakor is figyelembe venni az ergonomikus munkakörnyezet kívánalmait. Fontos a monitor és billentyűzet minősége, a szék és asztal testre szabhatósága, a megvilágítás. Sorra vesszük, hogy mi az, ami egészségpénztári kártyával is megvásárolható és érvényesíthető a 20%-os szja-jóváírás.

Amikor márciusban a világon mindenhol néhány nap alatt kellett home office-ba költözniük a munkavállalóknak, a munkáltatók és a dolgozók sem tudták, fog-e működni a munkavégzés. Azóta nagyot változott a világ, és mára egyre népszerűbb az otthondolgozás. A koronavírus járvány alatti otthoni munkavégzés tapasztalataiból kiindulva a távoli munkavégzés valószínűleg az életünk része marad a jövőben is.

Az irodai munkavégzés során már bizonyított tény, hogy a megfelelő bútorok, eszközök, munkakörülmények biztosításával a dolgozó sokkal jobban és hatékonyabban teljesíthet. Most ugyanez az elvárás megjelenik az otthoni munkahelyeknél is. Különböző vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a váz- és izomrendszeri megbetegedések oka többek között a munkahelyi követelmények fokozódása, a több órás számítógépes munka, a megnövekedett stressz és a munkaállomások kialakításakor megjelenő speciális ergonómiai funkciók hiánya. Az otthoni munkavégzés sok esetben automatikusan csökkenti a munkahelyi stresszt, az ülésből fakadó fizikai kihívásokra viszont nincs hatással a home office. Ezek a negatív hatások ergonomikus székkel és tartásjavító ülőpárnákkal, amelyek kímélik a gerincet, tehermentesítik a csigolyákat és porcokat, minimalizálhatók.

Ezek közül azokat vásárolhatja meg patikakártyával, amelyek megfelelnek az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 2. § (6) g) pontja szerinti gyógyászati segédeszköz meghatározásnak. Ilyenek például a SpinaliS székek, amelyek az Országos Gerincgyógyászati Központ szakvéleménye szerint alkalmasak arra, hogy a használatukkal megelőzzük a háti és az ágyéki gerinc ülés közben jelentkező túlterhelésének káros hatásait. Az ülőpárnák közül több típus is rendelkezik az egészségpénztári elszámolhatóságot lehetővé tevő tanúsítvánnyal. A gyógyászati párnák között vannak úgynevezett anatómia párnák (derékpárnák, nyakpárnák, lábpárnák, ülőpárnák, hátpárnák, támasztó párnák), amelyek a normális anatómiai viszonyoknak megfelelőn korrigálják a testtartás.  Másik csoportba tartoznak a dinamikus párnák (adinamikus ülőpárnák, a felfújható nyakpárnák, utazópárnák, vezetéshez való párnák, dinamikus derékpárnák). Használatuk során nem egy statikus kitámasztást, hanem az izomzatot kondicionáló, dinamikus megtámasztást biztosítanak.  Nem véletlenül nevezik ezeket tartásjavító párnáknak is.

Vásárlás előtt mindenképp tájékozódjon az üzletben vagy az egészségpénztárnál, hogy adott terméket el tudja-e számolni a pénztárban. Ha igen, máris megtakarította az ergonomikus otthoni munkahelyhez szükséges eszközök költségének 20%-át. Ezt az összeget jövőre visszautalja önnek a NAV az idei évre vonatkozó adóbevallása alapján.

Bodítókép: unsplash.com

<< VISSZA