Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe (2019.04.01)
„Az vagy, amit megeszel” – mondta már a 19. században Ludwig Andreas Feuerbach német materialista filozófus. A betegségek kialakulása és a táplálkozás közti összefüggések keresése napjainkban ismét reneszánszát éli.

Európa-szerte a férfiak 70, a nők 60%-a elhízott, és folyamatosan növekszik az úgynevezett civilizációs betegségek – cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – aránya – hangzott el Debrecenben, az első országos táplálkozástudományi konferencián. Bánáti Diána, a Debreceni Egyetem (DE) táplálkozástudományi intézetének professzora nyitó előadásában utált rá, hogy a túlsúlyos, kövér emberek szervezetében nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának. Magyarországon az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és statisztikák szerint az első helyeken vagyunk sok tumoros betegség kialakulásában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegségek legalább 40%-a nagyon összefügg a táplálkozással, és további 38–40 százalék is kapcsolatba hozható azzal, hogy mit és hogyan eszünk. Ebből az is következik, ha megfelelő módon, kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, sok betegség kialakulását jelentős mértékben megelőzhetjük.

Az elmúlt évtizedben a táplálkozástudomány óriási fejlődésen ment keresztül – mondta a szakember. – Már nemcsak a makrotápanyagok – fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok – súlyát vizsgálják a táplálkozásban, hanem számos olyan új információkat is feltártak, mint a mikroorganizmusok, a mikrobioták szerepe a szervezetünkben, hatásai a bélflórában. Ma már a táplálkozástudománynak nem az a célja, hogy az élelmiszerek fogyasztásával gyógyítsanak bizonyos betegségeket, hanem az, hogy megpróbálják megelőzni azok kialakulását. Fontos kutatások folynak például azzal kapcsolatosan, hogy milyen élelmiszerek fogyasztásával lassíthatjuk az időskori szellemi leépülést.

Pénztári megtakarítását is kihasználhatja, hogy minél egészségesebben táplálkozzon: vásárolhat gluténmentes élelmiszereket, bizonyos vitaminokat és táplálék kiegészítőket, másrészt a magánorvosi ellátás keretében igénybe vett dietetikus szakrendelés ára is elszámolható.

Fotó: pixabay.com

 

<< VISSZA