Kutatás: a testsúly csökkenésével a melanóma kockázata is kisebb (2018.06.01)

A testsúlycsökkentő műtét a gyors és tartós fogyás és egy sor más egészségügyi előny mellett a tudósok szerint 61%-kal mérsékli a bőrrák egy gyakori, agresszív formája, a melanóma kockázatát is – írja az MTI egy stockholmi kutatásra hivatkozva.

A kutatás eredményeit május 31-én mutatták be Bécsben, az Európai Elhízástudományi Kongresszuson. Eszerint a műtéttel összefüggésben nemcsak a melanóma, de általában a bőrrák kockázata is csökkent 42%-kal.

A kutatásban 2007 svéd önkéntes vett részt, akiken úgynevezett bariátriai műtétet hajtottak végre, majd átlagosan 18 éven át kísérték őket figyelemmel. A testsúlycsökkentő műtéten átesett résztvevők adatait 2040 elhízott svéd adataival vetették össze – írja a medicalexpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál. A kontrollcsoport tagjai sok szempontból – kor, nem, testméretek, szív- és érrendszeri jellemzők, valamint társadalmi helyzet és személyiségjegyek alapján – hasonlítottak a vizsgálat résztvevőihez, egyetlen nagy különbség a gyomorműtét volt, melyen ők nem estek át.

Nem ismert, hogy miért a leginkább a napozáshoz köthető melanóma kialakulásának kockázata csökkent a megoperáltaknál, ám a tanulmány készítői, a Göteborgi Egyetem kutatócsoportja szerint maga a súlycsökkenés befolyásolta a rák esélyét. Az eredmények azt az elméletet támasztják alá, hogy az elhízás is a melanóma kockázati tényezői közé tartozik, így az elhízott páciensek testsúlyának csökkenése ennek az agresszív ráktípusnak az esélyét is mérsékli – mondta Magdalena Taube, a kutatócsoport vezetője.

Az Amerikai Rákkutatási Társaság (ACS) szerint az utóbbi tíz évben drámaian, 53%-kal emelkedett a melanómás megbetegedések száma az Egyesült Államokban, amely az elhízásban is az élen jár a világ országai között.

Fotó: Pexels

<< VISSZA