Hogyan vészeljük át az őszi allergiát? (2019.10.01)
Orvos szakértői partnerünk összegyűjtött néhány tanácsot, amelyeket betartva könnyebben túljuthatunk az őszi allergiaszezonon. Arra is adunk javaslatot, hogy milyen vizsgálattal lehet beazonosítani, melyik allergénre érzékeny a szervezetünk.

Javában tart a légúti allergiák második fő szezonja. Ilyenkor igen magas az allergén pollenkoncentráció a levegőben, hiszen az őszbe nyúlva virágzik például a lándzsás útifű, a csalán, a parlagfű, melynek pollenjei a szél segítségével igen távoli helyekre is eljutnak, ezzel megkeserítve az arra érzékenyek mindennapjait. A pollenek mellett a penészgombák spórái is igen kedvező környezetnek örvendenek ilyenkor, ugyanis az őszi hűvös idő ideális körülmény a penészgombák szaporodásához. Mit tehetünk, ha a szezon már tombol, hogy vészelhetjük át ezt az időszakot?

Az allergiások szervezetéből olyan reakciót váltanak ki az allergének, amely a náthára emlékeztet: gyakori tüsszögés, szemviszketés, könnyezés, szempirosság, orrviszketés, vizes orrfolyás – ezért is hívják szénanáthának a tünetek összességét. Az allergia kortól, nemtől függetlenül egyre többeket érint, nem kíméli sem a gyermekeket, sem a fiatalokat.

7 tanács, hogy mire ügyeljünk az őszi allergiaszezonban

 1. Figyeljünk a megfelelő páratartalomra a lakásban!
  Az őszi allergia esetén a zárt térben való tartózkodás csak megfelelő páratartalom mellett nyújt segítséget. Az ideális páratartalom 35–50%-ot jelent, az ennél szárazabb levegő tovább erősítheti az orrot és a tüdőt érintő allergiás reakciókat és az orrfolyás is felerősödhet.
 1. Tartsuk tisztán a lakást!
  A gyakori takarítással elkerülhetjük a további irritációt okozó allergéneket, mint például a port. Azonban ne porszívózzunk túl gyakran, hiszen a gépből kiáramló levegő felkavarja a pollenszemcséket!
 1. Kerüljük a szőnyeget, padlószőnyeget!
  Ezek ideális környezetet biztosítanak a por és a pollenek megtapadásához, ezért az allergiásoknak jobb ezektől megszabadulni. Allergiaszezonban mossuk ki gyakrabban a függönyöket!
 1. Utcai cipőnket tároljuk zárt helyen!
  A szabadban viselt lábbelire valószínűleg rengeteg pollen tapad. Ha cipővel megyünk be a lakásba, vagy azokat nyitott polcon tároljuk, az allergének szétszóródhatnak az otthonunkban.
 1. Mossunk gyakrabban kezet és hajat!
  A pollenszemcsék gyakran a hajunkhoz tapadnak és folyamatosan irritálják a szervezetünket.
 1. Tartsuk tisztán a légkondit!
  A lakásunkban, autónkban lévő légkondicionáló berendezésben is felgyülemlenek a pollenek. A pollenszűrő rendszeres tisztításával, cseréjével védekezhetünk.
 1. Kérjük szakértő tanácsát!
  Allergiás tünetekkel forduljunk szakértőhöz, aki segít megtalálni a leghatékonyabb tünetenyhítő megoldásokat.

Partnerünk, a Doktor24 cégcsoport a hagyományos allergiatesztnél hatékonyabb inhalatív allergiavizsgálataival segít Önnek beazonosítani, mely allergén milyen mértékben irritálja szervezetét. Ezt követően allergológus szakorvos segítségével közösen meg tudják állapítani, mely kezelés a leghatékonyabb az Ön számára, és azt mikor ajánlott kezdeni.

Érdemes a vizsgálatért egészségpénztári kártyával fizetni (a Doktor24 rendelőiben az Új Pillér kártyáját is elfogadják), az öngondoskodást az állam 20%-os szja-visszatérítéssel támogatja. Amennyiben egészségterv kitöltését követően, prevenciós céllal vesz részt allergiaszűrésen, a kezelés árának 10%-át visszaigényelheti a befizetett személyi jövedelemadójából.

Ne feledje, az allergia esetében különösen igaz, hogy a már meglévő tünetek enyhítésénél sokkal többet segít a megelőzés, az időben megkezdett kezelés.

Válassza a 20 vagy 40 paneles inhalatív allergiatesztet és jelentkezzen be vizsgálatra a Doktor24 Egészségközpontba még ma, hogy a mindennapjai mihamarabb a megszokott kerékvágásba térhessenek vissza! Fizessen patikakártyával és használja ki a 20%-os szja-visszatérítést.

 

<< VISSZA