Figyelem! Ezt a számlát tudja elszámolni tanévkezdési támogatásra (2018.09.10.)

Nagyon sokan kérdezik, hogy milyen adatokat kell feltüntetni a tanszerekről, ruházatról, tandíjról szóló számlán, hogy az egészségpénztári kifizetés zökkenőmentes legyen. Összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Az egészségpénztári megtakarításból nemcsak az egészségünkre költhetünk, hanem számtalan jólléti támogatást is kínál a Patika-csoport. Többek között elszámolhatjuk a tanévkezdés költségeit: a tankönyv, a taneszköz, és a ruházat árát, valamint az egyetemi, főiskolai hallgatók térítési díját, a kollégiumi és albérleti költségét a minimálbér összegéig. A felsőoktatási képzés lehet nappali, esti, levelezői vagy távoktatás is.

A fenti célokra idén 138 ezer forintot tudunk kifizetni gyermekenként számla ellenében.

Az önsegélyező szolgáltatások igénybe vételére – a számlán szereplő adatokra, az elszámolható tételekre és a benyújtandó dokumentumokra – azonban szigorú szabályok vonatkoznak.

A helyesen kiállított számla

  • vevő rovatában a pénztártag (vagy a szolgáltatásra bejelentett kedvezményezett) neve és címe szerepeljen. Az egészségpénztár nevére kiállított számlát nem tudjuk elszámolni.
  • nem lehet a benyújtást megelőző 120 napnál régebbi.
  • dátuma a tanév első napját megelőző 15. nap és a tanév utolsó napját követő 15. nap közé esik.

Igényléshez szükséges iratok:

  • szolgáltatás igénylőlap,
  • a szolgáltatást igénybe vevő jogosultat bejelentő lap (ha nem azonos a pénztártaggal, pl. ha nem a tag nevére szól a családi pótlék határozat),
  • az iskolalátogatási igazolás másolata,
  • a Magyar Államkincstár által kiállított a családi pótlékra jogosultságról szóló igazolás másolata (felsőoktatásban részesülő tanuló esetén nem szükséges),
  • a termékek, szolgáltatás megvásárlását igazoló számlák, elektronikus számlát, egyszerűsített számlák, bizonylatok eredeti példányai.

A kifizetés feltétele

Önsegélyező szolgáltatásra csak az egyéni számlára 180 napja befizetett pénzt lehet felhasználni. A számlán jóváírt hozamra és az szja-visszatérítésre ez a korlátozás nem vonatkozik, az jóváírás után azonnal felhasználható. ITT ellenőrizheti a 180 napos egyenlegét.

A Tchibo Family reprezentatív kutatásában a megkérdezett szülők harmada úgy véli, hogy nem okoz gondot számukra a beiskolázás, tízből négy szülőnek egyértelműen az iskolakezdés finanszírozása okozza a legnagyobb nehézséget: a 6-18 éves diákok szülei átlagosan 23 ezer forintot szánnak a beiskolázásra gyermekenként. A végzős középiskolások szülei számára a közelgő szalagavató és ballagás miatt az átlagosnál is nagyobb költségekkel kell számolni: az iskolakezdést követően az érintett családok közel 60 százalékának nem marad pénze nagyobb, sürgős kiadásokra. Minden harmadik család ugyanakkor időben elkezd spórolni erre az időszakra, így számukra nem okoz jelentős anyagi terhet a gyermekek beiskolázása.

A spórolás egyik államilag is támogatott formája az egészségpénztári megtakarítás: minden befizetett forinthoz 20%-ot hozzátesz az állam személyi jövedelemadó-visszatérítésként. Éves szinten akár 150 ezer forinthoz is hozzájuthat ily módon, amiből finanszírozhatja az egészségcélú kiadásait, vagy a tanévkezdéshez hasonló költséges élethelyzeteket is.

<< VISSZA