Sok a félreértés a havi tagdíjjal kapcsolatban (2019.03.04.)
Az egyéni befizetések szerepének növekedésével egyre többen szeretnék tudni, mire és hogyan költhetik el a havonta elvárt minimális befizetést, amelyből a pénztár csupán működési költséget von.

A törvény kötelező tagdíjnak nevezi azt az összeget, amit a pénztártagoknak minden hónapban be kell fizetniük, hogy fenntartsák tagságukat. A havi tagdíj összegét a pénztárak maguk határozzák meg, ami az Új Pillérben 10 000 forint. A havi kötelező tagdíj felett további összegeket is befizethet a pénztártag attól függően, hogy mekkora egészségügyi kiadásokra számít adott évben vagy hosszabb távon.

A tagdíj elnevezés azonban sokakat megtéveszt, attól tartanak, hogy ez havi költséget jelent számukra. Ezzel szemben azonban az összeget éppen úgy elkölthetik az egészségpénztári szolgáltatásokra, mint az ezen felüli befizetéseket. A pénztárak csupán  működési költséget vonnak le. Ráadásul a kötelező tagdíjra is jár a 20%-os szja-visszatérítés, mint az összes egyéni befizetésre, a munkáltatói hozzájárulásra és az adományra.

Kinek kell a havi minimumösszeget befizetnie?

Minden pénztártagnak, akinek a munkáltatója nem biztosít pénztári hozzájárulást.

Mire költhető a befizetés?

Bármelyik egészségpénztári szolgáltatásra, amely szerepel a pénztár alapszabályában. A klasszikus egészségpénztári szolgáltatásokért fizethetünk patikakártyával, vagy elszámolhatjuk utólag a szolgáltatónál kapott készpénzfizetési számla benyújtásával. Szinte valamennyi felmerülő egészségügyi kiadás fedezhető az egészségpénztári megtakarításból a napi gyógyszertári kiadásoktól a magánegészségügyi intézményekben elvégzett vizsgálatok áráig. Érdemes hosszútávra tervezni, amikor az éves pénztári befizetést kalkuláljuk: milyen szűrővizsgálatok lesznek aktuálisak a családban a közeljövőben, tervezünk-e nagyobb fogászati beavatkozást, esetleg új szemüveget kell csináltatnunk, vagy szükségünk lesz újabb gyógypapucsra.

A befizetéseinkből félretehetünk bizonyos élethelyzetekben felmerülő kiadásaink mérséklésére is. A számlánkon már 180 napja lévő egyenlegből kiegészíthetjük az év elején jelentkező beiskolázási – óvodától az egyetemig – költségeket, a havi jelzálogalapú lakáshitel-törlesztés összegét, az idős hozzátartozók gondozásáért fizetett intézményi díjat, és pótolhatjuk a gyermekszüléskor és az azt követően otthontöltött évek miatti jövedelemkiesést is. A pénztár oldalán a Szolgáltatásaink menüpontban minden részletes tudnivalót megtalál az egyes élethelyzetekben hasznos szolgáltatások igénybe vételének feltételeiről.

Hogyan tudom befizetni az előírt tagdíjat?

A Patika-csoport egyik legfőbb törekvése, hogy tagjai minél több szolgáltatást minél kényelmesebben tudjanak kihasználni, ezért a befizetési lehetőségeket is rugalmasan alakítottuk ki.

Online bankkártyás befizetés

A pénztár oldalán a tagi azonosítója vagy az adóazonosító jelének és születési dátumának megadásával ingyenesen befizethet bankkártyával – akár hitelkártyával is – közvetlenül a pénztári számlájára. Az így feltöltött összeg azonnal költhető patikakártyával.

Megbízás rendszeres bankkártyás levonásra

A bankkártyás befizetéssel egy időben megadhat egy összeget, amelyet a CIB Bank a következő hónaptól ugyanezen a napon, havonta átvezet az egészségpénztári számlájára. A lehetőség ingyenes és mentesíti a pénztártagot az ismétlődő fizetési kötelezettség fejben tartásától. A terhelés összegét a pénztártag határozza meg, de érdemes legalább a havi minimumtagdíjat rögzíteni.

Banki utalás/csoportos beszedési megbízás/banki befizetés

Adhat csoportos beszedési megbízást számlavezető bankjának, vagy átutalhatja havonta a befizetni kívánt összeget az Új PIllér Egészségpénztár CIB banknál vezetett bankszámlájára (Új Pillér: 10700024-43040607-51100005). Az utaláskor a megjegyzés rovatban a pénztártag nevét és adóazonosító jelét kell megadni, hogy a beérkezett pénz azonosítása a legkevesebb időt vegye igénybe. Természetesen személyesen a CIB bank fiókjaiban is befizethet a fenti bankszámlákra.

Fotó: freepik.com

 

<< VISSZA