Uniós cél a tudatos szervadományozás elősegítése (2019.01.16.)

A legtöbb tagállam csatlakozott a donációt előmozdító és ösztönző Eudonorgan projekthez, hangzott el a projekt részeként a témában Budapesten tartott regionális konferencián.

Magyarországon évente 130 ezren halnak meg, akik közül körülbelül 1000 betegre érvényes az agyhalál állapota, de még ennél is kevesebb, körülbelül 500 esetben történik szervátültetés. Hazánkban a feltételezett beleegyezés elve érvényesül a szervadományozásban, így fontos, hogy az emberek nyilatkozzanak szerveik felajánlásáról. Mivel a szervátültetés szorosan összefügg a halál témájával, amit az emberek inkább kerülnek, sokszor a közeli hozzátartozók sem tudják, hogy halott családtagjuk miként vélekedett a donációról – hangsúlyozta a nyolc ország részvételével zajló konferencián Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója.

Jó úton

A rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Horváth Ildikó elmondta: tíz százalékkal nőtt tavaly a szervtranszplantációk száma 2017-hez képest. Emelkedett a vese-, máj- szív- és tüdőátültetések száma is.

2018-ban összesen 505 szervátültetés történt, 119 esetben külföldről érkezett szervet kapott a páciens, ez az itthon beültetett szervek 22,6 százalékát jelenti. Tavaly 335 veseátültetést végeztek, ami 12 százalékkal több mint 2017-ben, és mind az elhunyt, mind az élődonorból végzett transzplantációk száma emelkedett. 80 májátültetés történt, ami több mint 8 százalékos emelkedést jelent, valamint 23 tüdő- és 62 szívátültetést végeztek, ami szintén több mint 2017-ben - ismertette az államtitkár.

Mihály Sándor szerint Magyarországon sokkal többen adományoznák szerveiket haláluk után, mint ahányan ismerik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat. A magyar lakosság 73 százaléka ajánlaná fel szerveit, de csak 23 százaléka ismeri a feltételezett beleegyezés elvére épülő jogrendet, amely azt jelenti, hogy kizárólag akkor lehet az elhunytból szervet kivenni, ha életében ez ellen nem tett írásos nyilatkozatot.  Fontos erről beszélni a hozzátartozókkal is, hogy szükség esetén tudjanak a döntésünkről és így könnyebb legyen határozniuk.

Csak agyhalál esetén!

Szervadományozásra dobogó szív mellett beálló agyhalál esetén van lehetőség, az agyhalál azonban nagyon ritka. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora közölte, a tavaly elvégzett több mint 500 átültetésből 327 az intézményben történt. A klinika az európai transzplantációs intézmények között szívátültetésben második, veseátültetésben a negyedik, májátültetésben pedig az ötödik helyen áll. Céljuk, hogy a következő öt évben valamennyi szervtranszplantáció vonatkozásában a dobogón végezzenek, szívátültetés esetén pedig a vezető helyre kerüljenek - emelte ki a rektor.

Melania Istrate, az Eudonorgan projekt koordinátora közölte, az Európai Unió által finanszírozott pályázat célja a szervadományozással kapcsolatos képzés biztosítása, a társadalmi tudatosság növelése, a szervadományozás előmozdítása és ösztönzése. A pályázat majdnem 400 embert ért el, az egészségügyi szakemberek mellett betegszervezeteket, újságírókat, döntéshozókat és a hatóságok képviselőit is bevonták a programba - tette hozzá.

Fotó: pxhere.com

<< VISSZA