Mit ér az egészségpénztári juttatás? (2018.06.13.)
A fokozódó piaci versenyben és a munkavállalókért folyó küzdelemben felértékelődött a dolgozók jelenlétét, lojalitását és elégedettségét növelő javadalmazási rendszer. De az is lényeges, hogy mindez költséghatékony módon történjen, kiszolgálja mind a szellemi, mind a fizikai állomány igényeit és minél több maradjon a munkavállalónál nettó értékben – vallja Kovács Ildikó, a Nolato HR-igazgatója.

A Nolato Magyarország Kft. két évvel ezelőtt vezette be komplex cafeteriarendszerét. A választható modellben működő juttatási palettáról azóta sem hiányoznak a Patika-csoport egészségpénztárai.

Kovács Ildikó: – Munkavállalóink között minden korosztály megtalálható, így a társaság olyan hatékony juttatási módszert keresett, amely minden célcsoportot képvisel és mindenki megtalálja a számára legjobb jövedelemkiegészítő megoldást. Ma 16 elemből áll a kínált csomag és a társaságunk 2016 óta havi szinten megduplázta a juttatásra szánt összeget. Persze 2016 előtt is voltak juttatásaink, de azok nem voltak választhatóak. Mivel minden évben megkérdezzük a dolgozók véleményét, az elhangzottak alapján kiterjesztettük, módosítottuk a cafeteriarendszerünket az egyéni döntési lehetőségek biztosításával. A munkavállalói igények kortól, élethelyzettől függően eltérőek, és fontosnak tarjuk azt is, hogy a választás lehetőségével a munkatársaink pénzügyi tudatossága is fejlődjön. Ezért minden évben részletes tájékoztatóval és személyes tanácsadással is segítünk dönteni.

A Nolato Mosonmagyaróváron működik és a régióban köztudottan jellemző a munkaerő-hiány. Ez hogyan érinti önöket?

– Mint Győr-Moson Sopron megyében általában, nálunk is van operátor-betanított munkaerőből hiány, de szerencsére csak ez a réteg hiányzik, és ez sem számottevő mértékben. Ebben szerepet játszik az is, hogy a társaság HR-stratégiájának része, hogy jelentős mértékű, választható juttatási csomaggal keressük meg azokat a munkavállalókat, akik hosszú távra szeretnének megbízható céget választani, ahol elköteleződnek.

Változott a cafeteria szerepe a vállaltnál az elmúlt időszakban a munkaerő-piaci helyzetre tekintettel vagy esetleg más okból?

– Igen, hisz a cégek folyamatosan egymásra licitálnak. Mivel csak az óradíj-emeléssel nem tudjuk megoldani a kézhez kapott nettó jövedelem szükséges mértékű növelését, a munkabér-emelkedéssel párhuzamosan a cafeteriakeret is nő. A munkavállalóinknak a cafeteria ma sokkal többet jelent, mint valaha, főleg, hogy az egyes meghatározott juttatások, mint például az egészségpénztári tagdíj-kiegészítés, adható összege nincs maximalizálva. Nálunk a béren kívüli juttatások, fizikai munkakörben, átlagosan a bér 20 százalékával emelik meg a dolgozók jövedelmét, ami a legalacsonyabb bérkategóriában foglalkoztatottaknak – például annak az operátornak, aki nem hiányzik – éves szinten bruttó 532 ezer forintot jelent.

Jelenthet versenyelőnyt a minőségi dolgozókért folytatott küzdelemben egy jól felépített juttatási rendszer? Képes érezhetően csökkenteni a fluktuációt?

– Bízunk abban, hogy hosszú távon igen, viszont sok múlik a kommunikáción és idő is kell a vállalati kultúra kialakításához. Mi sokat áldozunk a munkáltatói márkánk fejlesztésére és minél inkább biztonságban van a dolgozó és gondoskodást tapasztal, annál inkább marad és elkötelezettebb lesz. A cafeteria csak egy része ennek a gondoskodó programnak. Egészségvédő és szűrő programokat is szervezünk, gyümölcsnapokat, lelki segélyszolgáltatást is kínálunk a jövőben. Nálunk a betegség ideje alatt is jár 60 napig a cafeteria, amely lehetőség a határozatlan és határozott idejű, teljes és részmunkaidős munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalókra és a bérelt munkaerőre is kiterjed.

Milyen szempontok szerint állítják össze a cafeteriamenüt?

– Az idén kínált elemeknél figyelembe vettük a tavaly népszerű elemeket, és minden évben van újdonság is. Jövőre például – az igényekre válaszolva – a diákhitellel fogjuk tágítani a lehetőségeket. A keretösszeg nettó vásárlóértéke a választástól függően különböző lehet, de minden évben figyelünk arra, hogy sok kedvező adózású, illetve adómentes elem kerüljön a kínálatba, miközben az öngondoskodást és az egészségmegőrzést segítő juttatások sem hiányozhatnak.

Melyek a legnépszerűbb elemek?

– Első helyen a béren kívül adható készpénz szerepel, népszerű az ajándékkártya és a SZÉP Kártya. A Nolato dolgozóira jellemző az öngondoskodás is: közel 70 százalékuk rendelkezik az önkéntes pénztárak valamelyikével. Az egészségpénztári befizetést idén a dolgozói állomány 42%-a választotta, ez az elem áll a 4. helyen.

 

<< VISSZA