Ne bízzuk a gyerekre az uzsonnavásárlást! (2019.09.10.)

Csengeri Lilla dietetikus szerint nem jó gyakorlat, ha a gyerekek az iskolai büfében vásárolnak maguknak uzsonnát. Fontos, hogy a nebulók kellő mennyiségű fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot, gyümölcsöt és olajos magvakat is fogyasszanak napközben.

Jellemző, hogy a szülők nem csomagolnak a gyermeknek uzsonnát, tízórait, hanem pénzt adnak, amelyből a gyermek a büfében vásárolja meg az ennivalót. Ez nem jó gyakorlat Csengeri Lilla dietetikus szerint.

– Ha a szülő csomagolja az ennivalót, jó megoldás egy szendvics, amelyben a sovány felvágott biztosítja a szükséges fehérjét, a kenyér vagy pékáru pedig lehetőleg teljes kiőrlésű legyen, ami lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így a gyermek több órára jól lakik. A kiegyensúlyozott vércukorszint szükséges a megfelelő koncentrációhoz, a hosszan tartó figyelemhez – hangsúlyozta a szakértőaz M1 aktuális csatorna műsorában.

A szendvics mellé csomagoljunk idényzöldséget és olajos magvakat – a sótlan változatot válasszuk –, amelyek hasznos ásványi anyagot tartalmaznak. Utóbbinak azonban magas a kalóriatartalma, így heti két-három kis maréknál ne adjunk többet. Ha lehetőségünk engedi – például kis hűtőtáskában – joghurtot, túrókrémet is csomagolhatunk a gyerekeknek, akik így napközben is egészségesen tudnak táplálkozni.

Idén a Patika-csoport által támogatott Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram is a gyerekek egészségre nevelését helyezte a fókuszba, hiszen csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. A helyes táplálkozás azért is nagyon fontos, mivel minden harmadik gyermek elhízott, sokan cukorbetegek, magas a vérnyomásuk, mozgásszegély életmódot folytatnak, dohányoznak. Mindez a későbbiekben, 40 éves korban a stroke, szívinfarktus, daganatos megbetegedések melegágya lehet. A szomorú statisztikán szeretne változtatni a program, amely elsősorban a megelőzésre fókuszál: szerepel benne az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elősegítése és elsajátítása. Segít a gyermekek és a tanulók mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészségismeretek bővítésében, miközben maradandó élményt nyújt számukra.

A tanulók szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik a látványos anatómiai modelleket, bepillantást nyerhetnek az emberi test belsejébe. A virtuális technológia is jelen van: az 5 méter magas virtuális 3D mini planetáriumban, az úgynevezett Anatómiai Mozisátorban 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg a diákok, akik virtuális valóságszemüvegek segítségével a 3D technológiával megalkotott filmekből megismerhetik belülről is az emberi testet. Dietetikai tanácsadás keretében találkoznak az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségekkel, a védőnők a mindennapi élethez szükséges elsősegélynyújtási ismereteket adják át, az egészségfejlesztési irodák munkatársai pedig életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel járulnak hozzá, hogy minél több gyerekből lehessen egészséges felnőtt.

A rendezvények tervezett nyitva tartása: 9.00–16.00. A programról bővebb információ: www.egeszsegprogram.eu

Szeptemberi szűrőnapok

Fotó: www.freepik.com

<< VISSZA