Mit jelent a „meg nem fizetett tagdíj”? (2020.02.12.)

A legutóbb küldött egyéni egészségszámla-kivonatunkon szerepel egy sor, ami a 2019 során meg nem fizetett tagdíjat tartalmazza. Sokan kérdezik, hogy mit jelent ez az összeg és mi a teendőjük. Itt most választ kaphat minden kérdésére.

Minden egészségpénztár meghatároz az alapszabályában egy havonta minimum fizetendő összeget, amit szeretne, ha a tagjai teljesítenének. Az Új Pillér esetében ez 10 000 forint. Ez a pénz a működési költség levonása után a pénztár bármely szolgáltatására fordítható, sőt, az összeg után jár 20% szja-visszatérítés is, ami az adott évre vonatkozó adóbevallásban érvényesíthető.

Az önkéntes pénztári megtakarítás előnyeinek maximális kihasználása érdekében van szükség a havi folyamatos befizetésre, hiszen így egy váratlan egészségügyi kiadás sem hozza nehéz helyzetbe a családot. A törvény elvárja a pénztáraktól a tagdíj előírását és azt is, hogy erre felhívják tagságuk figyelmét. A számlaértesítőn feltüntetett „meg nem fizetett tagdíj” azonban nem elmaradás, sem nem utólagos fizetési kötelezettséget magával hozó követelés. Azt viszont mutatja, hogy a pénztártag minimálisan mekkora összegű szja-visszatérítéstől esett el: az ott feltüntetett összeg 20%-a biztosan az államnál maradt.

A havi befizetés utólagos pótlására nincs szükség, de a pénztári számlán felhalmozott összeg akkor sem veszik el, ha azt adott hónapban nem vagy nem teljesen költötte el a pénztártag. Az egészségre és a családi kiadásokra félretett és adókedvezménnyel támogatott összeg bármeddig elkölthető a patikakártya érvényességi idején belül.

Mi történik, ha nem fizet a munkáltató?

A cafeteriarendszer 2019-es átalakítását megelőzően sok vállalat átvállalta dolgozói tagdíjfizetési kötelezettségét, de a juttatás elmaradása nem jár együtt a pénztári tagság megszűnésével. Az önkéntes egészségpénztárak tagjai természetes magánszemélyek, azaz Ön, aki vállalta a tagsággal járó minimális kötelezettségeket, és részesül a pénztári szolgáltatásokban és az azokkal járó előnyökből. Friss statisztikák szerint a hazai háztartások éves szinten 1000 milliárd forintot költenek a kötelezően fizetett TB-n felül egészségükre. Amennyiben ezt az összeget egészségpénztárból fizetnék, 20%-át – 200 milliárd forintot – adótámogatásként visszafizetne számukra az állam.

Hogyan részesülhet Ön a 200 milliárdos támogatásból?

  • Legyen aktív tagja a pénztárnak és fizesse be minden hónapban az elvárt minimumösszeget.
  • Az ön által korábban zsebből fizetett gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz-, szemüveg és kontaktlencse-, diagnosztikai és laborvizsgálat, fogorvosi kezelés, magán járóbeteg-szakellátás kiadásait finanszírozza újpilléres patikakártyával.
  • Éves befizetéseit igazítsa a várható egészségcélú kiadásainak nagyságához.
  • Ellenőrizze, hogy az egészségcélú költéseken túl milyen más pénztári szolgáltatással tehetnénk könnyebbé Ön és családja mindennapjait. Vegye igénybe lakáshitel-törlesztési támogatásunkat, gyermekszületéshez és neveléshez kapcsolódó kifizetéseinket vagy az iskoláztatás költségeit mérséklő szolgáltatásunkat. Higgye el, a pénztár szinte minden élethelyzetben és életszakaszban kínál támogatást a tagjainak.

A pénztári számlára befizethet online bankkártyával ITT vagy banki utalással. Arra is van lehetőség, hogy a bankkártyás fizetési felületünkön beállítson állandó összeget, amelyet a bank minden hónapban automatikusan átvezet a pénztári számlájára, hogy Önnek ne legyen gondja a minimális feltöltéssel. Mivel a szolgáltatás bankkártyás fizetésnek minősül, semmilyen költséggel nem jár.

Mi a következménye a meg nem fizetett tagdíjnak?

Az Új Pillér Egészségpénztár alapszabálya szerint azokat a tagjait, akik tagdíjelmaradása meghaladja a 60 hónapot és a tárgyévben sem érkezett be az elvárt befizetés éves összege (120 000 Ft), külön eljárás nélkül kizárhatja. Ebben az esetben – a teljes körű azonosítás elvégzése után – a 4000 forint kilépési díj és a számlán felhalmozott tőkéből levont szja-n felül maradt egyenleget a pénztár kifizeti a tagnak.

<< VISSZA