Jövőre több jut a magyar egészségügyre (2020.06.05.)

Az ország 2021-es költségvetésében a kormány 2145 milliárd forintot tervezett
egészségügyre, ami 156 milliárd forintos növekedés az ideihez képest.A Magyar Orvosi Kamara számításai szerint azonban a jövőre tervezett egészségügyi büdzsé nem fedezi az egészségügyi működés pénzügyi feltételeit.

Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés kapcsán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában  arról beszélt, hogy a nagy bizonytalanságot jelentő járványügyi helyzetben olyan dokumentumot tudtak tervezni, amelyben szinte minden terület több forrásból gazdálkodhat, mint idén. Egészségügyre például 2145 milliárd forint jut, ami 156 milliárd forinttal meghaladja a 2019-es büdzsében szereplő összeget. Ezen felül a jövő évi költségvetés egyik fő pillére az a 3000 milliárd forintos egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, amely forrást nyújt a fő egészségügyi kiadások biztonságos finanszírozására is. Utóbbi tartalmazza azokat a tételeket, amelyek részben a járványügyi készültség fenntartásához szükségesek, másrészt, az alapból az egészségügyi ellátórendszerben elő lehet készíteni és el lehet indítani olyan változásokat, amelyek az egészségügyet hatékonyabbá tudják tenni. – Biztosítani kell, hogy a megkezdett, egészségügyet fejlesztő programok tovább fussanak 2021-ben is. Az Egészséges Budapest program folytatását is szeretnénk, és ugyanez igaz a kórházakra is – mondta az egészségügyi és járványügyi alapról a pénzügyminiszter szintén a Kossuth rádióban, a Vasárnapi újság című műsorban.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azonban úgy véli, szűkre tervezett az egészségügyi büdzsé. Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében azt írja:  „A költségvetés LXXII. EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉSI ALAP elnevezésű fejezetében a gyógyító-megelőző eljárások tervezett 9,6%-os emelése nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, ésnem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét.”

(Kincses Gyula gondolatait a magán- és az állami egészségügy gyógyításban betöltött szerepéről itt olvashatja.) 

Gazdaságvédelemre is van forrás

A költségvetés kapcsán Varga Mihály a Kossuth rádióban beszélt arról is, hogy a 2021-es büdzsé másik fő pillére a 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alap, amely a munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez gyűjti össze a forrásokat. Ez fedezetet nyújt a beruházások támogatására, közútfejlesztésre, karbantartásra vagy az innovációs támogatásokra. Tartalmazza még a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kiadásait, munkaügyi-foglalkoztatási programokra – írja az MTI.

A két fő alap felhasználása rugalmas, a járvány miatti váratlan helyzetben biztonsággal rendelkezésre áll a megfelelő fedezet a helyzet kezelésére Varga Mihály szerint. Elmondta azt is, igyekeztek minél nagyobb tartalékkal megtervezni a 2021-es költségvetést. Abban 270 milliárd forint a központi tartalék. Ezen belül a rendkívüli kormányzati intézkedésekre 120 milliárd forint jut, a gazdaságvédelmi programok központi tartaléka szintén 120 milliárd forint, a járvány elleni védekezés központi tartaléka további 30 milliárd forint - sorolta.

A koronavírus nemcsak a központi költségvetésre, hanem a családi kasszákra is hatott. A váratlanul berobbant pandémia megmutatta, mekkora szükség van a lakossági megtakarításokra és az öngondoskodásra. Az egészségpénztári számlával rendelkezőknek nem a mindennapi bevételükből kellett kigazdálkodniuk a maszkok, kézfertőtlenítők árát, és az esetleges jövedelemkiesést is tudták pótolni az önsegélyező szolgáltatások kihasználásával.

Bodítókép: freepik.com

<< VISSZA