Egy vagyont érnek az egészségügyi adatok (2018.05.17)
Az európai adatgazdaság értéke 2016-ban 300 milliárd euró volt. Megfelelő jogalkotási és szakpolitikai intézkedések bevezetésével ez az érték 2020-ra akár 739 milliárd euróra is emelkedhet, ami az uniós GDP 4%-a.

Az Európai Bizottság céljai között szerepel az egészségügyi adatok fokozott védelme és ezzel párhuzamosan az európai együttműködés előmozdítása, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emberek könnyebben hozzáférjenek egészségügyi adataikhoz, könnyebben kezelhessék és határokon átívelő jelleggel is megoszthassák azokat. Ezek mellett személyre szabottabb diagnosztikai lehetőségeket és kezeléseket vehessenek igénybe, valamint a hatóságok hatékonyabban használhassák fel az adatokat a kutatás, a megelőzés és az egészségügyi reformok céljára.

Az adathalmazok elemzésén alapuló innováció kulcsfontosságú tényező a piac növekedése, a munkahelyteremtés (különösen a kkv-k és az induló innovatív vállalkozások esetében) és az új technológiák kifejlesztése szempontjából. Azért, hogy az Európai Unióban javuljon a közérdekű adatok hozzáférhetősége és újrafelhasználhatósága, valamint az egészségügyi adatok megosztása a bizottság új intézkedéscsomagot terjesztett elő.

„A digitális egységes piac gyorsan alakot ölt; adatok nélkül azonban nem fogjuk tudni maximálisan kiaknázni a mesterséges intelligencia, a nagy teljesítményű számítástechnika és a műszaki haladás más eredményei nyújtotta előnyöket. Ezek a technológiák segíthetnek az egészségügyi ellátás, az oktatás és a közlekedési hálózatok fejlesztésében, valamint energiamegtakarítások elérésében: az adatok intelligens felhasználása ugyanis ezt jelenti. Javaslatunk eredményeképpen a jelenleginél több közadat fog rendelkezésre állni újrahasznosítás céljára, többek között kereskedelmi célokra, ami le fogja szorítani az adatokhoz való hozzáférés költségeit, és hozzá fog járulni a növekedésösztönző közös európai adattér létrehozásához” – emelte ki Andrus Ansip, a Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke.

Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hozzátette: „A javasolt intézkedések maradéktalanul kiaknázzák a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket az egészségügyi ellátás és az orvosi kutatás továbbfejlesztése terén. Könnyebb lesz hozzáférni az egészségügyi adatokhoz, ami elősegíti a betegségmegelőzést és a betegközpontú gondozást, a pandémiás fenyegetésekre való gyors reagálást és a hatékonyabb kezeléseket.”

Cél: a polgárok határon átnyúlóan osszák meg egészségügyi adataikat


A most bemutatott javaslatok az általános adatvédelmi rendeletre épülnek, amelyet 2018. május 25-étől kell majd alkalmazni. A GDPR a Patika-csoportnál rendelkezésre álló adatokat, többek között a hírlevelünkre feliratkozottakét, is érinti. Hogy ez pontosan mit jelent, arról az Olvassa a Patika-csoport híreit a GDPR hatályba lépése után is! című hírünkben írunk.

Felhőben a hazai egészségügyi adatok

2017 novemberétől él Magyarországon az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), amely lehetővé teszi, hogy a betegek egészségügyi adatai elérhetőek legyenek az online térben az arra jogosultak – orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakemberek – számára. Az orvos látja a diagnózist és a leleteket, a gyógyszerésznek pedig csak a gyógyszerezésbe van betekintési joga.

Persze minden új rendszer bevezetésekor vannak kockázatok is – válaszolta a Patika-csoport kérdésére Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A szakember úgy fogalmazott: „Ki kell zárni, hogy a célokat igazítsák a rendelkezésünkre álló eszközökhöz, és biztosítani kell, hogy a kijelölt célok megvalósulását szolgálja a technológia.” Hankó szerint hosszabb távon számos pozitív hozadéka lesz a rendszernek. A beteg gyógyszerésze és az orvosa is látni fogja például, hogy a felírt gyógyszert kiváltotta-e az érintett, és ha igen, mikor. Azt is megmutatja a rendszer, hogy írt-e fel más is hasonló hatóanyag-tartalmú készítményt a betegnek. Vagyis a gyógyítás, a biztonságos gyógyszerezés, a gyógyulás hatékonysága nőhet.

 

<< VISSZA