Május 20-ig érvényesítheti az adókedvezményét (2019.05.03.)

Május 20-ig még rendelkezhet az adójóváírásáról, de több mint 160 millió forint szja-visszatérítés már beérkezett tagjaink számlájára. Akkor sem biztos, hogy le kell mondania a 20%-os visszatérítésről, ha a családi adókedvezmény miatt nem maradt visszaigényelhető adója.

2018 során a Patika-csoport tagdíjbevétele megközelítette a 4,1 milliárd forintot, ezen belül az egyéni befizetések meghaladták a 2,2 milliárdot. Ennek alapján 2019-ben várhatóan 485 millió forint szja-visszatérítést írunk jóvá tagjaink egyéni számláján, amely összeg levonás nélkül azonnal költhető bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) várható idei visszatérítés minden eddigi rekordot túlszárnyal: a 2019 során érkező szja közel 20%-kal haladhatja meg a tavalyi összeget, a 2017-ben befolyt adó-visszatérítést pedig közel 55%-kal. Azok, akik nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarítással is rendelkeznek, dönthetnek arról, hogy a NAV melyik számlájukra utalja az előző évi befizetéseik után járó összeget. Bármelyik önkéntes pénztárba kérhetik, ahová 2018-ban legalább egyszer befizettek.

Sok munkavállaló kerülhet olyan helyzetbe, hogy bár az év során tetemes összeget fizetett be nyugdíj- vagy egészségpénztári számlájára, mégis elesik a remélt visszatérítéstől vagy a visszatérítés egy részétől, mivel a neki visszajáró összeget nem éri el a fizetendő adója vagy már más kedvezménnyel – például az eltartott gyerekek után járó visszafizetéssel – kihasználta a lehetőséget. Ilyenkor sincs minden veszve – derül ki Lepsényi Mária adószakértő olvasói kérdésre adott válaszából.

Van megoldás

Az Adózóna olvasója által feltett kérdés konkrétan így szólt: "Ha az adóbevallási tervezetet jóváhagyták, akkor annak önellenőrzésével módosítható-e az önkéntes pénztári befizetések 20%-os adórendelkezése? Családi kedvezmény miatt nem maradt adó az önkéntes pénztári befizetés alapján járó 20%-os kedvezményre, de ha megosztotta volna a házastárssal, akkor maradt volna adó ennek érvényesítésére.

Mivel a másik fél a családi kedvezményt nem érvényesítette, de joga lett volna, így az Art.  54. § (4) alapján nincs akadálya az önellenőrzésnek és így mód van rendelkezni is – írja Lepsényi Mária. (A teljes cikket ITT olvashatja)

Miért az egészségpénztárba?

Az adóhatóságtól érkező forintok 100%-ban az egyéni számlákat gyarapítják, abból az egészségpénztár nem von működési költséget. A kapott összeget a pénztártagok azonnal az egészségükre vagy akár az önsegélyező támogatások kifizetésére fordíthatják. Utóbbi azért lényeges, mert kizárólag az szja-visszatérítésre és a hozamjóváírásokra nem vonatkozik a 180 napos szabály, vagyis az, hogy csak a pénztártag számláján 180 napja pihenő forintok terhére teljesíthető az önsegélyező szolgáltatás.

A pénztári adókedvezményre jogosító igazolást a Patika-csoport pénztárai a jogszabályi kötelezettségüknek eleget téve 2019. január 31-ig postázták, de az adóigazolások és az egyéni számlakimutatások letölthetőek az egészségpénztár honlapjáról is. Az elektronikus dokumentumot – ebben szerepelnek a 2018-as egyéni befizetések, a pénztári tag számláján jóváírt támogatói adomány, a lekötött összeg, a prevenciós költések és az adóköteles összegek – a NAV hivatalosan is elfogadja az adóbevalláshoz.

Meddig rendelkezhetek a visszatérítésről?

A 2018-as jövedelmekről szóló adóbevallás 2019 évi beadási határideje jogszabály szerint május 20., hétfő, a NAV által összeállított adóbevallás-tervezetek is ezen a napon alakulnak át adóbevallássá. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, a www.nav.gov.hu honlapról vagy a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tudja ellenőrizni és jóváhagyni a tervezetet. Az adóhatóság által készített tervezet lesz a végleges adóbevallás, ha azt nem hagyja jóvá a határidőig.

Aki adó-visszatérítésre jogosult, a bevallás beérkezésétől számított 30 napot követően számíthat az adóhivataltól várt összegre. Május elejéig csoportszinten már 160 millió forint folyt be az egyéni számlákra, ami a várt összeg egyharmada.

Fotó: pxhere.com

 

<< VISSZA