Pénzkérdés az egészség (2018.09.01.)

A magyar emberek olyan betegségekben halnak meg idő előtt, amelyek kialakulása megfelelő prevencióval elkerülhető lenne, a korán diagnosztizált betegségeket pedig eredményesebben lehetne gyógyítani – fejtette ki Nagy Anikó, egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügy 5 dimenzióban című konferencián.

A szakmai rendezvényen Nagy Anikó elmondta: a szakmai munka elindult, cselekvési és akciótervek készülnek a nemrég megalkotott öt – a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló – egészségprogrammal kapcsolatban.

Pénzkérdés, hogy meddig élünk?

A lakosság egészségi állapotát tükröző hazai mutatók – az átlag életkor, az egészségben eltöltött évek száma és az elkerülhető halálozás – rendre elmaradnak az uniós átlagtól. Prof. Dr. Orosz Éva, egyetemi tanár, az ELTE Szociológia Doktori Iskola Szociálpolitika doktori programjának a vezetője tavaly egy konferencián úgy fogalmazott: „tragikus a hazai egészségügy helyzete”. Ezek a mutatók mind összefüggésben vannak a hazai egészségügy forráshiányával, a lakosság életmódjával, és az egészséggel kapcsolatos attitűddel is.

Az augusztus 30-án tartott konferencián is hangsúlyos kérdés volt az egészségügy alulfinanszírozottsága, és az állami és a magánegészségügy kapcsolata is. A rendezvény előadóinak többsége az ágazat súlyos forráshiányát hangsúlyozta. Ezúttal Orosz Éva kiemelte: az unióban egyedül Magyarországon  alacsonyabb az egészségügyi ellátásokra fordított GDP-arányos közkiadás ma, mint volt 1992-ben. Magyarország 1992-ben a GDP 6 százalékát költötte a magyarok  egészségére, most pedig 4,9 százalékát. Számításai szerint 2006-2016 között több 2000 milliárd forintos forráskivonásra került sor, s a 2006-os szintet reálértékben még 2017-ben sem értük el. Hogy lehetne így arról beszélni, hogy eleget költünk az egészségre – idézte a professzor asszonyt a Napi.hu.

Egyre több cikk, publikáció jelenik meg arról, hogy a hazai egészségügy forráshiányos helyzetét a magánforrások bevonásával lehetne javítani. Bár a hogyanról erősen eltérnek a vélemények – a kérdés sokszor kerül a politikai csatározások kereszttüzébe a rendszerváltás óta –, ma az adókedvezménnyel támogatott egészségpénztári megtakarítás ennek az egyik legkézenfekvőbb megoldása.

fotó: Freepik.com

<< VISSZA