Több mint 620 millió forintra számíthatnak tagjaink (2020.02.05.)
Az egészségcélú megtakarítási hajlandóság erősödését mutatja az egyéni befizetések dinamikus bővülése és az szja-visszatérítés évek óta növekvő összege is. 2020-ban várhatóan több mint 620 millió forintot írunk jóvá tagjaink egyéni számláján, ami 27%-kal haladja meg a tavalyi adó-visszatérítések összegét.

2019-ben a Patika-csoport tagdíjbevétele elérte a négymilliárd forintot, ezen belül az egyéni hozzájárulás 2,5 milliárd forint volt, ami közel 13%-os növekedés 2018-hoz képest. Tavaly a beérkezett egészségforintok közel 60%-át a magánszemélyek fizették be. Az öngondoskodás erősödése a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) várható adó-visszatérítés összegét is növeli: a 2020 során várható szja-visszatérítés az előzetes adatok szerint elérheti a 620 millió forintot. Ez 27%-os növekedés a tavalyi összeghez képest.

Az adóforintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás. Mindenképpen érdemes tehát a személyi jövedelemadó-bevallást minél előbb elkészíteni és eljuttatni az adóhatósághoz, hogy a megfizetett adónkból a számlánkon tudhassuk a nekünk visszajáró forintokat.

Adóforintokból azonnal hozzáférhető önsegélyező szolgáltatások:

Baba születése: 1 000 000 Ft
A gyermek megszületésekor egyszeri készpénztámogatást igényelhetünk újszülöttenként.

CSED, GYED, GYES, GYET kiegészítés
Havonta kiegészíthetjük megtakarításunkból az államtól kapott járandóság összegét.

Beiskolázási támogatás: 161 000 Ft
Az iskolába járó, vagy a felsőoktatási intézményben tanuló 25 év alatti gyermek után tankönyvre, taneszközre, ruházatra, tandíjra, térítési díjra, kollégiumi díjra, albérleti díjra elszámolhat gyermekenként a minimálbér erejéig.

Lakáshitel törlesztés: 24 150 Ft
Havi összege legfeljebb az adott év első napján érvényes havi minimálbér 15%-a. A támogatás lakáscélú jelzáloghitelt kiváltó hitelhez is igényelhető.

Temetési költség
A pénztártag a közeli hozzátartozója halála esetén a temetés költségeit finanszírozhatja az egészségpénztári megtakarításából.

Intézményi idősgondozás: 28 500 Ft
A pénztártag vagy bejelentett közeli hozzátartozója részére, gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi- vagy havidíjának támogatására lehet igényelni legfeljebb a nyugdíjminimum mértékig.

Adókedvezmények 2020-ban

Január 8-án elindult az idei e-szja rendszer: minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján, sőt, akik teljes egészében maguk készítik bevallásukat, már hozzáférhetnek a 19SZJA webes kitöltő programhoz.

Ezen a linken készítheti el adóbevallását: eszja

Az elkészített dokumentumokat elektronikusan is beküldheti az adóhivatalhoz.

A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet. A magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt főállásuk és kaptak munkabért (szja-köteles bért), automatikusan bevallássá válik az szja-bevallási tervezetük, ha önállóan nem nyújtanak be szja-bevallást – írja az ado.hu.
Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2020. május 20., de ha valaki előbb beadja, előbb tudhatja a pénztári számláján a neki visszajáró összeget. Az adóbevallási tervezetet március 15-től lehet megnézni az ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon, illetve március 16-ig adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon lehet kérni a tervezet postázását.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolást a Patika-csoport pénztárai a jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve 2019. január 31-ig postázták tagjaiknak.

Az szja-kedvezményre jogosító befizetések alakulása csoportszinten

  2017 2018 2019
Egyéni befizetés (millió Ft) 1 875 2 233 2 523
24 hónapos lekötés (millió Ft) 114 142 175
Prevenciós céllal igénybevett pénztári szolgáltatás (millió Ft) 11 10 0
A pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány (millió Ft) 96 118 501*
Tagokat megillető összes szja-kedvezmény (millió Ft) 406,7 485,4 622,3
*2019-ben a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás után is jár a 20%-os szja-kedvezmény, ezért az összeg tartalmazza az adományt és a tagdíj-hozzájárulást is.

Fotó: freepik.com

 

<< VISSZA