Fontos az egészségpénztárak társadalmi szerepe (2018.09.28.)

Windisch László, az MNB alelnöke az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján elmondta: a pénztáraknak fontos szerepük van az öngondoskodás fokozásában. Jelenleg Magyarországon 700 Mrd forint a háztartások által közvetlenül fizetett egészségügyi kiadás, amiből mindössze 56 Mrd forintot költenek egészségpénztáron keresztül. Így nagyon sokan elesnek a 20%-os szja-visszatérítéstől is.

Kedvező tendencia, hogy mára szektorszinten 40%-ra csökkent a nemfizető tagok aránya. Az újabb tagok megszólítása mellett fontos lenne őket is aktivizálni, hiszen az egészségpénztáron keresztül kedvező feltételekkel lehet igénybe venni például a magánegészségügyi szolgáltatásokat.

Az utóbbi évben markánsan nőtt az egyéni szerepvállalás: 2017 első félévéhez képest idén az első 6 hónapban 8,3%-kal nőtt a tagi befizetések aránya. „Eljött az ideje az egyéni szerepvállalás előtérbe kerülésének” mondta az MNB alelnöke, de persze a munkáltatói szerepvállalás is fontos, tette hozzá.

Általában igaz, hogy ha a választék túl széles, az emberek nehezebben, vagy egyáltalán nem döntenek. Az egészségcélú megtakarítások esetében viszont nincs sok lehetőség, az egészségpénztárnak alig van versenytársa. Windisch László beszélt arról is, hogy jelenleg Magyarországon 700 Mrd forint a háztartások által közvetlenül fizetett egészségügyi kiadás, amiből mindössze 56 Mrd forintot költenek egészségpénztáron keresztül, vagyis hatalmas tér van a növekedésre. Jelenleg a pénztári kiadások fele gyógyszerköltés, de fontos lenne a szűrővizsgálatokon való részvétel és a magánegészségügyi költések ösztönzése. „Nagyobb társadalmi haszna lenne, ha a pénztárak a prevencióban vállalnának hangsúlyosabb szerepet” – vélte Windisch László.

Az MNB alelnöke üzent a kormánynak is előadásában: „átgondolt, stabil, hosszú távú öngondoskodási stratégiát kell kialakítani együttműködésben a pénztári szektor szereplőivel.”

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke elmondta: a Pénztárszövetség reméli, hogy rövidesen megszületik egy olyan átfogó szabályozás, amely az állam, a munkáltatók és a munkavállalók közös szerepvállalásán alapul, és kellő ösztönzést ad a munkáltatóknak a dolgozók pénztári takarékoskodásának támogatásához. A modell a pénztártagsággal nem rendelkező alkalmazottak millióit terelhetné az öngondoskodás irányába.

<< VISSZA