Jól zárta az Új Pillér az első félévet (2018.09.13.)

2018 első hat hónapjában 22,33%-kal nőttek az egyéni befizetések az egészségpénztárba. Változtak a tagok költési szokásai is: kiugróan nőtt az egészségügyi szolgáltatásokra fordított összeg és egyre többen élnek az önsegélyező lehetőségekkel.

Az idei első féléves adatok tükrében úgy tűnik, egyre többen tekintenek az egészségpénztárra, mint a kötelező egészségbiztosítást kiegészítő egészségcélú megtakarítási formára. Különösen igaz ez a Patika-csoport pénztáraira: az év első hat hónapjában az egyéni befizetések 22,33%-kal nőttek 2017 azonos időszakához képest, míg a szektorban a növekedés 20,59% volt az MNB adatai szerint.

Az összes befizetésben már most is megközelíti az 50%-ot az egyéni befizetések aránya, ami – a novemberi befizetési akció (a részletekről az októberi hírlevelünkben részletesen olvashat) eddigi gyakorlatát alapul véve – év végére valószínűleg átlépi a 60%-ot. Tagjaink körében tehát változatlanul nő a költség- és egészségtudatosak aránya, akik már nem a munkáltatótól várják az egyenlegük feltöltését, hanem maguk szeretnék kihasználni az szja-visszatérítést. Ezzel akár 20%-ot is megspórolhatnak egészségcélú költéseikből.

A költések terén is érezhető az átrendeződés: az összes kiadáson belül több mint 22%-kal részesednek az orvosi ellátásra fordított forintok. Idén az első hat hónapba tagjaink átlag közel 31 ezer forintot hagytak az orvosnál alkalmanként. Ez viszont – ha figyelembe vesszük a jövőre beadandó szja-bevallásban érvényesíthető kedvezményt – valójában számukra mindössze 24 800 forintos kiadást jelent.

Szintén jelentős az önsegélyező szolgáltatások igénybe vételének előretörése: az ilyen céllal kifizetett támogatások összege közel a duplájára nőtt 2018 első félévében a tavalyi egész éves kifizetésekhez képest. Különösen népszerű a gyerek születésekor igényelhető egymillió forintos támogatás: ilyen céllal a Patika-csoport idén január–június között a tavalyi hasonló időszakban folyósított összeg kilencszeresét fizette ki. Egyre többen igénylik a CSED és GYED kiegészítést is. Az erre a célra kifizetett összeg egy év alatt a 17-szeresére nőtt. Dinamikusan nő a lakáshitel-törlesztéshez igénybe vehető juttatás, és a beiskolázási támogatás kihasználása is: előbbi esetben közel ötszörösére, utóbbinál 6,5-szeresére ugrott az adott időszakban teljesített kifizetés az egy évvel korábbihoz képest.

Gondoljon már most a jövő évi várható kiadásaira kezdve az iskolához kapcsolódó költségektől a tervezett fogorvosi ellenőrzésen át a rendes évi szűrővizsgálatokig, vagy a gyógyszertárban hagyott forintokig. Érdemes készíteni egy előzetes kalkulációt, és ehhez mérten kihasználni a novemberi befizetési akciónkat.

Fotó: Freepik.com

 

<< VISSZA