Marad a meghosszabbított GYED, GYES, GYET (2020.06.05.)

Benyújtotta kormány a veszélyhelyzet megszűnéséről és a koronavírus-törvény visszavonásáról szóló törvényjavaslatát. A rendkívüli felhatalmazást biztosító jogszabály megszüntetésével számos, a veszélyhelyzetre vonatkozóan hozott intézkedés is megszűnik. A gyermekek után járó juttatások azonban a törvényjavaslat szerint átmeneti időszakra továbbra is indokoltak.

Elvileg 2020. június 20-ig tart a rendkívüli veszélyhelyzet, ha a Parlament megszavazza a május 26-án benyújtott törvényjavaslatot. Az elmúlt több mint három hónapban szinte nem volt nap, amikor ne jelent volna meg a Magyar Közlönyben valamilyen rendelet, amely a veszélyhelyzet idejére hozott átmeneti intézkedést. Ezek továbbéléséről vagy megszűnéséről egy külön törvényjavaslat rendelkezik. E szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő átmeneti időszakban továbbra is indokolt a veszélyhelyzet alatt lejárt gyermekek után járó ellátások – GYED, GYES, illetve GYET – biztosítása a szülők munkahelyének megőrzése érdekében – írja a Portfolio.

Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet alatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben azok a szülők, akiknek ezekben a hónapokban járt le a támogatásra való jogosultságuk, továbbra is fizetés nélküli szabadságon maradhatnak a GYED, GYES, illetve GYET ellátás folyósítása mellett. Így ők továbbra is igénybe tudják venni a pénztári 180 napos egyenlegük – illetve az szja-visszatérítésük – terhére a kapott támogatás kiegészítését.

Igénybe vehető támogatások összege:

  • A GYED-támogatás összege a megállapításáról szóló határozatban megjelölt számítási alapként szolgáló nettó összeg és a folyósított összeg különbözete lehet.
  • A GYES-támogatás összege legfeljebb a folyósított ellátással azonos összeg lehet.
  • A GYET-támogatás összege legfeljebb a folyósított ellátással azonos összeg lehet.

Mivel a pénztár csak folyósított juttatást támogathat, kérjük, minden esedékes utalást megelőzően küldje meg az aktuális folyósítást igazoló dokumentumot. A veszélyhelyzet alatt megszokott módon, továbbra is elküldheti a szükséges igazolásokat e-mailen csatolt dokumentumban az onsegelyezo@ujpiller.hu címre.

Az önsegélyező szolgáltatásként elérhető gyermekekhez kapcsolódó támogatásról itt tájékozódhat a honlapunkon.

Bodítókép: unsplash.com

<< VISSZA