A cafeteria is jól jöhet hiteligényléskor (2020.02.05.)
A Bank360.hu gyűjtése nagy pontossággal tartalmazza, hogy melyik banknál milyen jövedelmet fogadnak el a hitelbírálat során. Nem egy helyen akár a munkáltató által fizetett egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás is nyomhat a latba.

Jó, ha előre tudjuk, hogy hitelfelvételkor milyen összegű kölcsönre számíthatunk bankunktól. Az összeg a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) függvénye, amit a jövedelmünk és a tartozásaink alapján kalkulálnak a bankok. A Bank360.hu annak járt utána, hogy az egyes pénzintézetek mit és milyen arányban számítanak bele a jövedelmünkbe.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok?

A bankok nemcsak azt kérdezik, hogy „mennyi?”, hanem azt is, hogy „honnan?”. A jövedelemvizsgálat során fontos kérdés, hogy milyen forrásból érkezik a jövedelmünk. Minél stabilabb helyről, például egy alkalmazotti jogviszonyból származik rendszeres jövedelmünk, annál kisebb a kockázata annak, hogy ez a bevételi forrás elapad, és nem tudjuk fizetni a törlesztőt. Ideális az, ha jövedelmünk az úgynevezett elsődleges jövedelmek közé tartozik – részletezi a banki gyakorlatot a Bank360.hu. Tipikusan ilyen az alkalmazotti munkabér vagy a nyugdíj, amelyek igazoltak és biztonságosak.

Ezen túlmenően azonban a pénzintézetek hitelezési politikájuktól függően egyéb jövedelmeket – ezt másodlagos vagy kiegészítő jövedelemnek nevezik – is figyelembe vesznek a JTM kiszámításához. Ezeket önállóan nem számíthatják be a jövedelemvizsgálat során, viszont amennyiben nincs probléma az elsődleges jövedelem igazolásával, úgy az elsődleges és a másodlagos jövedelmek összeadhatók, amivel végül akár magasabb hitelösszeget is igényelhetünk.

A munkabért kiegészítő cafeteriaelemek – így az egészségpénztárba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés – is szóba jöhetnek másodlagos jövedelemként, de nem minden banknál. A CIB Bank, a Budapest Bank, az UniCredit Bank, a TakarékBank és a K&H is elfogadják a cafeteriát, de utóbbi csak az összeg 70 százalékát veszi figyelembe a bírálatnál. Emellett a rendszeres bónuszt is elfogadják több banknál, az MKB-nál és a Budapest Banknál elsődleges jövedelemként – járt utána a Bank360.hu.

Az új jövedelmi listán érdekes tételekre is rábukkantak: van olyan pénzintézet, ahol például az osztalékból vagy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem önmagában is elfogadható, ahogy akár az árva ellátás is. Sőt, olyan pénzintézet is akad, amely elsődleges jövedelemként kezeli a PhD-képzésen résztvevők ösztöndíját.

A teljes cikket és a bankok által elfogadott jövedelmek teljes listáját ITT olvashatja. A táblázat segítségével tehát már nagyon egyszerű a dolgunk, ha személyi kölcsönt keresünk, de nem tudjuk, melyik banknál jöhet szóba a jövedelmünk vagy jövedelmeink. Mindössze annyit kell tennünk, hogy összegezzük, a fentiek közül mely jövedelmeket kapjuk, majd kiválasztjuk a táblázat alapján azt a bankot, ahol a legtöbbel számolnak az elsődleges jövedelem mellett, hiszen szinte biztos, hogy itt igényelhetjük majd a legnagyobb hitelösszeget.

Fotó: freepik.com

 

<< VISSZA