Kezében van a mellrák korai felismerésének lehetősége! (2018.09.25.)

A mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának, ezért nagyon fontos, hogy az érintett, 45-65 éves nők eljárjanak az éves szűrésekre - közölte Vass László, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület elnöke.

Vass László kiemelte, a szűrések eredményességét jól mutatja, hogy az utóbbi néhány évben 14%-kal emelkedett a korai stádiumú, 15 milliméter alatti daganatok észrevételének száma. Az időben észrevett emlőrák pedig gyógyítható, így az már inkább hosszantartó, mint közvetlenül és súlyosan halálos betegség – tette hozzá.

A kötelező éves szűrésre járók számának országos átlaga meghaladta az 50%-ot, de vannak olyan területek, ahol ez az arány csak 17%. Az egyesület elnöke a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta, céljuk, hogy minél több ember figyelmét felhívják az emlőrákszűrés fontosságára, valamint, hogy csökkentsék a mellráktól való félelmet.

Jó Marianna, az egyesület alelnöke arról beszélt, hogy a mellrák nem megelőzhető betegség, Magyarországon pedig minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti, ezért is fontos részt venni a szűrésen. Bánfi Ildikó, az egyesület egyik nagykövete azt hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatalok ellenőrizzék magukat otthon, és gyanú esetén minél hamarabb forduljanak orvoshoz.

Szeptember 30.: ismét séta a Lánchídon

A hagyományossá vált lánchídi sétát idén szeptember 30-án tartják „Minden nő számít!” szlogennel. A szűrések fontosságát hangsúlyozó akció előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, a programot pedig könnyűzenei koncerttel zárják. A hídséta előtt adják át a Körtvélyes Éva újságírói díjat, amelyet a januárban elhunyt újságíró emlékére alapítottak. A díj célja, hogy ébren tartsák a témát a médiában.

Fotó: freepik.com

<< VISSZA