Idén is hoztuk a tavalyi szupereredményt! (2019.12.05.)

Novemberben sikerült megismételnünk, sőt túlszárnyalnunk a 2018-as rekordunkat: az akciós hónapban befolyó befizetés újfent megközelítette az 1,3 milliárd forintot. Ezzel a tagi hozzájárulások aránya tartósan 60% fölé került a Patika-csoport bevételében.

Tagjaink idén is kihasználták az akciós hónapot, hogy nagyobb összeget fizessenek be az egészségpénztári számlájukra. Ez is igazolja számunkra, hogy szélesedik azok köre, akik felismerték az öngondoskodás fontosságát és ehhez az egészségpénztárat választották társul. Ők azok, akik rendszeresen vesznek igénybe magánegészségügyi ellátást, törekszenek az egészséges életre, a betegségek megelőzésére és fontos számukra, hogy egy esetleg felmerülő váratlan egészségügyi probléma se okozzon megoldhatatlan anyagi terhet a családban. És ők azok, akik költséghatékonyan és előrelátóan tervezik a családi költségvetést: kihasználják, hogy az egészségpénztárban nincs számlavezetési díj, a befizetéseik 20%-át a személyi jövedelemadójukból visszakapják és a szolgáltatók közül is többen adnak kedvezményt tagjainknak.

2019 novemberében megismételtük a tavaly novemberi rekordunkat, amikor először közelítette meg az akciós hónap bevétele az 1,3 milliárd forintot. Az idei kiváló eredményben azonban már az egyéni befizetéseknek van a legnagyobb szerepük: a saját hozzájárulás nagy részben pótolni tudta a kieső munkáltatói tagdíj-hozzájárulást. A Patika-csoportba novemberben érkező összes egyéni befizetés közel 10%-kal haladta meg a tavaly novemberi mértéket.

Erősödik az öngondoskodás

A hazai magánegészségügyi ellátások fejlődése – a privátellátásban elérhető szolgáltatások köre, a szolgáltatók számának bővülése – és az állami rendszerben tapasztalható hosszú várólisták hatására nő a lakosságon belül a magánellátást igénybe vevők aránya. Ez pedig megköveteli a saját források becsatornázását akár zsebből, akár egészségpénztári megtakarításból. Utóbbi előnye, hogy az állam 20% szja-visszatérítéssel támogatja, sőt prevenciós szolgáltatásokat további 10% adójóváírással.

A hazai lakosság körében évek óta erősödik az öngondoskodás és a pénztárakba vetett bizalom. Ezt tükrözik a szektorszintű adatok, és a Patika-csoport kimutatásai is: a tavalyi év első 11 hónapjához képest idén 13%-kal nőtt tagjaink befizetése és a nekik járó szja-visszatérítés összege. Üröm az örömben, hogy dinamikájában ennél lényegesen lassabban bővül az öngondoskodók aránya, holott a magánegészségügyi szolgáltatók is rendre növekvő árbevételről számolnak be. Ám ma jelentősen nagyobb a saját zsebből fizetett egészségcélú kiadások volumene, mint az egészségpénztárak szolgáltatásfinanszírozása.

Az alábbi táblázat szerint egy foglalkoztatott havonta 15 000 forintot fizet – évente közel 180 000 forintot – zsebből és csak 2000 forintot (évente nem egész 25 ezret) önkéntes pénztárból vagy biztosítás terhére. A munkavállalók átlagosan tehát legalább 36 000 forintot az államnál hagynak, hiszen ha a teljes éves kiadásukat (180 ezer forintot) a pénztárból fizetnék, annak 20%-át, 36 ezer forintot szja kedvezményként visszaigényelhetnek. Máshogyan fogalmazva: több mint két hónapnyi zsebből fizetett egészségügyi kiadást megspórolhatnának, hiszen azt az állami támogatás fedezné.

Egészségügyi kiadások mértéke Magyarországon, finanszírozó szerint (2016, KSH)

  Kiadási szint
milliárd Ft
A GDP arányában
százalék
Egy lakosra vetítve (éves)
ezer Ft
Egy foglalkoztatottra vetítve (éves)
ezer Ft
Egy lakosra vetítve (havi)
ezer Ft
Egy foglalkoztatottra vetítve (havi)
ezer Ft
Állami rendszerek 1728,0 4,9 175,8 401,0 14,6 33,4
Önkéntes pénztári és biztosítási rendszerek 105,9 0,3 10,8 24,6 0,9 2,0
Háztartások közvetlen hozzájárulásai 774,7 2,2 78,8 179,8 6,6 15,0
Összes egészségügyi kiadás 2608,6 7,4 265,4 605,3 22,1 50,4

A Patika-csoport vezetése évek óta azon dolgozik, hogy minél vonzóbbá tegye a tagok számára a pénztári szolgáltatásokat a kényelmes ügyintézés, gyors és problémamentes kiszolgálás és a megtakarításból igénybe vehető szolgáltatások állandó bővítésével. A néhány éve bevezetett önsegélyező támogatások mára már slágerszolgáltatássá váltak: vonzó a gyerekszületéskor igénybe vehető 1 000 000 forint, a gyes/gyed kiegészítése vagy a beiskolázási támogatás, de sokan igénylik a pénztárból a jelzálogalapú-lakáshitel törlesztést is. Szintén sokak számára jelent könnyebbséget a gluténmentes élelmiszerek elszámolhatósága vagy a patikakártyát elfogadó szolgáltatók körének bővülése.

2020-ban pedig egyedülálló újdonsággal lépünk piacra: kiterjedt ellátását biztosító, kedvező árú szolgáltatásalapú egészségbiztosítással bővítjük kínálatunkat. A hazai piacon hiánypótló lehetőséget igénybe veheti minden pénztártag és a szolgáltatásra jogosult kedvezményezettként megnevezett, 2–65 év közötti közeli hozzátartozója. A részleteket hamarosan olvashatja az oldalunkon, vagy kövessen bennünket a Facebookon, hogy még előbb értesüljön az újdonságainkról.

Fotó: freepik.com

<< VISSZA