Életmódváltásra ösztönöz a járvány (2020.05.04.)

Szükségünk van időnként valamilyen sokkhatásra, hogy megértsük, máshogyan kell élnünk. A koronavírus is egy ilyen ösztönző, véli Trautmann László egyetemi docens, a Patika-csoport másik egészségkasszája, a Patikapénztár Ellenőrzőbizottságának elnöke.

Nem tudjuk, hogy rövidtávon U, V vagy ahogyan Angel Gurría, az OECD főtitkára felvetette L-alakú visszaesésre készülhetünk a COVID-19 hatására, de a nagy kérdés inkább az, hogy hogyan épül vissza a gazdaság. Az elmúlt 30 év modellje középtávon sem fenntartható, fel kell készülnünk az ágazati váltásra: rövidülnek az ellátási láncok, átalakul a globalizációs folyamat – válaszolta kérdésünkre Trautmann László. A folyamat már elindult a 2001-es, majd a 2008-as válsággal, a következő lépcső pedig 2020. Ahhoz, hogy másképp éljünk, egyrészt beszélni kell a problémákról, de időnként ennél szigorúbb külső hatásra – gazdasági válságokra – is szükség van. A mostani pandémiás helyzet is egy erős ösztönzés – véli Trautmann László –, amely hatására reméljük, fenntarthatóbb fejlődési pályára kerülünk.

A közgazdász szerint a jövőben a technológia kerül a főszerepbe: valószínűleg bekövetkezik az egyes technológiai platformok összehangolásának korszaka. A globális infrastruktúra fogja igazgatni az egyes gazdálkodókat, nemzetállamokat, gazdasági szervezeteket. És megerősödik a globális kormányzás is. Lesznek hatóságok, amelyek a technológiával összhangban döntéseket hoznak, amik erős ajánlások lesznek a nemzetállamok számára. A WHO most vergődik, ahogyan próbálja az országokat a járvány megfékezésére ösztönözni. Ez így kevés. Vagy erősebb jogosítványra van szükség vagy új szervezetre, amely hatékonyan összehangolja a küzdelmet. Az orvosi kérdések – mikor minősül valaki betegnek, kit kell szűrni, mi legyen a szabály a halálokok meghatározásánál – most nemzeti alapon dőlnek el. A globális kormányzás azt jelenti, hogy erre lesznek kötelező útmutatások.

Trautmann László a koronavírus okozta helyzetet összehasonlítva a középkor pestisjárványával, úgy véli, az előbbi nagyságrendekkel jobban kezelhető, sokkal kisebb problémáink vannak belőle. Megúsztuk a világháborút is. Kína úgy tud felzárkózni és becsatlakozni a világgazdaság vérkeringésébe, hogy nem háborúznak az országok, ami nem sikerült Németországnak az I. világháborút megelőzően. És bízhatunk abban, hogy a következő válságok még kisebb sokkot fognak okozni, mert az emberek egyre gyorsabban megértik, hogyan és merre kell lépniük, mit kell elengedniük, miben kell erősödniük.

Arra a kérdésre, hogy vajon a koronavírus több embert fog-e pénzügyileg összetörni, mint megölni, a szakember azt felelte: életmódváltásra kell ösztönözni az állampolgárokat is, ami valóban fájdalmas átalakulás lehet. Samuel Bowles Az etikus gazdaság című könyve arról szól, hogy hogyan tudják a vezetők hozzásegíteni az embereket ahhoz, hogy jó állampolgárokká váljanak. Kérdés, hogy a szabadságot és a biztonságot hogyan lehet egységes trendben kezelni. Most úgy tűnik, az a szabadságom, hogy mérsékletesen fogyasztok és élek.

Az viszont már politikai kérdés, hogy a változást a kormányoknak kell kommunikálniuk. Azoknak a kormányoknak, amiket csupán szűk többséggel választanak meg az állampolgárok. A jelenlegi politikai intézményrendszerben nincs meg az ehhez szükséges legitimitás, így felértékelődik azok szerepe, akik az értékrend irányításában – például az egyházak – jelen vannak. Ezek a dilemmák már jelentkeztek a klímaválság kapcsán felvetődött erkölcsi problémákban és most a vírusválságban csúcsosodnak.

Fotó: freepik.com

<< VISSZA