Készüljön újpilléres patikakártyával a nyaralásra! (2018.06.08.)
Indul az utazási szezon. Annak, aki külföldre megy – akár munkavégzés, akár turisztikai céllal –, érdemes végiggondolnia néhány, az egészségével kapcsolatos dolgot: szed-e rendszeresen valamilyen gyógyszert, milyen váratlan betegségekre lehet számítani az idegen országban, szükség esetén milyen módon vehet igénybe orvosi ellátást.

A KSH statisztikái szerint a magyar lakosság körében egyre többen terveznek külföldi utazást. 2017. július – szeptember között az egynapos utak száma 16%-kal, a többnapos utazásoké 2,8%-kal nőtt az azt megelőző év III. negyedévéhez képest. A többnapos utak túlnyomó része (92%-a) turisztikai célú volt, állapította meg a KSH Statisztikai tükör című kiadványa. A turisztikai célú utak száma összességében 9,1%-kal nőtt, és megközelítette a 3,6 millió alkalmat. A többnapos külföldi utazások átlagos hossza 6,8 napra emelkedett.

A nyaralási szezon elején nem árt tudni, hogy utazások alkalmával milyen igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy a krónikus betegségünkre vagy az akut problémákra szedett gyógyszereinket gond nélkül magunkkal vihessük más országba. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összegyűjtötte, hogy külföldi utazás esetén milyen szabályok vonatkoznak a saját gyógykezelés céljából történő gyógyszerkivitelre, gyógyszerbehozatalra. Az OGYÉI kisokosát a Ritmus.hu-n is olvashatja ITT.

De váratlanul is szükségünk lehet gyógyszerre vagy orvosi ellátásra külföldön (felütheti fejét például egy rotavírus-fertőzés), és ekkor már az itthoni egészségcélú megtakarításaink nem segítenek! Indulás előtt, érdemes itthon patikakártyánkkal bevásárolni az úti gyógyszeres dobozba szükségeseket: kötszert, lázcsillapítót, gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót, rándulásra vagy rovarcsípésre krémet, bélfertőtlenítőt. Ennek ellenére előfordulhat, hogy orvosra lesz szükség a nyaralás során.

Olaszországba többen, Görögországba kevesebben mennek

Ha valakit a nyaralás során baleset ér, beteg lesz, esetleg a poggyászával adódnak gondok, csak akkor számíthat a biztosítótársaságok segítségére, amennyiben rendelkezik utasbiztosítással, tájékoztat a MABISZ. Mivel pedig a becslések szerint csak nagyjából minden második külföldre utazó él ezzel a lehetőséggel, sokan a baj bekövetkezte után szembesülnek azzal, hogy a felmerülő költségeket saját maguknak kell állniuk.

De vajon melyik biztosítás fedezi leginkább az igényeinket? Erre a kérdésre segít válaszolni egy új, piktogramokkal illusztrált terméktájékoztató.

És az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) is védelmet nyújt az Európai Unió valamely tagállamában nyaralóknak bizonyos orvosi problémákra, de arra fel kell készülni, hogy egy többnapos orvosi kezelés vagy kórházi ellátás önrészének előfinanszírozása komoly anyagi többletterhet jelenthet. Az sem mindig egyszerű – különösen a tengerpartokon –, hogy az állami biztosítóval szerződésben álló orvost találjunk, pedig a kártyát kizárólag ők fogadják el és ők is csak orvosi okokból szükségessé váló ellátások finanszírozására.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) weboldalán található információk szerint a kifejezés azokat az ellátásokat takarja, amelyeket a tartózkodási hely szerinti tagállamban annak jogszabályai alapján nyújt az orvos annak érdekében, hogy a biztosított a szükséges gyógykezelés céljából ne kényszerüljön a tervezett tartózkodásának vége előtt hazautazni. Ennek eldöntése minden esetben orvosszakmai kérdés.

Egyes európai uniós országokban – így például Belgiumban, Luxemburgban, Franciaországban és egyes kezeléstípusok esetében Finnországban is – az EEK-kártyára igénybe vett kezelések teljes költségét a betegnek kell megelőlegeznie és a tagállam biztosítója utólag téríti ezeket vissza. A magyar turisták által rendkívül kedvelt Horvátországban is elfogadják az EEK-kártyát, de a nem életmentő orvosi beavatkozások esetében az önrész itt is a beteget terheli. Horvátországban és Görögországban nem mindig könnyű az egészségbiztosítóval szerződésben álló orvosokat találni a tengerparti üdülőhelyeken, és ha sikerül is, nem minden ellátás térítésmentes.

Nyitókép: Pixabay

 

<< VISSZA