Átlépte a 60%-ot az egyéni befizetések aránya (2020.01.01)
2019-ben közel 13%-kal nőtt az egyéni befizetés és 22%-kal a tagjaink számlájára érkező szja-visszatérítés a 2018-as adatokhoz képest. A munkáltatói befizetések pedig átrendeződtek: a munkáltatói tagdíj-hozzájárulások helyét átvette a célzott támogatás formájában érkező munkáltatói szerepvállalás.

Tavaly a Patika-csoporthoz tartozó egészségpénztárak tagdíjbevétele elérte a négymilliárd forintot, az egyéni befizetés pedig 2,5 milliárdra nőtt. Az egyéni befizetések dominanciája két év óta folyamatos: az összes tagdíjfizetésen belül 2018-ban már 55%-ot ért el, tavaly pedig 62,5%-ra nőtt az arány. Idén további bővülésre számítunk a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás stagnálása és a célzottan adható munkáltatói támogatás további bővülése mellett.

Az egyéni befizetés legfőbb motivációja a 20%-os szja-visszatérítés, amely révén tagjaink számlája közel 500 millió forinttal gyarapodott tavaly. A NAV-tól érkező adójóváírás 100%-ban a pénztári szolgáltatásokra költhető, sőt, az önsegélyező szolgáltatásokra vonatkozó 180 napos szabály sem vonatkozik ezekre a pénzekre. Ez azt jelenti, hogy az adóforintok a beérkezésüket követően azonnal a lakáshitel törlesztésre, gyerekekkel és a gyermek születésével kapcsolatos támogatásokra vagy bármely más önsegélyező szolgáltatásra fordíthatók. Az önsegélyező portfolióból továbbra is a gyerekkel kapcsolatos támogatások – a születéskor igénybe vehető 1 000 000 forint, a gyes/gyed kiegészítése vagy a beiskolázási támogatás – és a jelzálogalapú-lakáshitel törlesztőjének kiegészítése a legnépszerűbbek.


Ismét tarolt a november


Sikeres évet zártunk abból a szempontból is, hogy minden korábbinál többekhez tudtuk eljuttatni az öngondoskodás és prevenció fontosságának gondolatát és azt, hogy ebben milyen szerepük van és lehet az egészségpénztáraknak. 2019-ben a Patikapénztár volt az egyik fő támogatója Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának. Az ország legmodernebb szűrőkamionját 190 helyszínre kísértük el az év során, 797 239 elvégzett vizsgálathoz járultunk hozzá és 61 478 látogatóval ismertettük meg az önkéntes egészség és önsegélyező pénztárak működési modelljét.

2020-ban az önkéntes egészségpénztárak szerepének további erősödésére számítunk, ahogyan egyre inkább egyértelművé válik, hogy a fenntartható, minőségi egészségügyi ellátáshoz szükség van az egyéni szerepvállalásra. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egy interjúban azt mondta: a magán- és a tb-finanszírozott egészségügy egymást kiegészítve tudnak jól működni. Szerinte a jelentős lakossági költésből az állami intézményeket sem kell kizárni, nincs baj az Uzsoki-modellel, a hálapénzzel viszont annál több. (A teljes interjú a HVG.hu-n jelent meg.)

Fotó: unsplash.com

 

<< VISSZA