Új alvásdiagnosztikai labor nyílt Miskolcon (2019.08.02)

A 21. század stresszes életmódja nagyon sokaknak okoz alvászavart, ami egyebek mellett a munkavégzésben is problémát jelenthet. Alvásdiagnosztikai szolgáltatást végeznek az állami és a magánellátásban is. Utóbbi helyeken pedig egészségpénztáron keresztül is lehet fizetni.

A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban, bizonyos vizsgálatokban a népesség 65–66%-át találták érintettnek – írja az alváscentrum.hu. A magyar lakosság több mint fele küzd a problémával, de sokan nem veszik komolyan. Legfeljebb panaszkodunk egymásnak, hogy már megint rosszul aludtunk, másnap több kávét iszunk vagy altatóval próbálunk segíteni magunkon. Mivel a panaszok általában hasonlóak – álmatlanság, horkolás, fogcsikorgatás, végtagrángás –, nem fordítunk nagy gondot a jelenségre, életünk természetes velejárójának tekintjük. Pedig az alvászavar betegség, amely akár éjszakai szívinfarktust, stroke-ot (agyi érkatasztrófát) is okozhat.

– Néhány évvel ezelőtt az alvászavarok bekerültek a stroke rizikófaktorai közé – mondta Dr. Valikovics Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Stroke, Vascularis és Általános Neurológiai és Toxikológiai Osztály főorvosa a kórház új alvásdiagnosztikai laborjának megnyitása kapcsán. – A betegek csupán annyit érzékelnek, hogy nagyon fáradtak, így ez elég bagatell tünetnek tűnhet, ezért sokszor nem is tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget – ismertette a szakember és hozzátette: a stroke népbetegség, Magyarországon 35–40 ezer akkut stroke beteget kezelnek.

Az alvászavarokat csakis alvásközpontban, műszeres alvásvizsgálattal lehet megállapítani. Alvásközpontok működnek egyes állami kórházakban és egyre több magán alvásdiagnosztikai laborban is várják a pacienseket az alvásszakértő orvosok (szomnológusok). A fizetős konzultáció ára egészségpénztári megtakarításból is fedezhető. Sok helyen elfogadják a patikakártyát, de ahol nem, ott az egészségpénztár nevére és címére kiállított számlát kell kérni, amelyen szerepel a pénztártag neve és a kártyaszáma is. A teljesen fájdalommentes vizsgálat árának 20%-át pedig visszakapja a befizetett személyi jövedelemadójából!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban augusztus 1-től működő alvásdiagnosztikai laborban a bővítésnek köszönhetően poligráffal és poliszomnográffal egyszerre már négy beteg analízisét tudják elvégezni, hogy minél rövidebb idő alatt kiszűrjék az obstruktív alvási apnoe szindrómát. E kórkép gyakran húzódik meg a közúti balesetek hátterében is. A következő időszakban kiterjesztett elemzések bevezetését tervezi az intézmény, amelyek további alvászavarok kivizsgálását teszik lehetővé.

<< VISSZA