Sör-virsli menü szeptember 8-án (2018.09.06.)

Tudta? Egyetlen véradó akár három életet is megmenthet! Szeptember 8-án szombaton Retro Véradás az ország hat városában. A vér nem válik vízzé… de sörré igen!

Az Országos Vérellátó Szolgálat sör-virsli menüvel, Retro söröskorsóval, illetve további ajándékokkal és hamisíthatatlan retro életérzéssel várja a segíteni vágyókat szombaton, az országos véradó rendezvényen. A Retro Véradás mára már hagyománnyá nőtte ki magát, amely évről-évre egyre népszerűbb a véradók körében. Célja a nosztalgikus hangulat megteremtése mellett az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyítás és életmentés érdekében kiemelten fontos a vérkészletek stabilan tartása. Ehhez pedig sok önzetlen véradóra van szükség, akik segíteni akarásukkal hozzájárulnak mások egészségi állapotának javulásához és emellett a sajátjuk megőrzéséhez.

A Retro Véradás helyszínei 2018. szeptember 8-án 09:00-18:00:

Budapest - Városmajor
Debrecen - Bem tér 19.
Győr - Magyar utca 8.
Miskolc - Szentpéteri kapu 72-76.
Pécs - Pacsirta utca 3.
Szeged - Honvéd tér 4.

Vért adhat minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt ember, a férfiak akár 5-ször, nők maximum 3-szor egy évben. Két teljes véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie – írja a Házipatika.com. A cikk szerint a donor, amellett, hogy másokon segít, jót tesz magának is, mivel a rendszeres véradás csökkenti a szervezetben lévő vasszintet. Minél magasabb koncentrációban találhatók meg a vörösvértestek, a vér viszkozitása annál „masszívabb”, emellett a magas vasszint felgyorsítja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami hatással lehet a vér sűrűségére, tömörségére. Azoknál a 43–61 éveseknél, akik félévente „megcsapoltatják” magukat, 88%-kal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata – hivatkozott egy tanulmányra a Journal of the American Medical Association. A Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent másik tanulmány szerint pedig a véradás – mivel a magas vasszintet a rákkal is összefüggésbe hozták – csökkenti a rák kialakulásának esélyét: a túl sok vas növeli a különböző daganatok megjelenésében szerepet játszó szabadgyökök mennyiségét a szervezetben.

<< VISSZA