Tanácsok a fertőzésmentes strandoláshoz (2019.08.05.)
Bár a strandolás önmagában nem jelent veszélyt, a baktériumok, gombák és vírusok a legyengült immunrendszerűeket és a még egészségesnek hitt egyéneket is könnyebben támadják meg a nyirkos, esetleg túl hideg vagy túl meleg vizes közegben.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a bajt, és hova forduljunk, ha mégsem sikerült?

Számos tévhit kering arról, milyen módon kaphatunk el betegségeket a strandon. Melyek azok a jó tanácsok, melyeket valóban érdemes megfogadnunk, és mi az, ami inkább csak városi legenda? Fontos tudnunk, hogy, ha alapvetően erős az immunrendszerünk, akkor a hüvely természetes savas PH szintje megóvja a hölgyeket a különböző kórokozóktól. Ez a flóra azonban könnyen kibillenhet az egyensúlyából akár egy betegség vagy gyógyszeres kezelés következtében is. Sokszor nincs ennek tünete, viszont sajnos fogékonyabbá válik a szervezet arra, hogy kórokozók támadják meg, vagy arra, hogy túlszaporodjanak olyan baktériumok, melyek az egészséges közegben is jelen vannak, de csak a túlszaporulatuk okoz panaszokat.

Van néhány olyan óvintézkedés, melyet érdemes betartani, mikor strandolni, fürdőzni, wellnessezni megyünk. A nedves fürdőruhát lehetőleg cseréljük le szárazra, a fürdőzés utáni zuhanyozást se hagyjuk ki, ha lehet, tusfürdővel és az intim régióban tejsav tartalmú, fertőtlenítő hatású intim mosakodóval. A szárítkozáshoz pedig mindig olyan törölközőt használjunk, mely csak a miénk! Wellnessezéskor ügyeljünk arra, hogy a gyógyvizes medencében se tartózkodjunk hosszabb ideig, mint a medence mellett kiírt javaslati idő. Ez egyrészt higiéniai okból, másrészt egészségügyi okból is javasolt betartani, hiszen a túlzásba vitt gyógyvizes fürdőzés sokszor tovább erősítheti az adott panaszt, vagy egyéb betegségeket, szív érrendszeri problémákat, vérnyomás kiugrást is okozhat!

Praktikus gyógyszercsomag nyaralásra

Fontos szabály az is, hogy nőgyógyászati ismert gyulladással, fertőzéssel, bőrbetegséggel ne menjünk strandolni!

Tény, hogy bizonyos nőgyógyászati problémára, alhasi fájdalmakra megoldást tud nyújtani a kénes, jódos-brómos vagy a magas sótartalmú gyógyvizes fürdőzés – azonban rendkívül fontos, hogy ha problémánk van, akkor konzultáljunk nőgyógyásszal, ne próbáljuk meg magunkat gyógyítani házi módszerekkel, mert ez akár további szövődményekhez vezethet. A pontos diagnózis és kezelés felállításához feltétlenül szükség van arra, hogy a nőgyógyász szakorvos teljes körű képet kaphasson a problémánkról és minden körülményt figyelembe véve kezdhesse meg a kezelési folyamatot. A nőgyógyászati vizsgálatra tehát úgy készüljünk fel, hogy panaszaink mellett tájékoztassuk az orvost a panaszok kialakulásának körülményeiről, a menstruáció idejéről és az esetleges gyógyszeres kezelésekről.

Fontos, hogy beszámoljunk az esetleges kórelőzményekről – korábbi leleteket is magunkkal hozva nőgyógyászati és egyéb vizsgálatokról.

A fürdőzés a nyárhoz tartozik, de a fertőzés nem kell, hogy a strandolás velejárója legyen. A kellemetlenségek megelőzhetőek, illetve nőgyógyászhoz fordulva hatékonyan kezelhetőek. A Patikapénztár kiemelt partnerénél, a Doktor24 Cityzen Egészségközpontban hétfőtől péntekig női és férfi nőgyógyászok segítenek a hozzájuk forduló ügyfeleknek.

 

<< VISSZA